Een verkeersongeval veroorzaakt door de blinde vlek
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als dat hoekje niet wordt gezien. Het kan worden veroorzaakt door een vlek in het oog, waardoor we objecten soms niet kunnen waarnemen. Voertuigen hebben een blinde hoek, maar de mens heeft ook een blinde vlek. Iedereen heeft dit fenomeen en dus is het ook niet vreemd dat er ongelukken worden veroorzaakt, terwijl je niets hebt gezien. Waarom heb je een blinde vlek en wat voor invloed kan het hebben?
Verkeersongeval door blinde vlek
Waar zit de blinde vlek?
Het netvlies van het
oog heeft een relatief groot oppervlak van de oogkas ter beschikking om licht te vertalen naar een voor het brein logisch plaatje. De lens projecteert het licht omgekeerd, waardoor we feitelijk alles onderste boven registreren. Via de oogzenuw wordt alle informatie verkregen van het netvlies, inclusief de kleursamenstelling per pixel en wordt getransporteerd naar het brein voor verdere verwerking. Die zenuw is nu precies de plek alwaar geen kegeltjes en lichtreceptoren aanwezig zijn. Het is de uitgang van het oog om gegevens door te seinen en dat is dus ook de plek waar iedereen blind is.
Wat doen de hersenen normaal?
De hersenen malen niet om een klein vlekje op het geheel en vult het complete plaatje dus geheel in. Dat betekent dat er informatie van beide ogen wordt gebruikt om een totaal beeld te verkrijgen. Op die manier kunnen de hersenen een compleet beeld krijgen van de omgeving. Maar is dat ook werkelijk zo?
De elf graden regel
Om het punt te kunnen ervaren is het noodzaak om een oog te bedekken. Kijk met het resterende oog naar een vast punt, waarnaast eveneens een ander aanvullend punt staat. Zeg op vijftien centimeter afstand. Door met je hoofd naar het aandachtspunt te bewegen zal op een gegeven moment de tweede vlek verdwijnen. Dat punt zit circa op elf graden vanaf de lijn, waarin je kijkt. Het zit aan de linkerkant van het linker oog en aan de rechterkant van het rechter oog. Objecten welke dus op dat punt aanwezig zijn waarbij toevallig het andere oog dicht zit of is bedekt, kunnen niet worden waargenomen. Let wel dat projectie van het licht in spiegelbeeld is, waardoor de zenuwverbinding met het oog aan de neuszijde van het oog zit.
Werkelijk alles gezien?
In het verkeer gaat alles vrij snel en je moet alles goed kunnen overzien. Je beweegt met het hoofd, waarnaast je ook knippert met de ogen. Eén oog kan gesloten zijn, terwijl het hoofd nog aan het bewegen is. Juist in die blinde vlek kan net een auto rijden, waarbij het oog meebeweegt met die tegenligger. Oftewel er bestaat een kans dat de blinde vlek even snel voortbeweegt als dat voertuig. Ongeacht hoeveel ervaring je hebt in het verkeer en de reactie snelheid van de bestuurder kan de vlek ervoor zorgen dat we anderen niet zien. Een ongeluk zit dus letterlijk in een klein hoekje, waardoor veel schade en mogelijk letsel kan worden veroorzaakt.
Stoppen bij kruispunten, vermijden verkeersongeval
Bij veel kruispunten staat het bord stoppen aangegeven, zodat rustig tijd wordt genomen om naar links en rechts te kijken. Het bord is niet voor niets daar geplaatst, omdat je op een veilige manier verder moet rijden. Stoppen en kijken betekent zekerheid, zodat bepaalde voertuigen niet over het
hoofd worden gezien. Het is dus noodzaak om simpelweg de verkeersregels te volgen om de kans op een over het hoofd gezien voertuig te voorkomen. Volg de verkeersregels om de invloed van een blinde vlek te minimaliseren.
Lees verder
Reacties
Kloosterhuis Wilhelmina, 06-10-2018
Was bij de oogarts en vertelde hem dat ik de laatste tijd, spullen die ik zoek niet kan zien, maar alles wat er naast ligt wel… hij blinde vlek… wat moet ik met een blinde vlek die zichzelf niet corrigeert. ik vind het eng en gevaarlijk
Reactie infoteur, 09-10-2018
Naar mate men ouder wordt neemt de controle over de lens spier af en kunnen we minder goed accomoderen. Oftewel waar we op willin focussen lukt niet goed meer terwijl dat voor het gebied daaromheen juist wel scherp kan zijn. Het lijkt deze infoteur dat het minder waarschijnlijk door de blinde vlek komt echter door de verminderde scherpstelling.
Debaene, 07-10-2016
Geachte
Ik heb een vraag betreft de 'blinde vlek'. Wat zou er aan de hand kunnen zijn met mijn hersenen? Onlangs werd ik opgenomen met een mogelijks probleem in mijn hersenen namelijk een 'trombose'. Tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis merkte ik plots op dat de blinde vlek (die ik af en toe controleer zal ik maar zeggen door de wijze die ik toe pas zoals ik na lang zoeken gevonden heb in een tijdschrift) van mijn linkeroog plots veel dichter en groter leek dan gewoonlijk en ook een beetje andere vorm had.
Nu is mijn vraag: Wat kan dit betekenen in verband met de trombose die ik mogelijks gekregen heb? Men is er nog niet 'uit' zal ik maar zeggen. Is dit een vaak gehoorde opmerking? Ik schrok ervan omdat die 'blinde vlek heel dicht bij het punt 'zit' waar ik effectief naar kijk Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben met deze uitleg en hoop een nuttig en duidelijker antwoord te krijgen.
Alvast veel dank bij voorbaat.
Reactie infoteur, 11-10-2016
Door hersentrombose kan de werking van de hersenen deels uitvallen danwel wordt de werking ervan aangetast. Het kan potentieel ook de perceptie van de werkelijkheid veranderen en zo ook die van de blinde vlek.