Hoe werkt het metrosysteem in Amsterdam?

Hoe werkt het metrosysteem in Amsterdam? Wil je een dagje naar bijvoorbeeld de RAI, de Arena, of een andere locatie in Amsterdam? Pak de metro. De metro is snel, stopt bij heel veel verschillende locaties, is goedkoop en bovendien beter voor het milieu dan de auto. Toen de metro aangelegd werd, was er nog veel weerstand tegen de plannen. Vandaag de dag is de metro echter voor de meeste Amsterdammers vanzelfsprekend. Voor mensen van verder weg kan het metrosysteem van Amsterdam wat ingewikkeld zijn. Daarom een korte uitleg van de metro in Amsterdam: onder andere welke trajecten er zijn en lijnen er zijn wordt in dit artikel besproken. In Amsterdam zijn er vijf verschillende metrolijnen te vinden. Iedere metro komt om de 10 minuten.
  • Metrolijn 50: Isolatorweg – Gein: dit is de enige metrolijn die niet vanaf het Centraal Station vertrekt.
  • Metrolijn 51: Centraal station – Isolatorweg (tijdelijk aangepaste route 2019-2021)
  • Metrolijn 52: Noord – Zuid
  • Metrolijn 53: Centraal station – Gaasperplas
  • Metrolijn 54: Centraal station – Gein

Belangrijke richtingen

Centrum

Vanwege de vele reizigers tussen het centraal station en metrohalte Spaklerweg, rijden er drie lijnen hetzelfde traject: metro 51, 53 en 54. Mocht je dus een bezoek willen brengen aan het centrum van Amsterdam, zoals het Waterlooplein en het Weesperplein, dan kun je deze drie metro’s pakken. Je zal meestal niet langer dan drie minuten hoeven te wachten voordat er een metro komt.

Slotervaart

Wil je richting Amsterdam-West, Slotervaart en Osdorp, of bijvoorbeeld naar Station Sloterdijk, dan kun je met metro 50. Deze metro eindigt bij station Isolatorweg.

Gaasperplas

Wilt je richting Diemen en Gaasperplas, dan kun je metro 53 pakken.

Amsterdam Zuid-Oost

Als je richting de Arena, Bullewijk (IKEA), Holendrecht (Academisch Medisch Centrum) of Gein wilt, kun je metro 54 pakken. Tevens stopt metro 50 in Gein. Deze metro gaat niet via station Spaklerweg naar station Isolatorweg.

Stations

  • De stations van metrolijn 50 zijn op volgorde: Isolatorweg, Station Sloterdijk, Burgemeester De Vlugtlaan, Jan van Galenstraat, Postjesweg, Station Lelylaan, Heemstedestraat, Henk Sneevliegtweg, Amstelveenseweg, Station Zuid, Station Rai, Overamstel, Van Der Madeweg, Station Duivendrecht, Strandvliet, Station Bijlmer ArenA, Bullewijk, Station Holendrecht, Reigersbos en Gein.
  • De stations van metrolijn 51 zijn op volgorde: Centraal station, Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein, Wibautstraat, Amstelstation, Spaklerweg, Overamstel, Station RAI, Station Zuid, Amstelveenseweg, Henk Sneevliegtweg, Heemstedestraat, Station Lelylaan, Postjesweg, Jan van Galenstraat, Burgemeester De Vlugtlaan, Station Sloterdijk, Isolatorweg
  • De stations van metrolijn 52 zijn op volgorde: Noord, Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Station Zuid.
  • De stations van metrolijn 53 zijn op volgorde: Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein, Wibautstraat, Amstelstation, Spaklerweg, Van der Madeweg, Venserpolder, Diemen Zuid, Verrijn Stuartweg, Ganzenhoef, Kraaiennest en Gaasperplas.
  • De stations van metrolijn 54 zijn op volgorde: Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein, Wibautstraat, Amstelstation, Spaklerweg, Van der Madeweg, Station Duivendrecht, Strandvliet, Station Bijlmer ArenA, Bullewijk, Station Holendrecht, Reigersbos en Gein.

Overstappen

De belangrijkste overstaphaltes zijn: Amsterdam Centraal Station, Amsterdam-Zuid, Spaklerweg en Van Der Madeweg.

Vergeet niet in- en uit te checken

Het Amsterdamse metrosysteem werkt met de OV-chipkaart. Het is daarom van belang dat je zowel in- als uitcheckt. Dit kan bij poortjes of paaltjes waar aangegeven staat dat je er kunt in- of uitchecken. Zwartrijden kan je een boete van 95 euro opleveren.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je kijken op http://www.gvb.nl/
© 2013 - 2025 Maaikes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…
Reizen met openbaar vervoerReizen met openbaar vervoerEr zijn verschillende manieren van openbaar vervoer. Dit kan wat verwarring opleveren. Vandaar dit artikel. In dit artik…
Interessante galerieën in AmsterdamInteressante galerieën in AmsterdamKunst speelt in Amsterdam een voorname rol en de Nederlandse hoofdstad staat dan ook bekend als stad van kunst en cultuu…
Amsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstAmsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstDe Amsterdamse grachtengordel komt definitief op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zal een positieve invloed kunnen…

Een verkeersongeval veroorzaakt door de blinde vlekEen verkeersongeval veroorzaakt door de blinde vlekEen ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als dat hoekje niet wordt gezien. Het kan worden veroorzaakt door een vlek in…
Verkeersveiligheid voor kinderen op de weg is ieders taakVerkeersveiligheid voor kinderen op de weg is ieders taakVerkeersveiligheid voor kinderen is vaak ver te zoeken. Nederland is druk. Niet alleen met werken, maar vooral ook op de…
Bronnen en referenties
  • GVB, http://www.gvb.nl/reisinformatie/plattegronden/Pages/Metrostations-kaart.aspx, geraadpleegd op vrijdag 17 mei 2013
Maaikes (5 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.