Kawasaki Vulcan chopper: icoon onder de toermotors

Kawasaki Vulcan chopper: icoon onder de toermotors De Kawasaki Vulcan 750 Twin was de eerste toermotor van Kawasaki met V-twin motor die in 1984 wereldwijd werd geïntroduceerd. De motor kenmerkt zich door haar karakteristieke chopperstijl welke ruim 22 jaar onveranderd is gebleven. De Kawasaki Vulcan is een populaire en betaalbare toermotor. Bijna alle modellen zijn echte oerdegelijke choppers. De populariteit en daarmee ook de vraag stijgt naarmate de oudere modellen schaars worden. Bij een oude motor is het handig als er over technische gegevens beschikt kan worden voor onderhoud. Bij de meeste oude modellen ontbreken vaak ook de werkplaatshandboeken maar, die op internet nog wel verkrijgbaar zijn. Ook mede dankzij de inzet van de Kawasaki Vulcan Owners club kunnen er nog onderdelen en boeken worden aangeschaft. Hierdoor blijft dit type toermotor als een icoon een mooie blikvanger op de weg.

Productie geschiedenis van de Kawasaki Vulcan

De VN750, beter bekend als de Vulcan 750, is een 750cc-motor in cruiser-stijl. Cruiser is voor Nederlandse begrippen gewoon Chopper of toermotor. De motor is door Kawasaki geproduceerd vanaf 1985 tot 2006. De Vulcan 750 was de eerste cruiser van Kawasaki met de eerste V-twin motor. Oorspronkelijk werd de Kawasaki Vulcan aan de Verenigde staten geleverd met een cillinderinhoud van 699 cc. Vanaf 1986 werd ook het Amerikaanse model geleverd met een 750cc-motor. In 2006 is de productie van de Vulcan 750 helemaal stop gezet. Tijdens het hele productieproces is het model nauwelijks veranderd.

Motoren uit Amerika: De Kawasaki Vulcan chopper uit de Verenigde Staten

Europese motorrijders hebben een grote passie voor motoren uit Amerika. Voor de Kawasaki Vulcan was er echter een beperking opgelegd. Kawasaki begon in 1985 de 750 cc-klasse Vulcan wereldwijd te introduceren. Als gevolg van beperkingen in de Verenigde Staten op de invoer van Japanse motorfietsen met meer dan 700 cc, werd het Amerikaanse model beperkt tot 699 cc. In 1986 werd de beperking opgeheven en alle motoren van toen, tot de productie in 2006 werd stop gezet.

Typen Vulcan motoren

De Kawasaki Vulcan heeft verschillende typen motoren die elk een eigen serie hebben.
  • 400-serie
  • 500-serie
  • 750-serie
  • 800-serie
  • 900-serie
  • 1500-serie
  • 1600-serie
  • 1700-serie
  • 2000-serie

Algemene technische gegevens van de Kawasaki Vulcan chopper en V-Twinmotor

Tijdens de 22 jaar durende productielijn is de Vulcan grotendeels onveranderd gebleven. Er waren soms slechts wat kleine aanpassingen aan de onderdelen en verschillende kleurstellingen. De Vulcan 750 was uniek in zijn klasse. Vooral de aandrijving met de betrouwbare cardanas was meestal te vinden op de grotere modellen. De motor onderscheidde zich ook door een vloeistofgekoelde DOHC* V-twin motor. Dit motorblok produceert ruim 60 pk en een 34 ft-lbs koppel tijdens het grootste deel van het toerentalbereik.

* Double OverHead Camshaft

Werkplaatshandboek voor de Kawasaki Vulcan

Het bezit van een oldtimer motorfiets vraagt ook onderhoud. Het is handig om over een boekwerk te beschikken waarin de technische gegevens en tips voor onderhoud staan. Via verschillende aanbieders op internet zijn er nog werkplaats handboeken voor de Kawasaki Vulcan te koop. Bij de aanschaf van een tweedehands Vulcan zit er niet altijd een werkplaatshandboek bij. Wanneer je zelf wilt gaan sleutelen aan de motor is het zeker een aanrader om zo'n handboek aan te schaffen. Het is een goede investering voor je eigen kennis en ook bij verkoop zal het de waarde van de motor ten goede komen. Vooral bij het verhelpen van de kwaaltjes van de Vulcan is er een goede beschrijving nodig en is het belangrijk om volgens fabrieksgegevens de verschillende onderdelen af te stellen.

Kwaaltjes van de Kawasaki Vulcan

De Vulcan is een chopper van een redelijk goede 'Japanse' technische kwaliteit. Wanneer de chopper wat op leeftijd is kunnen er echter wat 'kwaaltjes' de kop op steken. Door slijtage van de distributiekettingspanners kan er een tik hoorbaar worden. De tik kan op zich geen kwaad maar het is wel aan te raden om er wat aan te doen. Meestal is het op te lossen door de distributiekettingen inclusief de spanners te vervangen. Op zich is dit geen moeilijke of dure klus.

Kawasaki Vulcan Owners Club Nederland voor de oldtimer

In Nederland is er ook een speciale Vulcan Club. De club is in 1993 opgericht door een aantal enthousiaste Kwasaki Vulcanrijders. Iedereen met een Kawasakichopper kan lid worden.

Toermotorclub lidmaatschap
Volgens de club zijn Kawasaki chopper rijders dun gezaaid. De club is dus zeer exclusief. Het lidmaatschap van de club staat open voor alle berijders van alle typen Kawasaki Vulcans. De club promoot door middel van haar activiteiten met de leden het rijden op een toermotor.

Wegenbelastingvrije toermotor als oldtimer

Net zoals de wegenbelastingvrije auto's zijn ook de oldtimer motorfietsen populair. De prijzen van de 'oldies' onder de motoren stijgen ook gestaag. Mocht je een belastingvrije Kawasaki Vulcan op de kop tikken is het goed om op dat 'kwaaltje' te letten of de verkoper vragen of het al eens vervangen is. Op internet worden er nog regelmatig mooie belastingvrije Vulcan's aangeboden. Mocht je in het bezit komen van zo'n mooi 'oldtimertje' dan kun je er nog jarenlang rijplezier van hebben.
© 2013 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom: symptomenZiekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom: symptomenDe ziekte van Kawasaki of Kawasaki syndroom is een zeldzame ziekte die voor de eerste keer werd vermeld in Japan in het…
Ziekte van KawasakiZiekte van KawasakiDe ziekte van Kawasaki is een zeldzame aandoening die vooral kinderen onder de vijf jaar treft. De ziekte werd voor het…
Syndroom van KawasakiSyndroom van KawasakiHet syndroom van Kawasaki is een ziekte waarbij er koorts optreedt en afschilfering van de vingertoppen. De grote bloedv…
Sportmotoren onder de 4000 euro: types en aanschaftipsSportmotoren onder de 4000 euro: types en aanschaftipsEen mooie tweedehands sportmotor kost vaak een hoop geld. Toch zijn er diverse mooie zogenaamde racertjes te koop onder…

Bravok: Wat je moet weten over je motorBravok: Wat je moet weten over je motorMisschien moet je het rijbewijs nog halen, of ben je je al aan het oriënteren om jouw eerste motor uit te zoeken. Missch…
Gevallen met de motorfiets? Til hem zelf weer overeindGevallen met de motorfiets? Til hem zelf weer overeindIedereen kan zijn motorfiets weer overeind krijgen als hij is gevallen. Zonder hulp. Ook een motorfiets van 250 kilo. Me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Wikipedia
  • Website Vulcan Club
  • Kawasaki werkplaats handboek
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.