Een aanhangwagen kopen of huren? Aankoop- en Gebruiktips

Een aanhangwagen kopen of huren? Aankoop- en Gebruiktips Een aanhangwagen of aanhanger is erg handig voor het transport van materieel, maar hoe gaat men juist over tot de aankoop van dit extra vehicle? Er komt meer bij kijken dan je denkt en er moeten veel zaken overwogen worden. Hoe frequent wil ik het gebruiken? Voor welk transport ga ik het gebruiken? Ga ik voor een open of een gesloten aanhangwagen en wat met geremde of ongeremde types? Het is uiteindelijk toch een dure investering, misschien is een tweedehandse een betere optie of is het beter er snel eentje te huren? Doorbreek de besluiteloosheid en vind een antwoord op al je vragen.

Kopen of huren?

Voor je overgaat tot de aankoop van een aanhanger moet je eerste de baten en de kosten naast elkaar leggen. Het is ook aan te raden eerst te bepalen welk type aanhangwagen het best bij je past naargelang het werk je plant ermee te verrichten. Er bestaan heel wat verschillende soorten aanhangers waarvan niet elke geschikt is voor eender welk werkje. Hier moet gekeken worden naar de grootte van de laadruimte, het laadvermogen, de stabiliteit en tal van andere factoren. Het vervoeren van snoeihout na tuinwerk, het verplaatsen van meubilair voor een verhuis of groot huisvuil voor het containerpark tot het vervoeren van grote machines vragen elk een andere aanpak.

De meest bepalende factor tot aankoop is natuurlijk de prijs. Hier kun je je afvragen hoe frequent je de aanhangwagen gaat gebruiken. Voor een eenmalig gebruik is het logisch dat je eerder naar het huren van een aanhanger kijkt. Hiervoor kun je terecht bij tal van verhuurbedrijven.

Zijn er andere opties?

Indien je een aanhangwagen frequenter wil gebruiken, maar de prijs te steil voor je is, kun je ook de tweedehandsmarkt afschuimen om er eentje tegen een meer voordeligere prijs te kopen. Er worden op de bekendste tweedehandssites wel altijd enkele aangeboden. Omdat het hier wel steeds nog gaat om een fiks bedrag is het van groot belang dat je alles grondig nakijkt (oa. de staat van het materiaal en de banden) en kunt testen (met gewicht) voor je tot de aankoop van een tweedehands aanhanger overgaat.

Een andere optie is dat je eventueel kunt overgaan tot een groepsaankoop. Hier koop je de aanhanger met verschillende personen om de kosten te kunnen delen. Het gaat vroeg of laat wel eens gebeuren dat iemand je zal vragen of hij/zij je aanhangwagen even mag lenen voor een ‘klein klusje’. Het is altijd het proberen waard eens rond te vragen binnen de familie of vriendenkring of er nog iemand is die een aankoop zou overwegen. Dit vóór je de aankoop hebt gedaan en je jouw aanhanger meer kwijt bent dan je lief hebt aan verschillende vriendendiensten.

Open of gesloten?

Naargelang waarvoor je de aanhangwagen wenst te gebruiken kun je de keuze maken tussen een gesloten of een open type. Het klassieke open type wordt meestal gebruikt voor korte tot middellange ritten met een materiaal dat tegen een stootje kan (of mag) en waarbij het ook niet erg is dat het eventueel nat zou worden door regenval. Indien je kostbaarder materiaal wilt vervoeren kun je overwegen een gesloten type aan te kopen. Voor de meerprijs ben je dan wel tenminste zeker dat alles heelhuids de bestemming bereikt. Een andere optie is het aanschaffen van een huif. Een huif is een stalen constructie of skelet gemonteerd op een open aanhangwagen waar je dan een zeil op kunt aanbrengen.

Geremd of ongeremd?

Hier ligt het verschil dat een geremde aanhanger over een remsysteem beschikt. Dit heeft als logische voordelen dat dit de veiligheid sterk verhoogt. Dit zorgt voor een stabielere rit, minder uitwijken bij het remmen en ook de remafstand tot volledig stilstand is aanzienlijk kleiner. Ook is er meer massa toegestaan bij geremde types dan bij ongeremde. Ongeremde types zijn dan weer een stukje goedkoper dan geremde versie en zijn aantrekkelijker voor niet frequent gebruik over korte afstanden.

Wetgeving en rijbewijs

In Nederland voldoet een rijbewijs B indien het gewicht van de aanhanger (inclusief laadvermogen) niet meer dan 750 kilogram bedraagt óf als de totale toegestane massa van je wagen (te vinden op je kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs) in combinatie met de aanhangwagen (inclusief laadvermogen) niet meer dan 3.500 kilogram bedraagt. Een rijbewijs B+ (code 96) moet behaald worden indien auto en aanhangwagen meer wegen dan 3.500 kilogram tot een maximaal gewicht van 4.250 kilogram. Indien u nog meer gewicht wilt verplaatsen dient u over een rijbewijs BE te beschikken.
© 2015 - 2024 Hayes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over het BE rijbewijsWaar vroeger voor het rijden met een trailer of aanhangwagen geen extra lessen en examen nodig waren, is dit tegenwoordi…
De regels rond het rijden met goederen in autoDe regels rond het rijden met goederen in autoHoe zit het met de regels als spullen uit je auto steken of als je met een aanhangwagen rijdt? Als je gebruik maakt van…
Aanhanger achter de auto, wanneer is een E rijbewijs nodig?Aanhanger achter de auto, wanneer is een E rijbewijs nodig?Een aanhanger achter de auto. Vaak is de wet- en regelgeving niet helemaal duidelijk. Wanneer heb je nu wel een E rijbew…
Regeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensRegeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensDe Regeling Voertuigen -voorheen Reglement Voertuigen- is een onderdeel van de Wegenverkeerswet 1994. In de regeling zij…

Reis goedkoop met NS groepsretourticket dankzij FacebookReis goedkoop met NS groepsretourticket dankzij FacebookVoor wie niet dagelijks reist met de trein is een ticket zonder een kortingsabonnement behoorlijk duur in Nederland. Nie…
De jeep, allround terreinwagen van de AmerikanenDe jeep, allround terreinwagen van de AmerikanenBetrouwbare voertuigen zijn in het leger essentieel en in het bijzonder in tijden van oorlog. Het Amerikaanse leger beza…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-motorvoertuig-met-aanhangwagen-besturen.html
  • http://www.ebay.com/gds/Car-Trailer-Buying-Guide-/10000000177321974/g.html
  • http://www.daxara.nl/tips
Hayes (5 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.