De regels rond het rijden met goederen in auto

De regels rond het rijden met goederen in auto Hoe zit het met de regels als spullen uit je auto steken of als je met een aanhangwagen rijdt? Als je gebruik maakt van een imperiaal, losbreekreminrichting of hulpkoppeling? Voor het vervoeren van ondeelbare ladingen gelden weer andere regels. In dit artikel alle regels op een rijtje. Pas op dat je de auto nooit te zwaar belaadt en dat je het gewicht gelijkmatig verdeeld. Wanneer je zwaar beladen bent, heb je een langere stopafstand.

Imperiaal

Wanneer je gebruik maakt van een imperiaal, moeten de goederen goed vastzitten en mogen deze aan de zijkanten niet meer dan 20 cm uitsteken. Als de lading meer dan 10 cm buiten de zijkant uitsteekt, moet ze worden gemarkeerd.

Door de imperiaal is luchtweerstand groter, dat betekent dat de auto minder snel optrekt en kan overhellen in bocht. Tevens zorgt het voor een hoger brandstofgebruik.

Auto en aanhangwagen

Personenwagen en aanhangwagen mogen inclusief lading niet breder zijn dan 2.55 meter. De lading mag nooit meer dan 20 cm buiten elke zijkant van de auto steken. Op onverharde wegen mag totale breedte niet meer zijn dan 2.20 meter.

De lading mag niet aan voorkant van auto/aanhangwagen uitsteken. Aan de achterkant mag het niet meer dan 1 meter uitsteken. Bovendien nooit meer dan 5 meter achter de achterste as van het voertuig.

Lengte ondeelbare lading

Voor vervoer van lange ondeelbare lading (ladders, palen, latten) geldt een uitzondering. De lading mag in dat geval zowel aan de voorkant als achterkant 1 meter uitsteken.

Breedte ondeelbare lading

Voor lading die in de breedte ondeelbaar is, geldt ook een uitzondering. Als de lading op aanhangwagen wordt vervoerd mag de totale breedte van de aanhangwagen inclusief lading niet meer zijn dan 3 meter. Voor de personenauto blijft gelden maximaal 20cm aan elke zijkant.

Losbreekreminrichting

Losbreekreminrichting is een reminrichting, die ervoor zorgt dat de rem van de aanhangwagen vanzelf in werking treedt, zodra de verbinding tussen de aanhangwagen en het trekkende voertuig wordt verbroken.

Hulpkoppeling

Middenassige aanhangwagens, waarvan het ledig gewicht plus laadvermogen minder is dan 1500 kg, hoeven geen losbreekremrichting. Deze kunnen volstaan met hulpkoppeling. Die moet sterk genoeg zijn om aanhangwagen met lading aan het trekkend voertuig gekoppeld te houden. Hulpkoppeling mag reminrichting niet belemmeren. Wanneer aanhangwagen al voorzien is van een losbreekreminrichting is een hulpkoppeling verboden.

Aanhangwagens waarvan het totaalgewicht minder is dan 750 kilo, en ook minder dan helft van het ledig gewicht van het trekkende voertuig, hoeven geen reminrichting te hebben. Er bestaan ook geslotenverklaringen voor motorvoertuigen met aanhangwagen.

Rijbewijs B en aanhangwagen

Je mag alleen met rijbewijs B een aanhangwagen voortbewegen, wanneer:
  • ledig gewicht plus laadvermogen aanhangwagen niet meer bedraagt dan 750 kg
  • de gehele combinatie (leeg gewicht + laadvermogen aanhangwagen) tezamen niet meer bedraagt dan 3500 kg

Als je in het bezit bent van een rijbewijs B+ (code 96) mag je iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).
Anders moet je naast rijbewijs B ook in bezit zijn van rijbewijs E.

Als je je BE rijbewijs voor 19 januari 2013 hebt gehaald, geldt er geen maximum gewicht. Heb je na deze datum je rijbewijs gehaald, mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen).

Waar een aanhangwagen aan moet voldoen

Aanhangwagen moet voorzien zijn van:
  • luchtbanden, waarvan profieldiepte min. 1.6mm bedraagt
  • twee aan achterkant van auto bevestigde achterlichten, die helder rood licht kunnen stralen
  • aan achterkant, aangebrachte, goed leesbare én goedgekeurde kentekenplaat, zelfde kenteken als trekkende auto, die verlicht moet kunnen worden. Deze verlichting moet gelijktijdig branden met stads-, dim-, mistlicht of grootlicht
  • 2 duidelijk zichtbare remlichten aan achterkant
  • rode of oranje richtingaanwijzers, aan weerskanten van achterkant
  • 2 rode goedgekeurde lengtedriehoeken
  • niet driehoekige reflectoren aan elke zijkant
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over het BE rijbewijsWaar vroeger voor het rijden met een trailer of aanhangwagen geen extra lessen en examen nodig waren, is dit tegenwoordi…
Regeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensRegeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensDe Regeling Voertuigen -voorheen Reglement Voertuigen- is een onderdeel van de Wegenverkeerswet 1994. In de regeling zij…
Theorie-examen auto B leren: belangrijke lijsten met cijfersTheorie-examen auto B leren: belangrijke lijsten met cijfersBij het lessen om je autorijbewijs te bemachtigen, heb je naast praktijk ook een theorie-examen nodig. In de theoriestof…
Boete voor aanhangwagen of caravan voor 2020Boete voor aanhangwagen of caravan voor 2020Hoe hoog zijn de boetes voor 2020 bij een afwijkende constructie van, of het rijden met, caravan of aanhangwagen en aan…

Volkswagen kever en het begin van VolkswagenVolkswagen kever en het begin van VolkswagenDe kever is naast het begin van het autoconcern ook de meest bekendste Duitse auto ooit gemaakt, om maar niet te zeggen…
Zuinig autorijdenZuinig autorijdenEr zijn twee goede redenen om zuinig te rijden met de wagen. Je kan het doen uit overtuiging. Wie zuiniger rijdt, stoot…
Bronnen en referenties
  • Theorieboek autorijden en Rijksoverheid.nl
Reacties

Ruud, 09-08-2011
De lading mag niet aan voorzijde aanhanger uitsteken schrijft u. Hoe zit dat bij een boottrailer met zeilboot met mast? De originele Trailer met boot is 6,2 meter, van kogel tot achterzijde boot. De boot steekt 1 meter over aan de achterzijde van de trailer en de mast nog eens 1 meter. Aan de voorzijde steekt de mast dus ca 50 cm voorbij de kogel. De mast ligt al onder een geringe hoek (schuin omhoog). Indien dit niet mag, hoe vervoer je dan een mast van 7,8 meter met een zeilboot van 5,2 meter? Reactie infoteur, 10-08-2011
Ik kan uw vraag niet beantwoorden, wellicht een lezer en anders zou ik informeren bij uw haven.

Hendrik Scholten, 17-02-2011
Ik heb een praktische vraag. de aanhanger mag niet meer dan 20 cm per kant van de auto uitsteken.
moet je meten met ingeklapte spiegels of mag je meten vanaf de opzetspiegels?

dank U,
Hendrik Reactie infoteur, 19-02-2011
Ik durf het niet met 100 procent zekerheid te zeggen, maar ik neem aan 20cm van de auto zelf, dus zonder de lengte van de spiegels.

Louise, 20-08-2010
Ik moet morgen een tafel ophalen, deze gaat wel in de auto maar steekt wel wat uit, moet ik een rode doek gebruiken of iets dergelijks?

Dank u, Reactie infoteur, 20-08-2010
Tot 1 meter in de lengte niet, daarna een markeringsbord

Wouter van Vulpen, 02-08-2010
Heb me wijs laten maken dat je voor alle karren met eigen kenteken een be rijbewijs moet hebben (dus waar niet nummerplaat van auto op moet). maar als ik dit lees is dat stomme onzin!? of niet? Reactie infoteur, 02-08-2010
Sommige aanhangwagens mag je inderdaad ook met een B rijbewijs achter je auto hangen, zoals hierboven in het artikel beschreven. Hetzelfde staat op de website van het CBR: http://www.cbr.nl/1095.pp

Albert Wiersma, 28-02-2010
Combinatie, ledig gewicht + laadvermogen aanhangwagen + ledig gewicht voertuig, tezamen niet meer bedraagt dan 3500 kg
bovenstaande regel komt van uw site. diverse andere sites geven aan dat er niet gerekend moet worden met het ledige gewicht van de trekkende auto maar van het gewicht plus laadvermogen (maximum massa).
wat is correct als je met rijbewijs b rijdt?

groeten albert Reactie infoteur, 02-03-2010
Klopt, het gaat om het maximale totale gewicht. Excuses, ik pas het aan. Bedankt voor uw reactie

A. Verstijnen, 01-09-2009
Als ik een tandem op een fietsendrager wil vervoeren steekt hij aan beide zijden 19 cm uit, mag dit? En moet ik dan markeringsborden aanbrengen? En wat wordt er verstaan onder markeringsborden? Reactie infoteur, 02-09-2009
19 cm is net geen probleem, bij personenauto's ligt het maximum op 20 cm.

Markeringsborden zijn vaak rood-geel/wit gestreept, maar er gelden verschillende regels voor verschillende voertuigen.

Wilco, 04-02-2009
Tegenwoordig kan je "netten" kopen, die je over de lading van de aanhanger kunt spannen. Is dit verplicht? Reactie infoteur, 04-02-2009
Netten zijn inderdaad verplicht bij open aanhangwagens om te voorkomen dat (een deel van) de lading uit de wagen kan vallen/waaien etc.

Master P., 14-09-2008
Ik heb laatst een verkeersboete gekregen omdat ik gordijn rellen met mijn auto aan het vervoeren was. deze waren namelijk 3.5 m lag waardoor ik genoodzaakt was om deze uit het raam (linksvoor) te laten steken (ongeveer 50 cm). mag dit wel? :-( Reactie infoteur, 14-09-2008
Helaas, volgens de regels mag het maximaal 20 cm uitsteken aan de zijkant van de auto

Leonie, 12-09-2008
Kan iemand mij helpen met de volgende vraag?
"wat doe je als je twee paarden moet vervoeren die samen een kilo te veel wegen" was de vraag op mijn examen… ik gaf als antwoord dat ik dan het haar zou afknippen.

Dit antwoord was origineel genoeg om niet meer verder te vragen… maar ja wat is het antwoord? twee keer rijden oid? Reactie infoteur, 12-09-2008
Ja, te zwaar is te zwaar. Of het nou 1 kilo is of 100 kilo.
Ik moest wel lachen om je antwoord :-)

Kim, 20-05-2008
Mag je met een rijbewijs B in een soort vrachtwagen rijden. Die qua hoogte 3,4 meter hoog is? Reactie infoteur, 20-05-2008
Ik kan niet een sluitend antwoord geven. Het hangt vooral af van het gewicht van deze 'kleine' vrachtwagen.

Met rijbewijs B mag je een personenauto besturen met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is met alleen het rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kg. Dat kan alleen op twee voorwaarden:

* De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het voertuig dat de aanhangwagen trekt.
en
* de toegestane maximum massa van de totale combinatie (auto&aanhanger) mag niet meer bedragen dan 3500 kg

Jour (127 artikelen)
Laatste update: 19-02-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.