De regels rond het rijden met goederen in auto

De regels rond het rijden met goederen in auto Hoe zit het met de regels als spullen uit je auto steken of als je met een aanhangwagen rijdt? Als je gebruik maakt van een imperiaal, losbreekreminrichting of hulpkoppeling? Voor het vervoeren van ondeelbare ladingen gelden weer andere regels. In dit artikel alle regels op een rijtje. Pas op dat je de auto nooit te zwaar belaadt en dat je het gewicht gelijkmatig verdeeld. Wanneer je zwaar beladen bent, heb je een langere stopafstand.

Imperiaal

Wanneer je gebruik maakt van een imperiaal, moeten de goederen goed vastzitten en mogen deze aan de zijkanten niet meer dan 20 cm uitsteken. Als de lading meer dan 10 cm buiten de zijkant uitsteekt, moet ze worden gemarkeerd.

Door de imperiaal is luchtweerstand groter, dat betekent dat de auto minder snel optrekt en kan overhellen in bocht. Tevens zorgt het voor een hoger brandstofgebruik.

Auto en aanhangwagen

Personenwagen en aanhangwagen mogen inclusief lading niet breder zijn dan 2.55 meter. De lading mag nooit meer dan 20 cm buiten elke zijkant van de auto steken. Op onverharde wegen mag totale breedte niet meer zijn dan 2.20 meter.

De lading mag niet aan voorkant van auto/aanhangwagen uitsteken. Aan de achterkant mag het niet meer dan 1 meter uitsteken. Bovendien nooit meer dan 5 meter achter de achterste as van het voertuig.

Lengte ondeelbare lading

Voor vervoer van lange ondeelbare lading (ladders, palen, latten) geldt een uitzondering. De lading mag in dat geval zowel aan de voorkant als achterkant 1 meter uitsteken.

Breedte ondeelbare lading

Voor lading die in de breedte ondeelbaar is, geldt ook een uitzondering. Als de lading op aanhangwagen wordt vervoerd mag de totale breedte van de aanhangwagen inclusief lading niet meer zijn dan 3 meter. Voor de personenauto blijft gelden maximaal 20cm aan elke zijkant.

Losbreekreminrichting

Losbreekreminrichting is een reminrichting, die ervoor zorgt dat de rem van de aanhangwagen vanzelf in werking treedt, zodra de verbinding tussen de aanhangwagen en het trekkende voertuig wordt verbroken.

Hulpkoppeling

Middenassige aanhangwagens, waarvan het ledig gewicht plus laadvermogen minder is dan 1500 kg, hoeven geen losbreekremrichting. Deze kunnen volstaan met hulpkoppeling. Die moet sterk genoeg zijn om aanhangwagen met lading aan het trekkend voertuig gekoppeld te houden. Hulpkoppeling mag reminrichting niet belemmeren. Wanneer aanhangwagen al voorzien is van een losbreekreminrichting is een hulpkoppeling verboden.

Aanhangwagens waarvan het totaalgewicht minder is dan 750 kilo, en ook minder dan helft van het ledig gewicht van het trekkende voertuig, hoeven geen reminrichting te hebben. Er bestaan ook geslotenverklaringen voor motorvoertuigen met aanhangwagen.

Rijbewijs B en aanhangwagen

Je mag alleen met rijbewijs B een aanhangwagen voortbewegen, wanneer:
  • ledig gewicht plus laadvermogen aanhangwagen niet meer bedraagt dan 750 kg
  • de gehele combinatie (leeg gewicht + laadvermogen aanhangwagen) tezamen niet meer bedraagt dan 3500 kg

Als je in het bezit bent van een rijbewijs B+ (code 96) mag je iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).
Anders moet je naast rijbewijs B ook in bezit zijn van rijbewijs E.

Als je je BE rijbewijs voor 19 januari 2013 hebt gehaald, geldt er geen maximum gewicht. Heb je na deze datum je rijbewijs gehaald, mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen).

Waar een aanhangwagen aan moet voldoen

Aanhangwagen moet voorzien zijn van:
  • luchtbanden, waarvan profieldiepte min. 1.6mm bedraagt
  • twee aan achterkant van auto bevestigde achterlichten, die helder rood licht kunnen stralen
  • aan achterkant, aangebrachte, goed leesbare én goedgekeurde kentekenplaat, zelfde kenteken als trekkende auto, die verlicht moet kunnen worden. Deze verlichting moet gelijktijdig branden met stads-, dim-, mistlicht of grootlicht
  • 2 duidelijk zichtbare remlichten aan achterkant
  • rode of oranje richtingaanwijzers, aan weerskanten van achterkant
  • 2 rode goedgekeurde lengtedriehoeken
  • niet driehoekige reflectoren aan elke zijkant
© 2007 - 2020 Jour, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alles over het BE rijbewijsWaar vroeger voor het rijden met een trailer of aanhangwagen geen extra lessen en examen nodig waren, is dit tegenwoordi…
Regeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensRegeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensDe Regeling Voertuigen -voorheen Reglement Voertuigen- is een onderdeel van de Wegenverkeerswet 1994. In de regeling zij…
Theorie-examen auto B leren: belangrijke lijsten met cijfersTheorie-examen auto B leren: belangrijke lijsten met cijfersBij het lessen om je autorijbewijs te bemachtigen, heb je naast praktijk ook een theorie-examen nodig. In de theoriestof…
Boete voor aanhangwagen of caravan voor 2020Boete voor aanhangwagen of caravan voor 2020Hoe hoog zijn de boetes voor 2020 bij een afwijkende constructie van, of het rijden met, caravan of aanhangwagen en aan…

Volkswagen kever en het begin van VolkswagenVolkswagen kever en het begin van VolkswagenDe kever is naast het begin van het autoconcern ook de meest bekendste Duitse auto ooit gemaakt, om maar niet te zeggen…
Zuinig autorijdenZuinig autorijdenEr zijn twee goede redenen om zuinig te rijden met de wagen. Je kan het doen uit overtuiging. Wie zuiniger rijdt, stoot…
Bronnen en referenties
  • Theorieboek autorijden en Rijksoverheid.nl

Reageer op het artikel "De regels rond het rijden met goederen in auto"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bennie, 13-06-2019 11:18 #37
Vraag: mag ik losse pakketten vervoeren op de bijrijdersstoel

Andre, 26-08-2018 19:37 #36
Wat zijn de regels voor een bagagerek op de trekhaak? Ik ben in het bezit van een Dodge Ram, hier zit een buis trekhaak op. Mijn bagagerek met kist heb ik dezelfde buis aansluiting aan gemaakt, het frame bevindt zich binnen het achterlicht van de auto en het frame is voorzien van een Kentekenplaat en goedgekeurde verlichting en lengte driehoeken in de lichtbalk en mist- en achteruitrijdverlichting. Waar moet ik verder nog aan voldoen om hier mee rond te kunnen rijden in Nederland en Oostenrijk, Italië?

Henrie, 28-07-2016 00:28 #35
Hoeveel benzine mag er in m'n boot als ik hem trailer?

Gerrie, 23-05-2016 10:58 #34
Wij willen een zonnescherm vervoeren van 5 meter in een bakwagen, mag dat wel?

Helma van Rijsingen, 09-11-2015 12:50 #33
Ik wil een raam vervoeren waarvoor ik de passagiersstoel tot het uiterste naar voor moet schuiven en de zijramen aan de passagierskant afdek, mag dit?

Danny Kramer, 13-07-2014 15:10 #32
Wij gaan binnenkort op visvakantie naar Frankrijk. Nu willen we dus de hengels ( in een foudraal ) op het dak aan de dak dragers bevestigen met spanbanden. Nu is mijn vraag of dit wel is toegestaan en ook toegestaan is in Frankrijk.


Alvast bedank!

Gr Danny

Peter, 21-03-2014 09:44 #31
Een vraagje over ondeelbare lading. Mag dit nu wel of niet meer dan een meter achter de auto uitsteken?

Jolanda, 19-06-2013 08:24 #30
Ik wil een fietsendrager voor 5 fietsen (mottez) kopen die op de trekhaak rust maar wel een zwenkwiel als steun heeft. dit lijkt me geen aanhanger, maar wat zijn hiervoor de regels? mag dit überhaupt wel in Nederland?

Pieter, 13-05-2013 10:32 #29
Ik wil een paal van 8 meter vervoeren op het dak van mijn VW bus. Mijn bus is 4,70 lang.
Mag dit? Wat moet ik doen om veilig te rijden en geen bekeuring te krijgen?

Mvg,
Pieter

Rene, 18-02-2013 19:55 #28
Mijn vraag is deze. Wil 50 steigerplanken halen met een opel mevano, maar de planken steken dan, ongeveer 1.40 m achter de bus uit. Mag dat, zo ja moet ik er dan een markeringsbord op monteren?

Evert van 't Veld, 11-01-2013 10:37 #27
Michael zie boven: Personenwagen en aanhangwagen mogen inclusief lading niet breder zijn dan 2.55 meter. De lading mag nooit meer dan 20 cm buiten elke zijkant van de auto steken. Op onverharde wegen mag totale breedte niet meer zijn dan 2.20 meter.

Alex, 07-01-2013 17:28 #26
Hoi Micheal,

Waar heb je nu precies een boete voor gekregen? Uitstekende lading? Als het goed is staat dit ook op de aankondig van beschikking!

Michael, 11-10-2012 07:40 #25
Gisteren een boete gehad bij controle, de aanhanger is 180 cm breed, ik heb hier bouwstaalmatten op liggen die zijn 200 cm breed, dus aan beide kanten 10 cm voorbij de aanhanger, volgens mij moet dat geen probleem zijn, maar toch een boete van 220 heb er nog wel een foto van gemaakt bij controle. Graag een reactie of dit mag /of niet mag

Hooijer Renkum, 21-09-2012 09:22 #24
Omtrent het afdekken van de lading wordt het volgende gemeld. De lading moet zodanig zijn vastgezet [spanbanden], dat deze bij plotseling remmen op zijn plaats blijft. Losse lading als puin, loof, papier, zand e.d. moeten voorzien van een ladingnet, zodat er niets kan afwaaien. Er wordt niet gesteld dat er naast een net een zeil dient te worden gebruikt bij die lading welke door het afdeknet kunnen. Ons is bekend dat doordat er geen zeil naast een net werd gebruikt een boete van 320, 00 is uitgereikt.
Gaarne uw reactie.

Sheukel, 30-07-2012 00:38 #23
Omdat ik geen geschikte dakdragers vind voor mijn Ford FIesta )1992) wil ik mijn kano/kayak IN de auto vervoeren, De auto is 3.70 meter lang en de kano 4, 20m.
Ik heb de bijrijdersstoel eruit gehaald, zodat ik via de achterklep zeker de helft van de kano in de auto kwijt kan.
Hoeveel meter mag er uit de achterklep uitsteken, en hoe moet ik dat aangeven.
Bord of rode doek?

Fritsrademakers, 24-06-2012 12:19 #22
Ik heb een bestelbus hoog en lang maar een kozijn wat ik wil vervoeren past niet door de deuren
ik wil het met zware sjorbanden aan de zijkant van de auto (sjorbanden over het dak heen) ophangen en onder zijde ook met sjorbanden aan de auto vastzetten dan steekt het geen 15 cm buiten de auto in de breedte gesproken. de lengte valt ruim binnen de lengte van de auto.
mag dat

H. Smorenburg, 29-05-2012 12:01 #21
Dezelfde vraag als al eerder gesteld. Wat is de lengte van een aanhangwagen, is dit incl. trekboom of alleen de laadbak?
Als het alleen de laadbak is heeft een rek voor op een aanhangwagen geen zin om iets op te laten rusten wat langer is als de laadbak. Ook heeft de politie dan nogal wat te doen om alle aanhangers van de weg te halen waar de lading op het rek aan de voorzijde rust en over steekt aan de voorzijde.

Groet,

HS

Wie kan hier ie

Rutger Nijmeijer, 07-05-2012 19:05 #20
Hallo
Ik heb gelezen dat goederen op een aanhanger niet meer dat 1mtr achter de aanhanger mag uit steken.
Bij ondeelbare lading mag dat wel, maar niet meer dan 5 mtr achter de achterste as.
Je moet dan wel een bord gebruiken van 50x50 cm
Moet je dan ontheffing aan vragen, of mag je er mee rijden zonder door te geven

Groetjes

Rutger Nijmeijer

Ruud, 09-08-2011 18:16 #19
De lading mag niet aan voorzijde aanhanger uitsteken schrijft u. Hoe zit dat bij een boottrailer met zeilboot met mast? De originele Trailer met boot is 6,2 meter, van kogel tot achterzijde boot. De boot steekt 1 meter over aan de achterzijde van de trailer en de mast nog eens 1 meter. Aan de voorzijde steekt de mast dus ca 50 cm voorbij de kogel. De mast ligt al onder een geringe hoek (schuin omhoog). Indien dit niet mag, hoe vervoer je dan een mast van 7,8 meter met een zeilboot van 5,2 meter? Reactie infoteur, 10-08-2011
Ik kan uw vraag niet beantwoorden, wellicht een lezer en anders zou ik informeren bij uw haven.

Fred, 12-05-2011 09:54 #18
Even een vraagje; Hoor regelmatig dat er een kleine marge zou zijn rond de gewicht bepalingen die aan rijbewijs B met aanhanger zijn verbonden. Ben van plan een andere auto aan te schaffen die door iets te hoog gezamenlijk treingewicht van auto en caravan (nl 30kg) mij verplichten zou om het E-rijbewijs te gaan behalen. Nou kan ik wel het maximum toegestane laadgewicht op het kenteken laten verlagen met goed 30 KG, maar hoor inmiddels steeds vaker dat er een kleine marge zou zijn en ik dus gewoon met de combi de weg op kan. Heeft iemand hier ervaring mee of dit werkelijk zo is? Hoor het dan ook graag.

Hendrik Scholten, 17-02-2011 16:39 #17
Ik heb een praktische vraag. de aanhanger mag niet meer dan 20 cm per kant van de auto uitsteken.
moet je meten met ingeklapte spiegels of mag je meten vanaf de opzetspiegels?

dank U,
Hendrik Reactie infoteur, 19-02-2011
Ik durf het niet met 100 procent zekerheid te zeggen, maar ik neem aan 20cm van de auto zelf, dus zonder de lengte van de spiegels.

Louise, 20-08-2010 20:08 #16
Ik moet morgen een tafel ophalen, deze gaat wel in de auto maar steekt wel wat uit, moet ik een rode doek gebruiken of iets dergelijks?

Dank u, Reactie infoteur, 20-08-2010
Tot 1 meter in de lengte niet, daarna een markeringsbord

Wouter van Vulpen, 02-08-2010 20:04 #15
Heb me wijs laten maken dat je voor alle karren met eigen kenteken een be rijbewijs moet hebben (dus waar niet nummerplaat van auto op moet). maar als ik dit lees is dat stomme onzin!? of niet? Reactie infoteur, 02-08-2010
Sommige aanhangwagens mag je inderdaad ook met een B rijbewijs achter je auto hangen, zoals hierboven in het artikel beschreven. Hetzelfde staat op de website van het CBR: http://www.cbr.nl/1095.pp

Ruud, 27-05-2010 16:57 #14
Vraag: Je ziet ze wel rijden, gewone pickups met een auto-trailer erachter.(4 auto's) Hoe zit dat, moet de chauffeur een grootrijbewijs hebben? Hoe zit dat met het laadvermogen?(3500kg) Wie het weet mag het zeggen.
Ruud

Albert Wiersma, 28-02-2010 12:35 #13
Combinatie, ledig gewicht + laadvermogen aanhangwagen + ledig gewicht voertuig, tezamen niet meer bedraagt dan 3500 kg
bovenstaande regel komt van uw site. diverse andere sites geven aan dat er niet gerekend moet worden met het ledige gewicht van de trekkende auto maar van het gewicht plus laadvermogen (maximum massa).
wat is correct als je met rijbewijs b rijdt?

groeten albert Reactie infoteur, 02-03-2010
Klopt, het gaat om het maximale totale gewicht. Excuses, ik pas het aan. Bedankt voor uw reactie

Lia, 28-01-2010 19:16 #12
Waar kan ik vinden dat het vervoeren van goederen met een aanhangwagen verplicht is om hier een net over te doen?

S. Boers, 16-11-2009 23:50 #11
Is het toegestaan bv 4 meter lengte op het dak van een auto
te vevoerren zonder het gebruik van een imperiaal?

Sietse

Odwin Boer, 19-09-2009 18:40 #10
Ook ondeelbare lading mag niet aan de voorkant van de aanhangwagen uitsteken. Vraag is wat wordt bedoeld met de aanhangwagen: is dit alleen de bak of is dit inclusief de boom tot de trekhaak?

A. Verstijnen, 01-09-2009 14:59 #9
Als ik een tandem op een fietsendrager wil vervoeren steekt hij aan beide zijden 19 cm uit, mag dit? En moet ik dan markeringsborden aanbrengen? En wat wordt er verstaan onder markeringsborden? Reactie infoteur, 02-09-2009
19 cm is net geen probleem, bij personenauto's ligt het maximum op 20 cm.

Markeringsborden zijn vaak rood-geel/wit gestreept, maar er gelden verschillende regels voor verschillende voertuigen.

Wilco, 04-02-2009 12:56 #8
Tegenwoordig kan je "netten" kopen, die je over de lading van de aanhanger kunt spannen. Is dit verplicht? Reactie infoteur, 04-02-2009
Netten zijn inderdaad verplicht bij open aanhangwagens om te voorkomen dat (een deel van) de lading uit de wagen kan vallen/waaien etc.

Master P., 14-09-2008 18:44 #7
Ik heb laatst een verkeersboete gekregen omdat ik gordijn rellen met mijn auto aan het vervoeren was. deze waren namelijk 3.5 m lag waardoor ik genoodzaakt was om deze uit het raam (linksvoor) te laten steken (ongeveer 50 cm). mag dit wel? :-( Reactie infoteur, 14-09-2008
Helaas, volgens de regels mag het maximaal 20 cm uitsteken aan de zijkant van de auto

Leonie, 12-09-2008 16:10 #6
Kan iemand mij helpen met de volgende vraag?
"wat doe je als je twee paarden moet vervoeren die samen een kilo te veel wegen" was de vraag op mijn examen… ik gaf als antwoord dat ik dan het haar zou afknippen.

Dit antwoord was origineel genoeg om niet meer verder te vragen… maar ja wat is het antwoord? twee keer rijden oid? Reactie infoteur, 12-09-2008
Ja, te zwaar is te zwaar. Of het nou 1 kilo is of 100 kilo.
Ik moest wel lachen om je antwoord :-)

Ilse, 04-08-2008 11:15 #5
Op mijn autopapieren staat dat achter mijn auto een maximum massa te koppelen aanhangwagen ongeremd van 515 kg mag. De aanhanger die wij achter de auto willen vervoeren is echter 650 kg max laadvermogen. In jullie informatie geven jullie aan dat het gewicht van de auto en gewicht van de aanhanger niet uitmaakt als de aanhanger maar onder 750 kg blijft. OP basis van jullie informatie lijkt het alsof ik achter mijn auto toch de aanhanger mag vervoeren of haal ik nu 2 dingen door elkaar?

Kim, 20-05-2008 11:03 #4
Mag je met een rijbewijs B in een soort vrachtwagen rijden. Die qua hoogte 3,4 meter hoog is? Reactie infoteur, 20-05-2008
Ik kan niet een sluitend antwoord geven. Het hangt vooral af van het gewicht van deze 'kleine' vrachtwagen.

Met rijbewijs B mag je een personenauto besturen met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is met alleen het rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kg. Dat kan alleen op twee voorwaarden:

* De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het voertuig dat de aanhangwagen trekt.
en
* de toegestane maximum massa van de totale combinatie (auto&aanhanger) mag niet meer bedragen dan 3500 kg

Hennie, 06-05-2008 08:49 #3
Onze vraag is of het verplicht is om de lading op een aanhangwagen af te dekken met een zeil of net? Of mag dit ook met een touw?

Peter, 12-11-2007 12:43 #2
Ik heb ook een vraag omtrent rijden met aanhanger`s.

Ik vraag mij zo af of je ook twee aanhangers tegelijk achter je personenauto mag hangen (net als een LZV dus) er van uitgaande dat je BE hebt en het maximaal toegestane trekgewicht niet te boven gaat.

Bijvoorbeeld op vakantie boot en caravan meetenemen lichtste aanhanger uiteraard achterop.

Kermis en circus rijden al sinds ik mij kan herinneren met zulke combi`s.

Jan, 07-07-2007 17:41 #1
Aan achterkant, aangebrachte, goed leesbare en goedgekeurde kentekenplaat, zelfde kenteken als trekkende auto, die verlicht moet kunnen worden. Deze verlichting moet gelijktijdig branden met stads-, dim-, mistlicht of grootlicht.

Vertel me dan maar eens welke verlichting op de aanhangwagen gelijktijdig moet branden in combinatie met grootlicht?

Infoteur: Jour
Laatste update: 19-02-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 37
Schrijf mee!