Alles over de anonieme OV-chipkaart

Vanaf 9 juli 2014 verdwijnt het papieren treinkaartje: je zult moeten overstappen naar een OV-chipkaart. Je kunt hierbij kiezen tussen een persoonlijke en een anonieme OV-chipkaart. De anonieme OV-chipkaart staat niet op naam, waardoor je de kaart kunt delen met anderen. Wel heeft een anonieme OV-chipkaart het nadeel dat je er geen persoonsgebonden reisproducten op kunt zetten, zoals abonnementen. Wil je echt geen OV-chipkaart? Dan kun je (tegen een hoger tarief) een wegwerpkaartje kopen.

De OV-chipkaart in Nederland

Er zijn vroeger al meerdere proeven met het gebruik van elektronische betaalsystemen in het openbaar vervoer. In 2001 werd Trans Link Systems opgericht, die de huidige OV-chipkaart gingen ontwikkelen. Het systeem van de OV-chipkaart is deels gebaseerd op het gebruikte betaalsysteem in Hongkong. In 2002 werden de eerste OV-chipkaart poortjes getest. In Rotterdam kon men de OV-chipkaart voor het eerst uitproberen. In 2012 is het systeem landelijk ingevoerd.

Lange tijd konden mensen nog met een papieren treinkaartje reizen, maar dit gaat dus vanaf 9 juli 2014 veranderen. Het papieren treinkaartje zal verdwijnen en treingebruikers worden geadviseerd een OV-chipkaart te kopen. Er zijn twee drie soorten OV-chipkaarten: de persoonlijke, de anonieme en de zakelijke OV-chipkaart.

Het papieren treinkaartje verdwijnt, wel kan je nog een wegwerpkaartje met een chip kopen.Het papieren treinkaartje verdwijnt, wel kan je nog een wegwerpkaartje met een chip kopen.

Kan ik echt niet meer reizen met een papieren treinkaartje na 9 juli 2014?

Als je echt geen OV-chipkaart wilt omdat je bijna nooit met de trein en/of het openbaar vervoer reist, kan je nog 'gewone' wegwerpkaartjes kopen. Deze zullen bij de NS €1,- meer gaan kosten dan het papieren treinkaartje, omdat er ook in de nieuwe wegwerpkaartjes een ‘chip’ zit, om in- en uit te kunnen checken. Met deze chip kan je de poortjes openen om op het station of perron te komen. Let op: dit wegwerpkaartje is alleen geldig op de dag van aankoop.

Hoe werkt een OV-chipkaart?

Een OV-chipkaart is een harde plastic kaart, ter grootte van een bankpas, waar een chip in zit verwerkt. Deze chip kan draadloos worden gelezen door de OV-chipkaartpoortjes. Ook kunnen de gegevens op de chip worden gewijzigd, zoals het saldo bijwerken, het veranderen van reisproducten en het aanpassen van de klasse waarin je reist. Je moet met een OV-chipkaart altijd in- en uitchecken bij de poortjes. Je checkt in op je beginstation, en uit op je eindstation. Hetzelfde principe geldt in de bus, metro en tram. Zo betaal je dus voor de afstand waarover je reist. De specifieke ritprijs wordt van te voren niet getoond, je weet die alleen van te voren als je die opzoekt op bijvoorbeeld de reisplanner 9292.nl. Je moet altijd genoeg saldo op je OV-chipkaart hebben staan, wil je kunnen inchecken. Om te kunnen inchecken, houd je de OV-chipkaart voor het grote logo van de OV-chipkaart op het poortje. Op het schermpje erboven zal een tekst komen te staan wat het resultaat van je handeling aangeeft: een check-in of check-out. Ook zal hij tonen waarom het inchecken soms niet gelukt is (te weinig saldo bijvoorbeeld). Tevens zal er een licht- en geluidssignaal zijn waaraan je kunt herkennen of het in- en uitchecken is gelukt.Wat is een anonieme OV-chipkaart?

Reis je maar af en toe met het openbaar vervoer? Of wil je gewoon niet dat je persoonlijke gegevens bekend worden bij de vervoerbedrijven? Dan is de anonieme OV-chipkaart de oplossing voor jou! De anonieme OV-chipkaart is een OV-chipkaart die niet op je naam geregistreerd staat. Dat wilt dus zeggen dat je hem kunt delen met bijvoorbeeld familieleden. Ook zou de anonieme OV-chipkaart in een (klein) bedrijf handig kunnen zijn, omdat je dan de reis achteraf niet hoeft te declareren. De anonieme OV-chipkaart is 5 jaar geldig.

Waar koop ik een anonieme OV-chipkaart?

De anonieme OV-chipkaart kost €7,50. Met behulp van de adresvinder van de OV-chipkaart website kan je alle punten in Nederland vinden waar je een anonieme OV-chipkaart kunt kopen. In het algemeen kan je een anonieme OV-chipkaart kopen op stations, in sommige tabaksspeciaalzaken, supermarkten en Bruna’s. Je kunt ook een anonieme OV-chipkaart kopen bij de NS, Connexxion of Veolia, dit is vaak mogelijk via hun websites. Je kunt bij sommige NS-kaartautomaten (met een NS-logo aan de bovenkant) ook een anonieme OV-chipkaart kopen.

Hoe laad ik mijn anonieme OV-chipkaart op?

Je laadt een anonieme OV-chipkaart op bij de NS op dezelfde manier als een persoonlijke OV-chipkaart. Volg hiervoor de volgende stappen:
 • Houd je OV-chipkaart tegen het OV-chipkaartlogo op de NS-kaartautomaat.
 • Kies ‘Opladen saldo’ (minimaal €20,-) en volg de instructies op het scherm.
 • Houd je OV-chipkaart opnieuw tegen het grote OV-chipkaartlogo: er staat nu saldo op.

Het minimale bedrag van €20,- is het instaptarief van de anonieme OV-chipkaart bij de NS. Het is een soort borg: het geld wordt afgeschreven. Nadat je bent uitgecheckt op de plek van bestemming, wordt het definitieve bedrag berekend aan de hand van de afstand. Het resterende verschil met het instaptarief wordt terug op je OV-chipkaart gestort. In het onderstaande schema staan de instaptarieven bij alle vervoerders.

Bus, metro en tramTrein (NS)Trein (Syntus)Trein (Veolia)
Anonieme OV-chipkaart€4,-€20,-€10,-€10,-

De NS-kaartautomaat / Bron: Spoorjan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De NS-kaartautomaat / Bron: Spoorjan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Je anonieme OV-chipkaart activeren bij de NS

Voordat je kunt gaan reizen bij de NS, moet je eenmalig je OV-chipkaart activeren. Dit gaat automatisch zodra je er saldo op zet via een NS-kaartautomaat. Heb je de kaart ergens anders opgeladen? Dan moet je je OV-chipkaart eenmalig activeren bij de NS. Dit doe je op de volgende manier:
 • Houd je OV-chipkaart tegen het OV-chipkaartlogo op de NS-kaartautomaat.
 • Kies ‘Laden overige producten’ en daarna ‘Reizen op saldo zonder NS-abonnement’.
 • Kies de klasse waarin je wilt reizen en volg de verdere instructies op het scherm.
 • Houd je OV-chipkaart opnieuw tegen het OV-chipkaartlogo: de OV-chipkaart is geactiveerd.

Meereizen met korting bij de NS

Je kunt niet met korting reizen via een NS abonnement met een anonieme OV-chipkaart. Wat wel kan is meereizen met korting. Reis je met iemand die wel recht op korting heeft en die korting mag delen? Dan kan je via de NS-kaartautomaat Samenreiskorting op je anonieme OV-chipkaart zetten. De Samenreiskorting geldt tot je uitcheckt. Reis je op de terugweg ook met iemand die korting heeft? Dan moet je de procedure nog eens herhalen bij de kaartautomaat.
De handelingen die moeten worden uitgevoerd om samenreizen met korting bij de NS aan te zetten zijn:
 • Houd je OV-chipkaart tegen het OV-chipkaartlogo op de NS-kaartautomaat.
 • Kies ‘Laden overige producten’ en dan ‘Samenreiskorting’.
 • Kies de gewenste klasse en druk vervolgens op ‘Akkoord’. Houdt je OV-chipkaart opnieuw tegen het grote OV-chipkaartlogo.

Zorg dat er altijd genoeg saldo op je anonieme OV-chipkaart staat. Om in te checken met Samenreiskorting moet er minimaal 10 euro aan saldo op je OV-chipkaart staan.

Vergeten uit te checken?

Als je vergeten bent om uit te checken met je OV-chipkaart, ben je in principe het basistarief kwijt. Vaak kan je wel bij de vervoerder het teveel afgeschreven tarief terugkrijgen, door het invullen van bepaalde formulieren. Voor meer informatie kan je even op de site van de vervoerder kijken of langs hun balie gaan. Dus: reis je dus met de OV-chipkaart, altijd in én uitchecken!Voordelen van de anonieme OV-chipkaart

De anonieme OV-chipkaart heeft voordelen:
 • Je kunt de anonieme OV-chipkaart delen met familieleden / collega’s . Let op: dit wil NIET zeggen dat je tegelijk kunt reizen! Je mag altijd maar met één persoon op één OV-chipkaart reizen. Een persoonlijke OV-chipkaart kan je niet delen.
 • Je kunt de anonieme OV-chipkaart kopen in de winkel, wat anoniem is en sneller omdat hij dan niet opgestuurd moet worden, wat wel het geval is bij een persoonlijke OV-chipkaart.
 • Zodra je geld op je anonieme OV-chipkaart hebt gestort, is hij gelijk te gebruiken.
 • Je hebt meer privacy dan bij een persoonlijke OV-chipkaart. Bij een persoonlijke OV-chipkaart kunnen vervoerders zien wie reist, en wanneer en waarheen hij of zij reist. Trans Link Systems of de vervoerders doen (nu nog) niets met die gegevens.

Nadelen van de anonieme OV-chipkaart

De anonieme OV-chipkaart heeft natuurlijk ook nadelen:
 • Omdat de OV-chipkaart anoniem is, kunnen er geen persoonsgebonden abonnementen op worden gezet. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan studentenkorting of 65+ korting. Op een persoonlijke OV-chipkaart kan je wel abonnementen zetten.
 • Als je anonieme OV-chipkaart verloopt, krijg je daar geen melding van omdat Trans Link Systems niet over je gegevens beschikken. Je moet dus zelf de geldigheidsduur van je anonieme OV-chipkaart bijhouden. Bij een persoonlijke OV-chipkaart krijg je hier wel automatisch bericht van.
 • Bij verlies of diefstal krijg je je resterende saldo niet terug, dit is wel zo bij een persoonlijke OV-chipkaart.
 • Je kunt een anonieme OV-chipkaart niet automatisch laten opwaarderen. Dit kan wel bij een persoonlijke OV-chipkaart: zo staat er altijd geld op je kaart waardoor je geen trein/bus/tram/metro hoeft te missen omdat je saldo niet toereikend is.

Twijfel je nog tussen persoonlijke en anonieme OV-chipkaart? Tot 31-07-2014: goedkopere persoonlijke OV-chipkaart

Twijfel je toch nog tussen een anonieme en een persoonlijke OV-chipkaart? Misschien kan dit je twijfels wegnemen. De NS heeft voor de mensen die nog moeten overstappen een tijdelijke actie lopen. Je kunt tussen 2 juni en 31 juli 2014 namelijk een persoonlijke OV-chipkaart kopen voor €2,- in plaats van de normale €7,50. Koop je een NS-jaar abonnement? Dan is de persoonlijke OV-chipkaart zelfs gratis! Voor meer informatie kan je kijken op de actiepagina van de NS.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen OV-chipkaartmijn kijk opVoordelen OV-chipkaartIn Nederland kan er na de invoering van de OV-chipkaart niet meer gereisd worden met de strippenkaart. Er is in het open…
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
OV-chipkaart verloren, defect of gestolenOV-chipkaart verloren, defect of gestolenWat veel mensen niet weten is dat een ov-chipkaart een gemiddelde levensduur heeft van ongeveer 5 jaar. Er zijn echter g…

OV-chipkaart: 10 handige weetjesSinds 9 juli 2014 is de OV-chipkaart verplicht als je met de trein reist. De papieren kaartjes zijn geheel uit het syste…
Werken als vrachtwagenchauffeurWerken als vrachtwagenchauffeurNederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben het steeds lastiger om aan het werk te blijven. Er is sprake van een toenemende…
Bronnen en referenties
 • Instaptarief: https://www.ov-chipkaart.nl/reizen/tarieven/instapenbasistarief/
 • OV-chipkaart geschiedenis: http://nl.wikipedia.org/wiki/OV-chipkaart
 • Website NS: www.ns.nl
 • Website OV-chipkaart: www.ov-chipkaart.nl/
 • Afbeelding bron 1: Spoorjan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Zd Azoe, 13-01-2015
Na geldigheidsdatum van je OV-Chipkaart kan je kaart niet meer gelezen worden en kan er niet meer mee gereisd worden. In tegenstelling wat wordt geschreven in de OV-folder en op de website kan je het saldo op je ongeldige kaart dus niet opreizen! Reactie infoteur, 13-01-2015
Beste Zd Azoe, dat klopt. Je kunt niet meer reizen met een ongeldige / verlopen OV-Chipkaart. Je kunt het saldo dus niet opreizen, maar je kunt wel het geld wat er nog op staat (saldo) terug krijgen. Dat gaat via een geld-teruggave formulier te vinden op: https://ovchipkaart-teruggavesaldo.nl/anoniemekaart. Je stuurt hierbij je verlopen OV-chipkaart in, waarna het geld wat nog op de OV-chipkaart stond, terug op je bankrekening wordt gestort. Dit geld kan je dan natuurlijk weer op een nieuwe OV-chipkaart zetten (het saldo verhogen), of gewoon voor iets anders gebruiken.

Wies, 25-10-2014
Mijn anonieme kaart is volgend jaar verlopen. kan ik het resterende bedrag van de oude overzetten of ben ik dan mijn geld kwijt? Reactie infoteur, 27-10-2014
Beste Wies,
Als je anonieme OV-chipkaart is verlopen, kan je het resterende saldo terug krijgen door de OV-chipkaart op te sturen en het formulier 'Teruggave saldo verlopen anonieme OV-chipkaart' in te vullen. Dit formulier is te vinden op: https://ovchipkaart-teruggavesaldo.nl/anoniemekaart. Je kunt voor meer informatie kijken op: www.ov-chipkaart.nl/klantenservice/zelfregelen/verlopenovchipkaart/

Tmaar (47 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.