Wielrennen, hoe pak je dat aan? Tips voor de beginner

Wielrennen is leuk en gezond en steeds meer mensen doen het. Wil jij ook in de benen komen op de racefiets, maar weet je niet hoe je dat precies moet aanpakken? De belangrijkste tips op een rijtje.

Wat is er zo leuk aan wielrennen?

Fietsen is gezond, dat weten we allemaal. Tijdens het fietsen worden in de hersenen natuurlijke stoffen aangemaakt, zoals endorfine, adrenaline en dopamine. Zij werken als pijnstiller, prestatiestimulator en stemmingsverbeteraar en zorgen ervoor dat het lichaam de fysieke prestatie volhoudt en dat je jezelf er goed bij voelt. Het fijne is dat deze stoffen ook daarna nog lang doorwerken. Je voelt je ook in het dagelijks leven fysiek én mentaal beter.

Wat moet ik zien te voorkomen?

Zeker als je net begint, zul je de dag na een training last hebben van stijve benen. Dit gevoel verdwijnt vanzelf als je eenmaal weer op de fiets zit en je eerste kilometers maakte, dit is het zogenaamde ‘losrijden’. Lang in dezelfde houding fietsen kan ook pijn veroorzaken in rug, nek, polsen, knieën en achterwerk. Een goede houding op de fiets is van essentieel belang, hiermee kunnen veel fysieke ongemakken worden voorkomen.

Wat is de beste houding op de fiets?

Fietsframes zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Kies de hoogte die bij je lichaam past; voor iemand van 1.80 meter is dat bijvoorbeeld 56-57 centimeter. Het zadel moet ook op de goede hoogte staan. Dit kun je het best bepalen met je fietsschoenen aan, want een paar millimeter meer of minder maakt al een groot verschil. Leg je armen ontspannen op het stuur en zit niet te ver voorover gebogen. Zit je te ver naar achteren, dan krijg je rug- en zadelpijn.

Wat is een goede fiets?

In een goede fietsenwinkel kost een racefiets misschien iets meer dan via internet, maar je kunt profiteren van de aanwezige kennis en service. Een goede racefiets kost geld, een kleine duizend euro ben je zo kwijt. Grote supermarkten stunten soms met aanbiedingen voor al een paar honderd euro, maar het is echt aan te bevelen om iets meer uit te geven aan een fiets met kwalitatief betere onderdelen. Op de lange termijn zal deze investering zich altijd uitbetalen.

Wat zijn goede accessoires?

Zeker voor beginners, die niet gewend zijn om uren op de fiets door te brengen, is een iets zachter zadel aan te bevelen. Er zijn tegenwoordig ook zadels met een opening in het midden, hierdoor wordt de druk van het zitvlak naar de zijkanten verlegd, wat het zitcomfort zeer ten goede komt. Voor vrouwen zijn er speciale zadels die op hun lichaam zijn toegesneden. Kies ook goede fietsschoenen van een erkend merk, deze kun je ‘vastklikken’ in de pedalen.

Hoe kan ik het best beginnen?

Wielrennen is verslavend leuk, maar rijd jezelf niet over de kop als je net begint. De kans op blessures is dan groot. Rijd elke keer een beetje sneller en een beetje verder, hierdoor wordt je conditie steeds een stukje beter. Als je niet alleen wilt fietsen, dan kun je je aansluiten bij een toerclub of wielervereniging in de buurt. Zij maken op zondagochtend vaak trainingstochten samen en organiseren soms ook fietsuitjes naar bijvoorbeeld Zuid-Limburg of Frankrijk.

Hoe houd ik het leuk?

Er zijn vele manier om het fietsen spannend te houden. Ga rijden met vrienden, fietsen wordt hiermee een sociale gebeurtenis. Fiets niet altijd dezelfde route, neem ook eens een andere weg naar huis. Houd een logboek bij van je afgelegde afstanden en tijd en probeer jezelf te verbeteren. En doe mee aan grote fietsevenementen, zoals de Amstel Gold Race en Alpe d’HuZes. Alleen al het voorbereiden hierop zorgt voor maandenlange voorpret.
© 2014 - 2024 Caceres13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor vrouwen die willen beginnen met wielrennenSteeds meer vrouwen fietsen fanatiek op de racefiets. Wil jij ook beginnen met wielrennen, maar weet je niet welk materi…
Afvallen met racefietsenAfvallen met racefietsenWilt u op een verantwoorde en effectieve manier afvallen? Racefietsen is een eenvoudige en leuke manier om snel vet te v…
Racefiets kopen? Kosten en tipsRacefiets kopen? Kosten en tipsWielerwedstrijden zoals de Tour de France zetten menigeen aan om zelf ook een racefiets te kopen. De racefietsen waarop…
Zadelpijn en de mogelijke oplossingenVeel mensen hebben na een fietstocht last van zadelpijn. Dit wordt dikwijls veroorzaakt door een verkeerd zadel of een v…

Zadelpijn kan fietstocht vergallenZadelpijn kan fietstocht vergallenVeel sportievelingen zijn mooi-weer-fietsers. Ze trekken er op uit als de zon schijnt en het niet te hard waait. Provian…
Boete overtreding met fiets en scootmobiel 2020Boete overtreding met fiets en scootmobiel 2020Hoe hoog zijn de boetes voor overtredingen met de fiets of scootmobielvoor 2020? Alhoewel de bestuurder van een fiets (s…
Caceres13 (12 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.