De auto parkeren in Venetië

Venetië, één van de prachtigste steden op deze aarde. Zelfs de eerste keer voelt het als thuiskomen, wanneer u de gigantische brug richting bootjes-stad oprijdt. De lichtjes van talloze cafeetjes en restaurants schitteren als sterren aan de hemel. Maar voor al dit schoons wordt natuurlijk een prijs betaald. En die rekenen ze op een verstandige manier door via peperdure parkings. Gelukkig bestaan er alternatieven.

Venetië is autovrij

Al sinds 1392 werd enkel boten verkeer toegestaan. Paard en kar was in het centrum van Venetië nergens te bespeuren. Vandaag de dag is het onmogelijk om met een auto het centrum binnen te rijden. Als u richting Venetië rijdt, neem dan de lange brug die leidt tot een gigantische parkeergarage Tronchetta. Het is ook mogelijk om iets verder door te rijden tot Piazzale di Roma om daar de auto te parkeren. Een autovrij centrum is natuurlijk heel aangenaam om in te wandelen, maar het kostenplaatje voor de parkings is dan wel enorm.

Gemakkelijk maar duur parkeren in Venetië

Wie het aandurft om met de auto over de Ponte della Liberta - de enige toegangsweg naar Venetië - te rijden, kan zijn auto dicht bij het centrum plaatsen. Er zijn twee opties.

Parking Tronchetta

Om parking Tronchetta te bereiken dient u reeds op de brug af te slaan naar rechts, alles staat goed aangeduid. U rijdt enkele brugjes over tot u aan een gigantische betonblok komt. Het is een erg afgelegen en eerder lugubere plek. Nergens kunt u personeel of bewaking vinden. Het parkeren van een auto kost 12 euro per dag, wat misschien geen slechte prijs lijkt op het eerste zicht. Maar dan moet u er wel bij denken dat de garage niet over personeel beschikt en evenmin over camera's. Met andere woorden; uw bezittingen zijn een vogel voor de kat. Op elke muur in het garage staat in grote letters dat de organisatie niet verantwoordelijk is voor verdwenen goederen. Vanaf deze parking is het overigens nog een heel eind stappen naar het centrum van Venetië. Er zijn bussen en boten die u naar het centrum brengen, maar enkel overdag. Een leuk weetje; Tronchetta is de grootste parking van Europa.

Parking Piazzale di Roma

Piazalla di Roma is een heel stuk dichter bij het centrum van Venetië. U hoeft de pijltjes maar te volgen om er te geraken. De parking ligt vlakbij de Ponte della Constituzione, de modernste voetgangersbrug die een oversteek biedt over de Grand Canal om in het centrum van Venetië te komen. Net over die brug ligt trouwens ook het treinstation Santa Lucia.
Afhankelijk van type wagen en de periode waarin u komt, betaalt u ongeveer 30 euro voor een dag. Het is niet mogelijk om per uur te betalen. In deze parking is er wel camerabewaking en voldoende personeel. Het is ook mogelijk om er een drankje te kopen in een automaat en om eens naar het toilet te gaan.

Besluit: Om de simpele reden dat Tronchetta 's nachts enorm onveilig is en een heel stuk stappen (ongeveer 30 minuten), is het beter om Piazzale di Roma te gebruiken. Maar wanneer u overdag de stad bezoekt zijn allebei de parkings ongeveer gelijkwaardig, als u maar kijkt naar wat u het belangrijkste vindt.

Moeilijk maar goedkoop parkeren in Venetië

Velen kiezen om hun auto niet zo dicht bij het centrum te plaatsen, maar om het openbaar vervoer te gebruiken. Er zijn genoeg treinen en bussen om toeristen van en naar de stad te brengen. Maar alweer stoppen deze natuurlijk op een bepaald uur met rijden. Daarom nogmaals de opmerking; zorg er voor dat u vroeg genoeg naar Venetië vertrekt. Elke trein die in het station van Mestre aankomt, rijdt door tot het station Santa Lucia, in het centrum van Venetië

Parkeren in combinatie met de trein

Het handigste is de auto parkeren in Mestre. Er zijn geen gratis parkeerplaatsen, dus zoek daar maar niet naar, maar de prijs zal beduidend lager zijn dan in het centrum van Venetië. Er zijn wel 500 treinen per dag van Mestre naar Venetië. Een rit duurt 8-10 minuten en is helemaal niet duur. Tickets zijn niet te koop op de trein zelf, dus let op!

Parkeren in combinatie met de bus

Opnieuw is het de bedoeling om de auto op het vasteland te parkeren. Er rijden bussen van Mestre en van het belangrijkste vliegveld Marco Polo. Om het half uur rijdt er een bus van Marco Polo naar Piazzale di Roma. Een rit duurt 20 minuten en kost 3 euro. Vanaf Mestre kost een ticket slechts 1,20 euro. Tickets voor de bus zijn te koop aan Tabacchi's of op campings.

Zich verplaatsen in Venetië

Hoewel Venetië groter is dan het lijkt, toch is het in principe mogelijk om alles te voet te doen. Er zijn natuurlijk ook watertaxi's op de Grand Canal. Deze zitten meestal stampvol met mensen maar komen om de zoveel minuten. De watertaxi's zijn enorm vergelijkbaar met metro's in grote steden. Verder kan u ook de gondel nemen, maar vergeet dan niet af te dingen. De startprijs is altijd te hoog en de meesten zijn bereid om hun prijs met 60 procent te verlagen.
© 2010 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amsterdam duurste stad om te parkerenAmsterdam duurste stad om te parkerenParkeren in het centrum van Amsterdam is een probleem. Lukt het u toch om een plaatsje te bemachtigen, dan moet u de hoo…
Tarieven voor het parkerenTarieven voor het parkerenIn vrijwel alle winkelcentra moet u fors betalen om u auto te parkeren. In steden als Amsterdam en Utrecht kunnen de tar…
Parkeren bij Rotterdam The Hague AirportParkeren bij Rotterdam The Hague AirportGa je op vakantie en vlieg je vanaf Rotterdam The Hague Airport? Dan heb je er alles aan gedaan om goedkoop te kunnen vl…
Venetië, bloei, macht, cultuur, MOSE-project in vogelvluchtVenetië, bloei, macht, cultuur, MOSE-project in vogelvluchtVenetië ligt in het noordoosten van Italië en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Venetië. De stad bestaat uit…

Volvo XC60, BMW, Audi en Mercedes de SUV concurrentiestrijdDe ontwerpers van Volvo zetten met de nieuwe XC60 de eerste stap een van de snelst groeiende segmenten van de autowereld…
De airbag, hoe werkt het, en waar wordt het gebruikt?Een paar liter lucht kan het verschil maken tussen leven en dood. De airbag is populair en duikt tegenwoordig overal op,…
Reactie

B. Aalders, 21-08-2011
Wij zijn 18 augustus 2011 ook maar eens in Venetie gaan kijken. We waren voor het eerst in Italie aan het Gardameer met ons 5en. Mooi land goede camping, maar de files vanaf welke camping dan ook, was een afknapper. Ook hele leuke plaatsen gezien, maar veel te druk.

Met de auto van Lazise naar Venetie gereden, 9€ tol op de heenweg en op de terugweg. Over de lange toegangsweg gereden en de aanwijzingen van de verkeerspolitie opgevolgd. Kwamen we weer buiten de stad aan de overkant. Koppig weer teruggereden en aangesloten in de rij voor de parkeergarage. Kosten 25€. Direct over de brug de stad in, rond etenstijd. Restaurantje gezocht, gegeten, gedronken en voor ons 5en 70€ en 50 cent betaald. Dit viel ons nog niet tegen, maar van mensen op de camping gehoord dat ze hun eten kregen geserveerd zonder bestek. Na de ober gevraagd te hebben, konden ze voor het bestek nog eens 2€ 50 extra. betalen. Daarna maar eens een gondel genomen. We wisten dat we moesten afdingen, dus eerst gevraagd hoelang een tochtje ongeveer duurt. Ca.35 minuten zij de gondelier en hij vroeg 100€. Wij wilden niet meer betalen dan 75€, wat ons een behoorlijk bedrag leek. Uiteindelijk ging hij accoord en mochten we instappen. Goed gedaan? Dus niet, van tevoren afgerekend, waarna de gondelier ons via smalle kanaaltjes naar het grand kanal gejakkerd heeft en binnen 10 minuten waren we weer terug. Ons beklag bij hem gedaan, waarna hij zij dat 35 minuten 100€ kost en wij maar 75 € betaald hadden. Weer verder door de stad geworstel via een enorme mensenmassa naar het beroemde (ik had er nog nooit van gehoord) san marco plein. Inmiddels behoorlijk dorst gekregen, dus maar even een restaurantje aan het plein ingedoken. De menukaart bekeken wat een colaatje kost. 8€ 50 cent. Oh zegt onze zoon, we moeten ook nog eens 5€ 50 cent per persoon betalen, omdat ze de muziek aan hebben staan. Ik ben direct gaan staan en naar buiten gevlucht, mijn gezin gelukkig ook. Iets verder maar een ijsje gekocht voor 4€. Door de wandeltocht in de hitte van 35 graden en door de mensenmassa, raakten we allemaal behoorlijk geirriteerd. We zijn maar met de waterbus naar ons beginpunt gegaan. Dit was nog relatief goedkoop, 32€ 50 cent.

Al met al was het een dag zoals ik me wel had voorgesteld, maar je moet venetie, net zoals je als tourist in Nederland ook Amsterdam moet bezoeken ( wat veel goedkoper is),natuurlijk wel een keer hebben gezien.

Nu mag Venetie van mij wel zinken. Reactie infoteur, 30-08-2011
Ik kan me voorstellen dat het inderdaad enorm duur is in Venetie. Wij waren in in de stad met vier kameraden, dus dan is dat al wat gemakkelijker dan met een gezinnetje. We kwamen zeer laat toe en hebben eigenlijk een gigantische wandeling door de stad gemaakt (ook met het st marco plein, alles er op en eraan) maar het enige wat ik gekocht heb was een pizza aan een schappelijke voor in Venetie te zitten. Wel ergens in een zijstraatje uiteraard. Een flesje water kostte mij 2 euro, wat op zich wel veel is voor een klein flesje om mee te nemen, maar goed. Venetie was eigenlijk één van mijn goedkoopste steden tijdens de gehele reis in noord-italie :)!

Bieraait (45 artikelen)
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.