Hoe werkt een sterabonnement op een ov-chipkaart

Er bestaat veel onduidelijkheid over de mogelijkheden met week-, maand- en jaarabonnementen en ook omtrent de overgang van de papieren bewijzen naar de digitale varianten op de ov-chipkaart die momenteel wordt ingevoerd in Nederland. Hieronder wordt uitgelegd hoe het systeem werkt met de abonnementen voor het openbaar vervoer en waar de abonnementen te krijgen zijn. Het systeem van de sterabonnementen is in feite te beschouwen als een ui. Het bestaat uit allemaal schillen. Een sterabonnement bestaat uit twee dingen, namelijk een centrumzone en het aantal sterren.

De centrumzone geeft aan welke zone in Nederland de basis vormt voor het abonnement. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld:
 • Rotterdam Centrum: Zone 5300
 • Rotterdam Overschie: Zone 5315
 • Amsterdam Centrum: Zone 5700

De centrumzone van het abonnement kan gezien worden als de kern van het schilmodel van de ui. Het aantal sterren bepaalt vervolgens hoever u mag reizen in de omgeving van uw centrumzone. Een 1-ster abonnement betekent dus dat u alleen in uw centrumzone mag reizen, terwijl een 2-ster abonnement betekent dat u naast uw centrumzone ook mag reizen in alle DIRECT omringende zones. Een 3-sterabonnement betekent dat u ook in de zones die weer aan die zones grenzen mag reizen enzovoorts. Er bestaan 6 soorten sterabonnementen:
 • 1-ster-abonnement
 • 2-ster-abonnement
 • 3-ster-abonnement
 • 4-ster-abonnement
 • 5-ster-abonnement
 • 6-ster-abonnement

Praktisch voorbeeld

Een goed voorbeeld om het sterrensysteem te illustreren de zonekaart van de gemeente Haaglanden.

Stel dat we een abonnement kiezen met centrumzone 5416 (Rijswijk) en we hebben 2-sterren. Dan mogen we met dit abonnement van het OV gebruik maken in Rijswijk, maar ook in de direct omliggende zones welke zijn:
5421 (Nootdorp), 5426 (Delft), 5437 (Schipluiden), 5428 (Wateringen), 5419 (Loosduinen), 5400 (Den Haag), 5413 (Voorburg).

Stel dat we een 3-sterrenabonnement zouden kiezen met dezelfde centrumzone dan zou ook in deze zones gereisd kunnen worden: 5420 (Pijnacker), 5325, 5329, 5339, 5447 (Maasland), 5449 (De Lier), 5429 (Naaldwijk), 5439 (Monster), 5410 (Scheveningen), 5414 (Kerkehout), 5423, 5442, 5411 (Leidscheveen), 5431, 5430

We zien dus dat naarmate de sterwaarde toeneemt het aantal zones waarin gereisd mag worden erg sterk stijgt.

De meest ultieme vorm van een sterabonnement is het N-ster abonnement. Met dit abonnement kan in heel Nederland gereisd worden.

Abonnement op OV-Chipkaart

Met de komst van de ov-chipkaart is in verschillende delen van Nederland het papieren abonnement zoals veel mensen dat kennen al komen te vervallen. De ov-chipkaart is een digitaal reisproduct wat betekent dat er ook op digitale wijze een abonnement op gezet moet worden. De zogenaamde zichtcoupon verdwijnt dus in de komende tijd helemaal en wordt vervangen door een ov-chipkaart.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat abonnementen niet op iedere ov-chipkaart geladen kunnen worden. Er zijn verschillende ov-chipkaarten in omloop:

Wegwerp ov-chipkaart

Afhankelijk van de vervoerder, iedere vervoerder heeft zijn eigen wegwerp chipkaarten en kunnen alleen bij deze vervoerder gebruikt worden. Een wegwerpchipkaart van de GVB werkt bijvoorbeeld niet bij de RET.

Anonieme ov-chipkaart

Deze kaart is wel geldig in het hele land, maar hieraan zijn geen persoonsgegevens van de gebruiker verbonden en kan dus door iedereen worden aangeschaft. Nadeel van deze kaart is dat hiermee bijvoorbeeld niet met korting gereisd kan worden door 65+ -ers omdat de kaart niet persoonsgebonden is en dus de leeftijd van de houder niet geregistreerd is.

Persoonlijke ov-chipkaart

Deze kaart moet persoonlijk worden gemaakt en hierop komt ook een pasfoto te staan. Deze kaart kan alleen door de rechtmatige eigenaar in het ov worden gebruikt. Tevens is dit de ov-chipkaart waarop de zojuist besproken abonnementen geladen kunnen worden. Op de twee eerder genoemde soorten kaarten gaat dit niet. Voordat dus een abonnement kan worden aangeschaft moet men eerst in het bezit zijn van een persoonlijke ov-chipkaart.

Soorten abonnementen

Er zijn verschillende soorten abonnementen te verkrijgen als we kijken naar de geldigheidsduur.

Weekabonnement

Dit abonnement is geldig gedurende een tijdsperiode van 7 dagen en heeft een maximale sterwaarde van 3. 4 tot N ster-abonnementen zijn niet te verkrijgen in de vorm van een weekabonnement.

Maandabonnement

Dit abonnement is geldig gedurende een tijdsperiode van 1 maand en heeft een maximale sterwaarde van N. Net als bij het weekabonnement kan de dag waarop het abonnement ingaat vrij worden gekozen. Dit hoeft dus niet van 1 oktober tot 1 november te zijn, maar kan ook van 11 oktober tot 11 november gelden afhankelijk van de wensen van de klant.

Jaarabonnement

Dit abonnement is geldig gedurende een tijdsperiode van 1 jaar en heeft een maximale sterwaarde van N. Een jaarabonnement moet vaak in persoon worden afgesloten bij een hoofdverkooppunt/servicepunt van een van de vervoersbedrijven.

Hoe kom ik aan een abonnement?

Een abonnement kan worden aangeschaft in enkele simpele stappen:
 1. Bestel een persoonlijke ov-chipkaart via ov-chipkaart.nlwww.ov-chipkaart.nl[/LINK1] door het formulier in te vullen en een pasfoto te uploaden. (Dit kan ook via een papieren formulier als uploaden niet lukt. Deze formulieren zijn aan te vragen bij de vervoerders (RET, GVB, Veolia, Connexxion, HTM, enz.)
 2. Wacht totdat de persoonlijke ov-chipkaart bij u op de mat valt.
 3. Bepaal welk abonnement u nodig heeft. U kunt voor het aanmeten van een abonnement van deur tot deur contact op nemen met 9292 op 0900-9292 of 9292OVwww.9292ov.nl[/LINK2]. Na het doorgeven van uw start- en eindadres kunnen zij u vertellen welke centrumzone en sterwaarde voor u het meest gunstig is.
 4. Ga met uw ov-chipkaart langs een Postkantoor, Primera, Albert Heijn of een van de verkooppunten van een vervoerder bij u in de buurt en geef aan dat u een week-, maand- of jaarabonnement wilt met de achterhaalde centrumzone en sterwaarde.
 5. De medewerker zal uw ov-chipkaart langs een scanner halen, de aangegeven gegevens invullen en een digitaal abonnement op uw ov-chipkaart laden.
 6. Vanaf nu kunt u in uw abonnementsgebied onbeperkt reizen zolang uw abonnement geldig is.

Prijzen sterabonnementen 2010

Soort abonnementVoltariefReductie
Weekabonnement 1-ster 12,75 8,45
Weekabonnement 2-ster 21,20 14,00
Weekabonnement 3-ster 31,65 20,90
Maandabonnement 1-ster 42,25 27,90
Maandabonnement 2-ster 69,40 45,80
Maandabonnement 3-ster 103,15 68,10
Maandabonnement 4-ster 137,25 90,60
Maandabonnement 5-ster 171,00 112,85
Maandabonnement 6-ster 204,90 135,25
Maandabonnement N-ster 243,00 160,40
N.B. Jaarabonnementen zijn 10 x de prijs van een maandabonnement

Buiten abonnementsgebied reizen

Als u met uw abonnement buiten uw abonnementsgebied reist zal het ov-chipkaartsysteem het deel dat u buiten uw gebied gereisd heeft in rekening brengen en dit van uw pas afschrijven. Dit betekent dus dat het slim is om altijd een klein bedrag op uw ov-chipkaart te laden naast het feit dat u een abonnement op de pas heeft staan aangezien het systeem u niet meer toelaat als u een negatief saldo heeft. Dit is heel vervelend als u per ongeluk een keer buiten uw gebied gereisd heeft en dus een negatief saldo op uw kaart heeft staan. U moet dan eerst zorgen dat het reissaldo op uw ov-chipkaart weer op 0 of hoger komt te staan voor u weer kunt inchecken.
© 2010 - 2024 Jhummelman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
De voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is een kaart die hoort bij een Voordeelurenabonnement. Dit abonn…
Mijn kind moet met het openbaar vervoer (OV) reizen, help!Mijn kind moet met het openbaar vervoer (OV) reizen, help!Elk jaar als de scholen weer beginnen staan er rijen met hopeloze ouders bij het station of bij punten waar u buskaarten…
Boete bij zwartrijden in het openbaar vervoerBoete bij zwartrijden in het openbaar vervoerBij zwartrijden wordt het vanaf 2015 echt serieus. Het kabinet Rutte kondigde in juli van dat jaar aan dat het de boete…

Alle comfort op vakantie met een luxueuze mobilhomeAlle comfort op vakantie met een luxueuze mobilhomeVrij en ongebonden op vakantie trekken kan je met een caravan, maar vele mensen verkiezen een mobilhome vanwege stabiele…
Autofeiten en cijfersDe auto is een gewenst vervoer en zo is elk ander voertuig dat vier of meer wielen heeft ook van de partij. Ze brengen o…
Jhummelman (4 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.