Met de nachttrein naar Schiphol

Met de nachttrein naar Schiphol Met de nachttrein naar Schiphol reizen: het kan. ’s Ochtends om 5 uur vliegen? Of om 4 uur? Dat betekent dat ouders, vrienden of familie wel heel vroeg hun bed uit moeten. Een ander alternatief is een dure taxi nemen of parkeren op dure parkeerterreinen met veel gesleep van koffers. Wie in het oosten van het land woont, kan tegenwoordig echter ook de nachttrein nemen naar Schiphol. Alles over de nachttrein naar Schiphol.

De nachttrein van Enschede naar Schiphol

De nachttrein vanuit Enschede naar Schiphol zorgt ervoor dat mensen met vreemde vliegtijden toch gewoon vanuit het oosten van het land met het openbaar vervoer naar de luchthaven kunnen reizen.
 • Sinds juni 2009 vertrekt elke nacht een trein van Enschede naar Schiphol.
 • De trein doet daarbij de plaatsen Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn en Amersfoort aan.
 • De trein rijdt van maandag 29 juni tot en met zaterdag 29 augustus.
 • In elke trein is plaats voor 300 passagiers.
 • De speciale verbinding die overigens nu nog in proefvorm rijdt, rijdt zes dagen per week, maar niet in de nacht van zondag op maandag.
 • Voor de trein hoeft niets extra’s te worden betaald, de normale treinkaartjes van de NS zijn gewoon geldig.
 • Wie ’s nachts om 1.00 uur opstapt in Enschede kan erop rekenen om op 3.15 uur op station Schiphol te staan. Met enkele minuten lopen is de passagier dan vervolgens bij de incheckbalies.
 • De trein huiswaarts vertrekt 6 dagen in de week om 3.30 uur, zodat ook passagiers die net terug zijn van vakantie, maar die ’s nachts landen met openbaar vervoer naar huis kunnen. Om 5.47 staat de persoon in kwestie dan weer op het station van Enschede, tenzij er natuurlijk vertragingen zijn.
 • Een kaartje voor een enkeltje vanaf Enschede naar Schiphol kost de reiziger voor de tweede klas 23,20 euro. Wie een kortingskaart heeft, betaalt 13,90 euro.
 • Eerste klas reizen voor het hele traject kost 39,40 euro en met korting 23,60 euro.

Mogelijk ook een verbinding vanuit het noorden naar Schiphol

De treinverbinding is volgens de NS een groot succes en maakt dat de organisatie ook gaat kijken of er vanuit het noorden van het land niet zo’n verbinding moet komen. Bekeken wordt nu of volgend jaar niet ook een nachttrein vanuit Groningen en Leeuwarden kan vertrekken. Beide treinen kunnen dan in Zwolle worden gekoppeld. In Amersfoort komt daar dan de verbinding uit Enschede bij, zodat er één trein als geheel door kan naar de luchthaven.

Tickets gewoon op het station kopen

Het plan was in eerste instantie wel om de treintickets via het reisbureau te laten verkopen. Dit bleek echter te ingewikkeld, waardoor het nu gewoon mogelijk is om op het station een kaartje te kopen. De reisbureaus in het oosten waar de trein rijdt hebben echter wel reclamemateriaal liggen, waardoor reizigers op de hoogte worden gebracht van de speciale verbinding.
© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schiphol behind the scenes tour: Schiphol ExperienceSchiphol behind the scenes tour: Schiphol ExperienceWie op vakantie gaat met het vliegtuig, zal vaak het eerst denken aan vliegen vanaf Amsterdam Schiphol Airport, de groot…
Goedkoop interrailenMet een InterRail pas kun je onbeperkt met de trein door Europa reizen. Je kunt interraillen zo duur maken als je zelf w…
De groei van Amsterdam SchipholOf je nu naar Parijs wilt, naar Buenos Aires of naar Jakarta, het is allemaal mogelijk. We zijn er bijna allemaal weleen…
Vliegtuig schoonmakenVliegtuig schoonmakenAltijd al een apart beroep willen hebben? Er is een diploma dat landelijk erkend is: het vliegtuigschoonmaakdiploma. Wil…
Auto kopen of verkopen via Marktplaats.nlAuto kopen of verkopen via Marktplaats.nlEen auto kopen of verkopen via internet is tegenwoordig aan de orde van de dag. Dit kan via officiële dealers, maar ook…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Robinams, Pixabay
 • www.reisrevue.nl NS reisplanner

Reageer op het artikel "Met de nachttrein naar Schiphol"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Moodymoor, 04-06-2018 16:42 #5
Ik zou heel graag met een nachttrein vanuit Zwolle naar Schiphol reizen. Wij moeten om 4 uur inchecken. Waarom niet in de maand juni al? Er zijn zoveel mensen die buiten de schoolvakanties gaan.

Marion Wermers, 17-07-2017 10:53 #4
Jammer dat de nachttrein vanuit Enschede naar Schiphol niet in september rijdt. Er gaan ook veel mensen buiten het hoogseizoen en de schoolvakanties op vakantie. Uitbreiding met enkele maanden (bijv. van mei t/m september/oktober) zou heel prettig zijn. In mei en oktober zijn er ook schoolvakanties, waardoor meer mensen hier gebruik van zullen maken. Reactie infoteur, 17-07-2017
Ja is ook jammer, vanuit het noorden idem dito. Dan moet je al gewoon de avond vantevoren naar Schiphol als je een vroege vlucht hebt of iemand moet je brengen als je zelf geen auto hebt die je ergens kunt parkeren.

C. Wichems, 08-01-2015 17:59 #3
Jammer dat de nachttrein pas vanaf 29 juni rijdt. Voor deze datum gaan vooral de "grijze golf" op vakantie en daarvoor zou de trein een uitkomst zijn. Deze categorie reist niet graag s 'nachts met de auto. Reactie infoteur, 21-01-2015
Ja inderdaad jammer.

Sdm, 08-06-2012 15:02 #2
Ja maar je moet dan toch ook nog bij het station zien te komen… En als je zoals wij in Rotterdam wonen kun je niet je auto in de directe omgeving van het station parkeren, de tram rijdt 's nachts niet en op de fiets gaat niet met een koffer… Dus moet je alsnog een taxi nemen die hartstikke duur is. Kan je nog beter een schipholtaxi nemen, betaal je wel wat voor maar je wordt van je voordeur tot aan de vertrekhal gebracht, lekker makkelijk!

Wim En Joke van der Sterren, 08-09-2009 14:39 #1
Met de nachttrein naar Schiphol kunnen is een goed initiatief van NS. Genoemde voordelen van zo'n nachtelijke reismogelijkheden zouden ook voor reizigers uit het zuiden van het land van toepassing moeten zijn. Wordt er ook overwogen om vanuit het zuiden van het land zulke mogelijkheden te bieden? Bijv. vanuit Maastricht, Roermond, Venlo, Eindhoven. Graag reactie

Infoteur: Singalees
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 5
Schrijf mee!