Auto kopen of verkopen via Marktplaats.nl

Auto kopen of verkopen via Marktplaats.nl Een auto kopen of verkopen via internet is tegenwoordig aan de orde van de dag. Dit kan via officiële dealers, maar ook particulier. Er zijn zeer veel autoverkoopsites en elke site claimt de beste te zijn, de meeste bezoekers, het grootste aanbod en een zeer grote kans van slagen te hebben. Maar welke sites zijn nu echt geschikt om een auto te kopen of verkopen? Hier vindt u de relevante informatie over Marktplaats.nl. Marktplaats.nl wordt door particulieren en professionele verkopers gebruikt om hun producten te verkopen. Deze site is de afgelopen jaren ontzettend snel gegroeid en behoort tot de meest bezochte sites in Nederland en België, op het gebied van kopen en verkopen via internet is Marktplaats inmiddels de grootste speler in deze twee landen.

Positief

De site trekt zeer veel bezoekers; het is immers de grootste speler in Nederland en België welke vraag en aanbod met elkaar in aanraking laat komen via internet. Verder is de dekking landelijk, het aanbod is zeer groot (ongeveer 100.000 occasions!), divers en verspreid over het hele land. Hierdoor is de site zeer aantrekkelijk voor de verkopers van auto’s, maar ook voor kopers, omdat er altijd iets in vlakbij te vinden is.

De site is helder en duidelijk opgebouwd. Men kan zoeken op verschillende criteria, zoals “prijsklasse”, “merk”, etc., maar ook op bijvoorbeeld “aangeboden” of “gezocht” en op postcode, waardoor Marktplaats.nl makkelijk te gebruiken is door kopers. Maar ook voor verkopers is deze site niet ingewikkeld in het gebruik. Advertenties zijn makkelijk te plaatsen en het uploaden van foto’s (wat de verkoopkans aanzienlijk vergroot) gaat erg gemakkelijk. Verder wordt er zeer goed advies gegeven over de risico’s van verkopen via internet en worden tips gegeven om deze risico’s te beperken.

Een ander positief punt aan Marktplaats.nl is dat er vrijwel geen reclame gemaakt wordt, of in ieder geval is de reclame die wel gemaakt wordt niet hinderlijk. De site blijft overzichtelijk en maakt geen gebruik van pop-ups, waardoor deze zeer gebruikersvriendelijk blijft.

Negatief

Hoewel Marktplaats.nl zeer veel positieve kanten kent op het gebied van het verkopen of kopen van auto’s, moet toch rekening gehouden worden met een aantal negatieve kanten van deze site.

Allereerst is het een site waar iedereen iets te koop op kan aanbieden. Dit heeft tot gevolg dat vele advertenties niet van goede kwaliteit zijn, slechte beschrijvingen bevatten en vaak ook veel te duur aangeboden worden. Verder zijn het vaak particulieren die aanbieden, waardoor de kwaliteit van de te koop staande auto’s niet gegarandeerd kan worden. Wanneer je bij een erkende dealer koopt, kun je altijd nog terug als er later iets aan de gekochte auto blijkt te mankeren, maar bij particulieren krijg je geen aankoopgarantie. Het valt daarom aan te bevelen om bij een particuliere verkoop altijd een kennis mee te nemen die enigszins verstand heeft van auto’s.

Een ander nadeel kan zijn dat je als “leek” door het enorme aanbod niet weet waar je moet beginnen met zoeken. Er staan zoveel advertenties op Marktplaats.nl dat dit wellicht een probleem kan vormen. Echter door de verschillende zoekfuncties moet dit te overkomen zijn; de meeste mensen weten bijvoorbeeld best vooraf welk bedrag zij willen besteden aan hun volgende auto, dus een eerste stap zou het zoeken op prijsklasse kunnen zijn.

Voor verkopers kan een groot nadeel zijn dat mensen als zij bieden niet verplicht zijn tot een aankoop. Hierdoor vinden nogal eens onzin biedingen plaats; als een auto voor 1500 euro te koop staat, zal een koper natuurlijk nooit akkoord gaan met een bod van 200 euro. Maar dergelijke biedingen komen wel degelijk voor! Verder is het voor verkopers nadelig dat er voor de advertenties betaald moet worden. Voor een korte advertentieperiode is dit al 15 euro, wat kan oplopen tot 45 euro voor een lange advertentieperiode. Voor de standaardperiode (12 weken) wordt een bedrag van 25 euro in rekening gebracht. Dit zijn aanzienlijke bedragen, zeker als in ogenschouw wordt genomen dat advertenties soms al na een dag op pagina 10 of verder staan in hun rubriek, door het enorme aanbod.

Tot slot is voor zowel verkopers als kopers een groot nadeel aan Marktplaats.nl dat er veel oplichters actief zijn. De site zelf kan hier weinig tegen doen en geeft adviezen om problemen te voorkomen, maar mensen dienen zelf zorg te dragen voor een goede, eerlijke verkoop van de auto.

Algemeen

Over het algemeen kan gezegd worden dat Marktplaats.nl een overzichtelijke site is, met veel bezoekers en dus een grote kans op een geslaagde verkoop of aankoop van een auto. Er zijn wel een aantal minder goede aspecten, maar wanneer men hier op bedacht is, hoeft dit zeker het handelsplezier niet in de weg te staan. Marktplaats.nl is dus zeker een aanrader voor zowel kopers als verkopers van auto’s!

Gerelateerde artikelen met reviews van andere websites:

© 2009 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen met MarktplaatsIedereen de spullen over heeft, kan ze verkopen op het internet. Spullen die vroeger op de zolder terecht kwamen, en uit…
Niet weggooien, maar verkopenSpullen die u afdankt en die niet stuk zijn, kunt u waarschijnlijk nog wel goed verkopen. Op websites als Marktplaats.nl…
Spullen verkopen op Marktplaats zonder te investerenSpullen verkopen op Marktplaats zonder te investerenVeel Nederlanders verdienen geld door spullen op het internet te verkopen. U kunt niet zomaar spullen gaan opkopen en di…
Marktplaats: voor extra inkomsten of besparen op uitgavenMarktplaats is de bekendste advertenties website in Nederland. Iedereen kan er artikelen te koop aanbieden, te koop vrag…

Met de nachttrein naar SchipholMet de nachttrein naar SchipholMet de nachttrein naar Schiphol reizen: het kan. ’s Ochtends om 5 uur vliegen? Of om 4 uur? Dat betekent dat ouders, vri…
Puntenrijbewijs (voor beginners); wat mag wel, wat mag niet?Puntenrijbewijs (voor beginners); wat mag wel, wat mag niet?Sinds 2002 is het Puntenrijbewijs, ook wel Beginnersrijbewijs ingevoerd. Dit houdt in dat je de eerste vijf jaar dat je…
Bronnen en referenties
  • www.marktplaats.nl
Sportler (57 artikelen)
Laatste update: 11-12-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.