Autostoeltje leeftijd en regels

Autostoeltje leeftijd en regels Kinderen in de auto moeten veilig vervoerd worden. Als ze klein zijn mogen ze alleen vervoerd worden in een autostoeltje. Welk autostoeltje past bij welke leeftijd? Wat zijn de regels? Jaarlijks sterven er helaas nog steeds kinderen bij auto-ongelukken. Een deel daarvan loopt ernstig letsel op doordat ze niet op de goede manier vervoerd werden. Soms door autostoeltjes die niet bij de leeftijd passen, of soms ook door het geheel ontbreken van veilige autostoeltjes. Autostoeltjes voor kleine kinderen zijn verplicht. In 2015 stierven 621 mensen in het verkeer in Nederland, dat waren 51 meer dodelijke slachtoffers dan in 2014. Elke verkeersdode is er een teveel maar toch is dit een relatief laag aantal dodelijke verkeersslachtoffers als je naar de hoeveelheid auto's en andere weggebruikers kijkt die er dagelijks in ons land rondrijden. De verkeersregels zijn steeds verder aangescherpt en ook worden er strenge eisen gesteld aan het vervoer van passagiers. Dit heeft na 1972 (3264 doden) tot steeds minder doden per jaar geleid (in 2015 waren er 621 doden te betreuren), maar er komen jaarlijks nog wel steeds meer gewonden bij. Er raken jaarlijks meer dan 20.000 mensen ernstig gewond in het verkeer, waarvan een deel met blijvend letsel. Kinderen moeten zo veilig mogelijk vervoerd worden. Voor kinderen kleiner dan 1.35 cm is het autostoeltje in Nederland verplicht. In andere landen kunnen andere regels gelden.

Regels autostoeltjes

Kinderen kleiner dan 1.35 cm mogen alleen in een goed passend autostoeltje in de auto vervoerd worden. Ruimer genomen wordt dit een 'kinderbeveiligingssysteem' genoemd. Het gaat om zitjes met ECE labels. Het zitje moet goed passen. Het betekent dat er rekening wordt gehouden met zowel het gewicht als de lengte van het kind. Als een kind 1.35 cm of groter is, wordt de autogordel gebruikt, en de autogordel is ook verplicht. Een autostoeltje wordt volgens de gebruiksaanwijzing vastgezet met een veiligheidsgordel.

Uitzonderingen

Indien er al twee kinderbeveiligingssystemen op de achter- of zitbank zijn geplaatst en in gebruik zijn, en er kan geen derde zitje worden geplaatst, dan mag een kind van 3 jaar of ouder bij uitzondering een veiligheidsgordel gebruiken. Een derde kind mag echter niet zonder autostoeltje (of zonder een ander erkend kinderbeveiligingssysteem) op de voorbank worden vervoerd.

Soms mogen kinderen vanaf 3 jaar alleen een veiligheidsgordel dragen tijdens het vervoer als de persoon die het kind vervoert niet de officiële ouder of pleegouder van het kind is. Deze uitzondering is alleen van toepassing als de bestuurder geen kinderbeveiligingssysteem in de auto heeft, indien dit niet redelijk is om dit van hem/haar te verwachten. Bijvoorbeeld als er sprake is van vervoer door een kennis naar een kinderfeestje. De afstand mag in elk geval niet groter zijn dan 50 km. Een kind moet dan op de achterbank vervoerd worden, in een veiligheidsgordel. Dit mag uitsluitend incidenteel, anders wordt wel degelijk verwacht dat er voor veilig vervoer met een autostoeltje gezorgd wordt. Het is immers altijd het verstandigste om te zorgen voor een veilig kinderbeveiligingssysteem. Incidenteel wil zeggen dat het bijvoorbeeld eenmaal per half jaar of jaar zou kunnen voorkomen. Zodra er sprake is van een terugkerend vervoer, bijvoorbeeld een wekelijks bezoek aan een zwembad, dan is er geen sprake meer van incidenteel vervoer. Een kinderbeveiligingssysteem of autostoeltje is dan verplicht.

Kinderen mogen niet in een beveiligingssysteem vervoerd worden wat naar achteren gericht is op een plaats in de auto waar een airbag zit. Een airbag kan in dat geval letsel veroorzaken. De airbag kan uitgeschakeld worden, of het kind kan beter op een andere plaats gezet worden. Kinderen tot 12 jaar kunnen beter niet bij een airbag geplaatst worden. Als de airbag niet uit te zetten is wordt aangeraden om de autostoel op de uiterste stand naar achteren te plaatsen.

Je mag in een auto uitsluitend het aantal personen vervoeren overeenkomstig het aantal zitplaatsen. Op het kenteken is te lezen hoeveel zitplaatsen je auto officieel heeft. Elke inzittende moet veilig vervoerd kunnen worden. (Voor personen vanaf 1.35 cm, die gebruikmaken van de auto geldt dat zij een autogordel moeten dragen.)

Welk autostoeltje past bij welke leeftijd?

Veilig rijden voor kinderen wordt naar de lengte gekeken. Zoals eerder genoemd zijn autostoeltjes voor kinderen tot 1.35 cm verplicht. Om te weten welk autostoeltje geschikt is voor een kind, kijk je o.a ook naar de leeftijd en het gewicht van je kind.
  • Baby's tot 1 jaar, met een gewicht tot maximaal 13 kilo, is een autostoeltje uit de 0+ groep geschikt. Het gaat dan om stoeltje voor de allerkleinsten. Deze stoeltjes/zitjes ondersteunen de baby in het geheel en de baby wordt zo veilig mogelijk vastgezet in het stoeltje.
  • Vanaf 9 maanden tot 3,5 jaar met een lichaamsgewicht tussen de 9-18 kilo: autostoeltje uit groep 1.
  • Vanaf 3,5 tot 12 jaar, lichaamsgewicht tussen de 12 en 36 kilo: autostoeltje groep 2/3.

Autostoeltjes goedgekeurde bekende merken

Er zijn veel verschillende autostoeltjes. Er zijn autostoeltjes waarvan de bekleding kan worden afgenomen en in de wasmachine kan worden worden gewassen. Dit is handig voor als het kind geknoeid heeft met bijvoorbeeld ijs, of als het wagenziek geweest is en heeft overgegeven. Erkende goedgekeurde merken zijn:
  • Chicco.
  • Cybex.
  • Lief!.
  • Maxi-Cosi.
  • Recaro.
  • Römer.
  • Safety 1st.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autostoeltje aanschaffenHet aanbod van autostoeltje is groot. Ook zijn er flink wat merken die autostoeltjes aanbieden. Bij de aanschaf zou veil…
Hoe lang mag een baby in de Maxi CosiHoe lang mag een baby in de Maxi CosiDe Maxi Cosi is een bekend merk baby-autostoeltje. Eigenlijk valt de Maxi Cosi onder merkverwatering: het merk is zo bek…
Het kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdHet kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdMiljoenen Nederlanders gaan op autovakantie in juli en augustus. Vooral ouders van jongere kinderen kiezen voor een auto…
Bakfiets weer helemaal terugDe bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Deze fiets is op dit moment vooral populair bij gezinnen met kinderen.

Het treinenkerkhof van Uyuni in BoliviaZo'n drie kilometer buiten het woestijnstadje Uyuni op de hoogvlakte in de Andes in Bolivia vinden we het grootste en me…
Keurmerken touringcars en taxi’sKeurmerken touringcars en taxi’sMede dankzij de Stichting Keurmerk Touringcarbedrijf neemt de kwaliteit en de veiligheid van het vervoer per touringcar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bradleygee, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.swov.nl/rapport/Factsheets/NL/Factsheet_Ernstig_verkeersgewonden.pdf
  • http://www.swov.nl/rapport/Factsheets/NL/Factsheet_Verkeersdoden.pdf
  • http://www.anwb.nl/auto/themas/kinderen-in-de-auto/kinderzitje-de-regels
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.