Uberpop-chauffeur worden, met startpremie

Uberpop-chauffeur worden, met startpremie Zelf UberPop-chauffeur worden? Goedkoop een taxi bestellen in Nederland kan eenvoudig met de app-dienst Uberpop. Op deze manier kunnen klanten wel zo'n 70% besparen op de in Nederland relatief hoge taxiprijs. UberPop biedt mensen bovendien de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan als chauffeur, zonder dat hiervoor de moeilijk te bemachtigen taxivergunning nodig is. Omdat extra chauffeurs nodig zijn in met name Amsterdam, Rotterdam en Den Haag biedt Uberpop zelfs een startpremie van 100 euro voor nieuwe chauffeurs.

Wat is Uber?

Uber is een bedrijf dat zich op een zeer moderne manier richt op de wereld van personenvervoer. Door een mobiele app - die zowel beschikbaar is voor iPhone als Android - verbinden zij zowel privéchauffeurs als reguliere taxichauffeurs met klanten. De dienst kent wereldwijd een grote variëteit aan opties, zoals:
 • UberBlack (limousines)
 • UberTaxi (met taxivergunning)
 • UberLUX (luxe auto's)
 • UberSUV (grote auto's)
 • UberX (middenklasse auto's)
 • UberPop (taxi's zonder vergunning)
De vetgedrukte diensten worden ook in Nederland aangeboden.

Tarief

Elke dienst heeft zij eigen tarief. Naast een basistarief van 1 euro rekent men 0,20 euro per minuut en 1,10 euro per kilometer. De website van Uber rekent op deze manier voor dat waar een ritje tussen Amsterdam Centraal en het Rembrandtplein met een gewone taxi 10 euro kost, je met UberPop maar 4 euro hoeft af te rekenen. Wie van de Zuidas naar de Jordaan wil worden vervoerd betaalt circa 11 euro, waar dit met een taxi met licentie zeker 23 euro zou kosten.

Kwaliteit en veiligheid

Voor klanten is het bovendien prettig te weten dat zij altijd te maken krijgen met een goede chauffeur. Omdat het mogelijk is de kwaliteit van een rit via de app te beoordelen, kan de klant altijd van te voren zien hoe de chauffeur die hij bestelt in het verleden door andere klanten is beoordeeld. Hij kan daarop zijn keuze baseren. Daarnaast is het zowel voor klant als aanbieder erg veilig omdat niet met contant geld gewerkt wordt: alle betalingen lopen via de app.

Uber blijft bovendien inspelen op de wensen van de klant. Zo gaat het bedrijf een samenwerking aan met Spotify waardoor het mogelijk wordt voor klanten om hun smartphone aan te sluiten op het audiosysteem van de auto om zodoende tijdens de rit naar de eigen playlist te luisteren.

Bron: Acanyi, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Acanyi, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Hoe word je UberPop-chauffeur?

Om zelf UberPop-chauffeur te worden heb je zoals gezegd geen taxivergunning nodig. Aanmelden als chauffeur kan eenvoudig via de website. Het bedrijf stelt slecht een aantal minimumeisen. Om voor UberPop aan de slag te kunnen...
 • ...ben je minstens 21 jaar oud
 • ...ben je wekelijks beschikbaar
 • ...ben je in bezit van een eigen auto
 • ...betreft het een 4-deurs auto
 • ...is deze van na 2004
 • ...heeft je auto een geldige APK en verzekeringsbewijs

Het is daarnaast ook mogelijk je aan te melden als chauffeur voor UberBlack of UberLUX. Hiervoor worden aanvullende eisen gesteld aan je auto en moet je bovendien in het bezit zijn van een chauffeurspas.

Boetes voor UberPop-chauffeurs

Uiteraard is de gevestigde taxiwereld niet blij met deze concurrentie. De politiek spreekt zelfs van oneerlijke concurrentie en om die reden zij al diverse chauffeurs in Amsterdam beboet door de Inspectie Leefomgeving en Transport die de dienst heeft bestempeld als illegaal. Het gaat om boetes van 1.500 euro, die bij herhaalde overtreding nog verder kunnen oplopen en dat is natuurlijk niet niks. Uber gaat de betreffende boetes wel aanvechten voor de rechter. Mocht dit echter niet slagen dan hoeven chauffeurs niet te vrezen: Uber betaalt de boetes zelf. In de gevallen dat auto's bij herhaalde overtreding in beslag worden genomen staat Uber ook garant voor het vergoeden van de kosten hiervan. In de lokale politiek gaan stemmen op om de taxiwet te wijzigen om deze dienst een kans te geven zich legaal te bewijzen waardoor in de toekomst mogelijk verandering komt in deze onzekere situatie voor klant en aanbieder.

Startpremie

Vanwege een tekort aan Uberpop chauffeurs in met name Amsterdam, Rotterdam en Den Haag probeert het bedrijf extra chauffeurs te lokken met een startpremie van 100 euro die men ontvangt na de eerste rit.
© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van A naar B met Uber: hoe werkt deze taxi-app?Van A naar B met Uber: hoe werkt deze taxi-app?Uber is een smartphone-app waarmee je een taxirit kunt aanvragen. De app wordt voornamelijk in de Verenigde Staten en gr…
Het beroep van chauffeurHet beroep van chauffeurEr is veel vraag naar chauffeurs. Er zijn verschillende manieren waarop je als chauffeur werkzaam kunt zijn. Bij vrachtw…
Een trouw-auto huren voor je trouwdagEen trouwauto is voor bruidsparen een belangrijk onderdeel van de trouwdag. Ga je voor een grote witte oldtimer met keur…
Werken als vrachtwagenchauffeurWerken als vrachtwagenchauffeurNederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben het steeds lastiger om aan het werk te blijven. Er is sprake van een toenemende…

Hoe werkt navigatie echt?Dankzij satellietnavigatie is het (vrijwel) onmogelijk om de weg kwijt te raken. Vliegtuigen, schepen en ook auto's en m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foundry, Pixabay
 • Nu Tech - http://www.nutech.nl/apps/3783253/uber-opkomst-van-populaire-maar-controversiele-taxi-app.html
 • Uber - https://partners.uber.com/signup/amsterdam/
 • Tweakers - http://tweakers.net/nieuws/97559/inspectie-uberpop-is-illegaal-en-autos-worden-in-beslag-genomen.html
 • Afbeelding bron 1: Acanyi, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-05-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.