De kentekencard: Kentekenbewijs op creditcard formaat

De kentekencard: Kentekenbewijs op creditcard formaatVanaf 1 januari 2014 vervangt het kentekenbewijs in de vorm van een creditcard, het tweedelige papieren kentekenbewijs. De kaart wordt uitgebracht onder de naam kentekencard.

Voor wie?

De kentekencard is de vervanging voor het tweedelige papieren kentekenbewijs en geldt voor alle voertuigcategorieën. Vanaf 1 januari 2014 zullen alle nieuwe auto's en van eigenaar gewisselde auto's een kentekencard krijgen. Ook als kentekenbewijzen vervangen moeten worden zal dit gebeuren met een kentekencard. Op deze manier moeten geleidelijk alle Nederlandse auto's in de toekomst voorzien zijn van een kentekencard. Men verwacht dat dit in 2019 het geval is.

Handig

‘De nieuwe kentekencard, dat zit goed! Veilig & handzaam.’ Zo luidt de zin waarmee de kentekencard bij het grote publiek geïntroduceerd wordt. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit twee delen; een voor de gegevens voor het voertuig en een voor de gegevens van de kentekenhouder. Op de kentekencard staan zowel de gegevens van het voertuig als van de kentekenhouder. Waar je tot 1 januari 2014 nog altijd je papieren kentekenbewijs in de auto moest hebben liggen, kun je vanaf deze datum gebruik maken van een kentekenbewijs dat gewoon tussen de pasjes in je portemonnee past.

Tenaamstellingscode

Tot 1 januari 2014 kregen eigenaren een overschrijvingsbewijs bij het op naam zetten van een voertuig. Vanaf 1 januari 2014 wordt dit overschrijvingsbewijs vervangen door een tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers die men in twee afzonderlijke delen ontvangt. Een deel tijdens de overschrijving en het andere deel zit bij de kentekencard die opgestuurd wordt door de RDW.De tennaamstellinscode moet gebruikt worden wanneer het voertuig van eigenaar wisselt, geschorst, gesloopt of geëxporteerd wordt en moet daarom zorgvuldig bewaard worden.

Prijs

Er verandert niets aan de prijs van het kentekenbewijs; de kentekencard blijft even duur als het tweedelige papieren kentekenbewijs.

Veiligheid

De kentekencard bevat een chip waarop de gegevens staan. De kentekencards worden niet bij postkantoren, maar centraal bij de RDW gemaakt. Omdat de kentekencard meer echtheidskenmerken bevat dan het papieren kentekenbewijs, zal deze lastiger na te maken zijn. Men hoopt dat de kaart de handel in gestolen auto's bemoeilijkt. Het uiteindelijke doel van de kentekencard is dat handhavende instanties, zoals de politie, altijd online het kentekenregister kunnen bekijken.

Gegevens op de kentekencard

Deze tabel geeft een overzicht van alle verplichte en optionele gegevens die op een kentekencard voor kunnen komen.
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Code​Attribuut​Verplicht/optioneel​Positie
A​KentekenVerplichtVoorkant​
BDatum eerste inschrijvingVerplichtVoorkant​
C1.1Naam houder​VerplichtVoorkant​
C1.2Voorletter(s)VerplichtVoorkant
C1.3Adres houderVerplichtVoorkant
C4.cAanduiding eigenaarschap​VerplichtVoorkant
D.1MerkVerplichtAchterkant
D.2Type fabrikant, variant en versieVerplichtAchterkant
D.3HandelsnaamVerplichtAchterkant
EVIN (Voertuig Identificatie Nummer)​VerplichtAchterkant
F.1Technische maximum massa (niet voor motorfietsen)​VerplichtAchterkant
F.2Toegestane max. massa voertuig​OptioneelAchterkant
F.3Toegestane max. massa combinatieOptioneelAchterkant
GMassa rijklaarVerplichtAchterkant
IDatum inschrijvingVerplichtVoorkant
JVoertuigcategorieOptioneelAchterkant
KTypegoedkeuringsnummerVerplichtAchterkant
O.1Max. massa AHW (geremd)​OptioneelAchterkant
O.2Max. massa AHW (ongeremd)OptioneelAchterkant
P.1CilinderinhoudVerplichtAchterkant
P.2VermogenVerplichtAchterkant
P.3BrandstofVerplichtAchterkant
QVermogen/massaVerplichtAchterkant
RKleurOptioneelAchterkant
S.1ZitplaatstenVerplichtAchterkant
S.2StaanplaatsenVerplichtAchterkant
TMaximum snelheidOptioneelAchterkant
V.9Milieuklasse EG goedkeuring​OptioneelAchterkant
[/TD][TD]Meldcode[/TD][TD]Voorkant
[/TD][TD]Datum eerste inschrijving in NL[/TD][TD]Voorkant

Ik wil ook zo'n kentekencard...

Het is niet mogelijk om je huidige papieren kentekenbewijs in te wisselen voor een kentekencard. Alleen bij op naam zetten van een voertuig of bij verlies of beschadiging van het papieren kentekenbewijs wordt het bewijs vervangen door een kentekencard.
© 2013 - 2025 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.rdw.nl