De 32 windstreken

De richting waarin een schip vaart en de richting waarin je een ander voorwerp ziet werd vroeger altijd opgegeven in streken. Tegenwoordig wordt de richting van een schip opgegeven in graden en niet meer in streken. De streken worden nog wel gebruikt om aan te geven waar de wind vandaan komt. Vroeger had men de cirkel opgedeeld in 32 streken:
  • 1 streek = 360 / 32 = 11,25 graden
  • 4 streken = 90 graden

De streken kunnen worden ingedeeld in
  • Hoofdstreken
  • Hoofdtussenstreken
  • Tussenstreken
  • Ten-streken

Hoofdstreken

De hoofdstreken bevinden zich op de hoofdassen van de windroos. Deze streken worden tegenwoordig nog veelvuldig gebruikt.

NoordNorthN000 of 360
OostEastO of E090
ZuidSouthZ of S180
WestWestW270

Hoofdtussenstreken

Tussen de hoofdstreken bevinden zich de hoofdtussenstreken. Ook deze hoofdtussenstreken worden tegenwoordig nog veelvuldig gebruikt voor bv het aangeven van een windrichting.

NoordOostNorhtEastNO of NE045
ZuidOostSouthEastZO of SE135
ZuidWestSouthWestZW of SW225
NoordWestNorthWestNW315

De overige 24 tussen liggende streken worden tegenwoordig niet meer zoveel gebruikt.

Tussenstreken

Tussen de hoofdtussenstreken bevinden zich de tussenstreken.

NoordNoordOostNorthNorhtEastNNO of NNE022,5
NoordOostOostNorthEastEastNOO of NEE67,5
ZuidOostOostSouthEastEastZOO of SEE112,5
ZuidZuidOostSouthSouthEastZZO of SSE157,5
ZuidZuidWestSouthSouthWestZZW of SSW202,5
ZuidWestWestSouthWestWestZWW of SWW247,5
NoordWestWestNorthWestWestNWW292,5
NoordNoordWestNorthNorhtWestNNW337,5

Ten-streken

De streken die tussen de tussen treken liggen worden de ten-streken genoemd. Dit omdat ze allemaal "ten" in de naam hebben.

Bijvoorbeeld:
NoordtenOostenNtO011,25gr
ZuidOosttenZuidenZOtZ146,25gr
ZuidWesttenZuidenZWtZ213,75gr
NoordWesttenNoordenNWtN326,25gr
© 2009 - 2024 Broekmeulen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonken Oost-Indiëvaarder ‘t Vliegend HertNederland is bekend om zijn scheepvaart die een eerste hoogtepunt heeft gekend toen de VOC de wereldzeeën afstruinde. Me…
Geluidsseinen in de scheepvaartIn de scheepvaart worden vele geluidsseinen gebruikt. Elk geluidsein heeft zijn eigen betekenis. Zo is er bijvoorbeeld e…
IJsbrekers: krachtpatsers in de kouIJsbrekers: krachtpatsers in de kouEen klein gedeelte van al het zeewater op aarde bestaat uit ijs. In de poolzeeën komen verschillende vormen van zee-ijs…
Ecoliner – Project SailEcoliner – Project SailDe Ecoliner moet het vrachtschip van de toekomst worden, een innovatief ontwerp. De door de wind voortgeblazen vrachtvaa…

Amsterdam als naam voor 20 marineschepenDe D819 Hr.Ms. Amsterdam is gebouwd bij de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Op 26 maart 1953 is de kiel gele…
Verlichting van schepen op het waterOp het water gelden verkeersregels. Dit is voor Nederlandse binnenwateren geregeld in het BPR (Binnenvaart Politie Regle…
Broekmeulen (6 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.