Tres Hombres duurzaam transport over zee

Tres Hombres duurzaam transport over zee De Tres Hombres is een schoenerbrik die op duurzame wijze, op zeil, vrachten over de oceanen vervoert. Stichting Atlantis Zeilende Handelsvaart blaast de vrachtvaart op zeil nieuw leven in. De Tres Hombres heeft Willemsoord in Den Helder als thuishaven. De schoenerbrik vaart in de zomer in de wateren van West-Europa en neemt deel aan nautische evenementen. In de winterperiode zeilt hij in het Caribische gebied.

Tres Hombres

De Tres Hombres is een schoenerbrik die zijn varend leven begon als mijnenveger. Het zeilschip werd gebouwd in 1943 als kriegsfischkutter en deed dienst in de Tweede Wereldoorlog. Het schip werd in 2007 herontdekt in Delft. Van 2007 tot 2009 werd het verbouwd tot zeilend vrachtschip. De boeg heeft een houten huid met spanten van staal. Tres Hombres is sinds eind 2009 in de vaart en is te vinden in de wateren tussen Europa, de Atlantische eilanden, Amerika en het Caribische gebied.
Een van de eerste reizen ging naar Haïti, met hulpmiddelen voor een arts uit Den Helder. De band met die Noord-Hollandse stad is sterk. De bevrachting gebeurt door het bevrachtingskantoor Fairtransport in Den Helder.
Het schip blaast op professionele basis het vrachtvervoer per zeilschip nieuw leven in. De Tres Hombres wordt tevens gebruikt als opleidingsschip.

Zeilen

Tres Hombres is een motorloos schip. Het heeft wel een jol met een 25 pk binnenboord motor die gebruikt wordt bij manoeuvres in de haven en in tijden van windstilte. De jol is open bootje met motoraandrijving dat te water wordt gelaten vanaf een groter schip, in dit geval de Tres Hombres. De jol vaart op biobrandstof.
Door deze voorziening kreeg Tres Hombres niet het noodzakelijke Nederlands Certificaat van onderzoek. Dat is de reden dat Tres Hombres in Sierra Leone staat geregistreerd.

Vrachtvervoer

Wie zijn vracht door de Tres Hombres laat vervoeren investeert in het idee dat vrachtvervoer schoon kan worden georganiseerd.
Fairtransport Shipping Company, waar Tres Hombres voor vaart, staat voor emissievrije handelsvaart. De vloot bestaat uit meer schepen. Naast Tres Hombres varen de Nordlys, Avontuur, Clipper en de Hazewind. Het is werelds enige motorloze zeilende handelsvloot.
Fairtransport zag ook kansen met de Ecoliner, maar haakte af omdat er altijd nog in een uitstoot gevende motor in de Ecoliner is voorzien.

Bijzonder aan de werkwijze van Fairtransport is dat je kunt helpen bij het laden van je eigen vracht, helpen bij het zeilen en meevaren met je eigen transport.
Fairtransport vaart duurzaam. De CO² emissie wordt tijdens het transport met Fairtransport met 90% gereduceerd. Als je je producten met Fairtransport verscheept, zegt Fairtransport, dan ben je de talk of the town in de haven waar de vracht aankomt. Dat is nog eens een mooie manier van adverteren. De vloot biedt daarmee een uniek platform om duurzame goederen te promoten.

Rum, chocola en koffie

Fairtransport in Den Helder regelt de bevrachting. Er worden ook producten vervoerd met het label Fair, zoals Tres Hombres Caribbean Rum, Tres Hombres Chocola en Fairtransport Coffee. Ze krijgen het Fairtransport A label mee. Producten met dat label zijn gegarandeerd duurzaam vervoerd. De rum, chocola en koffie zijn symbolen van Fairtransport en Tres Hombres geworden.

Bron: S.J. de Waard, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: S.J. de Waard, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Meezeilen

Je kunt met Tres Hombres meezeilen voor tochtjes van een paar dagen of reizen van een half jaar. Tijdens de reis worden de gasten bekendgemaakt met het leven op zee en het leven als bewust wereldburger met kennis van en aandacht voor duurzaam leven. Het schip is ook een opleidingschip voor zeelui die hun zeilvaardigheden willen trainen. De Tres Hombres kan tien leerlingen aan boord huisvesten. Ze leren in de praktijk zeemanschap, dekonderhoud, navigatie, onderhoud, koken, communicatie en samenwerken.

Specificaties over het schip

 • Gebouwd: 1943
 • Type: Brigantijn
 • Lengte: 32 meter
 • Deklengte: 28 meter
 • Diepgang: 3 meter
 • Tonnage: 128 ton
 • Laadvermogen: 50 ton
 • Bemanning: vijf
 • Gasten: tien

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kom tot rust op Caye Caulker, BelizeKom tot rust op Caye Caulker, BelizeBen je nog op zoek naar een vakantielocatie? Misschien is Caye Caulker, Belize iets voor jou! Op dit eiland in de Caribi…
Aruba als vakantielandAruba als vakantielandSteeds meer toeristen gaan jaarlijks naar Aruba. Veel reisbureaus en reisorganisaties bieden complete vakanties naar Aru…
Het eiland BonaireBonaire is een eiland, dat hoort bij de Benedenwindse eilanden van de Nederlandse Antillen. De andere twee eilanden zijn…
Aanhef en afsluiting van een Franse briefAanhef en afsluiting van een Franse briefVoor het schrijven van zowel een persoonlijke als een zakelijke brief bestaan er vaste regels op het gebied van de aanhe…

Roll-on-roll-offschepenEen roll-on-roll-offschip (ook wel roroschip genoemd) is een schip met een laadklep, zodat er via deze klep lading aan e…
Bulkcarrier: een specialist in losgestorte ladingStukgoederen worden bijna allemaal vervoerd in containers. Er zijn ook goederen die niet verpakt worden, maar los worden…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tres Hombres
 • http://fairtransport.eu/ships/tres-hombres/# geraadpleegd op 5 november 2015
 • http://www.willemsoordbv.nl/tres-hombres.html geraadpleegd op 5 november 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tres_Hombres_(schip) geraadpleegd op 5 november 2015
 • https://www.ilent.nl/onderwerpen/transport/binnenvaart/beroepsvaart_vereiste_documenten/certificaat_van_onderzoek/ geraadpleegd op 5 november 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jol_(boot) geraadpleegd op 5 november 2015
 • https://www.ilent.nl/onderwerpen/transport/binnenvaart/beroepsvaart_vereiste_documenten/certificaat_van_onderzoek/ geraadpleegd op 5 november 2015
 • Afbeelding bron 1: S.J. de Waard, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-04-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.