De tien grootste zeiljachten van de wereld

De tien grootste zeiljachten van de wereld Wie heel rijk is kan leuke speeltjes laten bouwen. Als je alles al hebt kun je altijd nog opdracht geven voor het bouwen van een enorm zeiljacht. Niet zomaar een zeiljacht, nee het grootste van de wereld. Het levert een lijstje van superzeiljachten op dat steeds wijzigt, want eenmaal de grootste betekent dat je op de nominatie staat om verslagen te worden door de volgende joekel. Het lijstje is van 2015 en wordt zonodig aangepast.

Superjachten

Er zijn jachten en er zijn superjachten. Ontwerpers krijgen de kans de mooiste ontwerpen te maken en scheepsbouwers kunnen de beste materialen laten aanrukken om een zo mooi en functioneel mogelijk resultaat te krijgen. Het is een niche markt, maar wel een dure niche. De jachten worden gebouwd voor verschillende doeleinden. De ene keer gaat het om een jacht voor een solo-zeiler, dan weer gaat het om een vaartuig dat transatlantische cruises aanbiedt en waar zo'n tien tot twaalf betalende gasten een paar weekjes oceaanavontuur kunnen boeken. Daar moeten dan wel enkele tonnen aan euro's voor werden neergeteld, maar wie het geld heeft kan het laten rollen. Dat geldt ook voor de puissant rijke eigenaren van de juweeltjes te water.

1. A (White Pearl)

In september 2015 maakt de A zijn eerste testvaart. Het driemaster zeilschip met de korte naam is 142 meter lang en 25 meter breed en heeft daarmee de positie van grootste zeilschip overgenomen van de Eos. De A heeft acht dekken en een observatiedek met rondom glas. Aan boord is plek voor 54 bemanningsleden en 20 gasten. De drie masten zijn ruim 90 meter hoog.
Het jacht heeft een heliplatform, drie zwembaden en benedendeks een discotheek. Werft German Naval Yards bouwde in het Duitse Kiel drie jaar in het grootste geheim aan het jacht. Het ontwerp is van Martin Francis en Philippe Starck.

Het jacht is van de Russische zakenman en miljardair Andrey Igorevich Melnitsjenko (1972), een van de rijkste Russen. Als 21-jarige jongeman richtte hij in 1993 een zakenbank op waar hij een vermogen mee verdiende. Hij investeert dat onder meer in bedrijven die grondstoffen winnen. Melnitsjenko had al een enorm motorjacht, dat in 2008 van stapel liep. Aan dat jacht was vier jaar gebouwd. De A kon na drie jaar bouwen de trossen los gooien.

2. Eos

De driemaster schoener Eos is bijna 93 meter lang. Hij is 92,92 meter om precies te zijn. Van 2006 tot september 2015 was dit het grootste zeiljacht ter wereld. Het werd in Duitsland in Bremen gebouwd bij Lürssen Yachts. Het schip heeft een oogverblindend interieur dat is ontworpen door François Catroux. De Eos is eigendom van de Amerikaanse miljardair Barry Charles Diller (1942), baas van populaire Amerikaanse televisiekanaal Fox Broadcasting Company en televisieomroep USA Broadcasting.

3. Athena

De Athena is 90 meter lang en gebouwd door het Nederlandse bedrijf Royal Huisman in Vollenhove. De Athena is een driemaster schoener en een zeer luxueus jacht. Het exterieur is ontworpen door Pieter Beeldsnijder Design, samen met de marine architecten Dykstra & Partners. Voor het interieur staat Rebecca Bradley Interior Design borg. Er is veel mahoniehout en teak in verwerkt. Athena is een bijzonder snel zeilschip: het zeilt de meeste superzeilachten voorbij. De zeilen van ongeveer 2500 vierkante meter zitten in een in-mast rolsysteem voor de topzeilen en een giek rolsysteem voor de koolstofvezel gaffels. De zeilen kunnen bliksemsnel gehesen en gestreken worden. De Athena is in 2004 gebouwd in opdracht van Jim Clark, voormalig eigenaar van het softwarebedrijf Netscape. Het is genoemd naar de godin Athena, die als boegbeeld voorop het schip prijkt.

Bron: Lj16 from US, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Lj16 from US, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

4. Maltese Falcon

De Maltese Falcon is een oogstrelend jacht dat in 2006 te water werd gelaten. Het werd gebouwd door Parini Navi en net als de Athena ontworpen door Gerard Dijkstra van Dijkstra & Partners. Het werd in augustus 2009 verkocht om er superjacht regatta’s mee te zeilen en tochten met rijke gasten mee te maken.

De Maltese Falcon is 88 meter lang met masten van 58 meter hoog en een revolutionair zeilsysteem dat de Falcon Rig wordt genoemd: de zeilen aan de mast sluiten op elkaar aan. Het zijn drie op zichzelf staande en roterende masten met 15 zeilen en een totaal zeiloppervlak van 2400 vierkante meter (de Ecoliner van Project Sail heeft dat systeem ook). Ze worden bediend met een Perini Navi Sail besturing. Het systeem levert ongeëvenaarde prestaties met een ongeëvenaarde veiligheid en wendbaarheid.

De maximale snelheid is achttien knopen. Je kunt op de Maltese Falcon een oceaanoversteek boeken: het is een charterschip. Er kunnen 12 gasten mee. In het hoogseizoen kost je dat € 385.000 voor een weekje, buiten het hoogseizoen 35.000 per week minder.
Het schip werd gebouwd in opdracht van de Amerikaanse zakenman Tom Perkins die er tussen de 110 en 210 miljoen euro voor betaald zou hebben. Perkins verkocht het schip aan de rijke Griekse Elena Ambrosiadou.

M5 / Bron: ArnoWinter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)M5 / Bron: ArnoWinter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

5. Mirabella 5

De Mirabella 5 of kortweg M5 is een 75,20 meter lang jacht uit 2003. Het werd in Engeland gebouwd door Vosper Thornycroft naar een ontwerp van Ron Holland Design en is de grootste eenmaster in de wereld. Het jacht werd gebouwd als onderdeel van een vloot van superjachten van Avis topman Joseph Vittoria. Hij heeft het jacht inmiddels verkocht. Het werd aanvankelijk voor luxe privé charters ingezet. M5 doet mee aan regatta’s. Huidige eigenaar is Rodney Lewis, oliebaron uit Texas.

6. Phocea

Het zeiljacht Phocea is 75,15 meter lang. De Phocea is gebouwd als wedstrijdjacht voor trans-Atlantische soloraces, maar er worden ook charters mee gevaren. Het jacht werd gebouwd op deToulon Naval Dockyard in 1976 voor de solozeiler Alain Colas - hij keerde niet terug van een soloreis in 1978 na alle contact verloren te hebben ter hoogte van de Azoren; van hem en zijn jacht is nooit iets teruggevonden - en werd daarna een Club Metiterranée charterschip. Het schip is al verschillende keren van eigenaar gewisseld en verbouwd. Er kunnen 12 gasten meevaren en 23 bemanningsleden.

7. Atlantic

De Atlantic is 69,24 lang. De driemaster werd ontworpen door William Gardner en in 1903 gebouwd door Townsend & Downey, Shooter Island, New York. In 2010 werd er een replica gebouwd naar de originele tekeningen van de schoener, die in archieven en Amerikaanse musea werden opgezocht.

8. Alloy Vertigo

De Alloy Vertigo is 67,2 meter lang. Het werd gebouwd op de Nieuw Zeelandse scheepswerf Alloy Yachts in 29 maanden tijd. De tewaterlating was in 2011. Het ontwerp is van Philippe Briands en het moderne interieur is van Christian Liaigre. Het is het grootste en meest luxueuze zeiljacht van het zuidelijk halfrond.

9. Hetairos

De 66,9 meter lange Hetairos werd in mei 2011 te water gelaten. Het werd gebouwd door Baltic Yachts in Pietarsaari in Finland. Het exterieur werd ontworpen door Reichel van Pugh Yacht Design en Dykstra & Partners. Het interieur werd ontworpen door Rhoades Young. Het schip werd gebouwd voor een ervaren zeiler en jachtliefhebber.

10. Aglaia

De Aglaia is een 66 meter lang aluminium jacht dat is ontworpen door Dubois Naval Architects, met een interieur van Redman Whiteley Dixon. Het is een eenmaster die in 2012 te water werd gelaten. De mast is 83 meter hoog. Het schip wordt geroemd om zijn wendbaarheid. De Aglaia is omgedoopt naar Ahimsa.

Naam Lengte (meters) Te water gelaten in
1.A (White Pearl)1422015
2.Eos92,922006
3.Athena902004
4.Maltese Falcon882006
5.Mirabella 5 (M5)75,202003
6.Phocea75,151976
7.Atlantic69,241903 (2010)
8.Alloy Vertigo67,202011
9.Hetairos66,92011
10.Aglaia662012

11. Creole

De 65 meter lange Creole was het tiende grootste zeiljacht van de wereld, tot de A (White Pearl) op de golven verscheen. De Creole vaart sinds 1927 en is ontworpen door Charles E. Nicholson en gebouwd door Camper & Nicholsons Shipyard in Gosport, Engeland. Het schip werd gelanceerd als de Vira, als het grootste jacht van de scheepswerf. Het zeiljacht van bijna een eeuw oud is in onberispelijke staat onderhouden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse mythologie, godin AthenaGriekse mythologie, godin AthenaUit angst zijn macht te verliezen at de oppergod Zeus zijn zwangere vrouw Metis op. Hij vergat zijn vrouw en maanden nad…
F-16 Fighting FalconDe F-16 Fighting Falcon is het standaard gevechtsvliegtuig van de Nederlandse Luchtmacht. De F-16's zijn sinds 1979 oper…
Medusa: Mythologie verteldMedusa is een persoon uit de Griekse Mythologie. Zij is een van de drie gorgonen. Medusa is, net als haar twee zuster ve…
Malta in een korte samenvattingMalta in een korte samenvattingMalta is een klein dwergstaatje gelegen in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië welke bestaat uit drie bewoonde eil…

Vliegkampschip: een varend vliegveld op zeeEen vliegkampschip, of vliegdekschip, is een oorlogsschip dat is ingericht voor het vervoer en gebruik van vliegtuigen.…
Cruiseschip: luxe vakantie en vermaak op zeeEen passagierschip is een schip dat personen vervoert. Deze schepen zijn er in verschillende soorten en afmetingen. Veer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michael Fischlein, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.superyachttimes.com/editorial/17/article/id/9693 geraadpleegd op 23 september 2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Barry_Diller geraadpleegd op 23 september 2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Andrey_Melnichenko geraadpleegd op 23 september 2015
 • http://www.royalhuisman.com/en/ geraadpleegd op 23 september 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Athena_(schip,_2004) geraadpleegd op 23 september 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Netscape_Communications_Corporation geraadpleegd op 23 september 2015
 • https://www.symaltesefalcon.com/about.php geraadpleegd op 23 september 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maltese_Falcon_(schip,_2006) geraadpleegd op 23 september 2015
 • http://www.quotenet.nl/Nieuws/Maltese-Falcon-mag-weg-voor-een-schijntje-foto-s-21815 geraadpleegd op 23 september 2015
 • http://www.forbes.com/sites/hannahelliott/2012/10/19/the-ultimate-billionaire-toy-the-maltese-falcon/ geraadpleegd op 23 september 2015
 • http://www.ronhollanddesign.com/portfolio/mirabella-v/# geraadpleegd op 23 september 2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Mirabella_V geraadpleegd op 23 september 2015
 • http://www.superyachtfan.com/superyacht_mirabella_v.html geraadpleegd op 23 september 2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Phocea_(yacht) geraadpleegd op 23 september 2015
 • http://www.vitters.com/aglaia/ geraadpleegd op 23 september 2015
 • Afbeelding bron 1: Lj16 from US, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: ArnoWinter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.