Cruiseschip: luxe vakantie en vermaak op zee

Een passagierschip is een schip dat personen vervoert. Deze schepen zijn er in verschillende soorten en afmetingen. Veerboten en cruiseschepen vervoeren allebei mensen, maar zijn wel allebei ontworpen met een andere bedoeling. Een veerboot vervoert mensen van A naar B en gaat dan weer terug naar A. Een cruisesschip maakt een langere reis en doet verschillende havens en landen aan. Tijdens de reis is er vermaak in allerlei vormen aan boord. Meestal vinden de reizen van een cruiseschip plaats in zonnige bestemmingen. Dan is er ook nog een combinatie van beide mogelijk: de cruise ferry.

Inhoud


Veerboot; heen en weer tussen twee havens

Een veerboot is een vaartuig dat een verbinding onderhoudt tussen twee havens. Iedereen kan gebruik maken van een veerboot. Men kan mee varen mét, of zonder vervoermiddel. Er zijn veerboten die alleen passagiers mee kunnen nemen, maar ook kan men een fiets of auto meenemen. De veerboot vaart altijd hetzelfde traject. Veerboten hebben meestal maar één soort voorziening. Een salon waar men kan zitten en wat kan eten en drinken tijdens de overtocht.

In Nederland varen er bijvoorbeeld veerboten tussen de Waddeneilanden en het vaste land. Maar er varen ook kleinere vaartuigen die alleen mensen overzetten van de ene naar de andere kant van een rivier naar de andere. Bekend zijn ook de vele veerboten die in het Kanaal passagiers overzetten van België en Frankrijk naar Engeland en omgekeerd.

Cruiseschip: varen met vermaak aan boord

Dit type schip maakt langere, meerdaagse, reizen en doet meerdere havens en landen aan tijdens deze reis. Behalve het vervoeren van mensen ligt de nadruk op vermaak aan boord. Eigenlijk is het een vakantie op zee.
Meestal vinden de reizen plaats in zonnige bestemmingen, zoals de Middellandse Zee of het Caribisch gebied. Daarnaast gaan er ook reizen richting Alaska, de Noorse fjorden of zelfs de Zuid- en Noordpool.

Cruiseferry: een combinatie van veerboot en cruiseschip

Dit is eigenlijk een combinatie van beide type schepen. Het schip vervoert passagiers tussen twee havens, maar biedt tijdens de overtocht een vergelijkbare luxe die men aan boord van een cruiseschip vindt. Er zijn vaak voorzieningen als winkels, bars en restaurants. Veel cruiseferry’s maken een oversteek van meer dan een halve dag. Ze zijn veel te vinden op de Noordzee en Middellandse zee, of onderhouden verbindingen tussen landen rond de Oostzee.

Cruise op zee maar ook op de rivieren

Behalve cruiseschepen op zee varen deze schepen ook op de grote rivieren. Bijvoorbeeld de Rijn, de Donau, de Nijl of de Yangtze rivier in China. Ook in Nederland neemt de populariteit toe. Behalve de Rijn, zijn er ook steeds meer schepen die een groter vaarwater als het Ijsselmeer en de Zeeuwse wateren meepikken.

In het stadje Veere legt men bijvoorbeeld een paar uur aan. De passagiers kunnen dan een excursie kunnen doen in het stadje, of naar de dichtbij gelegen Oosterschelde stormvloedkering.

Op vakantie naar het Caribisch gebied of de Middellandse zee

Cruisen wordt steeds populairder. Eerst leek het wel alleen iets om te doen voor ouderen die tijd genoeg hadden. Maar het comfort van een cruisevakantie wordt ook door gezinnen en jongeren onderkend. Cruisen kan dichtbij maar ook veraf. Naar Florida vliegen en vandaar (Miami of Ft. Lauderdale) een rondreis door het Caribisch gebied maken. En eventueel de vakantie verlengen met een strandvakantie. Hetzelfde geldt voor cruises op de Middellandse Zee. Ook is het mogelijk om een cruise dichter bij huis te beginnen. Amsterdam en Rotterdam zijn dan het vertrekpunt.

’s Nachts op zee en overdag in een haven

Een cruiseschip kent een eigen ritme. “s Nachts vaart het schip en overdag doet het een haven aan. De mensen kunnen dan van boord gaan en de omgeving ontdekken, of attracties bezoeken. Een cruiseschip doet meestal meerdere havens aan op een reis. Soms zijn de afstanden tussen twee bestemmingen dermate groot dat er een dag op zee wordt doorgebracht.

Faciliteiten voor cruiseschepen

Cruiseschepen vragen om speciale aanlegplaatsen. Zogenaamde terminals. Dit is nodig om de stroom mensen in goede banen te leiden. Zodra een cruiseschip aanlegt in een haven, gaan er veel mensen tegelijk van en aan boord. Er moeten bussen en taxi’s zijn om de mensen te vervoeren. Leveranciers zijn van te voren besteld om hun goederen af te komen leveren.

Luxe en vermaak aan boord van een cruiseschip

Een belangrijk onderdeel van het reizen met een cruiseschip is het vermaak aan boord. Er is de hele dag door iets te doen. Naast winkeltjes, fitness centra en een zwembad is er een animatieteam aanwezig om iedereen te vermaken. Ook worden er grote shows gegeven, waarvoor er een heus theater aan boord is.Naast vermaak zijn de dagelijkse maaltijden iets om naar uit te kijken. Een zeer groot team van koks en bedienden loopt zich voor elke maaltijd het vuur uit de sloffen om de meest uitgebreide buffetten te maken.

Hut met zeezicht voor de passagiers

De scheepsvorm van cruiseschepen is drastisch veranderd. Men plaatst zoveel mogelijk slaaphutten aan de buitenzijde van het schip. Dit is een win-winsituatie voor zowel de passagiers als de rederij van het schip. De passagiers kunnen vaak beschikken over hutten met een schitterend uitzicht over de zee. Soms zelfs mét een balkon! De rederij kan voor een dergelijke hut een hogere prijs vragen.

Geen zorgen om zeeziekte

Wat voor sommige mensen een reden is om niet te kiezen voor een cruise, is de angst om zeeziek te worden. Dit gebeurt echter niet snel aan boord van een cruiseschip. In de eerste plaats gaat het om grote schepen die gebruik maken van stabilisatoren. Die zorgen ervoor dat de bewegingen van een schip worden gedempt en er van een comfortabele reis genoten kan worden. Ook beschikt elk cruiseschip over de modernste communicatie- en navigatie uitrusting, zodat stormen tijdig ontdekt kunnen worden en het schip voor een andere route kan kiezen.
© 2015 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met een cruiseschip op vakantieMet een cruiseschip op vakantieEen cruise maken wordt steeds populairder, lees hier hoe een boordrekening werkt en alles over het eten, drinken en verm…
Werken op een cruiseschipWerken op een cruiseschipVeel mensen willen werken op een cruiseschip. Het leuke van het werken op zo'n schip is dat je in korte tijd veel van de…
Voor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenVoor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenTerwijl vakanties mooi, noodzakelijk en belangrijk zijn, kunnen ze veel geld kosten. Deze hoge kosten worden vaak geasso…

White Pearl – mega zeilschip en stealth jachtWhite Pearl – mega zeilschip en stealth jachtWhite Pearl is een mega jacht waar in Kiel in het diepste geheim aan is gebouwd. Het is het grootste zeiljacht ter werel…
MSC Zoe en MSC Oscar – grote containerschepenMSC Zoe en MSC Oscar – grote containerschepenDe schepen die vracht vervoeren en de cruiseschepen worden steeds maar groter. De MSC Oscar en de MSC Zoe zijn reuzen di…
Bronnen en referenties
  • http://www.cruisetravel.nl/Rederijen
  • Nl.dreamstime.com
  • https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Harry van Reeken foto veerboot
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cruiseschip
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 02-07-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.