Auto onder de loep: Volkswagen

Auto onder de loep: Volkswagen Volkswagen wordt afgekort tot VW. De Volkswagen is het enige positieve dat Hitler voort heeft gebracht. Wie een VW wil aanschaffen, zal een aantal dingen moeten weten over deze wagen. Daarom hier alles op een rij.

De oprichting van Volkswagen

Wie had kunnen denken dat Adolf Hitler de Volkswagen in het leven zou roepen? Het begon allemaal met de autobouwer Ferdinand Porsche. Deze Oostenrijker werkte bij verschillende autobedrijven en had een droom: een goedkope auto ontwerpen. Hij werd bij Mercedes-Benz weggestuurd toen hij over zijn idee begon. Later probeerde hij het nog bij verschillende bedrijven. Uiteindelijk begon Porsche voor zichzelf. In 1934 kreeg Porsche een opdracht van Adolf Hitler: het maken van een auto voor het hele volk. Betaalbaar en krachtig genoeg om meerdere mensen te vervoeren. Ook moest de auto zo degelijk zijn dat hij in de koude winters buiten kon blijven staan. Porsche had dit soort wagen al klaar: hij was al eerder aan de slag gegaan met dit idee. Adolf Hitler had dus geluk dat zijn opdracht zo snel werd volbracht. Hitler bouwde zelf een fabriek voor de nieuw te maken auto's. Ondertussen brak de tweede wereldoorlog uit en de bouw van personenauto's werd stopgezet. De fabriek werd gebruikt om legervoertuigen te maken, er werden raketten gemaakt en vliegtuigonderdelen werden gerepareerd.

Na de oorlog was de fabriek zwaar verwoest. Uiteindelijk hervatte men de bouw van auto's. De fabriek had geen dak dus het was armoede daar. De Duitse overheid had het bestuur over de fabriek en de naam werd na een aantal naamsveranderingen uiteindelijk Volkswagen. Volkswagen produceerden de kever, waarin geen enkele andere fabrikant interesse had. Later kwam de Volkswagen met een busje. Pas met de overname van Auto Union (en daarbij Audi) begin Volkswagen aan de bouw van populaire Volkswagens, waaronder de immens populaire Golf. Deze werd in 1974 uitgebracht. Tegenwoordig bestaat Volkswagen uit De Volkswagen-groep waaronder verschillende merken zijn ondergebracht.

Modellen van Volkswagen

De meest bekende modellen van Volkswagen zijn de kever, het busje (Transporter) en de Golf. Ze bieden personenwagens zoals de Golf en de Passant. Bedrijfswagens zoals de Transporter en Crafter. En campers zoals de California. Prijzen lopen uiteen vanaf 11.000 euro tot 50.000 euro. De kleinste Volkswagen is de Up, de Polo volgt hierop. De kleine Volkswagen kever werd tot 2003 gebouwd. De Volkswagen Golf is de meest verkochte auto ter wereld.

Voordelen Volkswagen

Met een Volkswagen heb je een auto die populariteit uitstraalt. De Golf is de meest verkochte auto ter wereld. de Kever behaalde hiermee een tweede plaats. Volkswagen is hiermee het meest populaire merk. De Polo is zeer compact gebouwd en heeft een degelijke uitstraling. Hij bezit veel vermogen en rijdt stil en soepel. De Golf, in drie-of vijfdeurs, wordt vooral vanwege de uitstraling gewaardeerd. De motor is sterk en zuinig. Hij staat bekend om zijn betrouwbaarheid en degelijkheid. De Golf staat voor kwaliteit. De New beetle is de vervanger van de kever. Vooral het uiterlijk doet het hem. Dat is de redden dat veel gebruikers hem kopen. Daarbij rijdt hij ook nog eens lekker weg. De CrossPolo geeft kracht en snelheid. Hij ligt stevig op de weg en is redelijk zuinig.

Nadelen Volkswagen

De meeste Volkswagen zijn vrij prijzig in aanschaf, in vergelijking met andere merken. Dit komt natuurlijk door de populariteit. Omdat deze wagen zo populair is, wordt hij ook veel gestolen. Dit maakt de verzekering vrij duur, vooral voor een Volkswagen Golf. De versnellingsbak van de Polo laat nog wat te wensen over. De Golf is vooral erg prijzig, maar wat wil je voor de meest verkochte auto ter wereld? Verder laat de Golf soms wat kleine mankementen zien. Van de New beetle zijn de reparatiekosten soms aan de hoge kant, ook de aanschafprijs laat wat te wensen over. De versnellingsbak van de CrossPolo wil soms haperen en de ruimte achterin valt ook wel tegen ion vergelijking met andere modellen.

Let op, in de meeste gevallen gaat het in dit artikel om ervaringen van VW-gebruikers. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen ervaringen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke modellen auto's zijn er: over sedan, coupé, SUV en MPVWelke modellen auto's zijn er: over sedan, coupé, SUV en MPVAuto's zijn in vele soorten en maten te verkrijgen. De auto-industrie is ondertussen al meer dan een eeuw oud en in die…
Volkswagen Karmann Ghia: Geschiedenis, modellen en prijzenVolkswagen Karmann Ghia: Geschiedenis, modellen en prijzenDe Volkswagen Karmann Ghia bezit voor veel oldtimerliefhebbers de ideale mix. De techniek en vooral betrouwbaarheid van…
Renault Laguna occasionDe modelnaam Laguna werd bij Renault in 1994 geïntroduceerd voor de opvolger van de Renault 21 die van 1986 tot 1994 het…
Fiat Punto Mk1 (1993-1999)Fiat Punto Mk1 (1993-1999)De Fiat Punto sloeg begin van de jaren negentig van de vorige eeuw in als een bom. Het vlotte uiterlijk en de ruimte bin…

Auto onder de loep: VolvoAuto onder de loep: VolvoVolvo is begonnen met kogellagers en uitgegroeid tot een auto die bekend staat om zijn veiligheid. Voordat iemand een Vo…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkswagen.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 10-06-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.