Wegenbelasting in Duitsland

Wegenbelasting in Duitsland De wegenbelasting in Duitsland is gebaseerd op de theorie dat de vervuiler betaalt voor zijn vieze auto. Sinds 2009 worden klimaatvriendelijke auto's hiermee bevoordeeld. De redenering die ten grondslag ligt aan dit regime is een berekening dat als de gemiddelde leeftijd van de auto's in Duitsland met een jaar naar beneden kan worden gebracht er per jaar 800 miljoen liter brandstof en 2 miljoen ton co2 wordt bespaard.

Hoe werkt de Duitse wegenbelasting

De Duitse wegenbelasting, die KFZ-Steuer wordt genoemd, is gebaseerd op de hoeveelheid co2 die een auto uitstoot volgens de fabrieksopgave. Voor elke gram co2 die een auto uitstoot moet per jaar bij een benzinemotor €2,- worden betaald en voor een dieselmotor €9,50. Er wordt een ondergrens gehanteerd van 120 gram co2, pas daarboven moet het genoemde tarief worden betaald.

Bovenop de bedragen die worden geheven voor de uitgestoten co2 wordt er ook nog belasting geheven over de inhoud van de motor. Per 100 cm3 cilinderinhoud betaal je per jaar wederom €2,- bij een benzinemotor en €9,50 bij een dieselmotor. Bij de cilinderinhoud wordt geen drempel gehanteerd.

Afbouw drempelgewicht co2

Vanaf 2012 wordt het drempelgewicht aan co2 afgebouwd om de aankoop van zuinigere auto's aan te moedigen. In eerst instantie wordt het in 2012 verlaagd tot 110 gram en daarna in 2014 naar 95 gram. De auto die je op dit moment in Duitsland zou kopen wordt in de loop der jaren duurder. Dit om de koper aan te moedigen een nieuwere, zuinigere auto aan te schaffen.

Voorbeeld wegenbelasting

Stel je hebt een BMW 318i uit 2001 op je Duitse oprit staan. Deze auto stoot 175g co2/km uit dit betekent dat er over (175-120) 55 g co2/km belasting moet worden betaalt. Dat is dus €2,- X 55= €110,- per jaar voor de co2 belasting. Daarbij komt nog eens (1995cm3/100)x€2,- = €40,- per jaar op basis van de cilinderinhoud. Totaal kost deze auto uit 2001 dus €150,- aan wegenbelasting per jaar.

Als je deze BMW zou inruilen tegen een vergelijkbaar nieuwer model betaal je aan co2 belasting; (146-120=26) x 2€,-= €52,-. Voor de belasting over de cilinderinhoud betaal je hetzelfde, dus €40,- per jaar. Dit komt neer op €92,- aan wegenbelasting per jaar. Een besparing van €58,- per jaar.

Vergelijking met Nederland

Zou je in Nederland een vergelijkbare auto kopen dan betaal je aan wegenbelasting voor het model uit 2001 èn het model uit 2010 tussen de €608,- en €664,- per jaar. Dit komt omdat onze belasting gebaseerd is op gewicht in plaats van uitstoot of verbruik. In tegenstelling tot Nederland is Duitsland dus in de wegenbelastingtarieven een graduele beloning voor zuinigere/schonere auto's ingebouwd.
© 2010 - 2024 Frankdegram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten lease auto: Hoeveel betaal je voor een lease auto?Een eigen lease auto klinkt heel aantrekkelijk. Voortaan gratis tanken, onbeperkt kilometers maken en zelfs de kosten vo…
Benzine of diesel: wat rijdt goedkoper?Benzine of diesel: wat rijdt goedkoper?Benzine of diesel auto, welke is voordeliger? Een dieselauto rijdt zuiniger en diesel kost minder per liter dan benzine,…
Wegenbelasting tarieven en wegenbelastingvrije auto’sWegenbelasting tarieven en wegenbelastingvrije auto’sWegenbelasting, motorrijtuigenbelasting, moet worden betaald wanneer u met een motorrijtuig op de weg rijdt. Dus zodra u…
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…

Waarvoor dient een schokdemper?Iedereen heeft er wel al van gehoord of je hebt er onlangs zelfs moeten laten vervangen. Je hebt ze gezien of zelfs even…
De geschiedenis van het automerk AudiDe geschiedenis van het automerk AudiDe Audi is een auto die vooral klasse en stijl uitstraalt. Sportieve en toch degelijke belijningen en tal van mooie luxe…
Frankdegram (15 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.