Goedkoop autorijden met LPG G3

Goedkoop autorijden met LPG G3 Bij veel mensen heeft autogas nog steeds de naam dat het duur is in de belasting. Met LPG G3 is dat echter enige jaren al niet meer het geval. Door milieuvriendelijke belastingmaatregelen is de wegenbelasting op een LPG auto lang niet meer zo hoog als hij vroeger was. De auto moet dan wel voldoen aan de uitstoot-normen van LPG G3.

Lage prijs aan de pomp en geen hoge wegenbelasting meer

LPG is altijd aan de pomp een goedkope brandstof geweest. Vroeger werd dit weer teniet gedaan doordat de wegenbelasting veel hoger was. Je moest veel kilometers maken wilde je je belastingnadeel weer wegrijden. LPG is echter niet alleen goedkoop maar ook schoon en dit heeft de Europese en Nederlandse regeringen doen besluiten om LPG G3 (LPG van de 3e generatie) te stimuleren. Op een gemiddelde auto's met LPG G3 wordt nog maar 20 a 30 euro wegenbelasting per maand geheven. Ook het accijns is met 9% veel lager. Op benzine zit 50% accijns.

Door de lage prijs van LPG aan de pomp dalen de brandstofkosten met de helft. De extra kosten van de wegenbelasting, die nog steeds iets hoger zijn, zijn met een tankbeurt of twee al terugverdiend. Na die tweede tankbeurt ga je besparen.

Een LPG installatie laten inbouwen

Natuurlijk moet de LPG-installatie zelf ook terugverdient worden. Hoe snel dat gaat hangt van tal van factoren af, zoals rijgedrag en het merk en type auto. Bij een gemiddelde nieuwe auto moet je circa 16.000 kilometer rijden om de LPG-installatie terug te verdienen. Je moet je auto dus niet alleen als boodschappenauto gebruiken om te profiteren van de voordelen van LPG G3.

LPG-installatie in een tweedehands auto

Bij tweedehands auto's gaat dat natuurlijk niet op. Het is bijzonder interessant om een oude tweedehands auto met LPG G3 te kopen. Deze auto's zijn namelijk niet of nauwelijks duurder dan een auto zonder gastank. Je krijgt de LPG-installatie er dus eigenlijk gratis bij en je begint gelijk met bezuinigen.

Wanneer is het LPG G3?

We spreken hierboven telkens over LPG G3. Niet alle LPG-installaties zijn namelijk LPG G3. Dat is pas het geval als deze de emissienorm 94/12 haalt. Bij nieuwe LPG-installaties kun je er wel vanuit gaan dat dat het geval is. Bij het aanschaffen van een tweedehands auto moet je er echter wel even op letten. Als je niet aan de norm voldoet betaal je namelijk wel veel belasting over je LPG-auto.

Voor het autogas dat in de LPG-tank gaat maakt het niets uit of het een LPG of LPG G3 installatie betreft. De autogas is hetzelfde, het verschil zit hem uitsluitend in de uitstoot van de LPG-installatie.

Rijdt iedere auto op LPG G3?

De LPG-installaties worden niet geleverd door de automerken maar door onafhankelijke gespecialiseerde fabrikanten. Dat betekent dat de auto wel in redelijke aantallen verkocht moet worden wil met er een LPG-installatie voor ontwikkelen. Ook moet de autofabrikant zijn medewerking verlenen en de modellen geschikt maken voor plaatsing van een LPG-installatie. Ondermee Opel, Peugeot, Volvo, Saab, Chrysler en Hyundai ondersteunen het inbouwen van LPG-installaties. Ford, Audi en Fiat behoren echter tot de merken die liever geen gastank in hun auto zien zitten.

Als de fabrikant geen LPG ondersteunt wil dat niet betekenen dat er ook geen LPG-tank in kan. het kan echter voorkomen dat de fabrikant dan echter geen garantie meer geeft op de motor van de auto. Het is dus verstandig te informeren bij je autodealer naar de consequenties voordat je een gastank in jouw auto laat inbouwen.
© 2010 - 2020 Itips, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Besparen op benzine, diesel of LPGBesparen op benzine, diesel of LPGDoor de stijgende kosten van brandstof wordt het autorijden steeds duurder. Op deze uitgaven kunt u besparen. In dit art…
Goedkoop tanken: laagste prijs benzine, diesel en lpgGoedkoop tanken: laagste prijs benzine, diesel en lpgAutorijden is een dure aangelegenheid met steeds stijgende brandstofprijzen. Er zijn mogelijkheden om goedkoper te tanke…
Kiezen voor diesel of benzine?Kiezen voor diesel of benzine?Voor sommige mensen is het rijden in een auto met benzinemotor voordeliger dan een auto met een dieselmotor, terwijl dit…
Benzine, lpg of dieselBenzine, lpg of dieselBrandstof heeft het autorijden de laatste jaren veel duurder gemaakt. Vanaf het begin van 2009 wordt benzine steeds duur…

Een nieuwe auto of een tweedehands auto kopenEen nieuwe auto of een tweedehands auto kopenHet kopen van een nieuwe middenklasse auto kost u tussen de €18.000 en €35.000. U kunt geld besparen door geen nieuwe au…

Reageer op het artikel "Goedkoop autorijden met LPG G3"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Holtslag, 14-05-2018 16:34 #3
Ik rijd een auto op gas maar hoe weet ik dat ik op g3 rijd?

Willem, 06-07-2012 14:40 #2
@Haverkort: Géén wegenbelasting? Niet goed gelezen zeker. Alleen oldtimers, hulpdienstvoertuigen en vuilniswagens zijn vrijgesteld van houderschapsbelasting. Je betaald met een G3 installatie alleen minder wegenbelasting in vergelijking met een oudere LPG installatie, maar nog altijd meer dan bij dezelfde auto in benzine uitvoering. Vandaar ook het omslagpunt. Daarnaast betaal je met een G3 installatie ook meer belasting al naar gelang de auto zwaarder is…

Haverkort, 04-10-2010 16:34 #1
Als je een lpg g3 in een grote auto plaatst hoef je dan ook geen wegenbelasting te betalen?

Infoteur: Itips
Gepubliceerd: 14-09-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Reacties: 3
Schrijf mee!