Het bedrijf TomTom
Het bedrijf TomTom bestaat sinds 1991 en kon vooral zo snel groeien dankzij de populariteit van haar autonavigatiesysteem. Er was hier veel behoefte aan onder particulieren. TomTom heeft ook veel geld opgehaald met de beursgang. Aanvankelijk ging het daar erg goed, maar TomTom heeft in een later stadium wel een aantal tegenslagen te verwerken gehad.
Pieter Geelen en Peter-Frans Pauwels, beiden afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, begonnen in 1991 met het bedrijf Palmtop. Zij begonnen met het ontwikkelen van applicaties voor de eerste generatie draagbare computers. De meeste applicaties die zij maakten waren voor zakelijk gebruik. Door het succes van de Psion Series 3-reeks werd duidelijk dat er ook onder particulieren behoefte was aan personal organisers. Het bedrijf begon daarom ook voor hen software te ontwikkelen. Dat varieerde van woordenboeken tot routeplanners. In 1994 kwam Corine Vigreux voor het bedrijf werken. Zij had als opdracht om de applicaties wereldwijd aan de man te brengen. Daar slaagde zij in, onder andere omdat de markt voor draagbare computers behoorlijk was gegroeid.
Autonavigatie-apparatuur van TomTom
In 2001 raakte Harol Goddijn bij het bedrijf betrokken als de vierde volwaardige partner. Op dat moment werd de naam ook veranderd van Palmtop naar TomTom. In die tijd verscheen TomTom Navigator. Dat was een mobiel autonavigatiesysteemvoor in de auto. Dit apparaatje stond in verbinding met een satelliet en wees de gebruiker de weg naar zijn bestemming. Het was één van de eerste navigatieapparaten in zijn soort en was al snel het best verkochte product van het bedrijf. In 2003 kwam de tweede versie op de markt onder de naam TomTom Navigator 2. Ook kwam Alexander Ribbink voor het bedrijf werken die zorg droeg voor de marketing van het verdere product. In 2004 kwam TomTom Go op de markt dit was standalone autonavigatieapparaat.
TomTom op de beurs
TomTom maakt gebruik van open source software. Het bedrijf hield zich niet altijd aan de licentie die daar voor geldt en werd in Frankrijk aangeklaagd. Daarom moest het bedrijf schikken en was hier ettelijke miljoenen aan kwijt. Op 27 mei 2005 maakte TomTom de gang naar de beurs. In eerste instantie leverde de beursgang 125 miljoen euro op. Al snel was TomTom één van de beter verhandelde aandelen. Daarom werd het aandeel TomTom in 2 maart 2006 opgenomen in de AEX. Op 24 maart 2007 werd bekend dat TomTom de researchafdeling Siemens VDO in Eindhoven overnam. Daarmee wil TomTom zich vooral richten op de automotive markt. Aan het einde van het jaar 2007 werd de samenwerking tussen Toyota en TomTom aangekondigd en in februari 2009 de samenwerking tussen TomTom en Renault. Inmiddels zijn er ook applicaties voor op de iPhone.
Dalende populariteit TomTom
Op de beurs deed het aandeel TomTom het aanvankelijk heel goed, maar dit werd na verloop van tijd minder. In 2007 kocht het TomTom het bedrijf TeleAtlas op voor 2,9 miljard euro. Dit bedrijf is een producent van digitale kaarten. Voor de overname van dit bedrijf moest TomTom veel geld lenen. Door de recessie kreeg TomTom te maken met een teruglopende vraag naar navigatieapparatuur. Een andere reden voor de terugloop was de toegenomen concurrentie en een zekere verzadiging op de markt. Als iemand immers al navigatieapparatuur heeft zal hij minder snel weer nieuwe apparatuur aanschaffen. De aandelenkoers daalde helemaal toen internetgigant Google bekend maakte zich te willen richten op de markt voor navigatieapparatuur.