De limousine: geschiedenis van de bekendste luxeauto

De limousine: geschiedenis van de bekendste luxeauto Altijd gedacht dat de limousine, statussymbool bij uitstek, uit Amerika afkomstig is? Mis! Enig idee hoe deze bekendste luxeauto aan zijn naam komt? Vast niet. En wie kwam eigenlijk op het idee van zo'n ultraluxe vervoermiddel? Geen idee vermoedelijk. Lees verder.... Iedereen heeft er weleens één gezien. Toch weten we vaak weinig van de geschiedenis van de limousine. Jammer, want die geschiedenis leest als een roman. Neem bijvoorbeeld een voor de hand liggende vraag. Namelijk: waar komt de limousine vandaan? Het eerste antwoord waarop je denkelijk komt: uit Amerika. Logisch ook. Waar anders ter wereld zie je deze langgerekte auto in drommen voorbij komen? Met name de bezoeker van de stad New York kan best eens verzuchten dat je meer limousines tegenkomt dan gewone auto's! En toch is de veronderstelling dat deze auto uit het land van 'groot, groter, grootst' en 'goed, beter, best' afkomstig is, onjuist.

Een echte 'Limousinse' Limousine

Hoe zit het echt? Het waren de herders uit de Franse streek Limousin die zich eeuwen geleden al hulden in een soort langgerekte jassen met capuchon, bijna gewaden, om zich te beschermen tegen de elementen. Enige tijd later werd het een goede gewoonte om het bestuurdersdeel van koetsen een weerbestendige overkapping meer te geven. Daarmee hadden deze vervoersmiddelen altijd een volledig afgescheiden en overdekte zitplaats voor de bestuurder. Dat maakte deze koetsen het meest luxe vervoermiddel van die tijd, ook nog eens verfraaid met edelmetaal en andere kostbare materialen. En wat ligt meer voor de hand voor zo'n luxe, van een frontdeel met afkapping voorzien koets dan de de naam 'Limousine'? Het front leek immers wel op de lange, van kappen voorziene jassen van de herders. Overigens was het mogelijk zelfs een rijtuigmaker uit Limousin die de term introduceerde.

Roaring twenties

Ze werden ook wel de roaring twenties genoemd: de twintiger jaren van de twintigste eeuw. Rond 1920 was er een indrukwekkende middenklasse in opkomst, die zomaar een ritje in een taxi natuurlijk veel te min was. Een slimme zakenman in New York, J.P. Carey, zag die behoefte en voorzag daarin met het verhuren van de crème de la crème in autoland: de limousine. Overigens was de naam limousine in het begin niet gereserveerd voor de stretch-versie die we nu zo goed kennen. Het idee uit de zeventiende eeuw, van een luxe vervoermiddel met afgescheiden gedeelte voor de onmisbare chauffeur, werd naadloos doorgetrokken van koets naar auto. Een luxeauto met chauffeur werd dus aangeduid als limousine lang voordat het idee ontstond om de auto eens flink uit te rekken en daarmee de status nog veel meer te verhogen dan al het geval was.

Big Band Buses

En in 1928 was het zover: de stretch-limo was een feit. Veel meer luxe kon je niet toevoegen aan de voertuigen die zo populair waren dat de makers zelfs beroemde modeontwerpers naar de kroon staken, dus dan maar.. de lengte in! De bijnaam van dit verlengde vervoermiddel was verrassend: 'Big Band Bus', wat verwees naar de Big Bands ofwel grote orkesten die in die tijd populair waren en zich graag in lange limousines lieten vervoeren. Met orkestleden, instrumenten en al! Dat liet Hollywood niet op zich zitten. De ene na de andere ster volgde het voorbeeld van de Big Band-leden. Daaronder was de destijds legendarische filmster Rudolph Valentino. En daarmee was een stelregel geboren die tot op de dag van vandaag opgaat: ofwel je arriveert in een limousine met chauffeur, ofwel je bent geen ster.

De democratie slaat toe

Vermoedelijk tot enig verdriet van de sterren, heeft de democratie inmiddels toegeslagen. Dat komt ook omdat de limousine prijstechnisch een stuk aantrekkelijker is geworden dan in de tijden van de 'oude' filmsterren. Steeds meer mensen laten zich dan ook tenminste één keer in hun leven per limo vervoeren, bijvoorbeeld voor een bruiloft. Maar ook de oude traditie om een limousine te gebruiken in een begrafenisstoet blijft bestaan. Zo speelt de limousine inmiddels een rol bij alle belangrijke gebeurtenissen en mijlpalen in het leven - elk leven. En waarom zou je tot het laatst wachten om jezelf die ervaring een keer te gunnen? Voor een dagje sterallures met een knipoog hoef je immers allang niet meer rijk en beroemd te zijn!
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Limousine hurenLimousine hurenVeel mensen willen graag een limousine huren. Dat kan voor hele verschillende gelegenheden het geval zijn. Bijvoorbeeld…
Automerken uit de DDRMet het IJzeren Gordijn en de Berlijnse Muur was het voormalige Oost-Duitsland ook economisch volledig afgesloten van de…
Renault 25 klassiekerRenault 25 klassiekerAls er één auto is die de limousine onder de Franse auto's kan worden genoemd is het wel de Renault 25. Met haar ruim 4,…
Tips om een huwelijksaanzoek te doenTips om een huwelijksaanzoek te doenHier vind je tips om een origineel huwelijksaanzoek te doen en waar je rekening mee dient te houden als je iemand ten hu…

Op vakantie met de auto en goedkoop tankenOp vakantie met de auto en goedkoop tankenGoedkoop tanken op vakantie. Wie met de auto door Europa rijdt en op de kosten wil besparen, kan nog flink wat pecunia i…
Bronnen en referenties
  • www.limobroker.co.uk www.big-limos.com www.limolocal.com
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 16-07-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.