Stormschade aan uw auto, wie draait er voor op?
Storm komt regelmatig voor in Nederland en het brengt altijd de nodige overlast met zich mee, ook voor het verkeer. Niet alleen in de vorm van files maar ook regelmatig ontstaat er door rondwaaiende takken en andere zaken schade aan voertuigen. Wat kunt u in dit geval doen om de schade aan uw voertuig vergoed te krijgen.
Uw autoverzekering
Een autoverzekering dekt doorgaans het risico van schade door storm als rondvliegende takken, dakpannen en andere zaken schade aan uw voertuig veroorzaken, indien u zich meer dan alleen tegen het risico van wettelijke aansprakelijkheid heeft verzekerd. Een
beperkt cascoverzekering en een
all risk verzekering vergoeden deze schade altijd. Indien u een zogenaamde modulaire autoverzekering sloot waarbij u kon kiezen uit rubrieken als ruitschade, diefstal en aanrijding dan is het van belang dat u de rubriek natuur meeverzekerde. Hoe u precies verzekerd bent kunt u opmaken uit uw polisblad.
Het indienen van een dergelijke schade is doorgaans niet van invloed op uw korting voor schadevrij rijden. U kunt deze schade dan ook indienen zonder dat u door de schademelding meer premie zult gaan moeten betalen.
Een ander aansprakelijk stellen
Tijdens een goede storm kan het voorkomen dat bijvoorbeeld dakpannen van het dak van de buurman vallen en op uw geparkeerde voertuig vallen maar ook vuilcontainers veroorzaken regelmatig schade. Indien u al weet van wie de voorwerpen waren die uw voertuig beschadigden dan is het maar nog de vraag of u deze persoon aansprakelijk kunt stellen voor de veroorzaakte schade. In de meeste gevallen zal er van worden uitgegaan dat de storm een overmacht oplevert voor de bezitter van de goederen die uw voertuig beschadigden. Hierdoor is deze persoon niet aansprakelijk voor de veroorzaakte schade en kunt u uw schade dan ook niet op deze persoon verhalen. Indien u echter aan kunt tonen dat de eigenaar van de rondvliegende goederen wel degelijk nalatig is geweest, bijvoorbeeld doordat er sprake is van grof achterstallig onderhoud waardoor het bijna niet anders kon dat de dakpannen van zijn dak zouden vallen bij storm, dan zijn er wel degelijk mogelijkheden om een derde aansprakelijk te stellen voor schade.
Of u een ander aansprakelijk kunt stellen is een ingewikkelde vraag. Indien uw voertuig zelf verzekerd is tegen de schade kunt u gegevens van de eigenaar van de goederen opgeven bij uw schademelding. Uw verzekeraar zal vervolgens kijken of de schade verhaald kan worden op de derde persoon.
Bent u zelf niet tegen deze schade verzekerd dan kunt u wellicht met behulp van een
rechtsbijstandverzekering nagaan of de eigenaar van de goederen die uw voertuig beschadigden aansprakelijk kan worden gesteld. Beschikt u niet over een dergelijke verzekering dan kunt u ook nog de derde partij aansprakelijk stellen en deze verzoeken de schade in te dienen op de
aansprakelijkheidsverzekering. Deze zal de schade in behandeling nemen en indien deze meent dat er geen sprake is van aansprakelijkheid u een gemotiveerde afwijzing moeten zenden die ook voor u begrijpelijk is.
Stormschade en de overheid
Regelmatig wordt de vraag gesteld of dergelijke schade niet geclaimd kan worden op een instantie of een bepaald fonds, bijvoorbeeld het Waarborgfonds. Helaas behoort dit doorgaans niet tot de mogelijkheden, het waarborgfonds vergoedt weliswaar schade ontstaan aan voertuigen maar deze moet dan wel zijn toegebracht met een motorrijtuig. Slechts in het onwaarschijnlijke geval dat een onderdeel van een auto op uw auto waait en hierdoor schade veroorzaakt zou u een beroep kunnen doen op het waarborgfonds.
Lees verder
Reactie
Stratingh, 17-05-2011
Er is een dakpan op mijn auto gevallen en er zijn daardoor deuken ontstaan in het dak.
Ben allrisk verzekerd bij Unive. Er was op het moment dat het gebeurde geen sprake van storm maar de betreffende dakpan is waarschijnlijk bij een eerdere storm of windvlaag los komen te liggen. Wordt dit vergoed?
Reactie infoteur, 22-05-2011
Doorgaans komt dergelijke indirecte stormschade niet op grond van een beperkt cascoverzekering voor vergoeding in aanmerking. Op de cascoverzekering kunt u dergelijke schade wel claimen maar dat zal doorgaans invloed hebben op uw korting voor schadevrij rijden, tenzij de schade verhaald kan worden op een derde. Juist dit laatste stuk is van belang. Op de eigenaar van de woning rust een risicoaansprakelijkheid, dat wil zeggen dat hij wettelijk gezien zijn dak had moeten controleren na de laatste storm en had moeten zorgen dat dit in orde was zodat niet bij het eerste het beste windvlaagje er een dakpan van het dak af komt vallen. Uit uw verhaal blijkt dat de eigenaar niet aan deze verplichting heeft gedaan, uw cascoverzekeraar, uw rechtsbijstandverzekeraar of u zelf kunt hem derhalve dus aansprakelijk stellen. De eigenaar van de woning kan deze schade melden op diens eigen aansprakelijkheidsverzekering en zo kan deze schade alsnog voor u geregeld worden zonder dat u hiervoor zelf kosten hoeft te maken.
Veel succes bij uw acties!