Vervangend vervoer (huurauto) bij autoschade?

Indien u autoschade heeft is dit op zich vervelend genoeg. Als u echter ook nog afhankelijk van uw auto bent om bijvoorbeeld dagelijks naar uw werk te gaan is het extra vervelend. Hoe is het geregeld met de kosten van deze huurauto op uw eigen verzekering en welke kosten kunt u claimen bij de tegenpartij ?

Eigen verzekering

Indien uw voertuig zelf tegen aanrijdingsschade verzekerd is (zogenaamde All Risks dekking) dan werkt uw verzekeraar vaak samen met aangesloten reparateurs. Indien u gebruik maakt van de diensten van een aangesloten reparateur dan heeft u doorgaans recht op gratis vervangend vervoer. Dit wil zeggen dat de kosten van de huurauto, met uitzondering van de brandstofkosten en wellicht een aantal boven het maximum verreden aantal kilometers, voor rekening komen van de verzekeraar. Kort gezegd hoeft u slechts uw voertuig in te ruilen voor een qua klasse gelijksoortig voertuig, na reparatie wisselt u de voertuig weer om.

Aangesloten reparateurs

Of uw verzekeraar samenwerkt met een bepaalde groep aangesloten reparateurs kunt u vaak nagaan op uw groene kaart. Natuurlijk kunt u ook navraag doen bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Dit is zeker de moeite waard omdat er ook vaak andere voordelen worden gegeven bij gebruik van een aangesloten reparateur zoals vermindering van het eigen risico en een rechtstreekse betaling van de rekening. Bovendien kan de reparateur doorgaans direct met de reparatie beginnen en hoeft er niet gewacht te worden op een expert.

Hierbij moet nog uitdrukkelijk worden opgemerkt dat uw autoverzekering in principe alleen de schade aan het eigen voertuig verzekerd en geen recht geeft op vergoeding van de kosten van een huurauto. Alleen indien u gebruik maakt van een aangesloten reparateur wordt u dit voordeel gegeven.

Vervangend vervoer bij Total loss

Indien blijkt dat uw voertuig technisch gezien niet verantwoord hersteld kan worden of dat de kosten van het herstel hoger zijn dan de waarde van uw voertuig, dan is er sprake van Total loss. In dit geval kunt u doorgaans geen gebruik maken van het gratis vervangend vervoer bij de aangesloten reparateur zoals hierboven beschreven, er is immers geen sprake van herstel. Als de schade veroorzaakt is door een aansprakelijke tegenpartij kunt u mogelijk wel de kosten van vervangend vervoer verhalen op de tegenpartij zoals hieronder beschreven.

Indien u zelf niet verzekerd bent tegen schade aan uw auto

In dat geval heeft u alleen de mogelijkheid de kosten van het vervangend vervoer te verhalen indien er sprake is van een tegenpartij die aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade. U kunt alleen de kosten van de huurauto zelf vorderen en niet een aantal bijkomstige kosten als bijvoorbeeld de brandstof die u gebruikt en de kosten voor afkoop van een eigen risico bij schade aan de huurauto.

Aftrek wegens besparing stilstand eigen auto

U zult als u de kosten van een huurauto verhaald op de aansprakelijke tegenpartij niet de volledige kosten van de autohuur van de tegenpartij vergoed krijgen. Omdat u uw eigen voertuig niet gebruikt tijdens de reparatie levert dit een besparing op, u verbruikt immers geen olie of andere vloeistoffen, uw voertuig is minder snel aan onderhoud toe en er is geen sprake van slijtage door het gebruik. De wetgeving heeft bepaald dat een dergelijke besparing moet worden afgetrokken van de door u geclaimde huurkosten. Doorgaans wordt deze besparing vastgesteld op 25% waardoor u 75% van de kosten van een huurauto voor vergoeding in aanmerking komen.

Hoeveel dagen huurauto worden vergoed door de tegenpartij:

Indien uw voertuig niet Total Loss is:

In dit geval zal de tegenpartij doorgaans de dagen vergoeden welke uw dag bij de reparateur aanwezig is alsmede enkele extra dagen vanwege een eventueel noodzakelijke expertise en de dagen die noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld onderdelen voor het herstel van uw auto te bestellen. Er wordt dus geen rekening gehouden met het feit dat u uw voertuig niet kunt of wilt laten herstellen, bijvoorbeeld omdat u eerst wilt weten of de tegenpartij de schade vergoed.

Indien uw voertuig Total Loss is:In dit geval heeft u doorgaans vergoeding op de dagen die noodzakelijk zijn om een voertuig van dezelfde soort terug te kopen. Als vuistregel kan worden gesteld dat dit een periode van 2-3 weken omvat alhoewel uitzonderingen mogelijk zijn.

Dit artikel maakt deel uit van een special over autoschade, meer artikelen kunt u vinden in deze special autoschade
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoschade claimen of schade zelf betalen?In tegenstelling tot de meeste andere verzekeringen heeft het claimen op een autoverzekering gevolgen voor de hoogte van…
Schadegarant, wat is dat?Schadegarant, wat is dat?Door een aantal (auto-)verzekeraars werd begin jaren negentig de Stichting Schadegarant geïntroduceerd. Met de oprichtin…
Cascoverzekering (all-risks) en autoschadeEen ongeluk zit in een klein hoekje en helaas loopt u een redelijke grote kans dat uw voertuig beschadigd raakt door wel…
Autoschade door dieren en dan?Eenden, meeuwen, herten, zwijnen, ze kunnen allemaal nogal wat schade aan je auto toebrengen als je ermee in aanrijding…

Waarde van een voertuig bij total lossDagelijks zijn er in het Nederlandse verkeer ongelukken. Indien u bij een ongeluk betrokken raakt is het mogelijk dat uw…
Airconditioning in uw wagen: tips voor een correct gebruikNu de zon terug in het land is, stijgen ook de temperaturen. Die warmte kan soms verstikkend werken in de oververhitte i…
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 08-10-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.