Airconditioning in uw wagen: tips voor een correct gebruik

Nu de zon terug in het land is, stijgen ook de temperaturen. Die warmte kan soms verstikkend werken in de oververhitte interieurs van auto's. Gelukkig is airco in de wagen zowat gemeengoed geworden zodat een druk op de knop volstaat om het interieur af te koelen. Toch moet airco correct worden gebruikt en onderhouden worden om een maximale tevredenheid te verzekeren. Op enkele jaren tijd is airconditioning in bijna alle wagens geëvolueerd van een luxeoptie tot een standaardvoorziening. Naast het comfort ze biedt, draagt de airconditioning ook bij tot de veiligheid. Enerzijds tast een overdreven temperatuur in de wagen (hoger dan 28°) de concentratie van de bestuurder aan. Anderzijds droogt, vooral in de winter, de airconditioning de lucht in het interieur, waardoor de ruiten minder snel beslaan. Om de prestaties van het systeem op peil te houden, moet men echter een aantal elementen in het achterhoofd houden.

Hoe werkt mijn airconditioning?

Het principe van airconditioning is eenvoudig: de buitenlucht gaat door een koud lichaam voor ze in het interieur wordt verspreid. Daartoe moet een aircosysteem twee essentiële taken vervullen. Enerzijds moet het de kwaliteit van de binnenstromende lucht analyseren en anderzijds moet het op vraag van de inzittenden koude lucht produceren. De eerste taak wordt vervuld door de interieur- filter. Die vormt een ware barriere met de buitenlucht en houdt schadelijke deeltjes en pollen buiten. Want wanneer die over een lange periode worden ingeademd, kunnen ze name- lijk vermoeidheid en ongemakken veroorzaken voor de passagiers. De koude lucht wordt geproduceerd door de compressie en decompressie van een speciaal koelgas. Door dat gas in de verdamper te decomprimeren, zakt de temperatuur ervan aanzienlijk. Bij contact met de verdamper koelt de lucht af, waardoor er koude lucht de wagen binnen- stroomt.

Moet ik mijn airco onderhouden?

Het antwoord is ja. Ook een aircosysteem heeft regelmatig onderhoud nodig. Wanneer het koelmiddel van de airconditioning ter hoogte van de verdamper wordt gedecomprimeerd, treedt er condens op. Die vochtigheid zorgt ervoor dat er zich bacteriën ontwikkelen, die na een tijdje onaangename geuren beginnen te verspreiden in het interieur. Een niet onderhouden airconditioning kan in extreme gevallen ook hoofdpijn en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken bij de passagiers. Ook de interieurfilter moet op regelmatige tijdstippen worden vervangen. Het stof uit de buitenlucht stapelt zich langzaam maar zeker op in de filter, waardoor ook de filter onaangename geurtjes gaat verspreiden.

Wanneer moet ik mijn airco onderhouden?

Om de prestaties optimaal te houden is een jaarlijkse controle aanbevolen. Praat erover met uw garagist. Hij zal u een gepaste oplossing voorstellen.

Weetjes

  • Airco wordt met de ramen gesloten gebruikt. Om de efficiëntie van het systeem te maximaliseren, wordt het aanbevolen om eerst enkele minuten met de ramen open te rijden om de warmte uit het voertuig te laten ontsnappen.
  • Airco kan voor waterplasjes zorgen onder de auto. De koeling van de verdamper veroorzaakt namelijk condensatie. Wanneer de wagen stilstaat komt dat condenswater op de grond terecht.
  • De airco geeft een gevoel van comfort dankzij de productie van frisse lucht maar ook door het ontvochtigen van het interieur.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Airconditioning kopen en installeren, waar let je op?Een airconditioning kan erg prettig zijn in huis. Zowel in de zomer als in de winter kan een airco de lucht koelen en ve…
Airconditioning kopen: Waarop letten bij aankoop van airco?Steeds meer particulieren kiezen voor airconditioning in de eigen woning. Na airco op vakantie in Spanje, op het werk of…
Verschillende soorten Airco voor in huisIn de zomer hebben veel mensen behoefte aan verfrissing. Men kan dan overwegen om een airconditioning, ook wel airco of…
Airconditioning in de auto niet alleen 's zomers prettigAirconditioning in de auto niet alleen 's zomers prettigAirco in de auto is 's zomers erg prettig en omdat u fris achter het stuur zit bevordert het ook de veiligheid. Maar ook…

Vervangend vervoer (huurauto) bij autoschade?Indien u autoschade heeft is dit op zich vervelend genoeg. Als u echter ook nog afhankelijk van uw auto bent om bijvoorb…
ABS AntiblokkeersysteemBij het kopen van een nieuw auto zul je de term ABS vaak tegen komen. Wat houdt deze term in en hoe werkt het? Hopelijk…
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.