Hoe haal ik mijn rijbewijs

Eindelijk is het zover. Je bent 18 jaar geworden en je mag je rijbewijs gaan halen. Maar zo makkelijk is het niet, er is een hoop te regelen en uit te zoeken voor je dat roze kaartje in je handen hebt. In dit artikel een overzicht dat je wellicht verder kan helpen.

Een rijschool zoeken

Allereerst is het belangrijk om een goede rijschool te zoeken. Natuurlijk wil je weten of de slagingspercentages van de rijschool goed zijn. Deze zijn van veel rijscholen op internet te vinden. Is dat niet zo, dan kan je het altijd navragen via e-mail of telefoon. Wees hierbij wel kritisch. Slagingspercentages bij een rijschool die al wat langer bestaan zijn natuurlijk betrouwbaarder dan bij een school die net begonnen is.

Het is ook belangrijk dat je goed met je rij-instructeur overweg kan. Een fijne rij-instructeur zorgt dat je prettiger in je lessen zit en je sneller leert. Het is dus handig om te weten of er binnen de school meerdere rij-instructeurs werken, zodat je wellicht kan wisselen, mocht het niet klikken. Is dat niet zo, vraag dan om een kennismakingsles (die bij veel rijscholen al aangeboden worden), zodat je dit zelf kunt onderzoeken.

Niet onbelangrijk, maar wel lastig, is de prijs van de lessen. Er is een grote variatie in de prijzen van de lessen die aangeboden worden. Vergelijk deze, maar ga niet direct voor de goedkoopste. Houd er ook rekening mee dat niet elke lessen even lang duren. Er worden lessen van een uur en van 1,5 uur aangeboden. Die laatste zijn uiteraard gemiddeld ook duurder. Ook worden er pakketten aangeboden waarbij je in een aantal dagen of weken je rijbewijs haalt. Overweeg wat jij het prettigst vind.

Naast de lessen zijn ook de pakketten die aangeboden worden verschillend. Bij de een betaal je gewoon per les en voor je examen, bij de ander is er een vast bedrag voor een bepaald aantal lessen en een praktijkexamen. Weer andere rijscholen bieden een pakket aan dat na een proefles speciaal op jouw behoeften wordt aangepast. Kijk buiten deze standaard ook naar de extra’s in het pakket. Wordt er theorieles aangeboden, krijg je boeken, is er een proefexamen inbegrepen, is er examengarantie? Allemaal dingen die je extra kunnen helpen bij het halen van je rijbewijs.

Beginnen met rijlessen

Zodra je de goede rijschool hebt gevonden wordt het tijd voor je eerste les. Het is verstandig om af te spreken dat je eerst een proefles volgt. Hierdoor zit je nog nergens aan vast en kan je kijken of de rijschool, de auto waarin je rijft en de instructeur je bevalt. Wees niet bang om af te zeggen als je je er niet goed bij voelt. Wellicht kan je wisselen binnen de rijschool en anders ga je gewoon ergens anders les volgen.

Zorg dat je tijdens je praktijk lessen niet alleen zorgt dat je de auto onder controle krijgt. Het is goed om van het begin af aan ook de theorie bij te houden. In de praktijk leer je het makkelijkst. Dit helpt je weer bij je theorie examen, maar is ook een goede aanwenning voor je praktijkexamen, en natuurlijk het rijden als je je rijbewijs hebt.

Theorie examen

Je theorie examen doe je bij het CBR. Bel het CBR (nummer te vinden op de website) en maak een afspraak bij de dichtstbijzijnde CBR. Je krijgt dan te horen wat je precies mee moet nemen en wanneer je er moet zijn. Zorg dat je identiteitsbewijs geldig is anders word je niet toegelaten op het examen!

Bij het examen zit je in een zaal met anderen die ook het examen gaan afleggen. Je zit allemaal aan lange tafels, waarin een soort pinmachine zit. Hierop vul je de antwoorden in. Er hangen grote schermen waarop de vragen komen te staan. In het beeld verschijnt eerst de vraag, met eventueel meerkeuze. Aan de zijkant is een balk te zien waarin de resterende tijd waarin je nog kunt antwoorden aangegeven staat.

In het examen komen veel vragen voor die als proefvragen op de website van het CBR staan. Maak deze dus van te voren en zorg dat je de antwoorden goed weet!

Na het examen worden de uitslagen berekend. De uitslag wordt in de zaal gelijk bekendgemaakt. Mensen die niet geslaagd zijn worden opgenoemd en moeten de zaal verlaten. Als je mag blijven zitten ben je geslaagd. Je krijgt dan je certificaat, dat een jaar geldig is. Bewaar het dus goed!

Aangezien het een jaar geldig is moet je niet te vroeg beginnen met je theorie-examen. Zorg ook dat je niet te laat bent en plan liever geen praktijkexamen voor je je theorie gehaald hebt. Je zult zelf tijdens je theorie-examen zien dat er te veel mensen zijn die hun praktijk moeten afzeggen omdat ze de theorie niet op tijd gehaald hebben.

Praktijk examen

Als je je theorie gehaald hebt, en je genoeg lessen hebt gevolgd is het tijd voor je praktijkexamen. Je hebt wellicht een proefexamen gehad. Als je deze hebt gehaald krijg je vrijstelling voor je bijzondere verrichtingen.

Het examen begint met een kennismaking met de examinator, die je verteld wat er precies gaat gebeuren. Daarna loop je naar de parkeerplaats van het CBR, waar je nog even een oogtest moet doen (oplezen van nummerbord). Voordat je de auto instapt kan het zijn da er nog wat vragen worden gesteld over motorolie en andere dingen onder de motorkap. Ook kan de examinator vragen naar betekenis van lampjes en knopjes bij het stuur.

Daarna wordt het tijd om te rijden. Probeer met de examinator te praten, zodat je een beetje op je gemak bent, maar zorg er ook voor dat de examinator kan zie dat je goed oplet. Laat vooral heel duidelijk zien dat je kijkt! Volg de aanwijzingen van de examinator en blijf rustig.

Na het examen ga je terug naar het CBR. Je gaat naar de plek waar je ook bent begonnen en krijgt daar de uitslag te horen. Als je geslaagd bent krijg je de papieren mee waarmee je je rijbewijs kunt ophalen. Zo niet dan krijg je een formulier met verbeteringspunten mee. Deze zal de examinator ook toelichten zodat je dit bij het volgende examen beter kunt doen.
© 2008 - 2024 Parisgirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijschool kiezenRijschool kiezenNet 18 en dus op naar je rijbewijs. Maar eerst even een rijschool kiezen waar je hem gaat halen. Waar moet je op letten…
Rijschool kiezen: waar kun je op letten?Rijschool kiezen: waar kun je op letten?Wanneer je je rijbewijs wilt halen is het erg belangrijk dat je hiervoor een goede rijschool kiest. De rijschool leert j…
Kosten van het halen van het rijbewijs?Kosten van het halen van het rijbewijs?Eén van de verstandigste investeringen die jongeren kunnen verrichten, is het halen van het rijbewijs. Grote kans dat ee…

ABS AntiblokkeersysteemBij het kopen van een nieuw auto zul je de term ABS vaak tegen komen. Wat houdt deze term in en hoe werkt het? Hopelijk…
Autopech - vervangen van een lekke bandVooreerst heb je een aantal gereedschappen nodig om de band te kunnen vervangen. Het vervangen van een autoband gebeurt…
Parisgirl (21 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.