Auto met meer dan vijf zitplaatsen: welke opties heb je?
Heb je een groot gezin, of moet je om een andere reden regelmatig met veel mensen op weg, dan heb je de nodige ruimte nodig in je auto. Vooral wanneer je met meer dan vijf personen wil reizen. Met een gewone auto of zelfs grote stationwagen kom je dan niet uit. Welke opties heb je wel en waar moet je aan denken, wanneer je op zoek gaat naar een andere grote auto?
De meest populaire oplossing is een MPV. Deze Engelse afkorting staat voor 'Multiple Purpose Vehicle'. Dat betekent dat dit type auto's voor meerdere doeleinden geschikt is. Je kunt in de meeste MPV's namelijk met zeven personen zitten. Maar je kunt er vaak ook voor kiezen om de achterste stoelen weg te laten of efficiënt weg te klappen en zo meer laadruimte te creëren. Een andere naam die je wel gebruikt ziet worden is monovolume. Veel auto fabrikanten hebben tegenwoordig wel een MPV-achtige in hun assortiment.
Grote of kleine MPV?
Er zijn eigenlijk twee soorten MPV's. Waar je vroeger vooral de grotere full-size MPV's zag, zijn tegenwoordig de mid-size MPV's populairder. De mid-size modellen zijn vanzelfsprekend iets kleiner. Daardoor doen de auto's iets sportiever en voelen ze meer als grote auto dan alsof je in een busje rijdt. Daar staat wel tegenover dat er merkbaar minder ruimte in zit. Vooral wanneer je met meer dan vijf personen in de auto wilt kunnen rijden. Kleine MPV's hebben gewoon vijf portieren. Grotere MPV's zijn vaak uitgerust met een of twee schuifdeuren voor de achterste zitplaatsen. Omdat deze auto's van zichzelf al groter zijn, is een schuifdeur praktisch bij het uitstappen in nauwe parkeerplaatsen.
Aantal zitplaatsen in MPV
Weet ook dat lang niet al de kleinere MPV's standaard ruimte biedt aan zeven personen. Veel van deze auto's bieden ruimte aan de gewone vijf personen. Optioneel kun je twee extra stoelen achterin plaatsen, waardoor je de extra zitplaatsen krijgt. Bij sommige merken zijn deze extra stoelen nog behoorlijk prijzig, dus daar moet je goed naar kijken. Bij de VW Touran kost deze optie bijvoorbeeld een kleine duizend euro extra. Terwijl de twee stoelen bij de Opel Zafira standaard aanwezig zijn.
Hoeveel ruimte heb je nodig?
Gebruik je die extra zitplaatsen ook daadwerkelijk, dan houd je bij de kleinere MPV's praktisch geen laadruimte meer over. Bekijk dus ook goed, of dat voor jouw situatie ook acceptabel is. Waar je ook op moet letten is wie er achterin gaan zitten. Vooral bij de kleinere MPV's is de ruimte bij de achterste zitplaatsen vaak beperkt. Dat geldt dan vooral voor de beenruimte. Dat is geen probleem met jonge kinderen. Die zitten ook nog eens in een autozitje, waardoor ze nog hoger zitten. Maar volwassenen kunnen meestal niet op deze plaatsen zitten.
Wil je zelfs met acht personen in de wagen kunnen, dan zijn je keuzes beperkt. De mid-size MPV's voldoen dan niet. Maar ook alle grote MPV's bieden dat niet. Je komt dan al snel uit bij auto's als de Citroen C8, Peugeot 807 of Lancia Phedra. Of je gaat voor een busje
Een busje in plaats van een personenauto
Een busje lijkt voor veel mensen een stap te ver, maar in de praktijk zijn de verschillen tussen al de modellen auto's almaar kleiner aan het worden. Van gewone auto tot kleine MPV tot grote MPV tot een busje is een minder grote stap dan velen denken. Denk dan aan namen als Volkswagen Transporter, Mercedes Sprinter, Peugeot Boxer, Ford Transit, Een busje is natuurlijk wel groter, maar biedt ook een aantal voordelen. Je zit hoger, waardoor je meer overzicht hebt tijdens het rijden. Daarnaast is er zelfs vaak ruimte voor negen personen. En bij de grotere modellen, heb je nog de nodige laadruimte om iets mee te nemen.
Denk aan de wegenbelasting
Hoe groter de auto, hoe hoger het gewicht. Vooral met al de snufjes en extra opties die we steeds meer in auto's tegenkomen. Maar al die kilo's kosten je wel geld in de maand. In de eerste plaats vooral in de vorm van wegenbelasting. Die prijzen lopen behoorlijk op. Vooral wanneer je voor een diesel kiest. Maar die grote zware auto's als MPV's en busjes gebruiken doorgaans ook meer brandstof. Dus ook aan brandstofkosten ben je meer kwijt.
Alternatief: niet allemaal in één auto?
Een mogelijk alternatief kan zijn om twee auto's te nemen. Of wanneer je als gezin toch al twee auto's hebt, niet een grote auto te kopen waar je allemaal in past. Die keuze hangt helemaal af, van hoe vaak je met zijn allen weg moet en hoe ver dat dan is. In sommige situaties, is het een stuk voordeliger om twee gewone, of zelfs een gewone en een kleine auto te nemen. Moet je dan allemaal weg, dan ga je met twee auto's. Dat kost extra brandstof en is minder gezellig, maar zou per saldo weleens een stuk goedkoper kunnen uitkomen.
Lees verder