Rugklachten en autorijden: zo zit u goed!
Wie veel onderweg is, zit vaak lang achtereen in dezelfde houding achter het stuur. Op den duur kan dit vele zitten leiden tot rugklachten en spanningsklachten in de nek. Wat is de beste houding, waar let u op bij het instellen van de autostoel en hoe kunt u zich het beste ontspannen als u onderweg bent?
De juiste positie
Belangrijk is dat u de autostoel aanpast aan uw postuur, zodat u altijd in de goede houding achter het stuur zit. U dient erop te letten dat u met de voeten gemakkelijk de pedalen kunt bereiken, zodat u niet hoeft te rekken. De handen legt u licht in de ‘tien voor twee’ positie op het stuur. Ga in geen geval boven het stuur hangen, dit geeft druk op de onderrug. De knieën moeten zich op een net even hogere positie bevinden dan uw heupen.
De zitting
Let op de hardheid van de zitting van uw autostoel. De zitting moet niet te hard of te zacht zijn, maar ook niet glad, anders zou u immers van de stoel kunnen glijden. Als de zitting te kort is, krijgen uw bovenbenen onvoldoende steun. Een te lange zitting is ook weer niet ideaal, omdat u dan kans loopt dat de bloedvaten in de knieholten worden afgeklemd.
Stoel op maat
U kunt overwegen een autostoel op maat te laten maken. Een specialist zal dan een autostoel aan u leveren die precies aan uw wensen is aangepast. Er wordt hierbij uitgegaan van gegevens als uw lengte, gewicht en het aantal te rijden kilometers per jaar. Dit op maat maken kan behoorlijk prijzig zijn, maar zal zeker de moeite lonen als u veel op weg bent en het kan vervelende gezondheidsklachten voorkomen. U zou uw eventuele werkgever kunnen vragen u tegemoet te komen in de kosten.
Steun
Belangrijk is dat uw rug bij het zitten, maar ook bij handelingen als schakelen en sturen niet los komt van de leuning van de stoel. U zou denkbeeldig met uw rug aan de rugleuning ‘vastgeplakt’ moeten zitten. Belangrijk is dat de holte onder in de rug voldoende steun krijgt. Eventueel kunt u een voorgevormd kussentje in de rug leggen voor extra steun.
Ontspan
Houd tijdens het rijden de armen zoveel mogelijk ontspannen . Trek de schouders niet op, maar houd deze ook ontspannen omlaag. Wees u bewust van waar er zich in uw lichaam spanning bevindt. Voelt u spanning in uw nek , schouders of handen? Zodra u dit merkt, probeer deze spanning dan bewust los te laten zodat gedurende de rit elk deel van uw lichaam zo ontspannen mogelijk is.
Voorkom stress onderweg, laat ook geestelijke spanning los. U kunt spanning loslaten door te neuriën, een paar keer flink te zuchten of mee te zingen met uw favoriete muziek. In de auto kun u dit naar hartenlust doen, niemand die het hoort, u ziet er hoogstens een beetje merkwaardig uit voor uw medeweggebruikers.
Variatie
Het is aan te bevelen tijdens de rit zo nu en dan te variëren met de stand van de rugleuning. Zet deze af en toe wat meer rechtop of wat meer naar achteren. Ook kan het stuur hier en daar wat verstelt worden. Dit geeft wat meer dynamische variatie, te lang in één houding zitten is nooit goed. Neem geregeld een korte pauze, beweeg wat en doe wat oefeningen om de spanning uit de rug weg te nemen, bijvoorbeeld door vanuit de heupen van links naar rechts te bewegen of even voorover te hangen en met de handen de voeten proberen te raken.
Samen rijden
Carpoolen is natuurlijk ideaal. Spreek met een collega, die in uw buurt woont, af om de beurt te rijden. Hiermee deelt u de kosten en bovendien is het minder belastend voor het milieu. Het kan ook erg gezellig zijn onderweg en wellicht leert u uw collega op een andere manier kennen dan op de werkvloer.
Alternatieven voor muziek luisteren
Natuurlijk is autorijden uw voornaamste bezigheid als u onderweg bent. Afleiding is in de meeste gevallen niet aan te raden. Bent u echter in de gelegenheid uw aandacht te verdelen, bijvoorbeeld omdat er weinig ander verkeer is waar u op moet letten, dan zou u best iets anders dan alleen muziek kunnen beluisteren. Wat dacht u bijvoorbeeld van een conference van uw favoriete cabaretier, lachen houdt stress weg! U kunt ook onderweg een taal leren met een cd van een thuisstudie of cursus. Elke dag een half uurtje geeft al aardige resultaten en het gevoel dat u uw tijd nuttig besteedt. Geen tijd om boeken te lezen? Met gesproken boeken kunt u onderweg genieten van uw favoriete auteurs. U kunt onderweg ook luisteren naar zelfhulpboeken of peptalks.