De volledige autoreiniging

Een wagen volledig reinigen is veel meer dan het wassen alleen. Het is aan te raden de wagen toch een 2-tal keer per jaar een grondigere poetsbeurt te geven (in het bijzonder voor en na de winter). Ook bij het verkopen van de wagen speelt netheid een zeer grote rol. Voor een nette wagen kan je al snel enkele honderden euro's meer vragen, en het kost je niets als je dit zelf wilt doen. In dit artikel wordt duidelijk besproken met welke producten en technieken we hoeven te werken. Wie het echt niet ziet zitten om zelf aan het werk te beginnen, kan steeds beroep doen op een autopoetsbedrijf, dan nog haal je daar winst uit bij het verkopen van de wagen.

Wassen

Sommige mensen maken hier al enkele grote fouten. Het is zeer belangrijk dat er tussendoor voldoende afgespoeld wordt om krassen te vermijden. We beginnen als volgt. Spoel de wagen af met een tuinslang (best geen hogedrukreiniger gebruiken). Vergeet ook niet de wielkasten af te spoelen, want daar komt het meeste vuil vast te zitten. Na het afspoelen kan je beginnen met inzepen. Gebruik daar best een gewone autoshampoo voor, die geeft nadien ook wat meer glans dan een gewoon afwasmiddel. Zeer belangrijk is om pas als laatst de velgen en wielkasten in te zepen, dit om krassen op de carrosserie te voorkomen. Het vuil en zand blijft namelijk in je spons kleven, als je dan over je lak gaat veroorzaak je gegarandeerd krassen, je zou dan evengoed je wagen met schuurpapier kunnen wassen. Na het inzepen spoel je de wagen volledig van boven tot onder af, spoel ook zeker de wielkasten goed uit want daar zal het meeste vuil vandaan komen. Als je de velgen echt niet schoon krijgt kuis je die best met een zuurvrije velgenreiniger, die zijn in wel elke doe-het-zelf terug te vinden. Voor het afdrogen maken we best gebruik van een gewoon zeemvel, dit werkt uit ervaring nog altijd het best. Werk terug van boven naar onder totdat de hele wagen droog is. Vergeet nadien ook niet de deurlijsten af te drogen. Zo, de wagen is gewassen, nu begint pas de echte schoonmaak.

Simoniseren

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord, maar weinigen weten exact wat het is en hoe ze eraan moeten beginnen. Simoniseren is het aanbrengen van een glanslaag op de lak van je wagen. Deze laag beschermt de lak tegen weersinvloeden. Na het simoniseren blinkt de wagen terug als nieuw en in de zomer kleven de vliegjes er veel minder snel aan. Simoniseren doe je het best net nadat de wagen gewassen is om het risico op krassen te ontlopen. Het gaat als volgt. Je neemt de bus simonis (te verkrijgen in de meeste doe-het-zelf zaken), doe er wat van op een zachte doek en wrijf zo de hele wagen in. Laat het product opdrogen, nadien gewoon opwrijven met een schone zachte doek, je wagen is nu gesimoniseerd.

Stofzuigen

Dit kan je heel eenvoudig met een gewone stofzuiger doen. Er bestaan wel speciale opzetstukken voor de stofzuiger, voor matten en in kleine hoekjes bijvoorbeeld tussen zetels te stofzuigen. Het verwijderen van hondenhaar is daarentegen wel een hele klus. Er zijn rubberen handborstels op de markt die deze klus vergemakkelijken. Je gaat een paar keer heen en weer met de borstel terwijl je de losgekomen haren opzuigt, dit is volgens mij de beste techniek om dierenhaar op het interieur te verwijderen.

Banden en dashboard

Voor het vernieuwen en voeden van kunststof en rubber bestaan er ook een paar producten en truckjes. Veeg eerst al het stof weg met een stofdoek, gebruik daarna een speciale voedende melk (geen bandenvet, deze is te vettig voor het interieur). Doe deze op een sponsje en wrijf er het dashboard mee in. Je zal zien dat het dashboard er achteraf terug als nieuw uitziet. Voor de banden gebruiken we speciaal bandenvet, ook gemakkelijk verkrijgbaar in de handel. Doe ook deze op een sponsje en wrijf er de banden mee in, die gaan nadien pas echt stralen!

Ruiten

Ook al last gehad van vingerafdrukken en andere onreinheden op de vensters? Dit is zeer eenvoudig op te lossen. Je kan de ruiten best reinigen met een gewone glass cleaner, of je gebruikt een speciale ontvettende schuim, speciaal ontworpen voor het reinigen van wagens (te verkrijgen in een spuitbus), beiden zijn doeltreffend. Vernevel de ruit met dit product, nadien met een droge vochtopslorpende doek droogwrijven. Zeer belangrijk is dat je de ruiten helemaal droog wrijft, anders kom je met vlekken te zitten. Je doet zowel de binnen als buitenzijde van de vensters. Op zich is het een eenvoudige klus, maar het vergt toch wel enige ervaring om de ramen helemaal schoon te krijgen. Voor het hardnekkige vuil die met de glass cleaner niet te verwijderen valt, kan je fijne staalwol gebruiken. Gewoon met een stukje cirkelvormige bewegingen maken over het vuil, je zal zien dat deze methode zeer goed werkt. Maak je geen zorgen, fijne staalwol maakt geen krassen op glas.

Lees verder

© 2012 - 2024 Maartenrogge, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je auto in de wax zettenZelf je auto in de wax zettenLees hier alles over het waxen van een auto en het gebruik van polish. Hier kun je vinden hoe je een auto het beste kunt…
Auto probleemvrij houden in de winterJe auto probleemvrij houden in de winter is belangrijk. Dat vergt goed onderhoud en goede maatregelen voor als sneeuw en…
Bevroren autoruiten voorkomen en verhelpen: tipsBevroren autoruiten voorkomen en verhelpen: tipsWinter in het land staat voor automobilisten gelijk aan een minder fijne periode. Sneeuw, ijsplekken en gladde wegen zij…

Een tweedehands auto kopen heeft vaak voordelenEen tweedehands auto kopen heeft vaak voordelenVeel mensen kopen tegenwoordig een tweedehands auto. Dat is niet zo gek, want tegenover de prijs van een nieuwe auto is…
Youngtimer - de auto met een lage bijtellingYoungtimer - de auto met een lage bijtellingMotorrijtuigen van vóór 1 januari 1987 zijn motorrijtuigenbelastingvrije "Oldtimers" in wording. In het modeljaar 1986 w…
Maartenrogge (19 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.