Een klassieke Mercedes W123 kopen en rijden

Een klassieke Mercedes W123 kopen en rijden De Mercedes W123 is een echte klassieke auto, die ook met recht klassieker of oldtimer genoemd mag worden. Dit is dus niet zomaar een auto waarmee je gezien de leeftijd belastingvrij kunt rijden, dus waarvoor je geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd bent. Deze dame onder de klassiekers wordt dan ook vooral gekocht, met zorg onderhouden en met liefde gereden door de echte liefhebbers en verzamelaars.

Informatie over het merk Mercedes

De merknaam Mercedes is de afkorting van Mercedes-Benz, een Duits merk met een lange historie. Hoe is de merknaam ontstaan?
  • Gottlieb Daimler bouwde tussen 1886 en 1900 auto’s met de merknaam Daimler, tot daarna de merknaam werd veranderd in Mercedes. De bedrijfsnaam Daimler Motoren Gesellschaft bleef echter bestaan. Het beeldmerk van Mercedes is al vanaf 1909 de cirkel met daarin de driepuntige ster.
  • Carl Benz staat wel bekend als de eerste producent van auto’s en hij bouwde de eerste auto dan ook in 1885, waarna deze in 1886 patent kreeg. Het merk van zijn auto’s was Benz.
  • In 1926 vond een fusie plaats tussen Benz & Cie en Daimler Motoren Gesellschaft, waaruit Daimler-Benz AG voortkwam. De merknaam werd officieel Mercedes-Benz en de Mercedes-ster bleef het beeldmerk na de fusie.
  • Tegenwoordig behoort het merk Mercedes-Benz toe aan Daimler AG.
  • Onder de merknaam Mercedes-Benz worden niet alleen personenauto’s, maar ook bestelwagens en vrachtwagens gemaakt. Tot de stal van Mercedes-Benz behoren verder de merken Smart en Maybach.

Typeaanduidingen Mercedes

Mercedes heeft altijd een vrij uniforme lijn gehanteerd bij het toekennen van model- en typebenamingen. Zo staat de W aanduiding voor de fabriekscode. Deze aanduiding is bij de niet-kenners van Mercedes meestal minder bekend, terwijl dit voor de liefhebbers vaak juist de benaming is die men voor een bepaalde serie gebruikt. Naar consumenten toe wordt er gewerkt met een eerste toevoeging na de merknaam Mercedes of Mercedes-Benz, in de vorm van een getal. Dit getal staat nagenoeg altijd voor de motorinhoud gedeeld door tien. Een typenaam 200 staat dus voor een motorinhoud van tussen de 1950 en 2049 cc. Daarna volgt vaak een letter die iets zegt over het motortype of de carrosserie. De K staat voor een motor met Kompressor (compressor) en de T staat voor een kombi i.c. stationwagen. In de serie die dus met de fabriekscode W123 wordt aangeduid, vallen bijvoorbeeld de Mercedes 200, de Mercedes 230 E, de Mercedes 240 D en de Mercedes 300 TD.

Ontwikkeling van de W123 door MB

De W123 serie sluit aan op de voorgaande W115 en W116 series, maar biedt wel een aantal innovatieve extra’s. Er is acht jaar aan de ontwikkeling van de W123 gewerkt, en in die periode zijn een perfect onderstel en carrosserie ontwikkeld, hetgeen leidde tot een auto die optimaal voldeed aan de heersende veiligheidseisen en een toonbeeld was van perfectie op technisch en constructie gebied. Het uiterlijk van de W123 serie was echter nog behoorlijk conservatief, maar het was ook niet de bedoeling van Mercedes om op dit gebied innovatief te zijn, want de meeste klanten van Mercedes stonden ook niet te springen om nieuwigheden.

De Mercedes 123, een groot Mercedes model

Vanwege de volgende twee redenen kan de W123 serie zich beroemen op het feit een groot model te zijn, namelijk het aantal geproduceerde auto’s en de maatvoering van deze auto. De W123 serie is door Mercedes vervaardigd van 1976 tot en met 1985 en er zijn in totaal meer dan 2,5 miljoen auto’s uit deze serie, verdeeld over bijna 40 varianten en meer dan 60 kleuren, in de markt gezet. In 1979 en 1982 zijn er tussentijds upgrades gedaan, die het model verbeterden. Een Mercedes uit de serie W123 is een zeer grote middenklasser, die je qua grootte kunt vergelijken met de huidige E-klasse. Directe concurrenten in de productieperiode waren de Audi 100 en de BMW 5-klasse. De W123 was al direct zeer populair en er was zelfs sprake van enorme wachtlijsten om in het bezit te komen van deze dame onder de automobielen. Er waren zelfs heel wat potentiële kopers bereid om duizenden Duitse Marken meer te betalen, om snel in het bezit van een W123 te komen. Dit leidde bijvoorbeeld tot het fenomeen dat medewerkers van Daimler Benz hun W123, met 10.000 kilometer op de teller na een jaar erin gereden te hebben, als Jahreswagen voor meer dan de nieuwprijs verkochten.

De verschillende types Mercedes W123

Binnen de 123-serie zijn er een aantal belangrijke types te onderscheiden, waarbinnen alles varianten gerangschikt kunnen worden:
  • Op basis van brandstof is er de benzine en dieselvariant.
  • Op basis van motorinhoud is er in dieseluitvoering de 200D, 220D, 240D en 300D.
  • Op basis van motorinhoud is er in benzine-uitvoering de 200, 230, 250 en 280.
  • Dan zijn er nog modellen in kombi-uitvoering (T), benzinemotoren met inspuiting (E), coupe modellen (C) en verlengde modellen (L).
De grootste aantallen werden geproduceerd van de modellen 200D, 240D, 300D en de 200 (benzine).

Een klassieke Mercedes W123 kopen en rijden

De serie is heel herkenbaar en er rijden nog heel wat W123 modellen rond, variërend van dames in concoursstaat tot auto’s die qua uiterlijk hun beste tijd al lang geleden hebben gehad, maar waarvan de bezitter geen afstand kan doen omdat de auto motorisch zijn werk nog heel goed doet. Wanneer je nu nog een Mercedes uit de 123 serie wilt kopen, dan is er redelijk wat aanbod hiervan in Nederland en Duitsland. Dit aanbod varieert van auto’s in prima staat met weinig kilometers, tot echte opknappers die soms al honderdduizenden kilometers achter de rug hebben. Een 123 kan echter wanneer je deze motorisch goed onderhoudt, ook heel veel kilometers lang zijn werk voor je doen. De ouderdom komt echter helaas geregeld tot uiting in aantasting van de carrosserie. Dit impliceert dan ook dat je wanneer je een 123 wilt kopen waarmee je direct kunt rijden en kunt blijven rijden, heel goed de carrosserie moet nakijken op beginnende roest en dergelijke. Schakel hiervoor als je er zelf te weinig verstand van hebt, dan ook een expert in die ook kan constateren of er onder de lak misschien al een aantastingsproces gaande is.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Mercedes Thompson boeken van Patricia BriggsDe Mercedes Thompson boeken van Patricia BriggsPatricia Briggs is een New York Times bestseller auteur, die in Amerika ontzettend veel populariteit en bekendheid. Haar…
Een autoverzekering voor de klassieker of oldtimer afsluitenEen autoverzekering voor de klassieker of oldtimer afsluitenAls we het hebben over een oldtimer, dan hebben we het over een klassiek voertuig. Er is geen eenduidige definitie van e…
Carl Benz – uitvinder van de eerste benzinemotorNaast de man achter het Mercedes-Benz imperium is de op 25 november 1844 geboren Carl Benz de uitvinder van de eerste be…
Top 10 meest gestolen auto's in NederlandTop 10 meest gestolen auto's in NederlandIn 2012 werden er 11.733 auto's gestolen. De Volkswagen Golf had de twijfelachtige eer om deze lijst als koploper aan te…

Auto van de Zaak - Bijtelling - Een Koopje - Doen!mijn kijk opAuto van de Zaak - Bijtelling - Een Koopje - Doen!Auto van de zaak vaak goedkoper dan een particuliere aankoop! De inkomensbijtelling voor de leaseauto of auto van de zaa…
Zelf auto invoeren en aanvragen Nederlands kentekenbewijsZelf auto invoeren en aanvragen Nederlands kentekenbewijsJe hebt een auto in Duitsland gekocht en wilt deze in Nederland invoeren, om er hier een Nederlands kentekenbewijs voor…
Bronnen en referenties
Reactie

R. Sanders, 21-03-2010
Wat is beter rijden, kopen en aanschaffen. Een w123 op gas of een w123 diesel. Ik heb me laten vertellen dat gas een slechte optie zou kunnen zijn omdat dit type geen geharde klepzetels heeft. Diesel zou dus beter kunnen zijn. En wat zijn de slechte carrossiepunten bij dit type. Graag ook reactie voor de 200 serie. Reactie infoteur, 21-03-2010
Hoi, op deze vragen is alleen een antwoord te geven door iemand die er ervaring mee heeft; een algemeen antwoord is er niet. Kijk eens op www.w123club.nl en leg je vraag voor aan de bezitters en bestuurders van deze mooie klassiekers, wellicht dat je hier de beste en eerlijkste antwoorden krijgt! groetjes, Annika

Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.