Hoe vind je de goedkoopste, beste autoverzekering online?

Hoe vind je de goedkoopste, beste autoverzekering online? Als je van plan bent een auto te kopen is het van groot belang om goed verzekerd te zijn. Hoe maak je echter de juiste keuze tussen alle verschillende verzekeringsmaatschappijen die op het internet te vinden zijn? Om een goede verzekering af te sluiten zijn er verschillende factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Zo moet er een keuze gemaakt worden tussen een WA-, beperkt casco- of volledig cascoverzekering. Ook moet er rekening gehouden worden met kortingen zoals de no-claim op basis van schadevrije jaren wanneer je verzekeringen gaat vergelijken. Maar hoe weet je uiteindelijk welke autoverzekering het best bij jou auto past en, nog belangrijker, hoe vind je de beste prijs?

Wat voor autoverzekering heb jij nodig?

Om de beste keuze voor een autoverzekering te maken is het beter een goed voorbereidend onderzoek uit te voeren dan lukraak op het aanraden van iemand anders of een advertentie ergens een verzekering af te sluiten Voor iedere situatie is namelijk een andere verzekering ideaal. Zorg er daarom voor dat het duidelijk is waar je naar op zoek bent en begin daarna pas daadwerkelijk de zoektocht. Het is aan te raden dit onderzoek ruim voor de aankoop van de auto te beginnen. Een dergelijk onderzoek is essentieel aangezien het op den duur honderden euro's aan onkosten kan besparen. Één euro per maand aan verzekeringsgeld kan in de loop der jaren oplopen tot grote bedragen. Wees dan ook altijd voorzichtig met aanbiedingen: deze verlopen vaak binnen een bepaalde periode waarna het maandelijks bedrag significant veel groter wordt. Over het algemeen geldt: hoe complexer de aanbieding is, hoe meer addertjes er onder het gras te vinden vallen.

De eerste afweging die gemaakt moet worden is of de auto WA, beperkt Casco of volledig Casco moet worden gedekt.

WA verzekering: dit staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit is de goedkoopste en simpelste autoverzekering en is dan ook verplicht. Zonder WA verzekering overtreed je de wet wanneer je een auto bezit of met andermans auto rondrijdt. Deze verzekering dekt alleen de schade die je met een auto toebrengt aan anderen.

Beperkt Casco verzekering: De wat duurdere optie is de WA Beperkt Casco verzekering. Deze verzekering is het meest geschikt voor de wat oudere auto's (vanaf 4 jaar). Deze verzekering bevat alles van de WA verzekering en daarbij vergoeding voor schade aan de auto als gevolg van gebeurtenissen zoals: brand, diefstal en inbraak, schade door stormen of andere natuurlijke schade, botsingen met dieren en het barsten van de ruiten. Wat er precies verzekerd wordt kan variëren tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Kijk dan ook altijd goed de polis door om te zien hoeveel er precies verzekerd wordt.

De Casco verzekering. Dit is de duurste en meest volledige verzekering. Het bevat alles van de vorige verzekeringen maar daarnaast wordt ook de schade aan je eigen auto vergoed, zelfs als je zelf de veroorzaker van de schade bent. Meestal wordt deze auto afgesloten bij nieuwe auto's tot 5 jaar oud omdat anders meestal de kosten buitensporig hoog zijn in verhouding met de waarde en de staat van de auto.

Kosten in geval van reparatie tegenover waarde van de auto.

Voordat je een keuze maakt voor een specifieke verzekering is het een goed idee de dagwaarde van de auto te bepalen. Dit kan met verschillende hulpmiddelen die je online kan vinden zoals die van de ANWB , Independer of RDW-Kenteken. Vervolgens kan je inschatten hoe duur het is om de auto te repareren in geval van al dan niet ernstige schade. Gebruik de dagwaarde en de reparatiekosten om de verzekeringskosten in perspectief te brengen: een 6 jaar oude Suzuki kan je beter slechts WA verzekeren, een half jaar nieuwe BMW vereist echter bijna altijd een volledig casco verzekering. Kijk ook hoe duur de verzekering voor ongeveer 5 jaar is ten opzichte van de reguliere WA verzekering. Hierdoor kan je zien hoeveel je daadwerkelijk kan besparen of extra uitgeven.
Bron: Triante2009, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Triante2009, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: Stefan Lampert, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Stefan Lampert, Wikimedia Commons (Publiek domein)

(afbeeldingen via Wikicommons, zie bronvermelding beneden)

Prijzen vergelijken

Er zijn verschillende hulpmiddelen online te vinden om de prijs van een verzekering te vergelijken. Alhoewel veel websites beweren onafhankelijk te zijn kan je dit nooit zeker weten en is het soms handiger om zelf de onderzochte prijs zelf te checken. De websites van Independer, ANWB, De Consumentenbond en Prijsvergelijk.nl hebben populaire tools om de prijzen van verschillende verzekeringen te vergelijken. Voor de zekerheid kan je ook twee van deze tools naast elkaar gebruiken, bij prijsverschil kan je dan voor de goedkopere optie gaan.

Wanneer je de prijzen gaat vergelijken zie je echter dat er mogelijkheden zijn om meer dan de auto te verzekeren. Zo is het mogelijk een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten en kan je vaak met korting een extra wagen of accesoires bijverzekeren. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de No Claim en uit te zoeken of de verzekering ook geldt voor het binnen- en het buitenland. In het vervolg zal er dieper op deze onderwerpen ingegaan worden.

Schadeverzekering inzittenden

Bij een ongeval wordt de ernstigste schade wellicht de bestuurder en de passagier aangedaan en niet alleen de auto. Daarom is het vaak mogelijk om aanvullend een schadeverzekering inzittenden aan te schaffen. Hierbij wordt ook de schade vergoed waaraan passagiers en de bestuurder lijden bij een ongeval met een auto. Deze verzekering omvat schade aan kleding en bagage maar ook vervoerskosten en medische kosten bij een ongeval. In het ernstigste geval zal deze verzekering ook uitvaartkosten uitkeren.

Hiernaast is het soms mogelijk de ongevallen-inzittendenverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering waarbij alleen bij blijvende invaliditeit of het overlijden een vergoeding wordt uitgekeerd, deze is dan ook goedkoper dan de uitgebreide schadeverzekering inzittenden.

No-claimkorting: schadevrije jaren

Als je langere tijd zonder schade rijdt kan je een korting opbouwen bij de verzekeringsmaatschappij. Hierdoor hoef je in de toekomst minder geld per maand te betalen omdat je hebt bewezen dat er weinig risico is op een ongeluk. De no-claim korting is het percentage wat je minder hoeft te betalen. Wanneer je echter wel in een ongeval belandt verdwijnt deze no-claim korting of wordt deze verminderd. Als het ongeval niet jou schuld was en de schuldige partij de totale schade kan vergoeden blijft de no-claimkorting intact. Verzekeraars gebruiken de no-claim ook om te voorkomen dat klanten kleine schade vergoeden. Wanneer je bijvoorbeeld een kras laat vergoeden kan dit je 200 euro besparen maar doordat de no-claim korting verdwijnt kan het je uiteindelijk meer kosten.

No-claimbeschermer

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden een no-claimbeschermer aan. Deze zorgt ervoor dat wanneer je toch schade rijdt de no-claim intact blijft. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld al 10 schadevrije jaren hebt bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Als je overstapt naar een andere maatschappij neem je dit echter niet mee: bij een andere maatschappij zal namelijk de no-claim worden berekend door de schadevrije jaren voor de overstap. De schade waarvoor je de no-claimbeschermer bij de eerste verzekeringsmaatschappij hebt ingezet zal hier dan wel de no-claim korting verminderen. De no-claimbeschermer is een complexe aanvulling die je alleen moet gebruiken wanneer je enig verstand en ervaring hebt op het gebied van autoverzekeringen, je een groot aantal schadevrije hebt opgebouwd en vrij zeker weet dat je niet snel zal overstappen naar een andere maatschappij.

Accessoires

Worden accessoires ook meeverzekerd? Als ze bij fabricatie worden geleverd: ja. Als ze later aangebracht zijn niet altijd. Bij sommige verzekeraars is het echter mogelijk om aan te geven dat je extra accessoires mee wilt verzekeren. Veel volledig casco verzekeringen dekken ook de accessoires. As je bijvoorbeeld een duur geluidssysteem of een leren stoelbekleding hebt laten installeren is het een goed idee deze mee te verzekeren. Vergelijk vervolgens de prijzen op basis van de meeverzekerde accessoires maar houdt ook in de gaten hoe duur de verzekering is zonder deze accessoires mee te verzekeren.

Extra korting voor een tweede gezinsauto

Wanneer je binnen een gezin meerdere auto's bezit kan je meestal een korting ontvangen van de verzekeringsmaatschappij. Vaak krijg je een betere no-claim korting of tellen de schadevrije jaren voor beide auto's. Hierdoor kan je flink wat geld besparen. Het is daarom ook bijna altijd aan te raden meerdere auto's tegelijkertijd te verzekeren. Hierdoor is het echter moeilijker om van de verzekering af te komen en gaat het om bijna twee keer zoveel geld, doe dus nog meer onderzoek voordat je deze beslissing neemt.

Daarbij is het soms mogelijk een aanhangwagen of een caravan mee te verzekeren. Over het algemeen geldt: hoe meer je verzekert hoe meer korting. Neem bij grotere bundels contact op met de verzekeraar om alles samen te laten verzekeren en een persoonlijke hogere korting vast te stellen.

Waar kan je je auto laten repareren: binnen Nederland en in het het Buitenland

Kijk altijd kritisch naar de reparatielocatie's. Het is een groot voordeel dat je in bijna iedere gemeente de auto kan laten repareren en niet naar de andere kant van het land moet om een aan de verzekeringsmaatschappij gekoppelde garage te vinden. Zo is het verstandig op te zoeken of de verzekeringsmaatschappij het ook toestaat de reparaties door je eigen garage te laten uitvoeren. Sommige verzekeraars bieden daarnaast aan om een aangesloten schadehersteller te bezoeken zodat je dan een vervangende auto krijgt en je geen eigen risico hoeft te betalen. Weeg hierbij echter altijd zorgvuldig de voordelen en nadelen tegen elkaar op zodat je niet uiteindelijk meer kosten betaald voor een snelle reparatie.

Het is ook essentieel om te informeren of de auto ook in het buitenland wordt gedekt door de desbetreffende verzekering. Op de groene kaart, het internationale autopasport kan je deze informatie vaak vinden. In de landen op de groene kaart wordt de schade meestal vergoed.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…
Autoverzekering soorten, autoverzekeringen vergelijkenEen autoverzekering afsluiten is niet eenvoudig. Welke soorten autoverzekeringen zijn er zoal? Er wordt veel aangeboden…

Vernieuwd theorie-examen voor het rijbewijs bij het CBRnieuws uitgelichtVernieuwd theorie-examen voor het rijbewijs bij het CBRHet CBR heeft het afnemen van het theorie-examen vernieuwd. Het oude systeem om examens voor de verkeerstheorie af te ne…
Mijn parkeerplaats is ook de jouweMijn parkeerplaats is ook de jouweOf het nu je eigen garage of je oprit is, je kan ze allebei verhuren als parkeerplaats tijdens de momenten dat je er zel…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Autoverzekering
  • http://www.independer.nl/autoverzekering/faq/top-10/wat-is-een-wa-beperkt-casco-verzekering.aspx
  • http://www.independer.nl/autoverzekering/info/aanvullende-autoverzekering/schadeverzekering-inzittenden.aspx
  • https://www.interpolis.nl/klantenservice/contact/veelgestelde-vragen/paginas/schadeverzekering-voor-inzittenden.aspx
  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Bergingstruck_(tow_truck).jpg
  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Car_with_frontal_collision.jpg
  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Verkehrsunfall1.jpg
  • Afbeelding bron 1: Triante2009, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Stefan Lampert, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.