De luchtballon en de ballonvaart

De luchtballon en de ballonvaart Aan de hemel zie je mooie luchtballonnen, en je zou best wel eens mee willen? Alles over de luchtballon, van uitvinden tot het zelf maken van een ballonvaart.

Uitvinder van de luchtballon

De Gebroeders Montgolfier vonden de luchtballon uit. Ze waren de zonen van een papierfabrikant en op een dag zagen ze een hemd bij de open haard hangen, dat opbolde door de warme lucht. Dit bracht ze op het idee voor de luchtballon.

Ze maakten een grote linnen zak, beplakt met papier, en staken wol en stro in brand. De zak steeg op door de hete lucht en vloog 2 kilometer ver weg. Dit was op 4 juni 1783. Daarna volgde al snel meerdere demonstraties, en op 19 september vond de eerste bemande vlucht plaats. De mand onderaan de ballon werd voorzien van een eend, een haan en een schaap.

De eerste vlucht met een mens vond plaats op 15 en op 17 oktober 1783, de ballon zat beiden keren wel aan een touw vast. Op 21 november was de allereerste echte vrije vlucht. Op 19 januari 1784 waren er zes mannen die een ballonvaart maakte in een luchtballon die erg groot was en was voorzien van een ijzeren kachel en hout om te stoken. Ook in 1784 maakte een Nederlander zelf een luchtballon en liet deze succesvol opstijgen en varen.

Soorten ballonnen

De heteluchtballon is de oudste soort en wordt verwarm door hete lucht. De lucht wordt verwarmt met gasbranders, Dalen gebeurt door het gas te verminderen of een ventiel open te zetten zodat de warme lucht uit de ballon loopt.

Een gasballon vaart vaak op helium. Er zitten zandzakken aan de mand om als ballast af te werpen, hierdoor stijgt de ballon. Om te dalen moet men weer gas laten ontsnappen door aan een ventielkoord te trekken.

Een ballonvaart maken

Het maken van een ballonvaart is natuurlijk een unieke gelegenheid. Helaas is het wel vrij prijzig. De prijzen liggen rond de 160 euro per persoon, maar kan al vanaf 135 euro bij sommige aanbieders. Om een ballonvaart te maken, stap je niet zomaar even ergens bij een ballon-halte op. Er zal van te voren een afspraak gemaakt moeten worden. Een ballon is tenslotte geen openbaar vervoer.

Tijdens, voor en na de ballonvaart mag er niet gerookt worden. Er is namelijk altijd gas aanwezig en brandbaar. Rook daarom ver uit de buurt van de ballon. Veel mensen denken dat het koud is tijdens een reis daarboven in de lucht, maar de ballon vaart met de wind mee. Dit heeft als gevolg dat je dezelfde snelheid als de wind hebt en dus geen zuchtje wind voelt. Heerlijk toch!

Thermiek

Opstijgende lucht heet thermiek en komt vooral overdag tijdens de zomermaanden voor. Dit wordt veroorzaakt door de zon die de aarde opwarmt. Tijdens thermiek kan er niet gevlogen worden met een luchtballon, dit is te gevaarlijk omdat de luchtballon onbestuurbaar kan worden. Daarom zijn ballonvaarten meestal smorgens of savonds.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer kan ik ballonvarenWanneer kan ik ballonvarenEen ballonvaart kan niet onder alle omstandigheden plaats vinden en het doorgaan van een vaart is afhankelijk van meerde…
Tips voor een romantisch dagje uitTips voor een romantisch dagje uitIn het jachtige leven van alledag schiet het er vaak bij in om tijd voor elkaar te maken. Wordt het daarom niet weer een…
Hoogtevrees en ballonvarenHoogtevrees en ballonvarenVele mensen bellen voor informatie en de meest gestelde vraag is hoe het zit met hoogtevrees. Is daar zomaar antwoord op…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebroeders_Montgolfier
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-10-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.