InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Vliegen > Vaak recht op 600,- bij vluchtvertraging van vliegtuig

Vaak recht op 600,- bij vluchtvertraging van vliegtuig

Vaak recht op 600,- bij vluchtvertraging van vliegtuig Als je vliegtuig meer dan drie uur vertraging heeft, heb je al recht op een financiële vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Die geven die schadevergoeding niet spontaan, dus je moet er wel om vragen als je vlucht vertraagd is. Het bedrag dat ze verplicht zijn te betalen bij vertraging kan oplopen van 250,- tot 600,- per persoon. Is er sprake van overmacht, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of oorlogsgevaar, dan geldt die wettelijke verplichting niet.

Vluchtvertraging

Vertragingen met een vlucht zijn onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat we ze gewoon maar moet accepteren. We kunnen tot 600 claimen als de vlucht binnen de afgelopen drie jaar is geannuleerd, vertraagd of overboekt.

Gezond wantrouwen

Luchtvaartmaatschappijen vertellen niet altijd de waarheid bij vertraging van de vlucht. Zit je eenmaal in het vliegtuig en ontstaat er een vluchtvertraging, omdat het vliegtuig vanwege de drukte op het vliegveld, nog geen toestemming krijgt om op te stijgen, dan is het duidelijk dat er overmacht in het spel is. Maar als er vertraging van je vlucht wordt afgekondigd terwijl je nog moet instappen, wees dan op je hoede of er geen spelletje wordt gespeeld en ga na of je recht hebt op financiële compensatie.

Recht op vergoeding

Sinds eind 2009 zijn de rechten van vliegtuigpassagiers aanmerkelijk toegenomen, als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van justitie. Passagiers hebben nu namelijk recht op een vergoeding indien er sprake is van een vertraging vanaf 3 uur. Je hebt vanaf 3 uur vertraging zelfs het recht af te zien van de vlucht en dus je ticketkosten terug te vragen. Anders ligt het indien de maatschappij je een alternatieve vlucht aanbiedt waarmee je binnen bepaalde tijd alsnog op de plaats van bestemming arriveert. Voorwaarde is dat er sprake is van een luchthaven binnen de Europese Unie en dat ook de luchtvaartmaatschappij in de Europese Unie is gevestigd. Als er sprake is van overmacht kan de luchtvaartmaatschappij echter wel beroep aantekenen, met dien verstande dat de bewijslast van de overmacht bij de maatschappij ligt. Ook technische problemen kunnen als overmacht worden gezien.

Ook na een overstap

Passagiers hebben ook recht op compensatie indien zie na een overstap te laat op de plaats van bestemming komen. Ondanks dat de eerste vlucht wel op tijd was. Het moet dan wel een rechtstreekse aansluiting betreffen. (uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg eind februari 2013)

Als ze weigeren te betalen

Krijg je negatief antwoord, dan zijn er drie opties om toch een vergoeding af te dwingen:
 • Het eenvoudigst is om je rechtsbijstandverzekering in te schakelen als je die hebt.
 • Een nieuw orgaan is de Geschillencommissie Luchtvaart. Je dient 50,- aan te betalen welk bedrag je terug krijgt indien je gelijk krijgt. Zie barin.nl voor de aangesloten luchtvaartmaatschappijen. En claim het bedrag gelijk als je thuis komt.
 • Er zijn ook speciale claimbedrijven, via internet te vinden en in te schakelen. Maar vraag vooraf, hoe groot de commissiekosten zijn die het claimbedrijf in rekening brengt.

Wat moet je doen bij vertraging

 • Ten eerste alle bewijzen/bonnetjes verzamelen van de eventuele reële extra kosten die je moest maken in verband met de vertraging. Gratis maaltijden etc. die de maatschappij eventueel heeft vergoed komen uiteraard niet voor vergoeding in aanmerking.
 • De maatschappij schriftelijk compensatie vragen, met opgave van vluchtnummer enz. en met een overzicht van de extra kosten die je moest maken, en natuurlijk met het totaalbedrag waar je meent recht op te hebben.
 • Als je, na eventueel eerst nog een herinnering, geen of geen goede reactie van de maatschappij krijgt, kun je bovenstaande acties overwegen
 • Heb je vertraging opgelopen buiten Europa raadpleeg dan de reisvoorwaarden en probeer eveneens schriftelijk je extra kosten e.d. terug te krijgen, maar als je dan geen goede reactie krijgt, ziet het er redelijk hopeloos uit.
 • Overigens kun je via de "Vlucht Claim Service" op consumentenbond.nl, per voorval nagaan welke actie de meeste kans biedt.

Hoeveel kun je met succes claimen

Vanaf een vertraging van 3 uur of bij vlucht annulering:
 • De vergoedingen variëren van 250,- tot maximaal 600,-.
 • 250,- voor vluchten tot 1.500 kilometer
 • 400,- voor vluchten vanaf 1.500 kilometer tot 3.500 km
 • 300,- voor vluchten meer 3.500 kilometer, tussen de 3 en 4 uur vertraging
 • 600,- voor vluchten meer dan 3.500 km, met meer dan 4 uur vertraging.

Als het vliegtuig een vertraging van meer dan 2 uur heeft, heb je recht op consumpties (eten/drinken), alsmede telefoonkosten, e-mails e.d.
Als je pas de volgende dag kunt vertrekken, dient de maatschappij hotelovernachting te vergoeden of aan te bieden en uiteraard de vervoerskosten naar het hotel.

Lees verder

© 2010 - 2019 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schadevergoeding bij vluchtvertraging of geannuleerde vluchtSchadevergoeding bij vluchtvertraging of geannuleerde vluchtBij vluchtvertraging of een geannuleerde vlucht heb je in een aantal gevallen recht op schadevergoeding. Dit is wettelij…
Standaardbrief claimen vergoeding bij vertraging vluchtStandaardbrief claimen vergoeding bij vertraging vluchtHeb je een vlucht gemaakt en bedroeg je vertraging meer dan drie uur? Je kunt dan mogelijk aanspraak maken op een fikse…
Rechten voor passagiers bij vertraging vluchtRechten voor passagiers bij vertraging vluchtDoor de Europese Unie werd in 2004 een verordening in het leven geroepen die de Europese luchtvaartmaatschappijen de ver…
Overboeking, vertraging en annulatie van de vluchtOverboeking, vertraging en annulatie van de vluchtBij lange vertragingen of annuleringen van vluchten kan u recht hebben op een vergoeding of de terugbetaling van uw tick…
Vergoeding bij vertraging met het vliegtuigVergoeding bij vertraging met het vliegtuigVertraging als je met het vliegtuig op vakantie gaat of een zakelijke reis wil maken, het is een grote ergernis. Het is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Katyveldhorst, Pixabay
 • Kampioen, NHD, ING-Mijngeld, Parool

Reageer op het artikel "Vaak recht op 600,- bij vluchtvertraging van vliegtuig"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Robbie
Laatste update: 12-06-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Special: Vakantiezorgen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!