Vliegen met peuter of kleuter, tips voor een goede vliegreis

Vliegen met peuter of kleuter, tips voor een goede vliegreis Vliegen met een klein kind kan best een spannende gebeurtenis zijn. Menig ouder maakt zich van te voren dan ook zorgen over het verloop van de vliegreis. Door jezelf en je kind voor te bereiden op de vliegreis kan je al veel obstakels wegnemen en daarmee verklein je gelijk de kans op stress voor jou en je kind.

Vliegen met peuter of kleuter, de voorbereiding

Of je kind nu een peuter, kleuter of al wat ouder is, een goede voorbereiding kan veel helpen om de vliegreis goed te laten verlopen. Het voorbereiden van je kind hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kan bijvoorbeeld boekjes voorlezen over vliegen en plaatjes van een vliegtuig laten zien. Dit geeft je kind al een idee van wat er gaat gebeuren. Als Schiphol niet al te ver weg is kan je overwegen een bezoek aan Schiphol te brengen. Naast dat dit een leuk dagje uit kan zijn raakt je kind gelijk wat meer vertrouwd met het vliegveld. Op het panoramaterras kun je gratis een Fokker 100 van binnen en buiten bekijken. Zo kan je kind van te voren al ervaren hoe het is om in een vliegtuigstoel te zitten en een kijkje nemen in de cockpit (maar thuis vliegtuigje spelen kan natuurlijk ook). Vanaf het panoramaterras zijn ook de vertrekkende vliegtuigen te zien en zijn er mogelijkheden voor het maken van een speurtocht. Deze is gemaakt voor kinderen tussen de vier en zestien jaar. Ook al is de speurtocht misschien te moeilijk voor je kind, dan nog kan het met hulp van een ouder een goede manier zijn om het vliegveld te ontdekken. De speurtocht brengt je naar plekken die leuk zijn voor kinderen die je anders misschien niet ontdekt had. Omdat iedereen nu ontspannen is (je hoeft je niet druk te maken of je het vliegtuig mist of dat je iets vergeten bent) wordt het naar vliegveld gaan ook sneller als positief ervaren.

Wachten leuker en voorspelbaar maken

Op het vliegveld is er niet aan te ontkomen, er zal er op verschillende momenten gewacht moeten worden. Vertel dit van te voren aan je kind als je denkt dat je kind het begrip wachten begrijpt. Een andere optie is om bij de rijen te gaan kijken, dan ziet je kind ook wat je bedoeld. Misschien kan je samen iets bedenken om het wachten leuker te maken. Bijvoorbeeld door een pop of een autootje. Simpele spelletjes zoals 'ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' zijn ook prima tijdverdrijf. Door je kind mee te laten denken bereid je het kind tegelijkertijd ook voor op het wachten. Bij de paspoortcontrole kunnen de rijen en het wachten lang zijn en er is niets zo vervelend als weer uit de rij te moeten stappen omdat je kind heel nodig naar het toilet moet, een bezoekje aan het toilet voordat je in de rij gaat staan kan extra stress voorkomen. Als je kind nog een luier draagt zijn er op Schiphol genoeg plekken om te verschonen, in het vliegtuig kan dit ook maar heb je veel minder ruimte en wordt het al snel een hele onderneming in de toch wel krappe ruimte.

Met je peuter/kleuter op het vliegveld

Zorg ervoor dat je ruim op tijd op het vliegveld aanwezig bent, als de ouders gestrest zijn wordt je kind dat vaak ook. Geen fijn begin van de reis. Voor kinderen zijn er verschillende plekjes ingericht waar ze kunnen spelen. Het personeel is meestal heel vriendelijk en behulpzaam naar kinderen toe. De tijd gaat waarschijnlijk sneller voorbij dan je denkt met al die nieuwe indrukken. Het is bij veel vliegtuigmaatschappijen toegestaan om een opvouwbare buggy mee te nemen (paraplumodel), deze mag dan mee tot het daadwerkelijke instappen in het vliegtuig. Zeker als je lang van te voren op het vliegveld aanwezig bent is het fijn als je niet de hele tijd je kind hoeft te dragen als het moe wordt. Als je kind er nog niet te groot voor is kan je een draagzak meenemen, dit is ook erg handig als je moet overstappen en moet wachten op de volgende vlucht.

Verzorging van je kleuter/peuter op het vliegveld

Op Schiphol is een speciale ruimte voor reizigers met kleine kinderen, de Babycare Lounge. Dit is een ruimte waar bedjes / boxjes staan en banken voor de ouders. De ruimte is af te schermen met een gordijn. Ook is er een magnetron en zijn er plekken waar je je kind eventueel kan verschonen en je kan je kind er zelfs in bad doen. Voor de ouders is er gratis wifi. De Babycare Lounge is achter het Rijksmuseum op de Holland boulevard tussen lounge twee en drie.

Veiligheid van je peuter/kleuter

Natuurlijk ben je niet van plan om je kind uit het oog te verliezen maar voor het geval dat het onverhoopt toch gebeurt is het een fijne gedachte dat je kind een armbandje of naamplaatje bij zich draagt met je mobiele telefoonnummer zodat jullie zo snel mogelijk weer herenigd kunnen worden. Om je kind extra op te laten vallen kan je het felgekleurde of opvallende kleding aandoen. Als je na de douanecontrole je kind kwijt raakt onthoud dan dat het vliegveld een afgesloten ruimte is, niemand kan er zomaar in of uit, ook jouw kind niet. Spreek een medewerker van het vliegveld aan en vraag of jouw kind omgeroepen kan worden, ook nu komt de felgekleurde / opvallende kleding van pas.

Het instappen in het vliegtuig

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen krijgen ouders met kinderen als eerste de kans om in te stappen in het vliegtuig. Bedenk voor jezelf of dat handig is. Het voordeel is dat je zeker weet dat je alle spullen die je nodig hebt in het dichtstbijzijnde bagage compartiment van je zitplaats kan plaatsen. Een nadeel is dat je kind daardoor wel langer in het vliegtuig zit te wachten tot het vliegtuig vertrekt en het ineens behoorlijk druk kan worden als iedereen in mag stappen. Je kan er ook voor kiezen om juist wat later in te stappen, je kind kan dan nog wat rondlopen en zijn energie kwijt. Ga dan pas in de rij staan als je ziet dat de rij kleiner is geworden. Doe dit alleen als je gereserveerde zitplaatsen hebt anders kan het gebeuren dat je niet naast elkaar kan zitten in het vliegtuig. Een andere optie is dat wanneer je met zijn drieën reist één volwassene alvast instapt en de spullen in het bagage compartiment plaatst bij de zitplaatsen.

Meenemen tijdens het vliegen

Door speelgoed van thuis mee te nemen in de handbagage kan je kind zich vermaken tijdens de vlucht. Een kleur- of stickerboek vinden ze vaak leuk en is makkelijk mee te nemen. Probeer ook samen met je kind te bedenken wat leuk is om mee te spelen in het vliegtuig. Neem in plaats van stiften potloden mee, stiften rollen sneller van het uitklapbare tafeltje dan kleurpotloden omdat de meeste potloden niet rond zijn zoals stiften. Ook als je kind bij het kleuren net even iets te enthousiast is maken potloden minder snel vlekken die lastig te verwijderen zijn. Houd in je achterhoofd dat speelgoed met veel kleine onderdelen op de grond kunnen vallen en kunnen kwijtraken. Als je een tablet of telefoon meeneemt kan je deze vullen met filmpjes en/of spelletjes die jouw kind leuk vindt en zonder internetverbinding kan spelen. Zorg er dan wel voor dat de batterij vol is en je een koptelefoon meeneemt zodat je medepassagiers niet ongewild mee hoeven te luisteren.

Het is handig als je niet telkens op hoeft te staan om iets uit het bagagecompartiment te pakken, als je de spullen die je kind vaak nodig heeft zoals babydoekjes, knuffels en snacks in een tas onder je stoel plaatst hoef je niet telkens op te staan. Zeker als je een plek bij het raam hebt zullen de passagiers die naast je zitten je dankbaar zijn. Een doorzichtige afsluitbare tas zorgt ervoor dat je de spullen die je nodig hebt makkelijk kunt vinden en weer kan opbergen.

Een goede zitplaats voor je peuter/kleuter

Als je kind een eigen stoel heeft in het vliegtuig kan het omvallen tijdens het zitten of slapen omdat de stoel te groot is om goede steun te bieden, dit kan je oplossen door een autostoeltje mee te nemen. Over het algemeen zijn de formaten die een autostoel maximaal mag hebben 42 cm breed en 52 cm lang. Het autostoeltje moet een goedgekeurd keurmerk hebben om mee te mogen in het vliegtuig. Welk keurmerk dit is, is afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Het is aan te raden om contact op te nemen met de vliegtuigmaatschappij, zo voorkom je vervelende verrassingen. Vaak kan je op de website van de vliegtuigmaatschappij ook meer informatie vinden. Als je geen autostoeltje mee wilt meenemen in het vliegtuig of je kind is te groot voor een autostoeltje dan kan je er ook voor kiezen om een (opblaasbaar) kussen mee te nemen. Je kind heeft dan iets zachts om tegen aan te leunen als het zit of slaapt. Bij lange vluchten krijg je vaak wel een kussentje in het vliegtuig maar die zijn vrij klein.

Gordel om in het vliegtuig, strijd voorkomen

Veel peuters en kleuters vinden een gordel maar niets als ze onvoorbereid zijn, er zijn zoveel nieuwe indrukken en die wil je kind het liefst ontdekken, dan is een gordel die weinig bewegingsruimte geeft niet leuk en misschien zelf een beetje eng. Bereid je kind dan ook voor of het feit dat je in het vliegtuig soms een gordel om moet. Dit kan je doen door thuis bijvoorbeeld vliegtuigje te spelen, waarbij je kind elke keer (denkbeeldig) een gordel om doet als het vliegtuig de lucht in gaat of als er een lampje gaat branden eventueel nog met een geluidje erbij. Hou het luchtig en maak er een vooral een spelletje van. Je kind leert dan spelenderwijs dat een gordel dragen bij vliegen hoort.

Pijnlijke oren voorkomen

Een flesje of speen is handig tijden het stijgen en dalen, zo kan oorpijn voorkomen worden. Aan kinderen die nog niet kunnen praten kan je vaak merken dat ze oorpijn hebben doordat ze met hun handen over hun oren wrijven. Oudere kinderen kan je een op een lolly laten zuigen. Een stukje appel eten of iets dergelijks kan ook. Door het zuigen/kauwen en slikken gaan de oren weer open, ook wel klaren genoemd. Dit vermindert de druk en de pijn in de oren.

Programma voor een goede vliegreis

Afhankelijk van de vluchtduur kun je een aantal voorbereidingen treffen, is de vlucht lang en/of is het de bedoeling dat je kind gaat slapen in het vliegtuig, vertel dan van ruim van tevoren aan je kind dat het gaat slapen in het vliegtuig. Lees je normaal gesproken voor het slapen gaan voor uit een boekje doe dat dan ook in het vliegtuig. Zo maak je het zo vertrouwd en duidelijk mogelijk met des te meer kans dat je kind daadwerkelijk gaat slapen. Je kan ook samen met je kind van te voren een programma maken van wat je gaat doen in het vliegtuig, een soort dag-/nachtprogramma. Die zou er als volgt uit kunnen zien:
  • Naar buiten kijken tijdens het opstijgen en wat drinken
  • Het vliegtuig verkennen, waar is de wc, zijn er leeftijdgenootjes om mee te spelen?
  • Iets kleins eten waarvan je weet dat je kind het lekker vindt
  • Een spelletje doen / kleuren
  • Slaapritueel / boekje voorlezen liedje zingen / slapen
  • Filmpje kijken op de tablet. Tip: bewaar het leukste tot na het slapen, dat motiveert sneller om te gaan slapen
  • Wandeling door het vliegtuig
  • Iets eten / drinken
  • Spelletje / kleuren / tablet
  • Naar buiten kijken tijdens het dalen en wat drinken

Het lijkt misschien wat overdreven maar zo’n programma kan veel duidelijkheid geven voor je kind. Doordat je kind ook weet wat je van hem verwacht kan je hopelijk ook een stukje strijd of onduidelijkheid wegnemen tijdens een toch al spannende gebeurtenis. Je kunt tekeningetjes maken of plaatjes zoeken om het programma duidelijker te maken. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind kleine cadeautjes te geven bij goed gedrag, dit zijn dan vaak cadeautjes waar in het vliegtuig mee gespeeld kan worden. Als je denkt dat dit ervoor zorgt dat iedereen een ontspannen en goede vliegreis heeft is het iets wat je kan overwegen.

Eten en drinken in het vliegtuig

Je kan je kind tijdens de reis best wel wat verwennen met wat lekkers, eten is ook afleiding. Probeer rekening te houden met suikers en kleurstoffen. Ook al reageert niet ieder kind hier even sterk op, dit is waarschijnlijk niet het beste moment om het uit te proberen. De vliegtuigmaaltijden zijn weer een heel ander verhaal. Dit is vaak eten dat je kind niet gewend is of het ziet er anders uit dan thuis. Als je verwacht dat je kind dit niet gaat eten neem dan lekkere broodjes mee waarvan je weet dat die lekker gevonden worden en die goed houdbaar zijn zonder koeling. Wanneer je kind geen eigen stoel heeft kan het eten best een lastige onderneming worden. De tafeltjes worden naar beneden geklapt en het eten wordt geserveerd. Je kind zit op schoot met het eten van zijn ouder voor zijn neus. Dit is niet echt een ideale situatie. Handig om te weten is dat kindermaaltijden en vegetarische gerechten meestal als eerst worden uitgedeeld. Als je alleen reist kan je dan eerst je kind te eten geven, maar dan moet je geen vegetarisch gerecht bestellen. Wanneer je met beide ouders reist kan de ene ouder vegetarisch eten bestellen terwijl de ander zijn handen vrij heeft om het kind te helpen met eten. Later kan de andere ouder dan weer rustig eten van zijn reguliere maaltijd. Als je gebruik wilt maken van een kindermaaltijd en/of vegetarische maaltijd moet je dit vaak bij het boeken van de vliegtickets al aangeven.

Medepassagiers en kinderen

Sommige medepassagiers hebben meer geduld als het om kinderen gaat dan anderen, het kan voorkomen dat andere passagiers zich ergeren aan jouw kind als het bijvoorbeeld huilt. Als je excuses maakt zal dit niet de geluiden wegnemen maar wel sneller kunnen zorgen voor begrip. Dit kan al met een verontschuldigende blik. Het helpt als medepassagiers zien dat je er alles aan doet om je kind zo rustig mogelijk te houden. Als je zelf onverstoord een boek aan het lezen bent en je kind valt de buren lastig kweekt dit geen begrip. Er zijn ook ouders die een pakketje maken voor medepassagiers met oordopjes en bijvoorbeeld wat pepermuntjes, daarbij doen ze dan een briefje waarin gevraagd wordt om begrip maar ook de belofte er alles aan te doen om de vlucht zo rustig mogelijk te laten verlopen. Dit kan een goede ijsbreker zijn. Maak je aan de andere kant ook weer niet te veel zorgen over wat anderen passagiers zullen vinden. Je kind hoeft zich niet perfect te gedragen, als dat je streven is maak je het jezelf onnodig moeilijk wat de kans op stress alleen maar vergroot.
© 2017 - 2024 Googie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Hoe kun je je peuter goed op een vliegreis voorbereiden? Door met hem of haar het boek "Pien en Patrick gaan vliegen" te…
Ontwikkelingspsychologie van kinderenOntwikkelingspsychologie van kinderenWat is ontwikkelingspsychologie? In welke fases komen kinderen en mensen? Welke aspecten van ontwikkeling leren ze wat h…
Jaloers gedrag bij de komst van een babyOuders maken zich al vroeg in een tweede zwangerschap zorgen over de reactie van hun eerste kind op de komst van een bab…
Speelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterSpeelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterTips speelgoed voor in de auto voor baby, dreumes, peuter en kleuter. Koffers gepakt en de auto ingeladen: lekker op vak…

Traumahelikopters of Lifeliners in NederlandTraumahelikopters of Lifeliners in NederlandIn Nederland zijn er (anno 2017) vier traumahelikopters die ingezet kunnen worden om hulp te verlenen. Een traumahelikop…
Luchtvaartpioniers of aviateurs van eerste luchtvaartshowsLuchtvaartpioniers of aviateurs van eerste luchtvaartshowsEen vliegshow is een show waarbij piloten hun vliegvaardigheden tonen en waarbij de mogelijkheden van de vliegtuigen wor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aditomo68, Pixabay
  • https://www.schiphol.nl/nl/faciliteiten/je-baby-verzorg-je-in-de-babycare-lounge/
Googie (7 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.