Vliegrampen met passagiersvliegtuigen 2016

Vliegrampen met passagiersvliegtuigen  2016 Het jaar 2016 is een jaar van een aantal rampzalige vliegtuigongelukken. Het meest indrukwekkende was het ongeluk met het toestel dat de Braziliaanse voetbalploeg Chapecouense vloog. Door een aantal misrekeningen, risicovolle beslissingen en domme pech haalde het toestel de eindbestemming net niet en stortte neer. Bijna alle inzittenden verloren hun leven en de finale van de Copa Sudamericana moest de voetballers missen. Niet alleen in Brazilië, maar overal op de wereld speelden voetballers met rouwbanden en waren in stadions minuten stilte voor de mannen van Chapecoense.

Vliegrampen met passagiersvliegtuigen in 2016

Vliegrampen vinden net zo goed plaats op Nieuwjaarsdag of op Eerste Kerstdag als op welke gewone dag in het jaar ook: ongelukken hebben geen vrije dag, geen vakantie en vieren geen Kerstdagen. In 2016 verliest Rusland op Eerste Kerstdag een heel koor inclusief dansers en musici.

Zangkoor

25 december 2016

Het wereldberoemde koor en orkest het Aleksandrov Ensemble, het officiële koor van de Russische strijdkrachten, is op Eerste Kerstdag bij een vliegramp omgekomen. Het 64 leden tellende ensemble bestond uit zangers, dansers en musici. Ook waren er negen journalisten en cameramensen aan boord. Geen van de 93 inzittenden heeft de crash overleefd. Ze zaten in een Tupolev Tu-154 en waren op weg van Sotsji naar Latakia in Syrië om op te treden voor Russische militairen toen het vlak na het opstijgen in de Zwarte Zee verdween. Naar de oorzaak van de ramp wordt onderzoek gedaan. Aan boord was ook Elizabeth Glinka (54), bekend als Dr. Lisa. Glinka was chirurg die zich inzette voor oorlogsslachtoffers en daklozen. Ze was zeer geliefd in Rusland en met de Tupolev op weg naar Syrië om medicamenten te brengen.

Eén zanger is aan de dood ontsnapt. Hij was niet op het vliegtuig gestapt om thuis te zijn voor de geboorte van zijn derde kind. Vadim Anayev (57) zegde het nieuwjaarsoptreden in Syrië af, omdat er bij de geboorte van de baby complicaties waren opgetreden. Het redde Anayev het leven.

Pakistan

7 december 2016

Maandag 7 december was een rampdag voor de ATR 42-500 van de Pakistan International Airlines. In het toestel zaten vijf crewleden en 42 passagiers, die allemaal omkwamen. Het vliegtuig maakte een binnenlandse vlucht in Pakistan van Chitral naar Islamabad en vloog in de buurt van Havelian tegen een heuvel te pletter. Kort voor het vliegtuig van de radar verdween had het een noodsignaal gegeven. Pakistan is de laatste jaren vaak het terrein geweest van ernstige vliegtuigongelukken. In april 2012 stortte een Boeing 737 bij Islamabad neer met 127 slachtoffers tot gevolg. In juli 2010 vloog een Airbus 321 tegen een berg bij Islamabad. Daarbij verloren 152 mensen hun leven.

Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense

Brazilië - 28 november 2016

Het was een klap voor Brazilië en de voetbalwereld: bijna een heel team topvoetballers verongelukte bij een vlucht op weg naar wat een fantastische finale had moeten worden. Maandag 28 november 2016 vloog het passagiersvliegtuig met 68 passagiers en negen bemanningsleden tegen een beboste heuvel. Van de crew stierven er zeven en van de passagiers 64. Het toestel vloog van Bolivia naar Colombia en verongelukte 18 kilometer voor Medellín-José María Córdova Airport. Aan boord was het Braziliaanse Chapecoense voetbalelftal, dat op weg was naar een wedstrijd in Medellin. Het toestel raakte wegens brandstofgebrek in de problemen tussen La Ceja en La Unión. Eigenlijk had het een tussenstop moeten maken om bij te tanken, maar er was vertrokken met tijdverlies; een van de voetballers was zijn videospelletje kwijt. De belangrijkste locatie om bij te tanken viel daardoor af. De reis was 3000 kilometer en het bereik van het vliegtuig was 2900 op een volle tank. Toch vertrokken ze. Gewaagde keuzes bovenop botte pech leidden tot het ongeluk dat Brazilië en de voetbalwereld in rouw doopte.

Copa Sudamericana

De Braziliaanse voetbalclub Chapecoense was op weg naar de finale van de Copa Sudamericana. Het was al bijzonder dat ze zover waren gekomen en de spelers en fans waren opgetogen. Twintig journalisten vlogen mee. Toen de nood aan de man kwam mocht de piloot niet landen, omdat een ander toestel voorrang had. Er zat niets anders op dan een paar rondjes te draaien. Het vliegtuig daalde uiteindelijk voor een noodlanding en toen ging het heel snel. Het begon te schudden, de lichten gingen uit, de noodverlichting ging aan en het toestel stortte neer.

Tegen een berg

Amerika - 2 oktober 2016

Een Cessna 208B Grand Caravan crashte op zondag 2 oktober met drie mensen aan boord. Geen van hen overleefde. Het toestel vloog van Quinhagak Airport in Amerika en moest naar Togiak Village Airport, ook in Amerika. Iets meer dan tien kilometer voor het vliegveld van bestemming vloog het tegen een berg.

Jagerskamp

Alaska - 31 augustus 2016

Woensdag 31 augustus was een fatale dag voor Cessna 208B Grand Caravan EX. De piloot en de twee overige inzittenden kwamen om. Het toestel wilde van Russian Mission Airport in Alaska naar Marshall Airport, ook in Alaska, op weg met jagers naar een jagerskamp. Het stortte in beboste heuvels neer.

Brand

Arabische Emiraten - 3 augustus 2016

De inzittenden van een Boeing 777 van de Arabische Emiraten met in totaal 300 mensen aan boord hadden mazzel. Ze maakten een beroerde landing, maar overleefden allen. Alleen op de grond viel een slachtoffer. Het toestel was die zondag 2 oktober onderweg van India naar Dubai Airport in de Arabische Emiraten en gleed bij de landing over de landingsbaan met brand in een motor. De inzittenden konden via de glijbanen geëvacueerd worden. Een lid van de bemanning en 21 passagiers werden lichtgewond, een ander bemanningslid moest zwaargewond worden afgevoerd. Een brandweerman raakte dodelijk gewond bij een explosie van een brandstoftank.

In de Middellandse Zee

Egypte - 19 mei 2016

Donderdag 19 mei was een slechte dag voor de Airbus A320-232 van EgyptAir. Het toestel had 56 passagiers en tien bemanningsleden aan boord en ze overleefden geen van allen het ongeluk. Het vliegtuig was vertrokken van Paris-Charles de Gaulle Airport in Frankrijk en wilde naar Cairo International Airport in Egypte. Het stortte neer in de Middellandse Zee op 200 kilometer afstand van de Egyptische kust. Boven zee verloor het contact en niet veel later kwamen er meldingen dat er wrakstukken op zee dreven. Het toestel had heel erg van rechts naar links geslingerd voor het van de radar verdween. Bestudering van de wrakstukken liet vuurschade zien en roetresten: er moet een brand aan boord zijn geweest.

In verticale stand

Papoea-Nieuw-Guinea - 13 april 216

Op een binnenlandse vlucht in Papoea-Nieuw-Guinea stortte die woensdag een Britten-Norman Islander neer met 12 slachtoffers tot gevolg. De piloot en 11 passagiers overleefden de klap niet. Op de landingsbaan van het vliegveld Kiunga Airport van de bestemming ging het mis. Vlak voor de landing trok het toestel plotseling op, in bijna verticale stand. Er was niet genoeg voortstuwende kracht meer en het vliegtuig stortte neer.

Geen grap

Mexico - 1 april 2016

Vrijdag 1 april was verre van een grapdag voor de Cessna 208B Grand Caravan. Drie passagiers stierven en de piloot en zes passagiers overleefden de klap. Het toestel vertrok van Tayoltita Airstrip in Mexico voor een binnenlandse vlucht naar Durango-Guadalupe Victoria Airport en crashte vlakbij San Ignacio.

Turbulentie

Rusland - 19 maart 2016

Het toestel dat op zaterdag 19 maart van Dubai naar Rostov in Rusland vloog kreeg bij de landing te maken met slecht weer, regen, zijwind en turbulentie. De eerste landing mislukte en bij de tweede poging ging het helemaal mis met de Boeing 737 van Flydubai. Aan boord waren zeven bemanningsleden en 55 passagiers en geen van allen overleefden ze de harde landing. Het toestel raakte de landingsbaan veel te hard en met een veel te grote snelheid en boorde zich met de neus in de grond.

Skydive

Ecuador - 15 maart 2016

De skydivers hadden dinsdag 15 maart een mooie vlucht met spectaculaire skydive in de planning toen het toestel van Pastaza Airport in Ecuador vertrok. Het vliegtuig stortte echter neer in de provincie Pastaza en alle inzittenden, drie bemanningsleden en negentien skydivers, kwamen om.

Nepalese berg

Nepal - 24 februari 2016

Bergen zijn mooi om te beklimmen en fantastisch om te zien, maar het zijn ook gevaarlijke obstakels voor luchtvaarttoestellen. Dat ontdekte ook de Viking Air DHC-6 Twin Otter 400 van Tara Air op woensdag 24 februari. De Twin Otter vertrok van Pokhara Airport in Nepal voor een binnenlandse vlucht naar Jomsom Airport. Bij Dana, in het Myagdi district, boorde het zich in een berg. Het toestel vloog eerst hoog en daalde daarna, om de dikke wolken te vermijden. Het zicht daar was ook niet goed en de copiloot reageerde te laat op een waarschuwingssignaal. De piloot, die de knuppel overnam, trok nog op, maar was te laat om de berg te omzeilen. Drie bemanningsleden en twintig passagiers lieten het leven.

Een aanslag met laptop

Somalië - 2 februari 2016

Sommige vliegtuigen verongelukken door menselijk handelen: een bewuste aanslag met bijvoorbeeld een bom die is verpakt in een laptop. Op 2 februari gebeurde dat met de Airbus van Daallo Airlines. Bijzonder genoeg overleefden alle 81 inzittenden en alleen de aanslagpleger niet. De Airbus vertrok uit Mogadishu voor een vlucht naar Djibouti. Kort na de take-off was er een explosie aan boord die een gat in de romp maakte. Een passagier werd naar buiten geslingerd en vond de dood. Twee mensen raakten gewond. Het toestel keerde terug naar Mogadishu en kon veilig landen. Twee vliegveldmedewerkers zouden de laptop die de explosie veroorzaakte aan de man hebben gegeven die omkwam.

Vliegrampen 2016

Legenda
A. Havelian 7-12-2016
B. Medellin 28-11-2016
C. Togiak Village 2-10-2016
D. Alaska 31-8-2016
F. Dubai 3-8-2016
G. Middellandse Zee 19-5-2016
H. Kiunga Airport 13-4-2016
I. San Ignacio 1-4-2016
J. Rostov 19-3-2016
K. Pastaza Airport 15-3-2016
L. Dana 24-2-2016
M. Mogadishu 2-2-2016

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trofeu Joan Gamper: openingswedstrijd FC BarcelonaTrofeu Joan Gamper: openingswedstrijd FC BarcelonaDe Trofeu Joan Gamper is de naam van de trofee waar om gestreden wordt in de traditionele openingswedstrijd van het seiz…
Copa América 2021: landen en speelschemaCopa América 2021: landen en speelschemaVan 11 juni tot en met 10 juli 2021 vindt de 47e editie plaats van de Copa América, in Argentinië en Colombia. De Copa A…
Helden uit het voetbal: PeléHelden uit het voetbal: PeléPelé of Edson Arantes do Nascimento was een bijzonder getalenteerde voetballer, groeide op in de sloppenwijken van Brazi…
Drones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones, ook wel bekend als onbemande luchtvaartuigen, zijn op afstand bestuurbaar en kunnen voor verschillende doeleinde…

Waterstof was oorzaak ramp met zeppelin LZ129 HindenburgWaterstof was oorzaak ramp met zeppelin LZ129 HindenburgEen zeppelin was een soort luchtschip gebaseerd op het principe van een luchtballon. Wie nu in een vliegtuig stapt zal g…
De eerste vliegeniers met successen en ongelukkenDe eerste vliegeniers met successen en ongelukkenVan de eerste vliegeniers kan toch wel gezegd worden dat het helden waren. Gammele constructies stonden hen ter beschikk…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2146743-vragen-over-vliegmaatschappij-rampvlucht-chapecoense.html
  • https://aviation-safety.net
  • http://nos.nl/artikel/2146134-oorzaak-chapecoense-crash-gewaagde-keuzes-en-een-verloren-videogame.html
  • Leeuwarder Courant - Geen overlevenden vliegtuigcrash 8 december 2016
  • http://blikopnieuws.nl/buitenland/248584/92-doden-bij-vliegramp-boven-zwarte-zee.html geraadpleegd op 24 december 2016
  • Leeuwarder Courant - Door geboorte kind ontliep zanger ramp - 27 december 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.