Lockheed C-130 Hercules: militair transportvliegtuig

Lockheed C-130 Hercules: militair transportvliegtuig De C-130 Hercules is een militair transportvliegtuig dat voor allerlei missies ingezet kan worden. Het toestel is te herkennen aan zijn grote omvang en vier turbopropellers. Het vliegtuig is onder andere in Irak en Bosnië gebruikt vanwege humanitaire rampen die gaande waren. Dankzij dit type toestel kon er noodhulp gegeven worden. In één vlucht kunnen er meer dan honderd infanteristen vervoerd worden. Hiernaast kan het vliegtuig voertuigen en ander materieel vervoeren dat eventueel van (en naar) oorlogsgebieden getransporteerd dient te worden.

Lockheed C-130 Hercules


De ingebruikname van de C-130 Hercules

De C-130 Hercules is een enorm transportvliegtuig dat ontworpen is voor het vervoeren van militaire goederen en personeel. Het vliegtuig is door het bedrijf Lockheed ontworpen. Vervolgens heeft Boeing dit vliegtuig omgebouwd zodat het toestel als gevechtsvliegtuig ingezet kan worden. De eerste testvlucht vond in 11 juni 1956 plaats. Sindsdien hebben meer dan vijftig landen dit toestel in gebruik genomen. De Nederlandse luchtmacht heeft het vliegtuig sinds 1994 in gebruik. Het vliegtuig is te herkennen aan een aantal opvallende kenmerken.

Er bestaan allerlei verschillende soorten Herculesmodellen

Vanwege de enorme omvang van het vliegtuig kan er een grote hoeveelheid goederen vervoerd worden. De Hercules kan een maximaal gewicht van 40 ton bereiken. In totaal bestaan er maar liefst tientallen verschillende modellen. Er bestaan varianten die voor zeer specifieke doeleinden gebruikt worden of een ander formaat hebben. De C-130H-30 is bijvoorbeeld net iets langer dan de C-130H. Zij verschillen namelijk enkele meters in lengte. De EC-130E is een andere variant die de mogelijkheid heeft om radio- en televisiesignalen uit te zenden. Hiervoor is er namelijk speciale apparatuur benodigd. De uitzendingen worden meestal verricht in gebieden waar het onrustig is door bijvoorbeeld een (burger)oorlog die gaande is. Hiermee kan de bevolking of vriendschappelijke troepen van cruciale informatie voorzien worden. De modellen hebben in totaal twee tot vier grote turbopropellers, oftewel schroefturbinemotors.

De turbopropellers van de C-130

De turbopropellers die aan de vleugels bevestigd zijn staan bekend als 'Allisons T56-A-15LFE'. Ze worden aangedreven door middel van gasturbines. De gasturbines zorgen voor een verhitting en hierdoor een versnelling van de luchtstromen. Hierdoor kunnen de propellers op een hoge snelheid draaien. Vanwege de enorme afmetingen is een hoge snelheid benodigd.

Afmetingen

Het vliegtuig heeft meestal een lengte van zo'n 30 meter en een spanwijdte van maar liefst 40,50 meter. Door de enorme afmetingen kan het transportvliegtuig een grote hoeveelheid lading meenemen. Het nadeel is dat er veel personeel nodig is om een vlucht te kunnen maken.

Er zijn meerdere bemanningsleden nodig die ieder hun eigen taak hebben

Het vliegtuig heeft in totaal vier bemanningsleden die de vliegtaken op zich nemen. Exemplaren zoals de zogenaamde 'EC-130H' hebben nog negen andere bemanningsleden aan boord. Deze personen zijn in dit geval verantwoordelijk voor het bedienen (en onderhouden) van de uitrusting die zich aan boord bevindt.

Bron: Master Sergeant Munnaf Joarder, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Master Sergeant Munnaf Joarder, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Hercules C-130 kan voor allerlei missies ingezet worden

Het vliegtuig kan op verschillende manieren toegepast worden. Het kan namelijk voor militaire en civiele doeleinden gebruikt worden. Het kan bijvoorbeeld ingezet worden voor het vervoeren van parachutisten. Hiernaast kan het toestel gebruik worden voor het aanvallen van gronddoelen of als kustwacht. Reddingsacties en het bestrijden van (bos)branden behoren eveneens tot de mogelijkheden waarbij het toestel een rol kan spelen. Hierbij wordt er een grote hoeveelheid water vervoerd. Naast water heeft het toestel de mogelijkheid om allerlei goederen en personeel te vervoeren.

Wat kan er allemaal met de Hercules vervoerd worden?

De lading mag maximaal een totaal gewicht van 20 ton bereiken. In totaal kunnen er 128 infanteristen plaatsnemen. Het aantal parachutisten dat mee kan is wat minder. Er kunnen namelijk 92 parachutisten vervoerd worden. Naast persoonsvervoer wordt het ingezet voor het vervoeren van voertuigen en materieel. Er kunnen bijvoorbeeld 92 brancards vervoerd worden. De transportmissies worden richting diverse landen uitgevoerd.

Waar werd dit transportvliegtuig allemaal ingezet?

De Hercules is in allerlei verschillende oorlogsgebieden ingezet in onder andere Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en het Midden-Oosten. Meestal heeft het betrekking tot humanitaire missies. Het vliegtuig werd bijvoorbeeld in 2014 in Irak ingezet tijdens een humanitaire ramp. Hierbij werden er noodgoederen vervoerd om de slachtoffers te helpen. Er werden onder andere dekens, LED lampen en voedsel vervoerd. Het vliegtuig werd in Bosnië eveneens voor humanitaire doeleinden gebruikt. Hierbij werden er met deze vliegtuigen maar liefst meer dan duizend vluchten gemaakt. Deze vluchten vonden aan het begin van 1994 plaats. Het toestel is naast Irak en Bosnië ook in onder andere Afghanistan, Kosovo en Rwanda ingezet.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het grootste vliegtuig ter wereldHet grootste vliegtuig ter wereldEr zijn veel soorten vliegtuigen, de grootste is de AN-225, maar welke andere jumbo vliegtuigen zijn er verder? De Airbu…
Wat is defensie?De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabilitei…
De Stratolaunch carrier, een enorm vliegtuigDe Stratolaunch carrier, een enorm vliegtuigDe Stratolaunch carrier is een enorm vliegtuig met meerdere Boeing 747-motoren. Hiernaast heeft het toestel een hoog aan…
De Koninklijke Nederlandse LuchtmachtDe Koninklijke Nederlandse LuchtmachtHet Nederlandse luchtruim wordt door de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht beschermd. Sinds de oprichting in 1913 zijn e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PickupImage, Pixabay
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/C-130_Hercules
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lockheed
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Turboprop
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lockheed_C-130_Hercules
  • http://www.telegraaf.nl/binnenland/mh17/22883798/__Hercules__werkpaard_luchtmacht__.html
  • http://www.defensiebond.nl/defensie/hercules-met-noodhulp-naar-noord-irak/
  • http://www.digibron.nl/search/detail/012df070ecf7d49e42084298/ook-belgie-overweegt-terugtocht-uit-bosnie
  • http://nos.nl/artikel/687850-toestel-defensie-op-weg-naar-irak.html
  • https://www.defensie.nl/onderwerpen/materieel/inhoud/vliegtuigen-en-helikopters/c-130-hercules-transportvliegtuig
  • Afbeelding bron 1: Master Sergeant Munnaf Joarder, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.