Eerste keer vliegen

Eerste keer vliegen Veel mensen vliegen regelmatig. Maar ook heel veel mensen hebben nog nooit gevolgen. Voor deze laatste groep mensen kan het toch even ingewikkeld zijn. Wat is bijvoorbeeld 'inchecken'? Waar moet je heen op de luchthaven? En waar laat je de bagage? Dit artikel neemt je stap voor stap mee!

Stap 1: tickets boeken en andere voorbereidingen

Het begint uiteraard met het boeken van de reis. Dit kun je natuurlijk zelf doen via bekende websites als vliegtickets.nl, cheaptickets.nl, tix.nl, vliegwinkel.nl of worldticketcenter.nl. Of direct via een luchtvaartmaatschappij, zoals KLM of Lufthansa. Ook reisbureaus kunnen vliegtickets boeken.
In alle drie de gevallen kun je zelf aangeven wat de gewenste tijd is voor de heenreis en eventuele terugreis. Let er op dat vluchten bij gewone luchtvaartmaatschappijen (zoals KLM) vaak duurder zijn dan bij prijsvechters (zoals Easyjet), maar dat je wel (meer) bagage mag meenemen. Ook kan men bij eerstgenoemde nog kiezen voor de klasse. Bij korte vluchten is er vaak alleen keuze tussen business class (duurder en meer luxe) en economy class (goedkoper). Bij langere vluchten zijn er vaak ook nog andere klassen te boeken, bijvoorbeeld economy met meer beenruimte.

Bij het boeken is het handig paspoort en eventuele visumgegevens bij de hand te hebben. Eenmaal geboekt worden de vliegtickets gemaild. De belangrijkste informatie op de vliegtickets is het reserveringsnummer en het vluchtnummer. Deze twee codes zijn nodig voor het inchecken. Zorg ervoor dat de ruimbagage voldoet aan de eisen. Vaak mag deze niet meer wegen dan 23 kg en niet langer zijn dan 1.50 m voor de economy klasse, maar dit verschilt natuurlijk per vliegtuigmaatschappij.

Stap 2: online inchecken

Met inchecken geef je als passagier definitief door dat je meegaat. Inchecken via internet is niet verplicht, want inchecken kan ook altijd op de luchthaven. Toch is het een extra service van de vliegtuigmaatschappij die erg handig is.

Ongeveer een dag van tevoren kun je via de website van de vliegtuigmaatschappij inloggen met reserveringsnummer en vluchtnummer. Hierna kun je vaak een stoel in het vliegtuig kiezen en eventueel tegen een meerprijs van klasse wisselen. Het online inchecken eindigt altijd met het verkrijgen van de zogenaamde 'boarding pass'. Dit document kun je afdrukken en moet meegenomen worden naar het vliegveld. Tegenwoordig kan dit document bij sommige vliegtuigmaatschappijen ook per sms worden verstuurd, zodat je alleen je mobiele telefoon hoeft mee te nemen. Let er op dat je bij het inchecken van de heenreis nog niet bent ingecheckt voor de terugreis!

Stap 3: naar de luchthaven

Heel belangrijk: zorg ervoor dat je de vliegtickets (heen- en terugreis), paspoort en eventueel boarding pass op een veilige plek meeneemt. Zorg er ook voor dat deze snel te pakken is. Een reistasje om de nek kan bijvoorbeeld erg handig zijn. Voor vluchten buiten de EU is het handig meer dan twee uur van tevoren aanwezig te zijn. Dit heeft heeft te maken met de bagageafhandeling en controle.

Naar de luchthaven reizen kan op veel verschillende manieren. Zo hebben luchthavens een parkeerterrein waar de auto geparkeerd kan worden. Ook zijn alle grote luchthavens goed per trein bereikbaar. Taxi's weten luchthavens goed te vinden en je kan je ook altijd laten brengen door een bekende natuurlijk. Let er wel op je met de auto in de file kan staan en dat treinen vertraging kunnen krijgen. Volg met de auto de borden met luchthaven (airport) en eventueel het terminalnummer dat op de ticket of boarding pass staat. Bij sommige grote luchthavens zijn er namelijk meerdere terminals die via verschillende ingangen kunnen worden bereikt.

Stap 4: op de luchthaven inchecken en bagage afgeven

Eenmaal binnen in de juiste terminal kan er ingecheckt worden (als dit nog niet online is gedaan). Er zijn bij de ingang verschillende schermen aanwezig die alle vluchten van die dag opsommen. Zoek de juiste vlucht op met het vluchtnummer van de ticket of boarding pass en loop naar de balie die vermeld wordt op het scherm. Inchecken moet soms gebeuren op een computer. Vrijwel altijd kan dit eenvoudig gedaan worden door het paspoort te laten scannen, de rest wijst zich vanzelf.

Bij de balie wordt de ruimbagage gewogen en doorgegeven aan het bagageafhandelingssysteem zodat het in het vliegtuig terecht komt. Sommige luchthavens maken gebruik van automatische selfservice apparaten om de bagage af te geven. Wees niet bang voor deze apparaten: ze zijn erg eenvoudig in gebruik en er is voldoende personeel om te helpen als het fout gaat.

Stap 5: handbagagecontrole en langs de douane

Als de bagage eenmaal is afgeleverd kun je langs de douane naar de belastingvrije zone gaan. Waar de vlucht heengaat bepaalt hoe streng deze controle is en wat eerst wordt gecontroleerd (paspoort of handbagage). In ieder geval moet de handbagage altijd door een röntgenscanner en moet jij door een metaaldetector of bodyscan. Het is handig om in de rij alvast de riem en grote metalen voorwerpen (sieraden) af te doen. Haal ook je laptop uit je tas en laat deze apart door de röntgenscanner gaan. Sommige schoenen bevatten metaal (hakken bijvoorbeeld), trek ook deze bij voorbaat uit. Lees de bordjes en volg de aanwijzingen op van het personeel, in sommige gevallen moeten bijvoorbeeld ook truien en vesten worden uitgetrokken.

Stap 6: aan boord gaan

Eenmaal achter de douane kun je belastingvrij winkelen, en meestal is daar ook nog ruim de tijd voor. Als het de eerste keer is dat je vliegt is het raadzaam eerst alvast de 'gate' op te zoeken die op de boarding pass staat. Als dit niet is aangegeven op je boarding pass kun je een scherm raadplegen waarop naast het vluchtnummer de gate wordt weergegeven. Vliegvelden kunnen soms erg groot zijn, dus het kan een kwartier lopen zijn naar de juiste gate. Let er ook op dat de boarding time natuurlijk eerder is dan de vertrektijd, dus wees op tijd!

Als het boarden is begonnen bij de gate laat je nog eenmaal je paspoort en boarding pass zien aan het personeel van de luchtvaartmaatschappij en kun je aan boord gaan van het vliegtuig. Bij grote vliegtuigen wordt er vaak in groepen afhankelijk van het rijnummer aan boord gegaan. Let dus op de omroeper of omroepster of je aan de beurt bent. Eenmaal binnen zoek je de stoel op en ga je zitten met de stoelriem vast. Handbagage die je niet nodig hebt tijdens de reis kun je boven je opbergen. Handbagage die je graag bij je wilt houden leg je onder de stoel voor je.

Stap 7: vliegen

Let bij je eerste vliegreis op wat het cabinepersoneel vertelt over de veiligheid. Verder hoef je eigenlijk niks te doen. Bij langere vluchten kun je gebruik maken van het in-flight entertainment system met films en computerspelletjes. Ook worden er meerdere keren eten en drinken uitgedeeld. Maak hier regelmatig gebruik van, want door vliegen droog je sneller uit.

Bij sommige vluchten, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, wordt er een formulier uitgedeeld dat moet worden ingevuld voor de douane, vul dit volledig en serieus in. Bij vragen kunnen andere passagiers of het cabinepersoneel helpen.

Stap 8: landen en weggaan van de luchthaven

Bij het verlaten van het vliegtuig moet je opnieuw langs de paspoortcontrole. Daarna kan de koffer worden opgehaald. Volg de borden met 'baggage belt' en bekijk op welke band de bagage van jouw vluchtnummer aankomt. Daarna moet je langs de douane met bagage. Je kunt hierbij kiezen voor 'nothing to declare' als je niks hebt om aan te geven. Kies hier niet voor als je wel wat hebt aan te geven, denk hierbij aan wapens, dieren, speciaal eten of andere zaken waarvan je denkt dat je het niet zomaar het land in kunt nemen. Zo nu en dan doet de douane controle, maar meestal kun je direct doorlopen.

Eenmaal in het land van bestemming kun je nog op de luchthaven gebruik maken van geldwisselkantoren, pinautomaten, autoverhuurbedrijven, shuttlebussen, taxi's, treinen en andere voorzieningen die het reizen makkelijk gaan maken.

Stap 9: geniet van de bestemming!

Of het nou voor werk of vakantie is, geniet van de plek waar je bent terechtgekomen. Want dankzij het vliegverkeer kun je nu overal op de wereld binnen afzienbare tijd komen!
© 2014 - 2024 Irda-en, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aviofobie / vliegangstVliegangst oftewel aviofobie is een fobie waarbij mensen angst hebben om te vliegen. Indien men wel een vliegtuig neemt…
Vliegangst. Hoe werkt het?Vliegangst. Hoe werkt het?Je droomt al jaren van een prachtig reis naar een ver oord. Lekker ontspannen op een tropisch eiland. Of je wilt zo graa…
Auto slim parkeren bij een vliegveldAuto slim parkeren bij een vliegveldGoedkoop uw auto parkeren bij een vliegveld in Nederland? Wat zijn de mogelijkheden, waar laat u uw auto bij een vliegve…

Veiligheidssystemen en protocollen in het vliegtuigVeiligheidssystemen en protocollen in het vliegtuigHet vliegtuig is het veiligste vervoersmiddel, toch stappen veel mensen niet zonder angst in het vliegtuig. Misschien be…
Parachutes kunnen vliegen veiliger makenParachutes kunnen vliegen veiliger makenBij kleine vliegtuigen redden parachutes mensenlevens. Kunnen ook grote commerciële airliners met veiligheidsparachutes…
Irda-en (11 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.