Rijbewijs voor slechtzienden met de telescoop

Mensen die slechtziend zijn, kunnen in bepaalde gevallen toch hun rijbewijs halen. Dit kan door gebruik te maken van een bioptisch telescoopsysteem. Dit is een kleine verrekijker die beelden vergroot. Met deze telescoop komt het autorijden voor slechtzienden weer dichterbij. Maar eerst moet iemand die slechtziend is dan nog wel zijn rijbewijs halen. Zijn rijbewijs voor slechtzienden dus.

Gebruik van de bioptische telescoop bij slechtzienden

Slechtzienden die met behulp van de telescoop hun rijbewijs willen halen moeten eerst een oogkundige test ondergaan. Blijkt daaruit dat ze geschikt zijn voor het rijden met de telescoop dan moeten ze eerst een kijktraining ondergaan bij Visio. Dit is het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Zorgt deze training ervoor dat ze het apparaat onder de knie hebben, dan kunnen ze beginnen met de rijlessen. Dat gaat echter ook weer iets anders dan mensen met een normaal zicht. Zo moeten zij eerst op de passagiersstoel gaan zitten om te oefenen met de telescoopbril. Daarbij worden ze opgedragen om te kijken wat er op verkeersborden staat en moeten ze thuis oefenen met de speciale bril voor slechtzienden. Het examen voor iemand die slecht ziet is overigens precies hetzelfde als dat van mensen met normaal zicht. Wel heeft het CBR examinatoren die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen die met een telescoop rijdt.

Wat is de telescoop voor slechtzienden?

Het telescoopsysteem is een hele kleine verrekijker met een lichte vergroting die bovendien het linker- of rechterbrillenglas wordt bevestigd. De slechtziende kijkt vooral door zijn eigen bril, maar als er situaties zijn op afstand dan wordt de telescoop gebruikt. Verder is het een gewone bril, het enige verschil is dat er een groter glas aan één kant zit bevestigd. De telescoop zelf is net zo groot als de helft van een fotorollenkoker en zit op het glas van de bril bevestigd.

Intensieve training van de telescoop bij Visio

Mensen die met de telescoop hun rijbewijs willen halen krijgen eerst een intense training van de telescoop bij Visio. Dit is het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Visio geeft informatie en advies, maar doet ook aan onderzoek, begeleiding en revalidatie.

In Amerika rijden mensen met beperkt gezichtsveld al jaren met de telescoop

In 2004 is Visio gestart met het onderzoek naar het bioptische telescoop systeem. Dit komt overigens uit de Verenigde Staten. In Amerika mag al in dertig staten met een telescoop worden gereden.

Voorwaarden waaraan een slechtziende moet voldoende als hij met de telescoop rijdt

Aan het rijden met de telescoop zijn wel voorwaarden verbonden (anders dan het hebben van een rijbewijs). Slechtzienden mogen:
 1. Alleen bij daglicht rijden (dat is een uur voor zonsopgang en een uur na zonsondergang)
 2. De auto mag alleen voor privé-gebruik zijn
 3. Er kan alleen in een automaat worden gereden
 4. Het rijbewijs voor het rijden met een telescoop is bovendien maximaal 5 jaar geldig

Hoe kan iemand zich aanmelden voor het rijden met een telescoop?

Iemand die ook graag wil gaan rijden met een telescoop moet op de website van Visio een vragenlijst invullen en die vervolgens opsturen. Daarin wordt ondermeer gevraagd naar de gegevens van de oogarts en of neuroloog. Op basis van dit formulier geeft Visio uitsluitsel of het rijden met een telescoop mogelijk is.

Voor wie is de telescoop?

Mensen met een gezichtsscherpte die lager is dan 0,5 visus (dit is de maat voor gezichtsscherpte) of een gezichtsveld hebben dat kleiner is dan 120 graden mogen van de wet geen auto besturen. Voor hen kan de telescoop mogelijk uitkomst brengen.

Kosten om een rijbewijs te halen voor rijden met een telescoop

Mensen die een rijbewijs willen halen voor het rijden met een telescoop moeten een indicatie hebben volgens de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Deze indicatie wordt door Visio aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ besluit echter of iemand wel of niet in aanmerking komt voor de kosten die gemaakt moeten worden om dit bijzondere rijbewijs te kunnen halen.

Kosten voor rekening van de deelnemer die slechtzien is en zijn rijbewijs wil halen

Mensen die het bijzondere rijbewijs willen halen, komen zelf ook voor de nodige kosten te staan. Dat zijn net als anders de rijlessen en de examenkosten, maar er moeten ook andere kosten worden gemaakt zoals:
 • Eventuele kosten van de oogartskeuring.
 • Reiskosten naar de diverse instanties en de rijschool
 • De bril met de telescoop. De kosten daarvan liggen rond 1000-1600. Ziekenkostenverzekeraars vergoeden in sommige gevallen wel de kosten of een deel van de kosten van deze bril met telescoop, maar dat hangt af van de polisvoorwaarden.
 • Eigen Verklaring (dit document is verkrijgbaar bij het CBR, op het gemeentehuis of bij de rijschool). De Eigen Verklaring is nodig voor de aanvraag van de rijgeschiktheidstest bij het CBR.
 • Auto met automatische schakeling.

Meer informatie: Visio
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bepaal je de vergroting van een telescoop?Hoe bepaal je de vergroting van een telescoop?Om vast te stellen welke vergroting een telescoop geeft is een aantal waardes nodig, namelijk de brandpuntsafstanden van…
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Schrijfhulpmiddelen voor slechtziendenSchrijfhulpmiddelen voor slechtziendenSlechtzienden delen makkelijk informatie door te werken met een computer. Hierop staat een schermuitleesprogramma zodat…
De uitvinding van de microscoop, verrekijker en telescoopDe uitvinding van de microscoop is een ingewikkeld verhaal. Meerdere mensen claimen de microscoop te hebben uitgevonden.…

Uitrit of inrit - Herkennen en de verkeersregelsUitrit of inrit - Herkennen en de verkeersregelsBij het inrijden van een inrit of bij het uitrijden van een uitrit geldt de regel dat je als bestuurder al het overige v…
Het overwinnen van rijangstHet overwinnen van rijangstMenig persoon heeft het wel eens benauwd gehad tijdens het inhalen van een flinke vrachtwagen of het rijden door een lan…
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad
 • Visio
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 10-11-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.