In Engeland rijden ze links!

In Engeland rijden ze links! In Engeland rijdt men links. Waarom? Omdat die rare vastelanders besloten om rechts te rijden. Niet de Britten veranderden de regels.

Inhoud


Van oudsher was het overal gebruikelijk om links te rijden ook op het vasteland van Europa. Voor ridders was dat veiliger. Wanneer je links rijdt heb je een rechterhand vrij voor een wapen. Rechts is waar de eventuele vijand aan zou kunnen komen. Alleen tijdens toernooien is het handiger om rechts te rijden omdat dan de lans kan rusten op de hals van het paard. Let wel, de logica gaat alleen op voor rechtshandige ridders!

Ook met paard-en-wagen is links rijden handiger dan rechts. In woelige tijden had iedereen een wapen bij zich. Aangezien de meeste mensen rechts zijn, konden de voerlui hun tegenliggers beter links tegemoet komen. Vanuit de middeleeuwen komt de traditie om links te rijden en was rechts ongebruikelijk. De simpele logica dat meer mensen rechts zijn heeft tot ‘links’ verkeer geleid.

Amerikanen reden rechts

Waarom gingen landen over op een rechts systeem? Er zijn twee verklaringen. De Amerikanen gaan rechts rijden om te rebelleren tegen hun oude koloniale machthebber. De verklaring van andere historici is, dat de Amerikanen op andere koetsen reden dan de mensen in Europa. Voor de koetsen en wagens liepen meerdere paarden, een menner zat niet op de bok maar op één van de paarden. De menner moest links zitten omdat de zweep in z’n rechterhand zat. Rechts rijden is handiger in zo’n geval omdat je dan het tegemoetkomend verkeer kunt zien.

Napoleon wilde rechts verkeer

Namen de Europeanen de ‘rechts’ over van de Amerikanen? Misschien hebben ze wel de Europese ogen geopend voor ‘rechts’. Napoleon nam tenslotte het besluit voor verkeer dat rechts moest gaan rijden. Alle veroverde landen gingen over op dit systeem, niet Engeland want dat heeft Napoleon nooit veroverd.

Rechtse norm

Rechts werd de norm en niet Engeland veranderde de spel(verkeers)regels. Naast Engeland zijn er verschillende landen die ook links zijn blijven rijden. In Europa zijn dat Malta, Cyprus en Ierland. Maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland rijdt het verkeer links.

Inhalen en rotondes

Bron: Pixel2013, PixabayBron: Pixel2013, Pixabay
Voor toeristen lijkt het links rijden soms een onoverkomelijk probleem, het valt reuze mee. Het is even wennen, de eerste keer rechts inhalen zal niet je beste manoeuvre zijn maar je hebt het vrij snel onder de knie. Rotondes zijn niet gemakkelijk en zeker niet de dubbele/ driedubbele/vierdubbele rotondes in Cornwall.

In sommige rechtsrijdende landen rijden de treinen links. In Frankrijk waar het allemaal begon, rijden de treinen links. Frankrijk importeerde de treinen uit Engeland, net zoals de Belgen dat deden. De treinen konden niet omgezet worden naar het heersende gebruik om rechts te rijden. Zelfs in Nederland reden de treinen even links maar dat was snel van de (spoor)baan.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autorijden in IerlandAutorijden in IerlandIerland heeft een prachtige natuur en vooral met een eigen auto heb je alle vrijheid om de mooiste plekjes te bezoeken.…
Boeken over veilig rijden met de scootmobielBoeken over veilig rijden met de scootmobielMet een scootmobiel rijden is toch anders dan als fietser of automobilist aan het verkeer deelnemen. Misschien wilt u we…
De hellingproef - Bijzondere verrichting bij het examenDe hellingproef - Bijzondere verrichting bij het examenDe Hellingproef tijdens de autorijles of het praktijkexamen! Bij de hellingproef -wat één van de bijzondere verrichtinge…
Bocht achteruit - Bijzondere verrichting bij het examenBocht achteruit - Bijzondere verrichting bij het examenBocht achteruit is een bijzondere verrichting. Het kan één van verrichtingen zijn, die je tijdens het afleggen van je pr…

Examen voor het rijbewijs B - Opdrachten en zelfreflectieExamen voor het rijbewijs B - Opdrachten en zelfreflectieExameneisen voor het rijbewijs B als afsluiting van je autorijlessen. Enige jaren geleden is het startschot gegeven voor…
Verkeer - Educatieve Maatregel Alcohol - EMAVerkeer - Educatieve Maatregel Alcohol - EMAVerkeersovertreders kunnen -bij gebruik van alcohol in het verkeer of vertonen van risicovol rijgedrag- worden geconfron…
Bronnen en referenties
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.