Waar op letten bij het kopen van een tweedehands scooter?

Een tweedehands scooter kopen brengt wel wat gevaren en onzekerheden met zich mee. Het is dus een goed plan om u eerst even in te lezen in dit onderwerp, voordat u tot aankoop overgaat. Waarom een tweedehands scooter ? Scooters vormen met de steeds duurder wordende benzine en het dagelijkse fileleed een transportmiddel dat duidelijk in de lift zit. Niet iedereen heeft logischerwijze echter onmiddellijk het budget om een nieuwe scooter aan te kopen. Daarom kunt u, naast het aankopen van een nieuwe scooter wat vaak enkele duizenden Euro’s kost, zich ook perfect op de tweedehands markt storten en daar de ideale tweedehands scooter op het hoofd tikken. De tweedehands markt van scooters is zeer uitgebreid en mits grondig onderzoek is de kans groot dat u voor een beperkte prijs een goede tot zeer goede scooter de uwe kan maken. Vooraleer u zich blind op deze markt stort, is het misschien wel even handig om een aantal zaken even op een rijtje te zetten zodat u weet waar op te letten bij het aankopen van een tweedehands scooter.

Naar de winter toe

Wilt u echt een koopje doen en speelt het moment van aankopen niet zulke grote rol dan is het raadzaam te wachten tot de herfst- of winterperiode aanbreekt. Het is vooral tijdens deze periodes van het jaar dat mensen hun scooters tegen een goedkopere prijs van de hand willen doen en zo krijgt u uw tweedehands scooter nog goedkoper. De donkere dagen, het natte weer, … zorgen ervoor dat sommige mensen hun scooter minder gaan gebruiken en gaan overwegen om hem te koop te zetten. Voor sporadische rijders namelijk is het scooterseizoen dan voorbij. Door het grotere aanbod tijdens deze periodes van het jaar kunt u zo al gauw enkele honderden Euro’s besparen.

Bandeninspectie

Als u een scooter heeft gevonden, ga dan ter plaatse een kijkje nemen en inspecteer allereerst grondig de banden. De staat van de banden is van uitermate groot belang voor uw veiligheid en deze van uw eventuele passagier. Kijk of ze in goede staat zijn en of ze voldoende zijn opgepompt. Ga ook na of er geen scheuren gevormd zijn op het bandoppervlak. Ideaal is natuurlijk dat de persoon in kwestie de banden voor de verkoop van de tweedehands scooter vervangen heeft.

Batterij-inspectie

Naast de banden is het ook belangrijk om even stil te staan bij de batterij. Vraag de eigenaar of de scooter lang heeft stilgestaan of niet. Is dit het geval dan zou de batterij uit de scooter moeten verwijderd zijn. Blijkt de batterij nog in de scooter aanwezig te zijn dan zou je bij het aankopen van de scooter wel eens snel op een te vervangen batterij en extra kosten kunnen stoten.

Even een proefritje maken

Bij het gaan bezichtigen van de motor is het ook raadzaam om een proefritje te maken. Op deze manier krijgt u er zelf een idee van of de motor al dan niet goed start, hoe zijn wegligging is en of u er comfortabel op zit. Het geeft u bovendien de mogelijkheid om vitale zaken zoals de lichten, de remmen, … uit te testen. De tweedehands scooter wordt een onderdeel van uw dagelijkse leven, een testrit is dus zeker geen overbodige luxe.

Opgepast voor ongevalschade

Als laatste vraagt u allereerst best ook aan de eigenaar of de scooter ooit betrokken is geweest in een ongeluk. Zelfs als de eigenaar het ontkent, check even of er krassen aanwezig zijn of er onderdelen niet netjes op elkaar passen of zelfs ontbreken, … . Als een scooter mogelijk een ongeval heeft meegemaakt kan hij onzichtbare schade hebben opgelopen en kunt u beter afzien van de koop van de betreffende tweedehands scooter.
© 2011 - 2024 Folita, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op zoek naar een goedkope scooter?Als u op zoek bent naar een goedkope scooter, lees dan even dit artikel voor een aantal tips. Zo kun u gericht opzoek ga…
Een scooter leasen? Lees hier wat het inhoudtIn dit artikel krijgt u informatie over wat een scooter leasen inhoudt. Zo beschrijven wij het proces en de voor- en nad…
De kosten van een scooterDe kosten van een scooterDe kosten van een scooter kunnen heel erg variëren. Misschien bent u wel op zoek naar een scooter of wilt u een scooter…
Hulp bij brom/snorfiets kopenHulp bij brom/snorfiets kopenVoordat je een een scooter of brommer gaat kopen, moet je aan verschillende dingen denken. Hier noem ik een paar dingen…

Het scooter certificaat. Wat is het?Welke veranderingen heeft het scooter certificaat de afgelopen jaren ondergaan en hoe steekt de toets nu eigenlijk in el…
De populariteit van de Kymco ScooterDe Kymco scooter is ondertussen bij iedereen wel bekend, maar wat maakt deze scooters toch tot zo'n succes?
Folita (11 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.