Handige tips voor veilig motorrijden

Handige tips voor veilig motorrijden De verkoop van de motorfiets zit al een aantal jaren in de lift, meer mensen gebruiken dit vervoersmiddel voor het werk of als pure vrijetijdsbesteding. Op welke manier dan ook, is de veiligheid belangrijk. Je bent immers zeer kwetsbaar zonder een metalen constructie rond jezelf, en een kleine misstap kan al snel redelijk wat gevolgen hebben. Hier overlopen we de belangrijkste tips die je maar beter kan toepassen voor een geslaagde motor trip.

De uitrusting

De aankoop van een motorfiets is geen kleine ingreep, voorzie dus ook een budget voor uw kleding, helm en accessoires. Deze zijn er in verschillende prijsklasse, maar let op de degelijkheid van kleding. Is deze slijtvast? En voldoet deze aan de normen. Verstevigde knie en schouder stukken zijn tegenwoordig een must voor een goed motorpak, en ze zijn door de jaren heen al fel verbeterd van comfort.

De helm

Deze zijn er in verschillende vormen en maten, belangrijk is dat deze perfect aansluit aan je hoofd, ook voor de bijrijder. Vele geven de tip dat de huid aan je voorhoofd moet meebewegen als je de helm op en neer duwt. Tenslotte zet deze nog uit naar de grote van je hoofd en kan je alle steun goed gebruiken. Ook het gewicht is de laatste jaren goed verbeterd. Vooral bij de duurdere merken kan deze tientallen grammen verschillen, wat ook het gewicht op de nek bij lang rijden tegoeden komt.

De laarzen

Waar we vooral moeten op letten bij de laarzen is de hoogte van het model. Hoge laarzen zijn dan ook veiliger dan lagere. Ze beschermen de voet op een goede manier en kunnen een betere schok opvangen bij een valpartij.

Opvallen

Nu de producenten van kleding tegenwoordig zeer creatief zijn is de zwarte kleur na jaren al veranderd. Ze werken met flashy lijnen of in felle kleuren. Is dat niet het geval, is het dragen van een felle gele of oranje vestje een hele verbetering. Ook de helmen passen zich aan, bijvoorbeeld in fel geel bij het merk Schuberth, die voor een heel duidelijke aankomst zorgen.

Het rijgedrag

Met zoveel pk's onder het zadel is de snelheid natuurlijk een uitdaging voor de meeste motorrijders. Het plezier van vrijheid en dat ietsje meer speed geeft een hele opkikker. Maar beperk dit beter met maten, de verkeerswet wijst ons al snel op gevaren die je aan kruispunten en in centra kan tegenkomen. De meest voorkomende ongevallen behoren dan ook bij de categorie inhalen. Dit kan men beter toepassen op een weg die je een breed veld geeft, en waar je je tegenligger kan inschatten. Ook rekening houden met voertuigen die via een zijweg op de rijbaan komen, deze zijn niet altijd te zien bij het inhalen en zorgen voor een plots manoeuvre tijdens het voorbij steken. En in veel gevallen met zware gevolgen.

Onderhoud

Natuurlijk moet de motor ook in goede conditie zijn. Regelmatig onderhoud en een wekelijkse check van een paar kleine punten geven je al een hoop minder ellende en meer veiligheid. Zo kan je nakijken of je nog genoeg remolie hebt, of kijken of de remmen hun werk doen alvorens de snelheid op te drijven. Ook de banden druk kan belangrijk zijn, niet alleen voor het weggedrag maar ook voor de levensduur van je banden. Vele wijzen erop dat je beter maandelijks je banden druk kan nakijken. Dit kan soms gratis bij het pompstation en is zo gebeurd.

Kijk waar je heen wil

Bij een goede rijstijl hoort ook het ontwijken bij. Kijk nooit naar een obstakel als je deze wil ontwijken, keek liever op deze moment opname naar een uitweg waar je heen kan. Je zal zien dat de motorfiets volgt door de beweging dat je maakt. Test ook vooraf een de eigenschappen van de motor. Net zoals bij de auto hebben maar weinig mensen de kracht van de remmen gevoeld. Weet wat je motor kan oplossen bij een plotse rem actie. Ook het systeem van ABS op de motor is sterk in zijn opmars bezig en een must voor uw veiligheid.

Conclusie

Voor de meeste motorrijders zijn enkele van deze tips overbodig om neer te schrijven. Toch kan het nooit kwaad te beseffen waar en wanneer je de motor zijn gang laat gaan. En met welke kledij je op de motor stapt. Ook de pure snelheid is voor sommige niet van toepassing, het aspect te genieten met een betere vrijheid met de buitenwereld wekt interesse. Voor jong en oud kan motorrijden een gepassioneerde hobby zijn die we dan ook zo lang mogelijk willen uitvoeren.
© 2010 - 2024 Infotrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inpakken voor een zakenreisInpakken voor een zakenreisje hoeft niet moeilijk te zijn. Je moet alleen van het idee af komen dat je hotelkamer je hui…
Speciale helm voor de speed pedelec: NTA 8776-normSpeciale helm voor de speed pedelec: NTA 8776-normEen speed pedelec is een snelle e-bike. Sinds 2017 is het verplicht om een helm te dragen wanneer je op zo'n snelle fiet…
Kogelvrij vest: beschermingKogelvrij vest: beschermingIn sommige banen is een kogelvrij vest een vast onderdeel van de uitrusting. Denk aan de beveiliging, de mobiele eenheid…
E-bike of pedelec: verschillen en voordelenE-bike of pedelec: verschillen en voordelenDe e-bike heeft zijn imago als vervoermiddel voor gepensioneerden en senioren al lang van zich afgeworpen en bewijst zic…

Tips voor de aanschaf van een brommerIn Nederland zijn brommers nog altijd populair, vooral onder jongeren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen scooters en b…
Vervang je motorhelm op tijdVervang je motorhelm op tijdAls een motorhelm tijdens een valpartij werd gedragen moet hij als beschadigd worden beschouwd, ook als er op het oog ni…
Infotrader (18 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.