Met de trein door Parijs: Overstappen dus!

Met de trein door Parijs: Overstappen dus! Reizigers die er voor kiezen om op een snelle manier naar het zuiden van Europa te reizen met de snelheidstreinen door Frankrijk komen niet langs Parijs. Maar er doorheen lukt ook niet want daar komt letterlijk de kink in de kabel omdat er geen enkele treinverbinding dwars door de stad heen loopt. Je zult altijd moeten overstappen. Dat gaat dan niet van perron naar perron maar van station naar station. Parijs heeft maar liefst zes grote treinstations, die alle op hun beurt het reizigersverkeer verzorgen in een bepaalde richting. Als we met de wijzers van de klok meegaan en in het noorden beginnen dan gaat het om de volgende stations:
 • Gare du Nord: treinen naar Lille, België {Engeland}, Duitsland en Noord Europa
 • Gare de l’Est: treinen naar Metz, Nancy, Duitsland, Straatsburg en Oost-Europa
 • Gare de Lyon: treinen naar Lyon, Geneve, Marseille, Perpignan, Italië en Spanje
 • Gare d’Austerlitz: treinen naar Bordeaux, Toulouse en Spanje
 • Gare Montparnasse: treinen naar Rennes, Nantes, Brest en Bordeaux
 • Gare Saint Lazare: treinen naar Caen, Le Havre, Cherbourg en Engeland

Vaak vragen de mensen zich dus af hoe ze in de drukke stad Parijs van het ene naar het andere station komen. Ook speelt de tijdsfactor daarbij een rol want men wil tenslotte tijdig de volgende trein halen. Omdat wij Nederlanders altijd zullen aankomen in het Gare du Nord, wil ik mij beperken tot dat station. Ik zal U nu gaan vertellen hoe U van Gare du Nord naar de diverse andere stations komt. In Uw treinticket heeft U tenslotte al gezien naar welk station U moet overstappen.

Hoe lang doe ik er over?

Wat die tijdsfactor betreft moet U, met uitzondering van de verbinding tussen Gare du Nord en Gare de l’Est, toch altijd rekening houden met een reistijd van gemiddeld een uur. Op alle grote stations is het altijd druk omdat daar alles samen komt, treinen, metrolijnen, RER-lijnen en de bussen. Daarnaast zijn er in de stations vele winkels en eetgelegenheden, immers is een plek waar dagelijks duizenden mensen komen de meest gunstige plek voor een bedrijf. Dat werkt allemaal in Uw nadeel want U moet in die drukte de juiste weg zien te vinden. De echte reistijden van de metro of RER tussen de stations is vaak slechts een fractie van de hier geschatte tijden.

De eenvoudigste en snelste manier om van het ene naar het andere station te komen is de metro. Parijs heeft een groot aantal metrolijnen. Op ieder groot station komen meerdere lijnen samen en je moet de juiste keus maken om te voorkomen dat je ergens in Parijs belandt waar je niet zijn wilt. De keus moet vallen op een directe, dus snelle verbinding want met je bagage ondergronds overstappen is geen pretje. Ook dat kan qua tijd in Uw nadeel werken want U moet vaak vele honderden meters lopen door al dan niet tochtige gangen en er zijn nagenoeg nergens liften. Roltrappen wel maar in het slechtste geval zelfs dat niet en U zult Uw bagage de trappen op en af moeten zeulen.

Het Metrosysteem

Wat de metro betreft, moet U even iets weten. Binnen Parijs worden de metrostations aangegeven door een grote gele letter M (nee, die niet nee!!) maar daarnaast bestaat ook het RER systeem, de snellere metrolijnen dwars door de stad. Beide systemen werken hetzelfde en als ik nu verder over metrolijnen schrijf, geldt dat ook voor de RER lijnen.

Iedere afzonderlijke metrolijn heeft een nummer (RER lijnen een letter) en loopt van een beginstation naar een eindstation. De naam van die twee stations is belangrijk om te weten want daaraan kan U zien in welke richting U reist. Vandaar ook dat er in de treinstations niet alleen het nummer of letter van zo’n lijn aangegeven staat maar tevens de richting, in het Frans dus “Direction”. Na het woord Direction wordt de naam van het eindstation genoemd, meer hoeft U voor het overstappen niet te weten. Laat ik U dan nu aangeven wat de snelste verbinding is tussen de diverse stations zodat U niet verdwaalt. In alle gevallen van overstappen is het overigens zo dat U slechts één metrokaartje hoeft te kopen. Dat kan in de automaten op alle stations maar om tijd te sparen raad ik U aan dat te doen in de snelheidstrein onderweg want meestal zijn ze daar tegen dezelfde prijs als die van de automaat in de barwagon te koop, zolang de voorraad strekt. Zo’n kaartje gebruik je vervolgens om toegang te krijgen tot een metro(of RER)station. Bij de toegangspoortjes kan U Uw kaartje in een gleuf steken. Het kaartje komt vervolgens tevoorschijn en de poort opent.

Vergeet U niet dat kaartje mee te nemen want het is het bewijs dat U hebt betaald en bij een eventuele controle kunt U er naar gevraagd worden.

NB: Reist U met de metro dan kunt U zonder gebruik van dat kaartje het metrostation altijd verlaten door de borden Sortie te volgen. Bij de RER lijnen echter is dat anders. Om het station te verlaten, moet U datzelfde kaartje weer in een gleuf steken om het poortje te activeren.

Overstappen dan maar:

Van Gare du Nord naar Gare de l’Est

Het is natuurlijk zeer onwaarschijnlijk dat iemand uit ons deel van Europa die overstap zal maken want als je richting Duitsland,Oostenrijk en Zwitserland wilt reizen dan doe je dat niet over Parijs maar volledigheidshalve wil ik er toch iets over vertellen. Want ook al verkondigde ik zojuist dat de snelste verbinding een metrolijn is, in dit, overigens enige, geval hoeft dat niet zo te zijn. Hier kan de snelste manier de benenwagen zijn want de stations liggen nagenoeg naast elkaar. Na aankomst volgt U gewoon het perron naar de hal en gewoon rechtdoor naar buiten. Gare du Nord ligt aan de Rue de Dunkerque en als U buiten bent gaat U naar links. U moet even doorlopen tot een kruising en in Parijs worden de straatnamen altijd aangegeven op de hoeken van de gebouwen die er staan. Loop tot de Rue de Fauburg en ga dan naar rechts maar niet voor lang want daarna direct links en na dat smalle straatje rechts en U loopt zo tegen Gare de l’Est op. Zoals op alle stations ziet u in de hal op grote schermen waar welke trein vertrekt.

Maar zoals tussen alle andere stations is ook hier een metroverbinding. Kiest U ervoor de metro te nemen dan kan dat en loop dan het perron af en zoek naar de grote M van Metro.

Gare du Nord wordt met de rest van de stad verbonden met twee RER lijnen en 3 Metrolijnen maar U volgt de borden die aangeven lijn 4 direction Porte d’Orleans. Die borden leiden U naar het goede perron en zoals gezegd, de stations liggen nagenoeg naast elkaar dus het zal U niet verbazen dat U in het eerstvolgende station weer uitstapt. Dat station heeft de logische naam Gare de l’Est. Overigens kunt U ook kiezen voor metrolijn 5 Direction Place d’Italie, ook dan slechts één station en uitstappen. De tijd zal in alle gevallen ongeveer 30 minuten bedragen. Met de metro is het natuurlijk wel zo dat je je niet in een straat kan vergissen.

Van Gare du Nord naar Gare de Lyon

U verlaat het perron en loopt de stationshal binnen. De snelste lijnen zijn de RER lijnen en tussen deze twee stations is de RER lijn met de letter D de snelste optie. U volgt de borden naar het RER station. Zoals gezegd moet U nu de lijn D hebben en die lijn splitst zich in D2 en D4 (direction Melun en Corbeil Essonnes of Malesherbes) maar in Uw geval maakt het niet uit want beide lijnen stoppen bij Gare de Lyon. U stapt uit bij het tweede station uiteraard met de naam Gare de Lyon. De tijd zal ongeveer 45 minuten bedragen.

Van Gare du Nord naar Gare d’Austerlitz

Tussen deze twee station is geen snelle RER verbinding en moet je met de metro reizen. Inmiddels weet U dat U daarvoor in de stationshal de grote M moet opzoeken en U kiest nu voor de metrolijn nummer 5 Direction Place d’Italie. Bij het negende station stapt U uit. Mocht U de tel kwijt raken, in iedere metrowagon staat boven de deuren de lijn afgebeeld met alle namen van de stations en daar kunt U volgen waar U zich ondergronds bevindt. Reken voor deze overstap zeker een uur.

Van Gare du Nord naar Gare Montparnasse

Ook nu weer geen snelle RER verbinding en U kiest voor de metrolijn 4 Direction Mairie de Montrouge. Het is aan de andere kant van de stad en U blijft dus lang zitten. Pas het veertiende station is Gare Montparnasse. In de stations daar beschikken ze over lange rolbanden dus dat schiet wel wat beter op maar reken voor deze overstap toch zeker ook een uur en als het druk is zelfs langer. (ook al duurt de rit in de metro slechts 16 minuten)

Van Gare du Nord naar Gare Saint Lazare

Gelukkig is hier wel een RER verbinding want er bestaat geen rechtstreekse metrolijn tussen de beide stations. Dit keer kiezen voor het RER station en neem de lijn E direction Haussmann St. Lazare. Het is overigens direct de eerste halte, tevens het eindpunt van de RERlijn E. De tijd zal ongeveer 45 minuten bedragen.

In alle gevallen moet U na aankomst in Uw overstapstation de borden Sortie volgen. De snelheidstreinen vertrekken van de treinstations, die aangegeven worden met Gare SNCF en dat vindt U terug op de borden in alle stations waar U aankomt. De rest verwijst zich vanzelf want op de grote in de treinstations hangende borden vindt U terug welke trein vanaf welk perron vertrekt. Vergist U zich niet in de lengte van die perrons (en treinen) want soms loopt U nog wel enkele minuten op zo’n perron om Uw trein te vinden.

Weer terug naar huis

Oh ja, als U terugkomt? Dat gaat precies hetzelfde en in alle gevallen neemt U gewoon dezelfde lijn terug met dien verstande dat U dan de andere richting op moet reizen. Ik kan dus volstaan met het noemen van de namen van de eindstations van de lijnen.

Terug naar Gare du Nord:
 • vanaf Gare de l’Est: Metrolijn 4 Direction Porte de Clignacourt of metrolijn 5 Direction Bobigny – Pablo Picasso
 • vanaf Gare de Lyon: RER lijn D1 Direction Villiers-le-Bel (Gonesse - Arnouville)
 • vanaf Gare d’Austerlitz: metrolijn 5 Direction Bobigny – Pablo Picasso
 • vanaf Gare Montparnasse: metrolijn 4 Direction Porte de Clignacourt
 • vanaf Gare St. Lazare: RER lijn E Direction Tournan – Chelles Gournay
NB: U moet uitstappen op het Gare du Nord of station Magenta ( in ieder geval de eerste halte).

Nu moet het lukken om zonder zelf te moeten puzzelen over te stappen.

Mocht U interesse hebben om Parijs eens te bekijken en gebruik willen maken van de metro dan is het wellicht handig om mijn artikelen: “Metro Parijs – hoe werkt het” en "Metro Parijs-het goedkoopste kaartje"te raadplegen.
© 2010 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vervoer naar DisneylandDisneyland Parijs is een veel bezocht themapark dat bekend is over heel de wereld. Het is er genieten voor jong en oud.…
Stedentrip ParijsStedentrip ParijsParijs staat bekend als een echte liefdesstad. Dit heeft vooral te maken met de historische bezienswaardigheden, de vele…
Parijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs is een prachtige stad, met zeer veel historische gebouwen en grote musea. Het is een multiculturele stad waar zic…
Parc Astérix; pretpark ten noorden van ParijsParc Astérix; pretpark ten noorden van ParijsDenk je aan pretparken en Parijs, dan denk je vaak direct aan Disneyland Parijs. Een groot en wereldberoemd pretpark waa…

Britse spoorweggeschiedenis: The Beeching AxeIn de jaren 50 verkeren de Britse Spoorwegen in een crisis. Om de verliezen een halt toe te roepen, wordt Dr. Richard Be…
Vertragingen spoorwegen door sneeuwval: wat is de oplossing?Nederland staat stil bij zware sneeuwval. Waar in andere landen het leven gewoon doorgaat, stagneert bij ons de complete…
Reacties

G. H. Ooms, 08-08-2019
Als je een treinkaartje besteld via internet van Rotterdam naar la Roche-sur-Yon moet je overstappen in Parijs. (van Gare du Nord naar Montparnasse) en dan zit daar automatisch een uur tussen?! Dat is veel en veel te weinig! Vooral als je twee koffers en een kind bij je hebt en je moet dan ook nog een metrokaartje kopen! Je verstaat geen frans en in trein word je dat niet gevraagd ( niet in t engels ) of je hebt dat niet begrepen. Je mist dus de aansluiting en je moet voor t tweede deel weer nieuwe kaartjes kopen!? Extra onvoorziene kosten 152 euro. Als je dan bij aankomst op plaats van bestemming dit wil veranderen voor de terugreis, kan dat niet en zou je weer nieuwe kaartjes moeten kopen?! Extra 196 euro! Dan had ik goedkoper kunnen vliegen. Bij informatie werd gezegd dat een uur voldoende is. Hebben ze dat zelf uitgeprobeerd? Reactie infoteur, 09-08-2019
Hallo G - Ik wil hier wel even op ingaan want je hebt inderdaad wel gelijk. De pure reistijd met de metro tussen de 2 stations is 17 minuten en kennelijk vindt men dat een uur dan voldoende tijd is om dat te doen. maar, zoals je terecht zegt, met koffers en kind(eren) gaat je dat in de drukke metrolijn 4 niet lukken nee. Je kan een beetje tijd besparen door in de trein naar Parijs al de metrokaartjes te kopen, dat is daar mogelijk in de restauratiewagon. Desondanks kost het in de drukte op beide stations veel tijd om overal doorheen te komen omdat beide stations de echt veel drukkere stations zijn. Spijtig voor jou in dit geval.

Ronald, 25-07-2019
Hallo, ik verblijf vanaf woensdag 7 augustus t/m 10 augustus 2019 op een camping in Moisson Lafette. wij willen donderdag en vrijdag met 3 personen res. 46, 15 en 13 jaar, parijs bezoeken en de meest bekende bezienswaardigheden bekijken.
kan ik vanuit Moission Lafette met de trein of metro naar Parijs en welk kaartje moet ik aanschaffen en wat kosten deze kaartjes.
Wat is het verstandigste/voordeligste

Groeten Ronald Reactie infoteur, 27-07-2019
Hoi Ronald - Ik kan je echt niet helpen Ronald want ik weet echt niet wat je bedoelt met Moisson Lafette, dat zegt me niets. Mogelijk heb je een precies adres zodat ik die camping kan vinden en dan kom ik er gemakkelijk uit. Ik hoor het dan nog wel.
Peter

M., 18-12-2018
Ik kom aan op gare d'Austerlitz en moet naar gare du Nord. Waar kan ik mijn metroticket kopen. Klopt het dat ik metrolijn 5 moet nemen.? Ik reis op 21 december aanstaande. Reactie infoteur, 19-12-2018
Hallo M - Het metrokaartje kan je op elke station aan het loket of aan een automaat kopen. Metrolijn 5 Direction Bobigny Pablo Picasso brengt je inderdaad naar het noorden maar je moet dan uitstappen op station Magenta, dat is en station dat direct naast het station Gare du Nord ligt dus je moet daar dan naar buiten lopen en even oversteken naar Gare du Nord. Je kan ook via de RER lijnen, eerst RER C en dan overstappen in Saint Michel op RER lijn B en dan ben je direct in Gare du Nord maar ja dan moet je onderweg 1x overstappen dus.

Daan de Mooij, 20-11-2018
Goedemiddag,

Ik reis vandaag van Auxerre naar Leiden via uiteraard Parijs. Ik kom aan op treinstation Bercy en moet naar Gare du Nord, wat is het makkelijkste? Ik heb nog nooit met de metro door Parijs gereisd en vind het ogenschijnlijk een doolhof.

Gr Daan Reactie infoteur, 20-11-2018
Hallo Daan - Ik zie je vraag nu pas en ben misschien te laat maar je moet naar het metrostation Bercy waar je aankomt en daar kies je voor de metrolijn 14 Direction Saint Lazare. Je blijft dan zitten tot het station Chatelet des Halles. Daar stap je over op de RER lijn B Direction Aeropuerto Charles de Gaule en stap dan uit bij gare du Nord. Succes

Marianne, 12-11-2018
Hallo, ik rij woensdagmorgen richting Bordeaux met de tgv. Ik kom aan in Paris Nord om 9 u 44 en heb aansluiting in Paris Montparnasse om 10 u 53.
Is dit doenbaar. Weet dat ik metrolijn '4 moet nemen en op de veertiende halte eruit; en dan nog een stukje te voet.
Zal ik het halen?
Mvg
marianne Reactie infoteur, 12-11-2018
Hallo Marianne
Je hebt het goed voorbereid Marianne. Je moet metrolijn 4 Direction Mairie de Montrouge hebben en dan inderdaad bij het 14e station uitstappen. Qua tijd moet het wel lukken en ik zou in de tgv wel al een kaartje kopen zodat je gelijk door kunt lopen. De metro doet over de 14 stations slechts 17 minuten dus je hebt tijd maar je moet inderdaad bij Montparnasse wel een eindje tippelen nog ja. gaat lukken hoor, succes!
Peter

Ferani, 18-07-2018
Hoi! Ik las ergens onderin dat met een kinderwagen lijn 4 van paris nord naar paris montparnasse niet uitvoerbaar is en ik dan eem RER lijn B moet nemen en dan op Denfert Rochereau en van daar een taxi. Mijn vraag is of dit nog steeds (4 jaar later) de beste reisoptie is en of ik dat red allemaal in 50 minuten overstap tijd?
Met vriendelijke groet Ferani Reactie infoteur, 25-07-2018
Hallo Ferani - Dat klopt helemaal wat je daar schrijft. Het Franse metrosysteem is niet berekend op kinderwagens en rolstoelen. De RER lijnen wel. De overstaptijd zal je wel halen, dat is het probleem niet. Mocht je eens willen kijken op welke stations je wel terecht kunt met kinderwagen/rolstoel dan kan dat op deze overzichtskaart:
https://www.vianavigo.com/stif_static/assets_vianavigo/pdf/plan_region/UFR_2017_JUILLET_WEB_p.pdf

Evelien, 19-06-2018
Hallo,
op 7/7/2018 kom ik met de TGV vanuit Biarritz aan in Paris Montparnasse om 16:22. Ik heb een aansluiting voor de thalys in Paris Nord om 17:25.(naar Brussel)
Hoe kan ik op de beste manier de overstap doen? Kan ik op voorhand een metroticket kopen? Ik ben niet gewoon om te reizen met de TGV of Thalys.
Alvast bedankt voor uw antwoord,
mvg Evelien Reactie infoteur, 21-06-2018
Hallo Evelien
In de TGV kan je in de regel wel een metrokaartje kopen en je hebt er maar één nodig voor de overstap. In Gare Montparnasse ga je naar het metrostation en daar kies je voor de metrolijn 4 Direction Porte de Clignacourt. Je kan dan gewoon blijven zitten tot in het station Gare du Nord vanwaar je verder reist. Probeer maar een kaartje te kopen alvast want je zit in de spits en dan is het druk op die lijn. De rit op zich duurt 22 minuten mar zoals gezegd, de drukte…
Succes Evelien

Ronald, 19-03-2018
Hallo,
Ik kom op gare du nord aan om 11.35 uur en moet overstappen naar Gare de Bercy om daar weer te vertrekken om 12.33 uur.
A red ik dat?
B zo ja, wat is de beste methode? Reactie infoteur, 20-03-2018
Hallo Ronald
Jawel hoor, dat red je en als je met de snelheidstrein naar Gare du Nord gaat dan kan je in die trein al een kaartje kopen, dat scheelt weer even tijd. je hebt slechts 1 kaartje van € 1,90 nodig.In Gare du Nord ga je dan direct naar het RER station en daar kies je voor de RER lijn D Direction Melun. Je blijft dan zitten tot aan het Gare de Lyon. In het station Gare de Lyon kan je overstappen op de metro en kies daar dan voor lijn 14 Direction Olympiades. Stap dan direct weer uit bij Bercy en je bent bij jouw station. In totaal doe je er een klein kwartier over.
In principe kan je ook lopen van Gare de Lyon naar Gare Bercy maar met bagage is dat wellicht lastig. Succes

Ineke, 08-03-2017
Goedemorgen,

In juni komt mijn collega 's avonds rond 20:41 uur aan in Parijs. Zij moet dan voor de overnachting naar het Cercle National des Armées, waar zij de volgende twee dagen een conferentie heeft.

Welke metro/RER moet zij dan nemen en waar stapt zij uit en hoeveel tijd duurt het hiernaar toe? Is het dan nog ver lopen vanaf de uitstapplek naar het Cercle National? Of is het gemakkelijker voor haar om een taxi te nemen en zo ja, wat zijn dan de eventuele kosten van de taxirit?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Groet, Ineke Reactie infoteur, 09-03-2017
Hallo Ineke
Ik ga er van uit dat ze in Gare du Nord aan komt. Daar kan ze dan naar het metrostation gaan en ze moet dan de metrolijn 4 Direction Mairie de Montrouge nemen. Ze kan dan blijven zitten tot het station Strasbourg - Saint Denis waar ze moet overstappen op de metrolijn 9 Direction pont de Sevres. Ze moet dan uitstappen op het station Saint Augustin en dan is ze op erg korte loopafstand van Cercle National des Armées. De tijd voor de metrorit bedraagt totaal ongeveer een kwartier. Taxirit is dus niet nodig dan.
Peter

Jessica, 16-08-2016
Hallo
Ik vertrek zondag 21 augustus, mijn aankomst in Parijs Nord is om 11u35 en de trein vertrekt om 12u28 terug in Parijs Austerlitz. Heb ik dan voldoende tijd? Ik heb deze tickets in een pakket gekocht en zou verwachten dat deze overstap geen probleem is maar nu ik zelf wat begin rond te zoeken twijfel ik wel. Ik heb enkel een rugzak mee.
Groetjes Reactie infoteur, 18-08-2016
Hallo Jessica
Het is te doen en als je aankomt in Gare du Nord dan moet je naar het station Magenta,
dat verbonden is aan Gare du Nord. Je volgt de borden naar de metrolijn 5 Direction
Place d'Italy en je stapt dan uit bij Gare Austerlitz. De rit met de metro duurt 14 minuten.
Om tijd te sparen kan je in de trein naar Parijs toe al een metrokaartje kopen, je hebt slechts een normaal kaartje nodig voor dat traject. Moet lukken Jessica!
Succes
Peter

Sarien, 03-06-2016
Beste,

wij gaan naar de camping in pommeuse. nu is mijn vraag tot wanneer de laatste treinen rijden op zondag vanuit parijs terug naar pommeuse? als je een dagticket koopt op zondag en je komt bijvoorbeeld om 0.15u (maandag dus) terug, moet je dan een nieuw dagticket kopen? Reactie infoteur, 15-06-2016
Hallo Sarien

De laatste trein van Gare de l 'Est naar Pommeuse vertrekt om 23.16 uur en je hoeft er geen tweede ticket voor te kopen, ook al kom je dan eigenlijk pas de volgende dag aan.

Peter

Wesley, 01-06-2016
Hallo, 5 juli komen we op vliegveld Orly aan en 10 juli gaan we weer terug. We verblijven in de buurt van Gare du Nord. Ik wil een weekkaart kopen. Kan ik deze voor deze hele periode gebruiken? Moet ik al een pasfoto vanuit NL meenemen? Kan ik deze weekkaart ook gedeeltelijk gebruiken voor een bezoek aan Versaille of Disney en zo ja hoe werkt dat dan precies? Met groet, Wesley. Reactie infoteur, 15-06-2016
Hallo Wesley
De weekkaart bestaat uit twee kaarten. Je moet een kaart aanschaffen waarop je pasfoto staat en je dient dus te beschikken over een pasfoto. Waar je die laat maken maakt niets uit uiteraard. Die zogenaamde La Carte Navigo Decouverte kost €5,00. Daarnaast neem je dan de Carte Semaine voor de zones die je wenst en als je alle zones ( 1-5 )neemt dan kost die kaart €21,25
Omdat je dan alle zones hebt kan je zeker ook naar Disneyland en Versailles ja. De kaart is geldig van maandag tot en met zondagnacht. Omdat je ook de Identiteitskaart moet nemen moet je wel naar het loket en verder zijn die identiteitskaarten bij alle tabakszaken te koop nog.
Succes

Delmulle, 28-05-2016
Hallo op woensdag 8/06 kom ik om 8 u 14 toe in Paris Nord.
Om 9 u 05 heb ik in principe aansluiting in Paris Montparnasse richting Rennes.
Ik heb een grote trolley mee.
Is dit haalbaar? rekeninghoudend met e ochtendrukte en het feit dat het de erste maal is dat ik dit traject doe?
MVG

mARIANNE Reactie infoteur, 30-05-2016
Hallo Marianne
Om van Gare du Nord naar het station Montparnasse te gaan heb je enkel en alleen de
metrolijn 4 Direction Mairie de Montrouge nodig en die doet over dat traject 17 minuten.
Je bent dan in Montparnasse-Bienvenue en moet dan wel nog een heel stuk ondergronds lopen naar Gare Montparnasse. Nu weet ik niet wat je bedoelt met een grote trolly maar het
metrosysteem van Parijs is niet bepaald geschikt voor rolstoelen bv. Je hebt met een eventuele grote trolly al hulp nodig om langs een ander poortje te kunnen bijvoorbeeld.
Als het echter de grote van een flinke koffer heeft moet het lukken.
Peter

Renee, 11-05-2016
Ik heb 50 min om over te stappen van gare du nord naar gare montparnasse… Is dat voldoende? Of kan ik dan beter taxi nemen? Reactie infoteur, 13-05-2016
Hallo Renee
Vanaf het Gare du Nord moet je dan de metrolijn 4 Direction Mairie de Montrouge nemen en je kan dan uitstappen in Gare Montparnasse. Die metro doet daar 17 minuten over dus het is
zeker haalbaar. Ik neem aan dat je met de snelheidstrein gaat en je zou een klein beetje tijd kunnen sparen om in die trein alvast een kaartje voor de metro te kopen. Een kaartje van €1,80 is voldoende en als je ook terug moet, koop er gelijk twee want die kaartjes zijn niet op naam of datum dus kan je altijd gebruiken. Gaat lukken Renee. Succes.

Jan, 03-02-2016
Ik ga zondag met de thalys naar Frankrijk, ik heb 50 minuten de tijd voor van paris nord naar paris austerlitz te gaan. Is die tijd voldoende? Reactie infoteur, 04-02-2016
Hallo Jan
De metrolijn 5 Direction Place d'Italie brengt je direct van Gare du Nord naar Gare
Austerltz. Dat ritje duurt 14 minuten. In de Thalys kan je al een kaartje kopen dus dat scheelt ook maar 50 minuten overstap tussen deze twee stations is zeker haalbaar ja. Succes

Agaath, 05-11-2015
Hallo,
Ik ga 26 en 27november 2015 naar met twee vriendinnen naar Parijs en Euro Disney. We komen de 26ste met de thalyss aan in Gere du Nord en we gaan dan door naar euro Disney voor een dag en nacht. Welke treinen moeten we hebben en waar kunnen we vooraf eventueel kaartjes bestellen. De 27ste gaan we in de middag weg uit Disney en willen we o.a. de Eiffeltoren en nog wat dingen bezichtigingen in Parijs tot de Thalyss weer om ±19.30 vertrekt. Kunnen jullie mij het een en ander mailen en info geven.
Onwijs bedankt alvast we hebben er zin in. Reactie infoteur, 07-11-2015
Hallo Agaath
Als je in Gare du Nord aan komt dan moet je naar het RER station lopen. Daar kies je dan voor de RER lijn D Direction Melun en je blijft dan zitten tot het station Chatelet des Halles. Daar stap je over op de RER lijn A Direction Marne la Vallée-Chessy. Dat is het eindpunt van de lijn en tevens Disneyland. De kaartjes daarvoor zijn niet van te voren te bestellen maar je kan ze gemakkelijk uit de automaat halen of even aan het loket nemen. Ze kosten
€ 7,60 per persoon. Je dioet er zo'n 50 minuten over ongeveer.
De dag dat je er weg gaat neem je weer de RER lijn A Direction Poissy en je blijft dan zitten tot het station Charles de Gaulle-Etoile. Dat is overigens het station van de Arc de Triomphe. Daar stap je dan over op de metrolijn 6 Direction Nation en als je dan uitstapt bij Trocadero dan ben je bij de Eiffeltoren. Omdat je die dag ook nog andere bezienswaardigheden wilt bekijken ben je het goedkoopste uit als je op het station van Disneyland een Mobilis neemt voor de zones 1-5. Die kaart kost dan €16,60 per persoon
maar je kan er de gehele dag onbeperkt mee van alle openbare vervoer gebruik maken in en rondom Parijs. terecht dat jullie er zin in hebben, jullie gaan genieten. Veel plezier.
Peter

Jim, 12-10-2015
Hallo,
Eind december willen wij met de trein naar Vichy reizen vanaf Rotterdam. Ik wil vanaf Rotterdam de Thalys nemen naar Parijs. Vanaf daar ben ik het spoor een beetje bijster. Wat zouden jullie mij kunnen adviseren?
Groet. Reactie infoteur, 13-10-2015
Hallo Jim

Als je met de Thalys naar Parijs gaat dan kom je daar aan op het station Gere du Nord, een groot station. Omdat je naar Vichy wilt reizen moet je binnen de stad van Parijs van het station Gare du Nord gaan naar het station Bercy. Vanuit het station Bercu vertrrekken de treinen naar het zuiden en ook naar Vichy. Om van het station gare du Nord naar station Bercy te gaan kies je bij gare du Nord voor de RER lijn D Direction melun en dan blijf je zitten tot het station Gare du Nord. Van daar af is het te belopen maar als je wilt kan je daar nog overstappen op de metrolijn 14 Direction Les Olympiades en dan is het eerstvolgende stationnetje Bercy de plek waar je moet zijn. Daar ligt dan het grotere station Bercy.
Zo moet het lukken

W., 14-09-2015
Ik moet van Gare du Nord naar Gare Bercy. Heb één uur en een kwartier. Ga toch maar liever met de taxi denk ik. Weet u wat dat ongeveer kost?
Groet, Reactie infoteur, 14-09-2015
Hallo W
Als je met de metro van Gare du Nord naar het station Bercy gaat dan duurt dat ongeveer
17 minuten. Je neemt dan vanaf het station Gare du Nord het metrostation en daar kies je voor de metrolijn 4 Direction Mairie de Montrouge en je blijft dan zitten tot het station Chatelet des Halles. Daar moet je dan overstappen en kies dan voor de metrolijn 14 Direction Olympiade, ja kan dan blijven zitten tot het station Bercy. Een kaartje van €1,70 is al voldoende en kan je al kopen in de Thalys naar Parijs toe.

Je vraag over de taxi's wil ik best beantwoorden. De prijzen van taxi's in Parijs zijn redelijk zoals in andere steden en voor een stadsrit ben je gemiddeld zo'n €15,00 kwijt. De kunst is wel er een te krijgen, alle taxi's hanteren dezelfde prijs en het is gebruikelijk om een taxi op een standplaats te nemen. Bij de grote stations moet je echter wel eens wachten op
een plekje omdat er vele mensen van daaruit vertrekken. Voor bagage wordt een klein
extra bedrag berekend. ( €1,00 per stuk en minimumprijs van een rit is een kleine € 6,00)

Aan jou de keus dus, succes.

Wilma, 04-09-2015
Hi, ook ik zit met n naar gevoel over het overstappen. Ik heb maar een uur om van nord naar Austerlitz te komen. Waar koop je het beste je kaartje? Ik heb begrepen dat je dat al in de Thalys kan kopen. Is dat zo? En op de terugweg, kan ik m dan in de andere trein kopen? Of kan dat gewoon helemaal niet? Reactie infoteur, 07-09-2015
Hallo Wilma
Dat moet lukken hoor Wilma, de metro tussen de twee stations doet er namelijk maar 15 minuten over. Een kaartje kan je inderdaad al kopen in de Thalys en koop er dan gelijk twee, ook een voor de terugreis al. Die kaartjes zijn niet op datum, het zijn losse kaartjes die pas geactiveerd worden als je ze gebruikt.
Vanaf Gare du Nord loop je naar het metrostation ondergronds, de grote gele M en dan kies je daar voor de metrolijn 5 Direction Place d'Italie. Het moet lukken Wilma!
Succes

Wendy, 04-08-2015
Ik wil graag vanuit Pommeuse naar Parijs/Eiffeltoren. Kunt u mij vertellen welke stations ik aan moet doen en waar over te stappen. Ik wil graag een beetje voorbereid zijn omdat ik mijn dochter haar wens in vervulling wil laten gaan, ze wil heel graag de Eiffeltoren zien. Is het mogelijk om nu al te kunnen zien hoe laat de trein teruggaat naar Pommeuse zodat ik een beetje een schema zou kunnen maken om haar nog wat meer te kunnen laten zien van Parijs, zoals de arc de triomphe, Sacre Coeur. Is dat een beetje te doen in 1 dag. Of heb ik daar meerdere dagen voor nodig. Reactie infoteur, 06-08-2015
Hallo Wendy
Je vertrekt dan vanaf het station Faremoutiers Pommeuse en daar pak je de gewone trein naar Gare de l'Est in Parijs. Dat is een groot station waar je overstapt en je kiest daar dan voor het RER station waar je de RER lijn B Direction Hausmann-Saint Lazare neemt. Ook dat is een groot station en daar moet je overstappen op de metrolijn 9 ( het is wel een flink stuk wandelen ondergronds op dat station ) en je kiest dan voor lijn 9 Direction Pont de Sevres, Als je dan uitstapt bij het station Trocadero dan ben je bij de Eiffeltoren. De treinen en metro's rijden regelmatig en tot laat in de avond.
Als je gebruik maakt van de RER en metro dan kan je haar zeer zeker ook de andere bekende bezienswaardigheden van Parijs laten zien, dat is geen probleem. De hele rit naar de Eiffeltoren duur 1 uur en 20 minuten ongeveer en als je terug gaat dan is het vanaf Gare de l'Est naar Pompeuse 1 uur en 2 minuten reizen, misschien kan je zo een beetje plannen.
Veel plezier.

Patricia, 01-07-2015
Hi!
Ik vertrek aanstaande vrijdag naar Frankrijk/Nevers. Ik moet de overstap doen van Paris Nord naar Paris Bercy. Op internet kom ik op 4 verschillende pagina's 4 verschillende (soms zelfs tegensprekende) routes tegen! Nu weet ik het echt niet meer… kun je me helpen?
Ik kom aan op Nord om 11.38u en vertrel vanaf Bercy om 13.00u
groetjes Patricia Reactie infoteur, 01-07-2015
Hallo Patricia
Tja, kan ik me voorstellen, er zijn namelijk diverse opties daarvoor. Je moet in ieder geval 1 keer overstappen en dat kan je doen in Chatrelet des Halles en in Gare de Lyon en omdat Chatelet des Halles één van de drukste stations is, is handiger om via Gare de Lyon te gaan, dat scheelt wat tijd. Je gaat dan in gare du Nord naar het RER station en je kiest daar voor de RER lijn D Direction Melun. Je blijft dan zitten tot het station Gare de Lyon. Daar kan je vervolgens overstappen naar de metrolijn 14 Direction Olympiades en één stationnetje verder ben je dan in Bercy. Daar stap je uit en dan zie je het station Bercy voor je liggen.
Succes Patricia

Tineke, 14-12-2014
Hallo,
Ik kom er dus ook niet uit en ook ik zit hier met wat vragen. Hoe kom ik vanaf Gare du Nord bij het centrum? Hoe kom ik vanaf het centrum naar:
Qualys Hotel Rueil la Defense
20 avenue Albert 1er
92500 Rueil-Malmaison
wat zijn het aantal zones en wat is het beste kaartje? 2 personen 3 dagen 1 x vanaf het hotel naar het centrum en 's avonds weer terug.
alvast heel erg bedankt! Reactie infoteur, 15-12-2014
Hoi Tineke
Laten we maar eens beginnen met je naar het hotel te brengen vanaf Gare du Nord.
Als je daar aankomt dan loop je het perron af en ga je naar het RER station, dat staat aan gegeven. Je kiest daar voor de RER lijn B Direction Massy Palaiseau. Je blijft dan zitten tot het station Chatelet des Halles en dat is midden in het centrum van Parijs. Maar als je naar je hotel wilt dan reis je verder dus stap je daar niet uit maar stap je over op de RER lijn A. Volg dus die borden naar RER lijn A Direction Saint Germain en Laye. Je kan dan blijven zitten tot het station Rueil-Malmaison en je bent bij het hotel en dat ligt daarmee in
zone 3 van de stad.
Wat de beste kaartjes zijn hangt af van de regelmaat waarmee je met openbaar vervoer gaat.
Je schrijft 1x vanaf hotel naar het centrum en 's avonds weer terug. Mocht je dat doen dan heb je per dag maar twee kaartjes pp nodig en dan zijn losse kaartjes het goedkoopst.
Een los kaartje van jouw hotel naar het centrum ( Chatelet des Halles ) kost €3,45 en als je er 10 tegelijk koopt ( een carnet ) €27,60 voor 10 stuks.
Maak je wel veel gebruik van het openbaar vervoer dan is een dagkaart zoals de Mobilis of de paris Visitekaart handig en voor drie dagen kost zo'n Paris Visitekaart voor de zones 1-3
€ 24,10 per persoon en met die kaart kan je drie opeenvolgende dagen onbeperkt met alle openbare vervoer binnen Parijs reizen. Een voordeeltje erbij is dat je bij de Pari Visitekaart een kortingenboekje krijgt voor diverse bezienswaardigheden.
Als je vanaf je hotel naar het centrum wilt dan kies je bij het RER station bij je hotel altijd voor de RER lijn A Direction Marne la Vallée-Chessy en je kan dan uitstappen op meerdere
plekken in het centrum.
Zo kom je er beslist uit.

Jasha, 01-10-2014
Hallo Peter

Wij hebben een paar overnachtingen in Touquin. Daarvan uit willen wij Disneyland en Parijs bezoeken. In meerdere dagen. Wat is het dichtstbijzijnde station bij Touquin om zo verder te reizen… en wat raadt u dan aan trein/metro?

alvast bedankt Reactie infoteur, 05-10-2014
Hallo Jasha
Touquin heeft geen station en je kan dan het beste de bus nemen. Lijn 50 brengt je dan
naar Chessy en van daar is het nog maar een klein stukje tot Disneyland. Als je naar Parijs wilt kan je ook eerst naar Disneyland met de bus en dan pak je daar de RER lijn A naar Parijs. Veel plezier Jasha.

An, 20-09-2014
Beste Peter, Ik ga in oktober via Gare du Nord naar Disneyland met de trein. In de Thalys schijn je een kaartje te kunnen kopen voor de verbinding van Gare du Nord naar Marne-La-Vallee/Chessy. Heet zo'n kaartje een Billet Origine-Destination of Ile-de-France region? En kan ik met dat kaartje direct van Gare du Nord met de RER B naar Chatelet-Les-Halles rijden en daar op de RER A overstappen of heb ik tussen Gare du Nord en Chatelet-Les-Halles een apart metrokaartje nodig?
Bedankt alvast voor je antwoord. (je hebt een erg goede site hoor met heel veel informatie)
Met vriendelijke groet An Reactie infoteur, 22-09-2014
Hallo An
Dat klopt allemaal An, zo'n kaartje ( een los kaartje ) heet een Billet Origine-Destination en dat kaartje kost in de automaat €7,50 pp. Ik neem aan dat de prijzen in de Thalys even hoog liggen en als je het daar niet kunt krijgen heb je dat snel gepakt op het station Gare du Nord. Met dat
kaartje kan je helemaal tot Mare la Vallée-Chessy reizen inderdaad dus je hebt gween andere kaartjes nodig. De route heb je helemaal goed, uitstekend An. Je doet er ongeveer 51 minuten over. Fijn dat ik je heb kunnen helpen en veel plezier.
Peter

Piet, 10-08-2014
Hoe laat gaat de trein op het station van faremoutiers-pompeuse naar Parijs en tot hoe laat rijdt deze trein?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 11-08-2014
Hallo Piet

de eerste treinm vertrekt om 05.36 uur en de laatste trein vertrekt om 22.45 uur.
De tijden zijn verschillend maar overdag elk uur om --.45 uur. Erg vroeg rijden er nog treinen op andere tijdstippen. ja kan het op deze site zien:
http://www.transilien.com/itineraire/ligne/init?codeLigne=P
Scroll een beetje naar beneden en kijk bij Fiches horaires ligne P en klik op de bovenste PDF daar, de tijden staan er van maardang tot en met vrijdag en voor de weekenden. Zo kom je er beslist uit.
Peter

Velthuis (infoteur), 22-07-2014 #50
Van Gare du Nord naar Gare Montparnasse is lijn 4 naar richting Mairie de Montrouge (nieuw station). Reactie infoteur, 24-07-2014
Hallo

Ja, dat klopt helemaal en ik had het inderdaad nog niet in het artikel zelf veranderd,
wel toegepast als er vragen over waren. Dank voor de herinnering en inmiddels is
de tekst in het artikel daar ook aangepast.

Met vriendelijke groet
Peter

Loes Otten, 10-07-2014
HELP, ook ik heb (uiteraard) een vraagje over het reizen naar en in Parijs. In de periode van 18 t/m 20 juli heb ik een hotelkamer geboekt dicht bij het station in Bussy St.-George. Mijn kinderen (11,13 en 15) en ik willen vanuit hier 2 dagen Parijs bekijken, maar ik zie door de bomen het bos niet meer hoe ik he beste vanuit Bussy St. George in Parijs moet komen.

Ben er inmiddels wel uit dat ik voor de oudste twee een Ticket Jeunes zone 1-5 moet kopen (alleen voor de zaterdag en zondag) en voor mijn dochter van 11 een Paris Visite voor 2 dagen. Voor mijzelf heb ik het idee dat een mobiles voor 1 dag de beste optie is. Weet iemand of dit klopt, of moet ik aparte treinkaarten kopen en dan voor de metro ook nog kaarten? Heb al meerdere sites bekeken, maar kom er echt niet uit. Wie helpt? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 13-07-2014
Hallo Loes
Ik heb helaas maar 1x per week tijd om vragen te checken en ben al te laat vrees ik.
Maar eventueel ook voor anderen, vanaf jouw station kan je heel gemakkelijk met de RER lijn A naar hartje Parijs reizen en het lgt inderdaad in zone 5 dus alle kaarten doe je aanschaft moeten geldig zijn voor de zones 1-6. Maar je hebt helemaal gelijk, voor de oudere kids is Ticket Jeunes Weekend het goedkoopst en voor de dochter van 11 en jou
is Mobilis of Paris Visitekaart prima. Mobilis is iets goedkoper maar Paris Visitekaart geeft links en rechts wat kortingen dus je had het helemaal goed Loes

Saskia, 23-06-2014
Een vraagje, in de zomer reis ik met twee kleine kinderen (1 jaar en 3 jaar) van Rotterdam naar Nantes. Ik reis van Rotterdam naar Gard du Nord en van Montpernasse naar Nantes… Is het overstappen met een kinderwagen een beetje te doen in de metro? Ik las ergens dat er geen liften of iets dergelijks zijn en dat je afhankelijk bent van de trap. Nu hebben wij op de heenweg 1,5 uur de tijd om over te stappen en op de terug weg maar 1 uur. Is dat te redden denk je? Ik hoor het graag van je. Reactie infoteur, 30-06-2014
Hallo Saskia
Oeps, je hebt helemaal gelijk, het metrostelsel van Parijs is zeker niet gemaakt voor
rolstoelgangers of kinderwagens en slechts enkele stations en de RER lijnen zijn dat wel.
De verbinding echter tussen Gare du Nord en Montparnasse is in ieder geval niet handig daarvoor. Je hebt daarvoor de metrolijn 4 Direction Mairie de Montrouge nodig maar het metrostation in gare du Nord is al niet te bereiken via een lift. Montparnasse evenmin. Met die metro zou je er 16 minuten over doen. Alle bussen van Parijs zijn wel toegankelijk voor rolstoel en kinderwagen dus dat is een optie maar dat duurt aanzienlijk langer en een uur
is dan te krap. Jammer, velen reizen met de trein om Parijs heen want door Parijs loopt geen enkele treinverbinding en je moet altijd naar een ander station reizen dan.
Wat een optie zou kunnen zijn want de bus met kinderwagen is ook lastig, neem dan in Gare du Nord toch de RER en dat staion evenals de treinen zijn wel toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Kies daar dan de RER lijn B Direction Saint Remy des Chevreuses en blijf dan zitten tot Denfert Rochereau. Als je daar naar buiten stapt en
een taxi neemt naar Gare de Montparnasse dan ben je er zo want je zit er heel erg dichtbij en dan is het qua tijd ook haalbaar. Zou geen andere alternatieven kunnen verzinnen en hoop je een beetje geholpen te hebben.

Gerard Mak, 05-05-2014
Hoe lang duurt de treinreis van Faremoutier naar Gare de l'Est?
Met vriendelijke groet, Reactie infoteur, 21-05-2014
Hallo Gerard
Ik neem aan dat je bedoelt Faremoutier-Pommeuse. Als dat zo is dan duurt de rit van Faremoutier-Pommeuse naar Gare de l'Est 53 minuten per trein.

Trudy, 02-10-2013
Hallo,

Ik hoop dat u mij kunt helpen. Wij gaan in de herfstvakantie met de eurolines bus naar Parijs, wij stappen uit bij het internationaal busstation galliéni. Nu moeten wij dus vanaf dat busstation naar Disneyland Parijs. Als ik zelf kijk nemen wij bij Galliéni bus 58 (halte General de Gaulle (Bagnolet)) naar Chateau de Vincennes (halte Fraternite). En daar moeten wij dan de RER A nemen naar Marne la Vallee Chessy. Klopt dit volgens u? En kunt u mij dan misschien ook vertellen of wij dan een combinatie kaartje voor de bus en Rer kunnen kopen? Kan dat dan op het busstation bij het loket of bij een automaat? Wij reizen met 3 volwassenen en 3 kinderen (8, 8 en 12 jaar oud). Ik hoop dat u ons kunt helpen. Alvast bedankt iig.
Trudy Reactie infoteur, 05-10-2013
Hallo Trudy

Je hebt het al goed bekeken en dat is inderdaad een manier ja. Je neemt eerst de bus, de haltes zijn in orde maar ik dacht aan bus nummer 318 dus kijk dat even voor de zekerheid na ( 58 kan ook daar langs komen hoor ). Vanaf het metrostation Vincennes neem je inderdaad de RER A Direction Marne la Vallee-Chessy. Omdat je een RER kaartje zult kopen vanaf station Vincennes heb je geen buskaartje dus dat moet je afzonderlijk kopen. Een los metrokaartje dus voor iedereen, kinderen van 8 dan halve prijs.

Zou je het hele traject met de metro en RER doen dan zou je wel gebruik kunnen maken van de bus maar ja, die heb je dan niet nodig. De bus heeft als voordeel dat je bij Vincennes uitstapt, ga je met de metro dan moet je enkele keren overstappen dus jouw manier is de gemakkelijkste.

De kaartjes zijn bij het bustation en metrostation te koop en de RER kaarten in het RER station maar ook elk metrostation. Het kaartje naar Marne la Vallee vanaf Vincennes kost € 6,40 maar voor de kinderen van 8 weer de helft dus.

Ik hoop je vraag beantwoord te hebben

Suzanne, 26-07-2013
Ik ben benieuwd of het volgende kan. Wij overnachten ( tussenstop) in Bry sur marne en willen met 3 kinderen naar de Eifeltoren. Zone 4,met dagkaarten al snel 55 euro. Is er ergens op te zoeken wat losse kaartjes kosten. En is er te trucen: we hebben nog losse metrokaartjes. Kan ik een treinkaartje kopen voor zone 3 en 4 en in z one 1 en 2 reizen met het metrokaartje? Alvast bedankt voor het meedenken. Reactie infoteur, 10-08-2013
Hallo Suzanne
Dan gaan we maar eens meedenken. Allereerst kan ik je zeggendat je de prijzen voor losse trajecten/kaartjes kunt vinden oip meerdere sites. Zelf gebruik ik deze altijd:
http://www.transilien.com/tarif/tarif/init
Je vult gewoon beginstation in, dan eindstation en je krijgt alle mogelijke prijzen en kan in één oogopsclag zien wat het voordeligst is. Voor jou in dit geval is de pijs van een los kaartje van Bry de Marne naar Trocadero ( beste station voor de Eiffeltoren ) dus €3,35 pp
Retour kom je dan op € 7,00 uit.

Je wilt weten of je misschien beter een kaartje kan nemen tot aan zone 2 en dan verder gebruik maken van de losse kaartjes. Het station in zone 2 heet Vincennes en een kaartje van Bry sur Marne naar Vincennes kost €2,40 per persoon. Van daar af kan je een los kaartje gebruiken maar dat kostte je €1,70 ( of carnetprijs €1,33 ) en opgeteld ben je dan duurder uit.

Dus het gunstigst ( al scheelt het echt niet veel ) is toch gewoon dat losse kaartje naar parijs en als je eenmaal in Parijs zelf bent, gebruik dan je metrokaartjes nog die je hebt.

Dagkaarten geven je de mogelijkheid van alle vervoer gebruik te maken maar zijn dan inderdaad wat duurder als je toch niet veel gebruik maakt vande metro daar.

Succes

Wim, 08-07-2013
Hallo aanstaande vrijdag 12 juli gaan wij met z'n tweeën naar hotel rueil la defence. In welke zone bevindt zich dit hotel en hoeveel keer moet ik dan overstappen? Voor zover ik het kan zien gaat hier alleen een RER trein heen. Alvast bedankt Reactie infoteur, 09-07-2013
Hé Wim, ik zie dat je nog eens schreef en ik neem dan aan dat je in Gare du Nord aankomt met de sneltrein. Om naar je hotel te gaan ga je in Gare du Nord naar het RER station, aangegeven door borden. Daar kies je voor de RERlijn D Direction Corneil Essones. Je blijft dan zitten tot het station Chatelet des Halles en daar stap je dan over op de RER lijn A(1) Direction St Germain en Laye en dan zit je op de goede lijn naar jouw station Reuil Malmaison.
Succes

Lenie, 13-06-2013
Hallo, ik ga volgende week met 2 kleintjes en 3 volwassen naar disney-land. Uiteraard willen we ook wat zien van Parijs zelf en ik denk dat het best wel gaat lukken met al de info die ik hier hebt gevonden en ik ben ook gewend om met de metro in Budapest te reizen, alleen Parijs is groter. Ik wil ook graag met mijn zus naar Versailles, zou je mij kunnen vertellen hoe ik dat het beste kan doen en kan ik ook een kaartje kopen voor de trein met gelijk een entreebewijs voor het kasteel? Vast bedankt voor het antwoord. Reactie infoteur, 13-06-2013
Hallo Lenie
Disneyland ligt in zone 5, Versailles ligt in zone 4 dus voor beide bestemmingen heb je (dag)kaarten nodig voor de zones 1-5.

Als je enkel en alleen naar kasteel Versailles wilt gaan dan heb je die dag geen extra ritten met het openbaar vervoer nodig dus het is te overwegen dan een los kaartje te kopen voor die afstand. Retour zijn gewoon twee kaartjes!

Als je echter naar Parijs gaat en daar in de stad ook nog gebruik wilt maken van alle openbare vervoer dan is het wel handig om een dagkaart te kopen zodat je de hele dag daarvan gebruik kunt maken. Een Mobilis ( geen kinderkorting ) of een Paris Visitekaart is dan goedkoper. Met de Paris Visitekaart krijg je overigens korting op entreegelden van vele bezienswaardigheden. ( op Versailles kasteel bv € 18,00 korting )

Voor zover mij bekend is, is het niet mogelijk een combinatiekaartje vervoer-entree te kopen. Je kan wel kaarten alvast aanschaffen via internet, je vermijd dan lange wachttijden aan de kassa. Er worden ook busreizen met entree aangeboden ter plaatse.
Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben.

Cassandra, 07-05-2013
Goedenavond,

Graag wilde ik van u weten hoe ik met een fiets als bagage van Gare du Nord naar Gare de Lyon in Parijs kan reizen. Eventueel kan ik ook op de fiets stappen (als de weg niet te moeilijk is). Als totale overstaptijd heb ik 50 minuten.
Ik hoop dat u ook voor deze vraag een antwoord hebt,

Alvast heel hartelijk dank,
Cassandra Reactie infoteur, 11-05-2013
Hallo Cassandra

Met een fiets door het metrosysteem in Parijs is lastig omdat er vele regels voor zijn op de eerste plaats maar zeker ook omdat niet alle perrons gemakkelijk toegankelijk zijn met een fiets. In sommige stations heb je wel een lift maar daar mag je eigenlijk niet in met een fiets. Vaak zijn er lange roltrappen en lange afstanden te overbruggen ondergronds en tussen alle mensen door met een fiets is soms niet eenvoudig. Je mag in geen geval fietsen.

In de metrolijnen is het verboden een fiets mee te nemen met uitzondering van de metrolijn 1 maar zelfs dan alleen op zondagen en feestdagen en maar tot 16.30 uur. Je mag daarnaast niet met je fiets komen in de stations Louvre-Rivoli en La Défense. Voor jou dus niet interessant.

Jij hebt voor jouw overstap de RER lijnen B en A nodig of de RER lijn D en die laatste is zonder overstappen. Voor de RER lijnen gelden echter afwijkende regels.

Voor de lijnen A en B geldt dat je wel een fiets mag meenemen en die moet je dan plaatsen in het laatste rijtuig waar een symbool ( een fiets dus ) op staat. In de weekenden mag je de hele dag met de fiets in deze twee lijnen komen. Op de doordeweekse dagen echter is het verboden de fiets mee te nemen tijdens de piekuren en die zijn van 06.30 uur - 09.00 uur en dan weer van 16.30 uur -19.00 uur. Je zou dan in Gare du Nord de RER lijn B Direction Robinson of Saint Marie - les Chevreuse moeten nemen tot aan het station Chatelet des Halles en dan overstappen op de metrolijn A direction Marne la Vallée-Chessy en dan tot Gare de Lyon. In het station Chatelet des Halles is het verschrikkelijk druk en diep onder de grond en met een fiets gaat dat erg veel tijd kosten.

Afhankelijk van het tijdstip zou je ook kunnen kiezen voor de RER lijn D, de beste keus omdat deze zonder overstappen naar Gare de Lyon rijdt. Je verliest dan geen tijd natuurlijk maar deze lijn heeft weer een afwijkende regel. In de RER lijn D geldt namelijk dat het altijd is toegestaan in de weekenden en op feestdagen. Echter op doordeweekse dagen is het verboden van 06.30 - 09.00 uur als je Parijs in reist en verboden van 16.30 tot 19.00 uur als je Parijs uit reist en dat geldt voor jou als je vertrekt. Mocht je die kiezen dan kies je in Gare du Nord voor de RER lijn D Direction Corbeil - Bessonnes.

Houdt ook rekening met tijdsaverlies omdat je altijd iemand van het personeel moet vragen om een speciale poort te openen want anders kan je met je fiets niet op het perron komen.

Tenslotte nog het fietsen zelf. In principe is het een eenvoudige route langs twee grote brede boulevards te weten de voor het station langs lopende Boulevard de Magenta. Die brengt je naar Place de la Republique en daar ga je dan de Boulevard de Temple op. ( plein recht oversteken en dan de meest rechtse boulevard ) Als je die blijft uitfietsen kom je vanzelf op Boulevard Beaumarchais, die overgaat in Rue de Lyon waaraan het station ligt. Hoe lang je er over doet is afhankelijk van het verkeer maar zeker geen 50 minuten.
De keus zal je zelf moeten maken. Ik hoop het duidelijk gemaakt te hebben.

Succes
Peter

S. Rajic, 06-04-2013
Hallo,
Ik heb een vraag we gaan drie dagen naar Disney en willen ook bezoek brengen naar Parijs maar we moeten nog een nacht extra boeken voor een hotel omdat we met groot groep zij had ik een goedkoop hotel gevonden met familiekamers maar het ligt in gonesse wat kost een treinticket naar Parijs en hoe lang duurt reis en wat betalen kinderen. Dank u alvast Sejla Rajic Reactie infoteur, 24-04-2013
Hallo Selja
Gonesse ligt aan de RER lijn D en vana Gonesse is het met de RER ongeveer 25 minuten tot in hartje Parijs. Het station in Gonesse dat je moet kiezen heet:
Villiers-le-Bel - Gonesse-Arnouville en ligt in zone 4. Dat betekent dat je een los kaartje moet neman naar Parijs. Mocht je maar voor één dag gaan dan is het te overwegen om een Mobilis kaart te nemen voor de zones 1-4 en dat kost per persoon €10,85
Met een Mobiliskaart kan je dan de hele dag gebruik maken van alle openbare vervoer in Parijs. Kinderen betalen voor een Mobilis dezelfde prijs als volwassenen. Kinderen krijgen wel 50 % korting ( 4-10 jr ) op een Paris Visitekaart voor één dag maar betalen er dan toch nog €11,10 voor dus een Mobilis is het beste voor iedereen. Succes

Annie van der Zijl, 02-04-2013
Hallo,
Hoe reis ik van Place du Nation naar de camping Maison Lafitte?
Langs welke stations en overstapplaatsen kom ik dan?

met vriendelijke groeten,
Annie van der Zijl Reactie infoteur, 05-04-2013
Hallo Annie
Dat is een bijzonder gemakkelijke verbinding Annie. Je gaat naar het station van Place de la Nation en dat heet Nation. Je hebt daar een keuze tussen de metro met de gele M of het RERstation. Je kiest voor het RER station en je neemt daneen los kaartje naar het station Maisons Laffitte. Je volgt dan de borden van de RER lijn A Direction Poissy en je kan dan blijven zitten tot aan genoemd station waar je zijn moet. Je doet er ongeveer 28 minuten over. De rit gaat dwars door Parijs heen en je komt langs vele stations, te veel om op te noemen. Je kan het zien op de metrokaart: http://www.ratp.fr/plan-interactif/
Succes

Monique, 18-02-2013
Hallo, wij gaan begin april een weekendje naar een camping bij Pommeuse en willen een dagje naar Parijs met de trein of metro we zijn met 2 volwassenen en 3 kinderen wat kosten de kaartjes voor de trein of metro hoe zijn wij het voordeligste uit en kun je de treinkaartjes ook in de metro gebruiken, zijn de metrokaartjes heel de dag geldig of heb je als je boven de grond komt weer een nieuw kaartje nodig? Reactie infoteur, 23-02-2013
Hallo Monique Er zijn meer campings en Le Chêne Gris is de grootste daar maar heeft wel een treinstation bij de ingang. Het station heet Faremoutiers-Pommeuse. Je kan daar de trien nemen naar Parijs naar het station Gare de l'Est en vandaaruit kan je dan met de metro door heel Parijs reizen. Ik weet niet of jullie een auto hebben maar handiger is om met de auto naar Chateau Vincennes, randje Parijs te rijden en daar kan je gratis parkeren. Dan kan je van daaruit met de metro door de hele stad. Je moet het eens navragen want ik heb begrepen dat het treintje naar de camping maar tot 20.00 uur rijdt en dan moet je dus al erg vroeg weg uit Parijs. Een los metrokaartje is voor maar één rit geldig, zolang je ondergronds blijft kan je eindeloos met dat ene kaartje reizen. Eenmaal uit het station vervalt de geldigheid van het kaartje. Als je een dagkaart neemt, Mobilis of Paris Visitekaart dan kan je met dat ene kaartje de hele dag onbeperkt reizen met trein, bus, metro, RER en tram. Let wel dat kinderkorting tot en met 9 jaar niet gegeven wordt op een Monilis, wel op een Paris Visitekaart. Kosten Mobilis € 15,65 per persoon en Paris Visitekaart voor 1 dag € 22,20 en kinderen €11,10 De laatste kaart geeft korting op diverse entrees. Let er wel op dat je kaarten koopt vor de zones 1-5, de camping ligt binnen de zone 5 namelijk. Ik hoop dat het duidel;ijk is geworden!

Marianne Bulstra, 14-02-2013
Hoi, Ik kom om 20.35 aan op Gare du Nord en moet om 21.22 een trein op Gare Austerlitz halen. Nu heb ik verschillende sites bezocht en op sommigen staat dat het in 20 min kan, maar anderen zeggen dat je er een uur voor moet uit trekken. Wat is het meest betrouwbaar? Zou ik dit idd halen in 45 min? Of is een taxi toch sneller, maar dan lees je weer dat er ook lange wachttijden kunnen zijn. Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 18-02-2013
Hallo Marianne
Als je van Gare du Nord naar Gare d'Austerlitzt reist dan doe je dat met de metrolijn 5 en kies je voor de Direction Place d'Italie. Je loopt dus vanaf het perron naar de hal en gaat daar naar beneden naar de grote gele M van metro en koopt een los kaartje. Volg de borden lijn 5 en gare d'Austerlitz en stap in. Die lijn brengt je naar Gare d'' Austerlitz en die rit op zich duurt maar 15 minuten. Je hebt dan een half uur over en in principe is het dus gemakkelijk te doen. Enorme drukte verwacht ik op die tijd niet maar dat weet je nooit natuurlijk. De metro is wel de snelste manier inderdaad dus dat gaat wel lukken. Succes.

Nardy, 14-01-2013
Hoi,
Wij willen graag van disneyland een dag naar Parijs om de eiffeltoren te bezoeken. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?
groetjes nardy Reactie infoteur, 20-01-2013
Hallo Nardy
Je gaat naar het metrostation van Disdneyland en dat heet Marne la Vallée-Chessy. Daar rijdt alleen de RER trein A dus die kies je dan direction Poissy. Je blijft dan zitten tot het station Charles de Gaulle-Étoile en daar staop je over op de metro. Je kiest voor de metrolijn 6 Direction Nation. Dan blijf je zitten tot het station Trocadero en dan ben je er.
Als je binnen Parijs nog meer gebruik gaat maken van de metro dan kan je het beste een dagkaart kopen, de Mobilis voor de zones 1-5 voor € 15,65 of de Paris Visitekaart voor de zones 1-6 voor € 22,20. De kaarten zijn hetzelfde alleen de Paris Visitekaart biedt kortingen op bepaalde entrees. Mocht je jonger zijn dan 26 en op een zaterdag of zondag gaan dan is de aanbieding Ticket Jeunes weekend(zones 1-5) voor € 7,85 het goedkoopst. Succes.

Cetanya Vos, 28-10-2012
Hallo,

Zou u mij kunnen vertellen hoe ik van Gare du Nord naar Rouen kom?
Is het mogelijk om daar ter plekke een treinkaartje te kopen? Zo ja, zijn deze plekken goed aangegeven?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 30-10-2012
Hallo Cetanya
Vanuit Parijs naar een bepaalde richting met de trein betekent dat je naar het station moet gaan vanwaar treinen ook in die richting rijden. Je komt aan of bent in Gare du Nord en dat is het treinstation voor alle verbindingen met het noorden. Rouen ligt noord-westelijk van Parijs en treinen in die richting vertrekken vanaf station Saint Lazare dus eerst moet je vanaf Gare du Nord naar station Saint Lazare. Je doet dat door naar het RER station te gaan en daar te kiezen voor de RER lijn E en je kiest Direction Haussmann - Saint Lazare.
Op dat station ga je naar het treinstation en daar kan je de trein naar Rouen nemen, het is de trein in de richting van Vernon. He kan op het station dat treinkaartje kopen maar vanaf 90 dagen voor de datum van vertrek kan je een kaartje ook via internet bestellen. Op deze site kan dat en daar kan je ook alle informatie zien van je treinreis door de twee steden in te tikken, vertrek en aankomststad.
http://www.bonjourlafrance.com/france-trains/france-trains-how-use.htm
Op die site vind je ook uitleg over de betekenis van alle borden dus dat helpt beslist ook nog. Goede reis.

R. Pepers, 06-09-2012
Kunt u mij info geven over de metro van gare du Nord naar treinstation Bercy, om daar de trein te nemen naar Clermont Ferrand? Reactie infoteur, 09-09-2012
Jawel hoor, vanaf Gare du Nord kan je met de RER lijn D naar het treinstation Gare d Lyon. Als he van get perron af komt in Gare du Nord dan volg je de borden naar het RER station. Daar kies je voor de RER lijn D DirectionCorbeil-Essonnes en je stapt dan uit in het station Gare de Lyon. Je bent dan al vlakbij het station Bercy en je kan dan in Gare de Lyon overstappen op de metro dus he gaat dan nara het metrostation aangegeven doorde grote M en je kiest daar voor de metrolijn 14 Direction Olympiades en het eerstvolgende station is dan Bercy waar je uitstapt. Succes

Barbara, 15-06-2012
Goedemorgen, wie kan ons advies geven? Wij gaat over 2 weken een weekendje naar Parijs, staan op Camping International de Maisons-Laffitte (Rue Johnson Maisons-Laffitte)
We komen aan met de Thalys op Paris Nord. Welke Metro moeten we nemen? Moeten we nog overstappen?

Bedankt alvast. Reactie infoteur, 16-06-2012
Hallo Barbara
Als je aankomt op Gare du Nord dan loop je het perron af en volg je de borden naar het RER station want je moet in ieder geval de RER hebben. Op het station kies je vervolgens voor de RER lijn B Direction Saint Remy - les - Chevreuse en dan blijf je zitten tot op het station Chatelet des Halles. Daar moet je overstappen dus niet het station verlaten. Kies daar voor de RER lijn A direction Cergy le Haut en je kan dan blijven zitten tot het station Maisons Laffitte. Je doet er ongeveer 28 minuten over. De camping ligt in zone 4 dus je moet een afzonderlijk kaartje nemen uit de automaat voor dat traject. Als je vanaf de camping naar Parijs wilt reizen heb je keuze uit diverse kaartjes, lees daarvoor het artikel
Metro Parijs - het goedkoopste kaartje en je kan een keuze maken. Veel plezier in parijs.

Marco, 16-04-2012
Hallo wie kan ons helpen. Wij gaan met de bus vanuit Nederland, wij worden afgezet in Parijs bij station Gallieni. Wij willen graag naar het station Maisons-laffitte, hier is onze camping, waar vanuit wij de volgende drie dagen Euro Disney willen gaan bezoeken. We hebben lopen zoeken op het internet, maar niet echt duidelijk kunnen vinden hoe we er nu moeten komen. Hopen dat iemand ons kan helpen. Reactie infoteur, 21-04-2012
Hallo Marco
Bij het grote busstation Gallieni heb je ook een metrostation me tdezelfde naam. Je kan daar dus de metro nemen om bij jullie eindbestemming, station Maisons-laffitte te komen.
Die eindbestemming ligt wel in zone 4 dus je moet er een los kaartje voor kopen tenzij je gelijk kiest voor een kaart die drie dagen geldt en waarmee je dan ook drie dagen van alle openbare vervoer in en rond Parijs gebruik kan maken. Maar eerst de route maar even. Je gaat naar dat metrostation en je kiest daar voor de metrolijn 3 Direction Pont de Levaillos-Becon. Je blijft dan zitten tot het station Opera waar je overstapt. Je loopt dan naar het RER station dat daar wordt aangegeven en je kiest daar voor de RER lijn A Direction Cergy le Haut en dan blijf je zitten tot het station Maison Laffitte, je doet er ongeveer 47 minuten over. Als je vanaf de camping naar Disneyland wilt dan maak je gebruik van diezelfde RER lijn A want die brengt je in één keer naar het eindstation Marne la Vallée waar Disneyland ligt. Daar doe je dan een ruim uur over. Als je dat drie dagen achter elkaar wilt reizen dan is het te overwegen om een Paris Visitekaart te nemen vor drie dagen voor de zones 1-6 en dat kost je dan € 43,65 pp maar je kan dan drie achtereenvolgende dagen onbeperkt in en rond Parijs met de metro, trein, tram en bus reizen. Veel plezier.

Yvonne Afman, 08-04-2012
Wij gaan eind april naar parijs met de auto. Mijn man zet ons af en gaat door naar de Correze. Wat is een handige overstapplaats, op bus of metro, om naar het 11e arrondissement te komen?
na 3 dagen gaan wij ook door naar de correze, clermont ferrand of ussel. waar moeten we dan op de trein stappen?
Alvast bedankt voor de reactie.
Met vriendelijke groet,
Yvonne Reactie infoteur, 13-04-2012
Hoi Yvonne
Het 11e arrondissement ligt aan de oostzijde van de stad en als je man dan toch naar het zuiden doorrijdt dan kan hij het beste de rondweg nemen naar het oosten dus richting
Porte d' Aubervilles en Porte de la Vilette vanaf Porte de la Chapelle waar hij Parijs binnen rijdt. Jullie afzetten kan hij dan het beste bij Porte de Bagnolet want dat is direct bij het 11e arrondissement en er is direct aan de rondweg een metrostation genaamd Galliéni en even verderop metrostation Porte de Bagnolet. Beide stations liggen aan metrolijn 3 en als je daar op de metro stapt Direction Pont de Levalois-Becon dan ben je direct in dat arrondissement.
Als je naar de Correze gaat dan moet je vertrekken vanaf Gare d'Austerlitz want vanaf dat station vertrekken de treinen naar het zuiden. Je kan dan op dat station een gewoon kaartje kopen naar de stad die je daar kiest. Gare d´Austerlitz ligt aan de Seine vlakbij Gare de Lyon en het is gemakkelijk te bereiken per metro. Het is ook vlakbij het 11e arrondissement. Succes Yvonne

Richard Geleijnse, 14-03-2012
Ik moest vorige maand van Gare du Nord naar St. Lazare, en dat was per metro één Station, ik meen met de naam Magenta, en een reistijd van 5 minuten… exclusief het lopen naar de metro, maar bij elkaar waren we er in 20 minuten of zo. Reactie infoteur, 16-03-2012
Hallo Richard
Het is zoals je in mijn artikel kunt lezen inderdaad maar één station en de RER lijn doet er inderdaad maar 5 minuutjes over, maar… De looptijd in het grootste station van Frankrijj, Gare du Nord moet je erbij tellen en dan komt het station St. Lazare. Als je daar niet hoeft te zijn of niet doorheen joeft kan je dat station het beste mijden want daar heb je onvoorstelbaar lange loopafstanden. 20 minuten is een prestatie Rchard. Om er voor te zorgen dat iedereen de verbindingen haalt heb ik de reistijd tussen beide stations een veiloige 45 minuten gegeven.

Marion, 08-10-2011
Hallo, wij gaan as. zaterdag naar een camping in Pommeuse, en willen vandaar uit Parijs bezoeken, volgens mij komen wij vanuit Pommeuse aan op station Gare de L'est. De kaartjes kosten € 14,00 per persoon per dag is daar dan ook een weekkaart voor te krijgen? En zijn die kaarten dan ook te gebruiken in de metro? Daar kom ik nog niet helemaal uit. Reactie infoteur, 10-10-2011
Hallo Marion
Als je vanaf Pommeuse naar Parijs gaat met de trein dan kom je inderdaad uit in Gare de l'Est. Dat van de treinkaarten klopt en je reist dus met de trein en niet met de metro of de RER, dat is het verschil. De kaarten van de trein zijn niet geldig voor het metrosysteem in Parijs. Je kan wel even informeren daar of dat toegestaan wordt want je zit in zone 5 en niet ver van het RER station Tournan. Een kaartje naar dat station vanaf Pommeuse kost je € 3,80 dus € 7,60 per dag.
Mocht het dus juist zijn dat je dan geen weekkaart in Pommeuse kan krijgen dan kan je overwegen om iedere keer naar dat station Tournan te gaan en daar kan je wel een weekkaart nemen. Je kan dagkaarten pakken, 5 daagse kaarten of zelfs een weekkaart voor de zones 1-5 en dan kan je al die dagen dus gebruik maken van alle vervoer in en rond Parijs. Om te kiezen welk kaartje nu het voordeligst is kan je mijn artikel: metro Parijs - jet goedkoopste kaartje lezen en een keuze maken die bij jullie past.
( http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/steden/80888-metro-parijs-het-goedkoopste-kaartje.html )

Veel plezier

Willy, 14-08-2011
Hallo, wat een geweldige site is dit. Ben al heel wat te weten gekomen over mijn reis met de trein naar Brive la Gaillarde, maar heb nog wel enkele vragen. Op 1 september vertrekken wij om9.30 uur uit Brive. Wij komen om 13.40 uur op station Paris Austerlitz aan en moeten dan de metro nemen naar station Paris Nord waar de trein om 14.25 uur vertrekt naar Amsterdam.

Mijn vraag is: hebben wij voldoende tijd om deze trein te halen en op welk perron vertrekt de trein naar Amsterdam, ook zou ik graag nog willen weten van welk perron op station Paris Austerlitz de trein naar Brive la Gaillarde vertrekt. Reactie infoteur, 17-08-2011
Hallo Willy
Jehebt bij het overstappen 45 minuten de tijd en dat moet haalbaar zijn. De metrolijn 5 Direction Bobigny-Pablo-Picasso brengt je in 14 minuten naar Gare du Nord. Misschien kan je in de snelle trein vanaf Brive al een metrokaartje kopen of je koopt er al een extra op de heenweg zodat je die tijd kan besparen. Als je na aankomst direct de metro neemt dan moet je het halen. De trein naar Brive la Gaillarde in station Austerlitz vertrek vermoedelijk van perron 2 maar kijk dat even na hoor, dat wisselt wel eens.
Vanaf Gare du Nord naar Amsterdam is meen ik perron 9 maar ook die onder voorbehoud. Het wordt op enorme borden in de stationshal overigens duidelijk aangegeven. Succes

Aleida, 23-07-2010
Helemaal super dit artikel, ben vorig jaar van Gare du Nord naar Montparnasse gereisd, en had toen van de ns netjes een beschrijving meegekregen welke lijn ik moest hebben(de paarse) en dat ik in de thalys al een kaartje kon kopen voor de metro.

Helaas reis ik nu van Gare Austerlitz naar Gare du Nord en verkopen ze geen metrokaartjes in de TGV(volgend de mevrouw van NS Hispeed). Dit houd in dat ik zelf een kaartje moet kopen op austerlitz, maar heb geen flauw idee hoe/wat/waar/wanneer, en mn frans is ook niet al te best. Gelukkig heb ik anderhalf uur de tijd om over te stappen :-D

Mijn vraag is, weet je toevallig ook waar ik op Austerlitz een kaartje kan kopen? Reactie infoteur, 31-07-2010
Hallo Aleida

Je kan een kaartje gewoon in de automaat kopen. Er staan er vele. Je hebt slechts één metrokaartje nodig. Je hebt beslist wel wat munten om dat te doen en iedereen spreekt daar ook engels. Mocht het dus aan zo'n automaat niet lukken, er is op dat drukke station altijd iemand die je snel even helpt. No worries Aleida.

Groetjes

Nanny, 11-07-2010
Kun je mij vertellen waar ik in gare du nord een lift vind.ik loop moeilijk trappen zeker met zware bagage
en moet naar gare austerlitz.weet je ook wat anders een taxi kost?
groetjes nanny Reactie infoteur, 16-07-2010
Hallo Nanny

Er is geen snelle RER verbinding tussen de beide stations en je zou dan de metro moeten nemen maar dat is voor gehandicapten en voor jou met je zware bagage geen optie. Wat een taxi kost weet ik niet maar die zijn er voldoende. Nu schiet dat vaak niet op in Parijs dus wat je zou kunnen doen is, gaan naar Gare de Lyon want Gare d'Austerlitz ligt aan de andere kant van de Seine tegenover dit station. Als je dan daar een taxi neemt is het maar een korte en dus ook snelle rit.
Om van Gare du Nord naar Gare de Lyon te gaan verlaat je het perron en loopt de stationshal binnen. De snelste lijnen zijn de RER lijnen en tussen deze twee stations is de RER lijn met de letter D de snelste optie. Je volgt de borden naar het RER station. Zoals gezegd moet je nu de lijn D hebben en die lijn splitst zich in D2 en D4 (direction Melun en Corbeil Essonnes of Malesherbes) maar in jouw geval maakt het niet uit want beide lijnen stoppen bij Gare de Lyon. Je stapt uit bij het tweede station uiteraard met de naam Gare de Lyon.

( Je kan je metrokaartje daarvoor al in de TGV kopen )

Uiteraard kan je er ook voor kiezen het gehele traject met een taxi te doen vanaf Gare du Nord.

Succes

Kim, 05-07-2010
Op de RATP site staat een andere Direction als je vanaf Gare du Nord naar Gare de Lyon gaat, namelijk Corbeil Essonnes… en reistijd is ong. een kwartier: klopt dit? Tevens, wanneer ik terug ga van Gare de Lyon naar GDN heb ik Direction Villiers le Bel… U schrijft verder dat je op de terugreis niet moet wachten op halte Gare du nord maar dus op Magenta? Als ik dit niet in uw artikel had gelezen had ik dit volgensmij nooit geweten… ik vertrek woensdag om 7u vanaf Rotterdam, dus hoop voor die tijd reactie te ontvangen als het lukt. Reactie infoteur, 08-07-2010
Hallo Kim
Zie je vraag te laat helaas. Sommige lijnen splitsen zich buiten de stad en dat is het geval met RER D. Deze splitst zich in D2 en D4 en die hebben dan andere eindstations dus jawel Melun en Corbeil Essonnes en beide zijn goed om op Gare de Lyon te komen.
Dat je op de terugreis niet moet wachten op Gare du Nord en dat Magenta ook juist is om uit te stappen is alleen bij de overstap van Gare St Lazare naar Gare du Nord. Dat is in het artikel inderdaad een beetje misleidend en heb ik aangepast. Ik hoop dat het toch vlotjes is verlopen. De pure reistijd van jouw verbinding is zelfs korter maar de tijden die je kwijt bent om over te stappen in zijn totaal zijn altijd langer en natuurlijk schattingen, zo reeel mogelijk.

Peter (50 artikelen)
Laatste update: 24-07-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.