Peter, 21-11-2014 21:27 #2
Een goed geschreven artikel.
Biobrandstoffen hebben zeker een toekomst. Als er een goede energi balance opgemaakt wordt en het gezonde verstand gebruikt wordt zullen uiteindelijk die biobrandstoffen overblijven waar het rendement het grootst is en de vervuiling het minst.
Een biobrandstof waar we snel mee zouden moeten stoppen is de biodiesel en het etanol wat gemaakt wordt uit planten die daarvoor geteelt worden. Het concureerd met landbouwgrond waar voedsel op geteelt kan worden, en ook met de grondstoffen en de energi die voor de voedselteelt nodig is. Eerst moet de grond bewerkt worden met traktoren die energi gebruiken, het gewas moet gezaaid, kunstmest wordt gebruikt, en de produktie van kunstmest gebruikt veel energi. Daarbij moeten de grondstoffen kalium en fosfor gewonnen worden met machines, die energi verbruiken, en moeten deze grondstoffen naar de fabriek getransporteert worden. Stikstof wordt uit de lucht gehaald met behulp van elektrolyse. Van fosfor is bekend dat de reserves in de wereld nog maar een 30 tot 40 jaar toereikend zijn en wijzer gebruikt moet worden voor de voedselproduktie.
Er moet zeker nog meerdere keren met middelen gespoten worden tegen ziektes en onkruid. Die moeten gemaakt, en dat en het spuiten kost energi. Dan moet het gewas geoogst, getransporteert, bewerkt tot brandstof, en dan vervoerd naar waar het gebruikt wordt, allemaal prosessen waar energi voor nodig is.
Het vervoer kan over grote avstanden zijn, wat het energi verbruik voor vervoer er nu niet bepaald beter op maakt. Als je dit bij elkaar optelt besef je dat de energi die gebruikt wordt bij het produseren van biobrandstof met gewassen die daar voor geteelt worden nauwelijks kan opwegen tegen de energi die uit die biobrandstof komt.
Kijk je dan ook naar de nadelen voor de voedselproduktie, de energi die ergens anders gebruikt kan worden, het zoetwater gebruik, waar al vaak een tekort aan is in warme landen, de vervuiling door landbouwgif, en dat er in sommige landen ook nog eens bos voor gekapt wordt om meer landbouw grond voor deze produktie te krijgen, dan besef jeg dat deze produktie van biobrandstof slecht uitkomt.
Een heel andere zaak is als de brandstof wordt gewonnen uit biologisch materiaal dat anders zou liggen te rotten. Bij rotten komt de CO2 weer vrij. Als je gemakkelijk aan dit materiaal kunt komen kun je dit beter bewerken en er brandstof van maken. Na verbranding komt er ook CO2 vrij, maar dan heb je er tenminste nog wat aan gehad. Avfal van voedsel en biologisch avfal van industri kan zeker meer gebruikt worden. Avfal is er ongeacht, en energi en grondstoffen werden al gebruikt voor het produkt wat mensen nodig hadden. Transport en bewerking is hier ook nodig, maar dit is een betere energi balance dan geteelde gewassen.
Abc, 08-10-2010 18:41 #1
Misschien ook "leuk" om te vermelden: de auto's van Henry Ford reden inderdaad op ethanol; CANNABIS ETHANOL wel te verstaan. Begrijpt u ook meteen de hetze tegen cannabis de afgelopen tijd.