Schönes-Wochenende-kaart: Goedkoop Treinreizen in Duitsland

Schönes-Wochenende-kaart: Goedkoop Treinreizen in Duitsland Veel Nederlanders gaan op vakantie in Duitsland. Omdat het naast Nederland ligt is het logischer en vaak ook sneller om met de trein te gaan dan met het vliegtuig. Op het eerste gezicht is het echter niet altijd goedkoper. Wanneer je namelijk vanaf de NS een reis boekt naar Duitsland zal je niet de voordeligste reizen te zien krijgen. Duitsland heeft veel kortingen voor treinreizigers waarmee je tientallen euro's kan besparen. Een van de populairste kortingskaartjes is de Schönes-Wochenende kaart waarmee je met vijf mensen voor 44 euro een dag in het weekend onbeperkt met stoptreinen mag reizen. Als je een reis slim plant kan je hierdoor spotgoedkoop een weekendje naar een grote Duitse stad of is het mogelijk om op je aankomst en vertrekdata gebruik te maken van deze korting bij een langere vakantie.

Specificaties (bron: bahn.de)

 • 5 personen slechts 44 euro.
 • 1 dag onbeperkt reizen.
 • Geldig in alle regionale treinen in héél Duitsland.
 • Zaterdag t/m zondag vanaf 0:00 uur tot 3:00 uur de volgende dag.
 • Eigen kinderen en kleinkinderen t/m 14 jaar reizen gratis mee!

Waar te kopen?

Het ticket is verkrijgbaar via de officiële site van de Duitse spoorwegen. Hierbij kan je een ticket uitprinten en betaal je geen toeslag. Daarnaast is het mogelijk om een ticket bij een automaat op het station te kopen, ook hierbij betaal je geen toeslag. Deze laatstgenoemde optie is zeer handig voor flexibele reizigers die nog niet zeker weten of ze in het weekend terugreizen. Zo is het mogelijk om als je toevallig in het weekend terugreist toch nog gebruik te maken van dit ticket. Het is ook belangrijk te weten dat je bij de Duitse ticketautomaten zowel met pin als met cash kan betalen, dus ook met briefjes van 5 tot 50 euro.

Met een toeslag van twee euro kan je de kaart ook in alle DB-reiscentra aanschaffen. Tenslotte is het mogelijk om de kaart in de trein zelf te kopen. Hierbij betaal je echter wel 7,50 euro toeslag.

Vanuit waar in Nederland kan ik met de Schönes-Wochenende-kaart reizen?

Er zijn vier plaatsen waarvandaan regionale treinen vertrekken naar Duitsland. In deze treinen is de Schönes-Wochende-ticket geldig, mits op het Duitse traject. Van Venlo en Enschede is het officieel dat de kaart geldig is. Vanuit Groningen en Heerlen zijn er ook Nederlandse conducteurs op een Nederlands traject maar aangezien op de officiële site van de Duitse spoorwegen staat dat de ticket in iedere Duitse regionale trein geldig is en het vrijwel onmogelijk is om een half ticket op Nederlands traject te kopen zal men hier geen problemen mee ondervinden.

 • Regionale trein Groningen - Leer. (voor bestemming richting Hamburg)
 • Regionale trein Enschede - Münster / Dortmund.
 • Regionale trein Venlo - Hamm.  (voor bestemming richting Keulen, Düsseldorf en Frankfurt)
 • Regionale trein Heerlen - Aaken.

Hoe boek ik mijn Schönes-Wochende-reis?

Het boeken van de reis via een Schönes-Wochende-kaart lijkt moeilijk maar kan heel simpel gedaan worden. Allereerst ga je naar de online reisplanner van de Duitse spoorwegen (bahn.com). Vervolgens klik je de ''andere zoekopties'' aan. Hierdoor kom je op een pagina waar je de reis kan plannen. Om de reis volgens de eisen van de Schönes-Wochenende-ticket te boeken moet je het volgende vakje aanvinken: ''alleen streekvervoer.'' Bij de bijgevoegde screenshot hiernaast kan je zien waarop je moet letten. Wanneer je dit hebt aangevinkt weet je zeker dat de reis wordt gepland waarbij dit ticket geldig is.

Met de fiets?

In alle regionale treinen mag de fiets mee. Hiervoor kan je bij alle koopmogelijkheden van de Schönes-Wochende-kaart ook een fietsticket op Duits traject bijkopen voor 5 euro. Deze is één dag geldig voor één fiets. Let wel op dat je op Nederlands traject een ander fietskaartje nodig hebt van 6 euro. Denk er aan dat in beide treinen er speciale coupés voor fietsen zijn en dat het soms lastig is om een plek te vinden. Probeer met een fiets dan ook als een van de eerste de trein in te stappen.

Voorbeeldreis

Voorbeeld: treinreis met drie personen vanuit Frankfurt naar Rotterdam met fietsen. We vergelijken hierbij de prijs, reistijd en overstappen van een reguliere reis via de NS met een reis met gebruik van de Schönes-Wochenende-kaart.Voor het gemak kijken we alleen naar het traject Venlo- Frankfurt aangezien we in Nederland altijd met de NS zullen reizen (met de ICE liggen prijzen al snel rond de 100 euro pp.)

Via de NS reisplanner zal deze reis per persoon gemiddeld 44 tot 90 euro kosten, fietsprijs niet bij ingegrepen anders zou er nog 5 euro per persoon bijkomen. Je bent hierbij 2:43 tot 4:08 uur onderweg. De reis is dus gemiddeld zon 65 euro per persoon inclusief fiets. Je moet hierbij zo'n 2 keer overstappen. Let er hierbij op dat in sommige snellere treinen de fiets niet altijd mee kan.

Met het Schönes-Wochende-ticket ben je in dit geval voor het ticket 44/3 = 14.7 per persoon kwijt.
Inclusief fiets komt dat neer op nog geen 20 euro. Er zijn 4 tot 5 overstappen en de reis duurt rond de 5:30 uur. Fietsen kunnen altijd mee in regionale treinen.

Conclusie

Reizen met de Schönes-Wochende-kaart is zeer goedkoop. Daarnaast is het perfect in combinatie met een fiets. Je hebt echter wel kans op meerdere overstappen en een langere reistijd. Een ander voordeel kan echter wel zijn dat je met regionale treinen meer van het gebied ziet. Al met al is de Schönes-Wochenende-Kaart vooral geschikt voor de budgetreiziger die het niet erg vindt om een paar uur in te ruilen voor een enorm voordeel.
© 2014 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar Berlijn met weinig budget? Het is mogelijk!Berlijn is hip. Niet voor niks trekken er jaarlijks vele toeristen naar deze dynamische stad. De beroemde Brandenburger…
Goedkoop interrailenMet een InterRail pas kun je onbeperkt met de trein door Europa reizen. Je kunt interraillen zo duur maken als je zelf w…
NS SpoordeelwekenNS SpoordeelwekenIn de derde of vierde week van Juli is bij veel mensen in Nederland het boekje van de NS-Spoordeelweken actie in de bus…
Met de trein reizen in ItaliëMet de trein reizen in ItaliëItalië is een populaire vakantiebestemming. Veel mensen vliegen dan ook graag voor een paar dagen naar een Italiaanse st…

OV-chipkaart uitlezen met app en inchecken met je bankpasnieuws uitgelichtOV-chipkaart uitlezen met app en inchecken met je bankpasJe eigen OV-chipkaart uitlezen met een app op je smartphone en voor de trein inchecken met je bankpas. Het zijn twee van…
Solar Roadways - zonne-energieIn de huidige maatschappij zijn er een aantal dingen waar alles om draait, een daarvan is energie. Wetenschappers zijn e…
Bronnen en referenties
 • http://www.bahn.com/i/view/BEL/nl/prices/germany/schoenes-wochenende-ticket.shtml
 • http://www.treinreiziger.nl/internationaal/reistips_en_reisinformatie/informatie_per_land/duitsland_per_trein_-_duitse_spoorwegen_db
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.