Zelf verhuizen is flink karwei maar dikwijls best te doen

Zelf verhuizen is flink karwei maar dikwijls best te doen Verhuizen is een activiteit waar jaarlijks enkele honderdduizenden mensen mee te maken hebben. Een aantal van hen kiest er voor alles zoveel mogelijk te laten verzorgen. Anderen maken een combinatie van wat ze zelf doen en uitbesteden. Maar het merendeel verhuist zelf met hulp van vrienden en kennissen. Zelf verhuizen vergt een goede voorbereiding. Maar daar bestaan allerlei lijstjes voor om dingen die moeten gebeuren te checken.

Goede voorbereiding van het karwei

Hoe dan ook, een goede voorbereiding is van het grootste belang. Paniek op het laatste moment is geen fijne start voor een nieuwe woonplek. Menige zelfverhuizer heeft op het allerlaatste moment de noodklok moeten luiden en is uiteindelijk door inschakeling van extra hulp toch op zijn plek terecht gekomen. Maar leuk is anders tenzij iemand van onverwachte avonturen houdt.

Zelf verhuizen met bestelbusje of boedelbak

Om alle spullen op zijn plek te krijgen is een verhuiswagen waar alles ineens in kan natuurlijk het makkelijkst. Maar dat is voor de meeste zelfverhuizers niet mogelijk omdat zij geen rijbewijs hebben voor een grote vrachtwagen. Maar met een bestelbusje of een boedelbak is het verhuizen van alle spullen ook best te doen. Het kost uiteraard iets vaker op en neer rijden tussen het oude en het nieuwe adres. Bij grotere afstanden moet daarom voldoende tijd worden ingepland om niet tot diep in de nacht bezig te zijn waar zeker ook de nieuwe buren niet blij van worden.

Bodem verhuisdozen goed dicht tapen

Het aantal benodigde verhuisdozen is uiteraard afhankelijk van de spullen of in veel gevallen ook van de bewaarwoede van de verhuizers en loopt al gauw in de tientallen. Er zijn verschillende soorten verhuisdozen in de handel met elk hun eigen prijs. Bij veel dozen moet na het ontvouwen de bodem met tape worden dichtgeplakt. Dit moet zorgvuldig gebeuren om tijdens het sjouwen niet voor verrassingen te komen staan.

Verhuisdozen zonder tape

Er bestaan ook handige dozen die zonder tape gebruikt kunnen worden maar die wel duurder zijn. Ook bestaat er verschil in kartonsoort waarbij voor de zwaardere spullen een goede kwaliteit nodig is. Overigens is het zeer aan te raden de doos niet vol te stoppen met zware spullen. Een gemiddelde doos weegt na het inpakken tussen zeven en tien kilo.

Voorkom beschadigingen

Bij het vervoer met een bestelbusje of goederenbak is het wel belangrijk dat alles goed wordt vastgesjord. Om beschadiging te voorkomen is het raadzaam om dekens te gebruiken die immers ook mee moeten. En liever een winkelhaak in een deken die te repareren is dan een kapot onderdeel van die lievelingskast. Maar zelfs als alles goed vast zit is rustig rijden toch nog belangrijk. Ook die tijd moet goed worden ingepland. Let bij het uitladen speciaal op dat er geen losse spullen wegglippen en op de grond vallen wat helaas een veelvoorkomende manier van beschadigen is.

Geen panne onderweg

Omdat bestelbusjes nog wel eens een deuk oplopen bij gebruik door huurders is het goed dit tevoren na te zien en te beschrijven bij het huurcontract. Huur ook bij een betrouwbaar bedrijf om onderweg geen panne te krijgen want dat kunnen de meeste verhuizers er beslist niet bij hebben.

Laatste en eerste acties

Na de wekenlange voorbereidingen komt het de rust van de verhuisdag zelf ten goede als de laatste dag en avond belangrijke zaken niet vergeten worden. Ook op de vertrekdag mogen bepaalde acties niet worden vergeten.

Laatste dag en avond voor de verhuizing

  • Zorg dat de koelkast leeg is.
  • Zet de diepvries in de koudste stand als er nog spullen in liggen. Zo blijft alles goed tot de aansluiting in het nieuwe huis.
  • Haal meubelen, waarbij dat nodig is en kan, zoveel mogelijk uit elkaar.
  • Haal alle gordijnen af en plak eventueel kranten voor de inkijk van de laatste avond en nacht.
  • Zorg dat er geen auto’s van buurtbewoners in de weg staan voor de andere dag.
  • Pak de laatste spullen in zodat dit niet meer snel op de verhuisochtend hoeft te gebeuren.
  • Huisdieren en eventueel kinderen naar een logeeradres brengen.

Op de verhuisochtend

  • Eventuele meterstanden opnemen als daar geen andere afspraken voor gelden.
  • Zaken rond gas, licht en water regelen conform geldende regelingen of afspraken.
  • Ramen en deuren goed sluiten en geen sleutels achterlaten.

In de nieuwe woning

  • Kamers een goed zichtbaar merkteken geven zodat verhuishulpen weten waar de spullen naar toe moeten.
  • Voor de aansluiting moeten de koelkast en vrieskist even rust hebben.
  • Op tijd koffie zetten voor alle helpers.
  • De kinderen en huisdieren ophalen op het moment dat dit kan.

Voor alle andere planningen en regelingen bestaan diverse handige en zeer uitgebreide lijsten om na te lopen wat allemaal moet worden uitgevoerd bij een verhuizing.

Geluk hebben

Na alle goede voorbereidingen en voorzichtigheid op de verhuisdag zelf komt het toch vaak voor dat er spullen beschadigen. Maar met een beetje geluk kost de reparatie van die spiegel of dat kastje maar een fractie van de kosten van het niet zelf verhuizen.
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhuisdozen, welk formaat is handig?Verhuisdozen, welk formaat is handig?Bij een verhuizing is het handig om gebruik te maken van kartonnen verhuisdozen. Door spullen in dozen in te pakken voor…
Wat kost verhuizen?Huiseigenaren of huurders die niet meer tevreden zijn met hun huis kunnen op zoek gaan naar een ander huis. Men staat er…
Zelf verhuizen: voorbereiding en uitvoeringZelf verhuizen: voorbereiding en uitvoeringVerhuizen is voor de meeste mensen niet iets wat regelmatig voorkomt, en als er dan een verhuizing op de planning staat…
Tips voor efficiënt en snel verhuizenTips voor efficiënt en snel verhuizenVerhuizen is vaak een helse klus: het brengt spanning en chaos met zich mee. Met deze tips verloopt je verhuis veel effi…

Go West! De locomotief 4-4-0 'American' uit het Wilde WestenGo West! De locomotief 4-4-0 'American' uit het Wilde WestenDe trein heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontsluiting van het Amerikaanse Wilde Westen. De stoomlocomotief 4-4-0…
Extreem Design, de magneetzweeftrein in Shanghai in ChinaExtreem Design, de magneetzweeftrein in Shanghai in ChinaDe eerste commercieel geëxploiteerde magneetzweeftrein ter wereld, de MagLev-trein, rijdt in Shanghai in China. Deze nog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker, Pixabay
  • Verhuizenkunjezelf.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 26-03-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.