Een fietsroute kiezen

Een fietsroute kiezen Of u nu een wielrenner bent of een fanatieke gezelligheids fietser, de fietsroute is altijd een belangrijke factor voor een geslaagd dagje fietsen. Met bijvoorbeeld online fietsrouteplanners komt u al een heel eind. Ook kunt u knooppunten kiezen om uw fietsroute meer naar uw hand te zetten. Maar welke fietsroute kiest u uit de vele mogelijkheden? De reisafstand, reisgezelschap, fiets afstand en het aantal stopplaatsen zijn voorbeelden waar u rekening mee kunt houden.

Fietsroutes op internet

Op internet bestaan er meerdere gratis en betaalde sites waar je leuke fietsroutes kunt vinden. Of waar mensen hun eigen favoriete fietsroute kunnen opgeven zodat andere er ook van kunnen genieten. Het is altijd verstandig om in de beschrijving van de route te letten op punten die jij interessant vindt, zoals het aantal stopplaatsen of de staat van de fietspaden.

Online fietsrouteplanners en knooppunten

Er zijn verschillende fietsrouteplanners op internet te vinden. Vaak kunt u dan een begin en eindbestemming opgeven en dan worden u mogelijke routes getoond. U kunt dan kiezen welke route voor u het meest geschikt is.

Fietsroutenetwerk en knooppunten

Omdat vele routes elkaar kruisen, vooral in een fietsroutenetwerk, kunt u met sommige fietsrouteplanners zelfs uw route plannen met knooppunten van verschillende fietsroutes. Zo kunt u als het waren uw eigen fietsroute maken aan de hand van bestaande fietsroutes.

Geschikte fietsroute kiezen

Veel mensen vinden het kiezen van een goede fietsroute altijd lastig, soms valt hij tegen en soms valt hij mee. Er zijn een aantal factoren die hierop van invloed zijn en die u eerst kunt bepalen voordat u een keuze maakt welke fietsroute u gaat fietsen.

Reis afstand

Van te voren moet altijd bepaald worden hoe ver men wilt reizen om tot de start van de fietsroute te komen, de meeste fietsliefhebbers hebben een fietsdrager op de auto en rijden op die manier naar de fietsroute toe. Maar sommige mensen zijn aangewezen op bijvoorbeeld de trein. Dan is het goed om even te kijken hoever de start van een treinstation af ligt. Ook vinden sommige mensen het niet fijn als ze eerst dik 1,5 uur hebben moeten rijden voordat ze zijn aangekomen. Er is dan een eventuele mogelijkheid om ergens te overnachten, zie het kopje ‘Overnachten via Vrienden op de fiets’ hieronder.

Reisgezelschap

Wat voor soort fietser bent u en uw gezelschap? Dit kan belangrijk zijn voor de keuze van de fietsroute. Als u een ouder gezelschap bent, kunt u een sterke voorkeur hebben voor een vlakke route met goed onderhouden fietspaden of u wilt de mogelijkheid hebben om de steeds populairdere elektrische fiets op te kunnen laden. Terwijl een groep tourfietsers of wielrenners hier veel minder waarde aan hechten en juist op zoek zijn naar een heuvelige en lange route.

Fiets afstand

De totale fietsafstand is een belangrijke factor in het uitkiezen van een leuke fietsroute. Jongere mensen kunnen over het algemeen verder fietsen dan oudere mensen. Fietsroutes zijn er in alle lengtes, van 1 a 2 km tot en met 60 kilometer. Maar uiteindelijk weet u vaak zelf welke lengte het meest geschikt is voor u.

Fietspad of op de weg

Sommige fietsroutes gaan alleen over fietspaden of fietspaden die los van de weg liggen. Terwijl anderen uitsluitend uit normale wegen bestaan. Er zijn mensen die liever alleen routes met zo min mogelijk normale wegen kiezen omdat dit veel rustiger fietst. En natuurlijk de kans op een ongeluk in het verkeer sterk verminderd.

Stop plaatsen

Voor veel mensen zijn de tussenstops tijdens het fietsen net zo belangrijk en gezellig als het fietsen zelf. Daarom is het belangrijk om van te voren rekening te houden met hoe vaak er gestopt dient te worden. Op sommige routekaarten staan stopplaatsen aangegeven maar als je zelf een route plant via internet of een kaart dan is het verstandig om te kijken waar eventuele dorpen of cafés liggen.

Overnachten via Vrienden op de fiets

Een mogelijkheid waar steeds meer mensen gebruik van maken is om een overnachting toe te voegen aan de fietstocht. Zo kan men op zaterdagochtend wat verder dan normaal rijden en een leuke fietstocht fietsen. Vervolgens overnacht men ergens en fiets men op zondag nog een andere fietsroute voordat men terugkeert. Een mogelijkheid daarvoor is om lid te worden van de vereniging “Vrienden Op De Fiets”. Dit is een vereniging waar je goedkoop ergens kunt overnachten, vaak is dit bij een particulier die ook lid is van Vrienden op de Fiets.

Fietsplan fiets

Sommige mensen twijfelen of het toegestaan is om met je fiets aangeschaft via de fietsplan regeling veel en lange privé ritten te maken. Deze twijfels zijn overbodig omdat in de regels van het fietsplan duidelijk staat dat dit toegestaan is.

Lees verder

© 2011 - 2024 Javis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsrouteplanner; welke is het best?Fietsrouteplanner; welke is het best?Met een fietsrouteplanner kun je tegenwoordig werkelijk alle kanten op. Je kunt een fietsrouteplanner gebruiken om van A…
De mooiste fietsroutes plannen met de FietsrouteplannerNederland is voorzien van een prachtig netwerk van uitgezette fietsroutes, ook wel "knooppuntenroutes" genaamd. Overal i…
Fietsroutenetwerk in Noord-BrabantEen fietsroutenetwerk is een netwerk van fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn door knooppunten. Elk knooppunt heeft…
Mooie fietsroutes in EuropaMooie fietsroutes in EuropaAls fietsliefhebber zijn er in Europa een aantal fietsroutes die je minimaal één keer in je leven gefietst moet hebben.…

Hoe moet je een fietsband plakken/verwisselen?Als je een lekke band hebt dan kun je deze zelf plakken. Een fietsband plakken is niet ingewikkeld, het kost alleen een…
Winterbanden voor de fietsWinterbanden voor de fietsWinterbanden voor de fiets worden steeds populairder. Voor auto’s zijn er al lange tijd winterbanden te koop. Winterband…
Bronnen en referenties
Javis (21 artikelen)
Laatste update: 31-12-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.