Treinongevallen: ernstige treinongevallen in Europa

Op 16 februari 2010 werd België opgeschrikt door een treinramp toen twee passagierstreinen tegen elkaar botsten. Er vielen toen achttien doden. De treinramp vond plaats in Buizingen bij Halle ten zuidwesten van Brussel. Heel veel mensen raakten zwaar gewond en nog eens honderden mensen minder zwaar. De treinramp was niet de enige in de geschiedenis van Europa. Zo kwamen in 2018 3 kinderen om bij een ongeval tussen een Sting en een trein bij Oss. Twee kinderen kwamen uit hetzelfde gezin. Maar er waren veel meer ernstige treinongevallen in Europa vanaf 1998.

Enorme treinramp bij Duitse Eschede met een hogesnelheidstrein

In 1998 komen 101 mensen om het leven tijdens een enorme treinramp in het Duitse Eschede. Een defect aan een wiel van de trein is de oorzaak. Het is de grootste treinramp ooit tot dan in Duitsland.

Treinbotsing in Paddington

In 1999 kost een treinbotsing bij het treinstation Paddington in Londen het leven aan 31 passagiers.

Treinongeval bij Asta in Noorwegen

In 2000 laten 19 mensen het leven als bij Asta in Noorwegen twee passagierstreinen op elkaar botsen. Het is een frontale botsing en de treinen vliegen in brand.

Eerst in botsing met auto, daarna met vrachttrein in Yorkshire

In 2001 komen tien mensen om als een passagierstrein op een auto botst en vervolgens wordt geraakt door een vrachttrein die van de andere kant komt. Dit gebeurt in het Britse graafschap Yorkshire. Er vallen niet alleen doden, maar ook tientallen gewonden.

Treinongeval bij Pecrot in België

In 2001 vallen in het Belgische Pecrot acht doden. Het is het gevolg van een botsing van twee treinen.

Sneltrein op goederentrein in Chinchilla

In 2003 botst een sneltrein op een enkelspoortraject frontaal op een goederentrein. Dit gebeurt in het Zuid-Spaanse Chinchilla in de provincie Albacete. Er zijn 21 doden te betreuren.

Treinbotsing in Bologna: 17 doden

In 2005 sterven 17 mensen nadat een passagierstrein en een goederentrein bij het Noord-Italiaanse Bologna op elkaar zijn gebotst.

Trein van de helling na botsing in Montenegro

In 2006 vallen 4 wagons van een passagierstrein uit Montenegro in het voormalige Bosnië (Montenegro is sinds 2006 zelfstandig) van een helling nadat de trein van het spoor is geraakt. De wagons vallen 30 meter van een helling af en daarbij komen ruim veertig mensen om. Tweehonderd mensen raken gewond.

Met 170 kilometer op een onderhoudsrijtuig knallen

In 2006 knalt een Duitse magneettrein (Transrapid) met 170 kilometer per uur op een onderhoudsrijtuig. Dit gebeurt vlak bij de Nederlandse grens bij het Groningse Ter Apel. Er vallen 23 doden bij dit treinongeluk.

Ontploffing van een goederentrein

In 2009 komen 31 mensen om bij het Italiaanse Viareggio als een goederentrein met onder andere LPG ontspoort en vervolgens ontploft.

Ongevallen met treinen in Nederland

Ook in Nederland hebben treinongevallen plaatsgevonden met grote gevolgen. Zo botsten op 20 maart: 2003 een goederen- en passagierstrein frontaal op elkaar op een wisse. Dit gebeurde ongeveer 300 meter voor het station van Roermond. Later zou blijken dat de machinist van de trein vol passagiers tijdens de rit een hartinfarct had gekregen. De man overlijdt. 38 mensen raakten gewond door het ongeval.

Intercity tegen sprinter bij Amsterdam

Op 21 april 2012 klapten een intercity en een sprinter op elkaar in Amsterdam. 1 passagier laat daarbij het leven en 117 mensen raakten gewond. De machinist in de Sprinter was door een rood sein gereden, bleek later.

Dalfsen, trein tegen hoogwerker

Op 23 februari 2016 reed een trein tegen een hoogwerker aan. Dit gebeurde op een bewaakte spoorovergang bij Dalfsen. De machinist laat het leven en 7 mensen raakten gewond. De bestuurder van de hoogwerker zag de trein op tijd aankomen en kon net wegkomen.

Twee doden bij spoor in Harlingen

Op 27 maart 2017 zijn in Harlingen twee doden te betreuren als de auto en de trein botsen. De auto had de trein niet gezien op de onbewaakte spoorovergang. Eerder was er daar ook al een ongeluk gebeurd.

Ongeval met Stint bij Oss: 3 kinderen komen om

In september 2018 kwam een Stint bij een onbewaakte grensoverleg bij Oss onder de trein. Een Stint is een soort elektrische kar waar kleine kinderen in worden vervoerd. Bij het ongeluk kwamen 3 kinderen om het leven, waarvan 2 meisjes uit 1 gezin. Een derde kind uit het gezin raakte levensgevaarlijk gewond. Ook de vrouw die de Stint bestuurde was levensgevaarlijk gewond. Na het ongeluk werd onderzocht of de Stint nog wel gebruikt kan worden. Heel veel organisaties voor kinderopvang lieten het apparaat vervolgens staan en zorgden voor ander vervoer van de (kleine) kinderen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ergste treinramp in Nederland: Harmelen 8 januari 1962Ergste treinramp in Nederland: Harmelen 8 januari 1962Heel af en toe gebeuren er ook in Nederland ongelukken met één of meerdere treinen. Meestal hebben deze ongelukken weini…
Treinongeluk: de zwaarste ongevallen in België en NederlandTreinongeluk: de zwaarste ongevallen in België en NederlandEen treinongeluk komt zelden voor. De trein is een van de veiligste transportmiddelen ter wereld. Dagelijks nemen over d…
Harlingen, stad aan het wadHarlingen, stad aan het wadVeel mensen kennen Harlingen als plaats waar ze de auto parkeren om daarna de overtocht te maken met de veerboot naar Vl…
Waarom stoppen we voor rood?Waarom stoppen we voor rood?Waarom moet je stoppen voor een rood licht en mag je pas gaan als het groen is? En waarom is het 'tussenlicht' oranje? I…

Openbaar vervoer op Tenerife: de tramOpenbaar vervoer op Tenerife: de tramBestaat er een tram op Tenerife? Op Tenerife, Canarische eilanden, Spanje, bestaat twee tramlijnen. Er is een tramlijn v…
Lijst met afkortingen van landen op het kentekenplaatLijst met afkortingen van landen op het kentekenplaatVaak zie je een voertuig passeren met een vreemde letter op het kentekenplaat of nummerplaat. Iedereen kent de daarna vo…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagtblad
  • Wikipedia
  • NS
  • Nu.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 29-09-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.