Auto op internet kopen: goedkoop of duurkoop?

Internet biedt tegenwoordig diverse mogelijkheden voor het kopen en verkopen van artikelen. Auto’s zijn populaire zaken om zelf via internet te kopen en te verkopen. In dit artikel gaat het om het online kopen van een auto en het risico tot oplichting dat daarbij om de hoek komt kijken. Zie na het lezen ook de extra note van de schrijver onderaan!

Verschillende autoadvertenties online

Auto’s kunnen gekocht en dus ook verkocht worden op verschillende websites. Veel garagebedrijven hebben een eigen website waar ze met auto’s op adverteren. Dat werkt dan door een soort database van de gehele autovoorraad van de garage of door het uitlichten van een aantal auto’s. Voor deze bedrijven is de website een verlengde van het bedrijf en een extra marketingtool.

Er zijn ook websites waar iedereen zaken kan kopen en verkopen. Denk aan marktplaats. Op deze website kan iedereen een advertentie van een auto plaatsen, zodat mensen ook de mogelijkheid hebben om particulier een auto te verkopen en er zo wellicht meer voor terug te krijgen dan bij het inruilen bij een garage.

Daarnaast zijn er ook buitenlandse websites voor het kopen en verkopen van zaken, zoals autos. Met name websites van buurlanden , Duitsland en België, kunnen geschikt zijn om te zoeken naar een auto. Mobile.de is hier een bekend voorbeeld van. Het kopen van een auto in het buitenland heeft wel als nadeel dat je BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) moet betalen. Hier zul je je dan wel in moeten verdiepen en dit is een extra kostenpost waar je rekening mee moet houden bij het vergelijken van de prijzen.

Opletten! Is de adverteerder en een advertentie wel te vertrouwen?

Bij alle soorten advertenties moet je opletten of alles wel juist is. Iedereen kan een advertentie online plaatsen en daar kunnen bewust of onbewust fouten in zetten. Iemand die zelf zijn auto verkoopt en er niet heel veel verstand van auto’s heeft, kan per ongeluk een fout gegeven verstrekken. Er zijn echter helaas ook mensen die bewust fouten maken in de advertenties of zaken bewust achterwege laten. Daardoor kun je niet goed beoordelen of de advertentie aan je eisen voldoet en of de vraagprijs redelijk is. Aan de advertentie zelf is meestal niet te zien of je risico loopt tot oplichting of fraude, juist omdat je bewust opgelicht kan worden.

Wanneer je kijkt naar de verschillende soorten advertenties is het zo dat je over het algemeen minder risico loopt bij bedrijven, zoals autogarages en autohandelaren. Zij moeten er immers hun brood mee verdienen en hebben een naam hoog te houden. Maar pas op! Deze mensen hebben vaak juist verstand van het online verkopen van auto’s en weten dus ook precies hoe ze mensen om de tuin kunnen leiden. Zij weten precies welke gegevens ze moeten verdraaien of wel moeten laten om klanten te trekken. Een voorbeeld: de kilometerteller van een auto is vervangen. De kilometerstand op de huidige teller is 50.000km, maar op de oude teller stond ook al 250.000km. De adverteerder kan als kilometerstand 50.000km invullen, maar dat schetst een heel ander beeld van de auto dan wanneer hij vermeld dat er op een oude teller al 250.000km stond. Meestal is dit te controleren in de autopapieren, maar als hiermee gefraudeerd is of wanneer u dit na de koop ziet heeft u al een waarschijnlijk te dure auto gekocht. Dus ook bij bedrijven is voorzichtigheid belangrijk. Het gebeurt echt, want eigen ervaring is de aanleiding tot het schrijven van dit artikel! Kortom, wees dus altijd op je hoede!

Dubbel check om oplichting te voorkomen

Mensen die zelf verstand hebben van auto’s zullen eerder zien wanneer een advertentie niet juist is: wat te goed lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Leken kunnen niet altijd zien wanneer een advertentie te voordelig lijkt. Daarom is de volgende tip voor iedereen geschikt die via internet een auto wil kopen, leek of expert: dubbel check altijd de advertentie en alle gegevens daarin. Kijk op andere websites of de auto daar ook terug te vinden is, met dezelfde specificaties en vraagprijs. Kijk ook eens of je meer informatie kan vinden over de verkoper. Het is goed mogelijk dat er ergens op het internet iemand een waarschuwing geplaatst heeft na een slechte ervaring met de verkoper. Vooral de contactmogelijkheden op de website zelf worden daarvoor gebruikt, bijvoorbeeld een forum.

Wanneer je vertrouwen hebt in de advertentie gaat u natuurlijk eerst altijd kijken naar de auto en een proefrit maken, ook bij particuliere verkopers. Voel u niet bezwaard om er dan als nog over na te denken en eventueel een tweede keer terug te komen. Laat u vooral niet onder druk zetten dat er meerdere belangstellende zijn: meestal is dat slechts een verkooptruc.

Bij twijfel: niet doen en zoek een garage of handelaar in je omgeving

Indien uw twijfelt over een autoadvertentie, koop dan niets! Het is dan verstandiger om naar een garage of autohandelaar bij u in de buurt te gaan kijken waarvan u weet dat deze betrouwbaar is (door mond-op-mond-reclame). Misschien bent u dan net iets meer kwijt voor een auto, maar u loopt geen risico op het kopen van een wrak. Dan is goedkoop duurkoop!

Belangrijke note van de schrijver van dit artikel!

De bedoeling van het schrijven van dit artikel is zeker niet om mensen te weerhouden van het online kopen en verkopen van zaken, in dit geval auto’s. De meeste mensen en bedrijven zijn betrouwbaar. De doelstelling van het artikel is om mensen te activeren tot het controleren (dubbel check) van de gegevens, zodat de enkele oplichters die er tussen zitten minder kans maken.
© 2008 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?Een tweedehands auto kopen is niet moeilijk en zo gebeurd, echter bij het kopen van een goede tweedehands auto komt erva…
Auto kopen met huurkoopAuto kopen met huurkoopHuurkoop is een kredietvorm die vaak voorkomt bij het kopen van auto’s. De kredietverstrekker stelt de auto voor een bep…
Auto nieuw kopen en volledig afrijden?Een auto is duur in aanschaf en in onderhoud. Eigenlijk wilt u zo weinig mogelijk uitgeven aan een auto, maar het moet n…
Tweedehands spullen scheelt u de helftU kunt veel geld besparen door niet nieuw te kopen. Op deze manier kunt u eenvoudig de helft besparen op het aankoopbedr…

Merkava Mk4: technische details & prestaties op het slagveldMerkava Mk4: technische details & prestaties op het slagveldDe Merkava gevechtstank is van Israëlische makelij. De Merkava Mark 1 werd operationeel in 1979 en kwam voor de eerste k…
Schade door een gebrek aan de weg, wie betaald?Het deelnemen aan het verkeer brengt een risico met zich mee, het risico op schade. Dit is niet altijd door schuld van e…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.