Pas op voor de lasergun

Het nieuwe wapen in de strijd tegen hardrijders is de lasergun. Hoe werkt het lasergun en valt deze te ontwijken?

Geflitst worden

Bijna iedere automobilist heeft het wel eens meegemaakt: geflitst worden bij een te hoge snelheid. Je werd op zo'n moment geflitst door een flitskast, die het kenteken van de auto van achteren op de foto zet, waarna men een bekeuring in de brievenbus ontving. Deze flitskasten worden nog steeds gebruikt, zowel vast als mobiel. Sinds een tijdje heeft de politie echter beschikking over een nieuw apparaat: de lasergun.

Wat is een lasergun

Een lasergun is een apparaat waarmee het tegemoetkomende verkeer getest kan worden op het voeren van een te hoge snelheid. Er wordt op twee punten gemeten, door de snelheid waarmee de afstand tussen de twee punten is afgelegd, kan worden afgeleid hoe snel je hebt gereden. Deze berekening gaat razendsnel. De meting wordt binnen een seconde uitgevoerd. Voor dat je er erg in hebt dat men met een lasergun (bijv. op een viaduct) staat te meten ben je al geflitst. Er is bijna geen ontkomen aan.

Is er wel een mogelijkheid aan de lasergun te ontkomen?

Sinds jaren bestaan er voor de flitspalen verklikkers, deze zijn inmiddels verboden, maar worden nog wel gebruikt. Echter deze verklikkers kunnen niet op tegen de lasergun. Op het moment dat de verklikker afgaat, ben je al geflitst met de lasergun. Inmiddels is er wel een laserschild ontwikkeld, dit apparaat verspreidt een waas van infrarood licht rond de auto, waardoor deze niet meer te zien is voor laserstralen. Natuurlijk is dit apparaat ook zwaar illegaal. De politie zit wat dat betreft nog wel met een probleem. De lasergun kan nl. ook worden verstoord door andere apparaatjes die met infra rood straling werken zoals bijvoorbeeld afstandbedieningen. Maar ook hier zal wel weer iets op gevonden worden. De weggebruiker zal blijven zoeken naar manieren om geflitst worden te voorkomen, en de politie zal blijven zoeken naar mogelijkheden de weggebruiker te flitsen.

Boetes voorkomen

Om boetes voor snelheidsovertredingen te voorkomen kun je in ieder geval via de radio luisteren naar de meldingen waar flitsers staan, maar vooralsnog is de enige manier om echt boetes te voorkomen zorgen dat je niet te hard rijdt.
© 2008 - 2025 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelheidscontrole en correctieSnelheidscontrole en correctieVoor snelheidscontrole bestaan diverse methodes: bij snelheidscontrole via flitspaal, radarauto en lasergun controleert…
Verkeersboete 2020: snelheidovertreding en boetesVerkeersboete 2020: snelheidovertreding en boetesDe verkeersboetes 2020 gaan omhoog. Te hard gereden met de auto, een snelheidsovertreding buiten de bebouwde kom als pre…
Bezwaar maken tegen (hogere) verkeersboetesEen verkeersboete is nooit leuk. Het is weggegooid geld waar niemand een seconde plezier voor heeft gehad. Bovendien wor…
Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?In een leaseauto rijden betekent dat je baas de kosten van je auto betaalt. Je tankt als je een leasauto hebt met een pa…

Moet iedereen in België een gordel dragen in de autoDe autogordel is een goedkoop, eenvoudig en efficiënt middel om de inzittenden te beschermen bij een ongeval. Het is dus…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.